Market Pass: Τα «κόλπα» για να κλειδώσετε το επίδομα – Αναλυτικός οδηγός

Market Pass: Τελικά στα μέσα Φεβρουαρίου θα ανοίξει το gov.gr όπου θα μπορέσετε να κάνετε αίτηση για να λάβετε από 22 μέχρι 72 ευρώ. 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για να μην «βγείτε» εκτός λίστας.

Πολλές είναι οι λεπτομέρειες του νέου επιδόματος για σούπερ μάρκετ, του περίφημου Market Pass, ενώ δεν αποκλείεται να «την πατήσετε» και να χάσετε τα χρήματα που δικαιούστε εφόσον δεν πληρείτε όλα τα «ψιλά γράμματα».

«Κλειδί» για να ξεκλειδώσει το επίδομα, είναι να έχετε κάνει φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, οι πληρωμές θα «σπάσουν» σε ξεχωριστές ημερομηνίες, ανάλογα με το πότε θα κάνετε την αίτηση. Η προθεσμία για όλους λήγει στις 15 Μαρτίου, όμως, οι πληρωμές θα αρχίσουν από τις 3 Μαρτίου.

Από εκεί και πέρα, άλλες πληρωμές θα ισχύουν αν επιλέξετε την κάρτα στο κινητό (αν έχετε NFC στο smartphone σας) ή αν επιλέξετε πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Όσο για τα κριτήρια, σημαντικό ρόλο θα παίξει το Ε9 και ο ΕΝΦΙΑ, αφού «κόβονται» αρκετοί λόγω περιουσιακής κατάστασης.

Διαβάστε αναλυτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν ανοίξει στο vouchers.gov.gr για να κάνετε την αίτησή σας:

Περιεχόμενα
  1. 1. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους;
  2. 2. Μέχρι πότε θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις;
  3. 3. Ποιες επιλογές έχουν οι δικαιούχοι για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση;
  4. 4. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο επιλογών πληρωμής;
  5. 5. Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια  των δικαιούχων για την καταβολή του επιδόματος;
  6. 6. Τι ποσά δικαιούνται τα νοικοκυριά;
  7. 7. Πότε θα πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους;
  8. 8. Μπορούν οι δικαιούχοι να μεταβάλλουν τα στοιχεία της αίτησης για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας;
  9. 9. Σε ποια καταστήματα μπορεί να γίνει  χρήση του market pass;
  10. 10. Ποιοι εξαιρούνται από την επιδότηση;
  11. 11. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας φορολογούμενος για να υποβάλει αίτηση;
  12. 12. Εάν δεν έχουν γίνει τα έξοδα που αναλογούν στον δικαιούχο  ένα μήνα, θα χάνεται το ποσό;
  13. 13. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη;
  14. 14. Μέχρι πότε παραμένει ενεργοποιημένη η ψηφιακή κάρτα;
  15. 15. Tι συμβαίνει στην περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης των λογαριασμών;

1. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους;

Στα μέσα  Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr από τους δικαιούχους ώστε να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται για την αγορά τροφίμων και ειδών διαβίωση, το Market Pass.

2. Μέχρι πότε θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις;

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, oι δικαιούχοι έχουν περιθώριο για την υποβολής αίτησης μέχρι τις 15 Μαρτίου.

3. Ποιες επιλογές έχουν οι δικαιούχοι για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση;

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό και σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος συμπληρώνοντας τον αριθμό IBAN.

4. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο επιλογών πληρωμής;

Τα  ποσά  που πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με αυτά που θα πιστωθούν στην ψηφιακή κάρτα. Επιπλέον, για όσους επιλέξουν να εισπράξουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό, δεν ισχύει κανένας περιορισμός αγορών.

Αντιθέτως, η ψηφιακή κάρτα  μπορεί να  χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών   σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

5. Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια  των δικαιούχων για την καταβολή του επιδόματος;

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2021, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

  • έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και
  • 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα του πρώτου εδαφίου ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

6. Τι ποσά δικαιούνται τα νοικοκυριά;

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

7. Πότε θα πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους;

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου  η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί έως την 3η Μαρτίου. Για όσους υποβάλουν αίτηση από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023  θα πραγματοποιηθεί έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023  θα πραγματοποιείται  εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μήνα.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023  θα πραγματοποιηθεί έως τις 3 Μαρτίου.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί την 3η Μαΐου 2023.

8. Μπορούν οι δικαιούχοι να μεταβάλλουν τα στοιχεία της αίτησης για την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας;

  • Όσοι υποβάλουν αίτηση Φεβρουάριο, έχουν περιθώριο να διορθώσουν στοιχεία ή να αλλάξουν τρόπο πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου.
  • Όσοι υποβάλουν αίτηση από 1η Μαρτίου, μπορούν να ακυρώσουν την αίτησή τους και να υποβάλουν νέα μέχρι τις 15 του μηνός που λήγει η διορία.
  • Μετά τις 15 Μαρτίου και αφού εγκριθεί η αίτηση, δεν γίνονται δεκτές ούτε νέες αιτήσεις, ούτε αλλαγή τρόπου πληρωμής (ΙΒΑΝ αντί κάρτας κλπ)
  • Αν πριν την πληρωμή βρεθεί λάθος και απορριφθεί η πληρωμή από την Τράπεζα, τότε ειδοποιείται με email ο δικαιούχος για να προβεί σε διορθώσεις (πχ ΙΒΑΝ) αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τρόπο πληρωμής.

9. Σε ποια καταστήματα μπορεί να γίνει  χρήση του market pass;

Το Market Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ ,κρεοπωλεία,καταστήματα ζαχαροπλαστικής,καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,αρτοποιεία,διάφορα καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

10. Ποιοι εξαιρούνται από την επιδότηση;

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

11. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας φορολογούμενος για να υποβάλει αίτηση;

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο  στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet.

Ο αιτών συμπληρώνει και ενημερώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του σε περίπτωση επιλογής της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η επιβεβαίωση ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώνεται, πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.  Θα γίνεται αυτόματη αναζήτηση στοιχείων που θα κρίνουν εάν θα είναι επιλέξιμη η αίτηση του.

Στη συνέχεια πιστοποιείται  η επιλεξιμότητα και ο δικαιούχος έχει δύο επιλογές: να πιστωθεί το ποσό στην άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τηλέφωνο του, που πρέπει να διαθέτει τεχνολογία NFC) ή να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: γραπτό μήνυμα  στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

12. Εάν δεν έχουν γίνει τα έξοδα που αναλογούν στον δικαιούχο  ένα μήνα, θα χάνεται το ποσό;

Εάν δεν έχουν γίνει τα έξοδα που αναλογούν στον δικαιούχο για τον έναν μήνα, θα μεταφέρεται το ποσό της επιδότησης στον επόμενο μήνα και θα ισχύουν μέχρι το τέλος της ισχύος της ψηφιακής κάρτας.

13. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη;

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

14. Μέχρι πότε παραμένει ενεργοποιημένη η ψηφιακή κάρτα;

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.8.2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Εναπομείναν υπόλοιπο του χρηματικού ποσού της οικονομικής ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

15. Tι συμβαίνει στην περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης των λογαριασμών;

Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με e-mail και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επαναυποβάλει την αίτηση μέχρι την 2α Μαΐου 2023.

Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, στον επόμενο μήνα όπου πιστώνονται και τα ποσά των προηγούμενων μηνών που απορρίφθηκαν.Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.