Market pass: Αιτήσεις, πληρωμές – Ποιοι θα πάρουν από 220 έως 720 ευρώ

Market pass: Αντίστροφή μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα δοθεί το επίδομα στην αγορά τροφίμων. Τα καταστήματα όπου θα μπορούν να το χρησιμοποιούν οι πολίτες και αναλυτικά παραδείγματα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από τις 3 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στο πλαίσιο της λειτουργείας του Market Pass το οποίο θα δοθεί στους πολίτες για αγορές σε καταστήματα τροφίμων, χωρίς υποχρέωση αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση για το Μarket Pass, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr για να υποβάλουν την αίτησή τους, από 1η Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοινώθηκε η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Οι δικαούχοι που θα έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα τους να πιστώνονται σε τραπεζικό λογαρισμό της επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος είτε σε ειδική ψηφιακή κάρτα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ, το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα σε:

  • Παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ
  • Κρεοπωλεία
  • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
  • Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Αρτοποιεία
  • Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Τις διατάξεις υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος και ο υπουργός Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ορίστηκε στα 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, και ως 1.000 ευρώ αγορές.

Market Pass: Θα δοθεί χωρίς την υποχρέωση αγορών

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης χωρίς την υποχρέωση αγορών θα δίνονται τα χρήματα του Market Pass.

Δηλαδή όσοι επιλέξουν να λάβουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό δεν θα είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσουν σε καταστήματα τροφίμουν αλλά θα μπορούν να διαθέσουν το εκάστοτε ποσό όπου επιθυμούν.

Market Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στο σύνολο του νοικοκυριού, ένα άτομο θα λάβει την ενίσχυση και όχι μεμονωμένα κάθε άτομο. Σημειώνεται ότι οι φιλοξενούμενοι δεν επιδοτούνται.

Οι άγαμοι για να πάρουν την ενίσχυση θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 24.000 ευρώ. Έγγαμος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 29.000 ευρώ. Έγγαμος με 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 34.000 ευρώ. Έγγαμος με 3 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 39.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία οι άγαμοι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές έως 400.000 ευρώ.

Market pass: Παραδείγματα ενίσχυσης

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.

Market Pass: Αλλάζουν όλα με την πληρωμή – Η επίσημη ανακοίνωση

Αλλάζουν οι ημερομηνίες, αλλάζουν όσα γνωρίζουμε. Αρχικά, η αίτηση στο gov.gr για το Market Pass θα ξεκινούσε στα μέσα Φλεβάρη και θα πληρωνόταν σχεδόν αμέσως. Πλέον, η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αιτήσεις θα ανοίξουν νωρίτερα, την 1η Φεβρουαρίου και τελικά θα πληρωθεί έναν μήνα μετά! Από Μάρτιο δηλαδή.

Πιο αναλυτικά, τη «βόμβα» με την πληρωμή ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Το χρονικό διάστημα μπορεί να μην έχει τόση μεγάλη σημασία φαινομενικά, θα αποβεί ωστόσο εξαιρετικά σημαντικό για τις τσέπες.

Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει το νέο κύμα ανατιμήσεων που βάζει «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επομένως, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η πληρωμή των δικαιούχων, κατά το δυνατόν, το συντομότερο δυνατό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανάσης είπε σε νέα του τηλεοπτική συνέντευξη στο Action24:

«Θα πρέπει πρώτα να γίνει αίτηση. Αν επιλέξει να πιστωθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό θα πάρει το 80% ενώ στην άυλη κάρτα θα πάρει το 100%. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν 1η Φεβρουαρίου και με την ολοκλήρωση θα λάβουν τα χρήματα εντός Μαρτίου».

Market Pass: Κάθε πότε θα μπαίνουν τα λεφτά

Η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα, για όσους επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα, και δύο φορές (μία κάθε τρίμηνο) για όσους επιλέξουν τα μετρητά με πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Market Pass: Η «παγίδα» του NFC – Οι άτυχοι

Οι χαμένοι του Market Pass θα είναι εκείνοι που δεν έχουν κινητό που υποστηρίζει την τεχνολογία NFC για τις ανέπαφες συναλλαγές και έτσι αναγκαστικά θα λάβουν μόνο το 80% με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Πριν κάνετε την αίτηση μπορείτε να ελέγξετε το κινητό σας τηλέφωνο αν θα περνάει η άυλη ψηφιακή κάρτα σε POS.

Το NFC σε Android

Για τα κινητά Android τα πράγματα είναι απλά. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις του κινητού και στην αναζήτηση πατάτε «NFC». Αν διαθέτει η συσκευή σας την τεχνολογία, τότε θα σας βγάλει αυτόματα την επιλογή. Μπορείτε να μπείτε στη συνέχεια στην επιλογή που σας βγάζει και να δείτε αν είναι ενεργοποιημένο.

Το NFC σε iPhone

Στα iPhone τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, ανάλογα με το πόσο παλιό είναι το κινητό σας και ποιο IOS έχει. Πιο αναλυτικά:

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις και πατήστε στην ενότητα Apple ID στο επάνω μέρος του μενού. Θα δείτε εκεί ή μία λίστα με συσκευές συνδεδεμένες στο Apple ID σας (π.χ. iPad) ή απλά και μόνο το κινητό σας. Κάνετε κλικ στο κινητό και εκεί θα δείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Σημειώνετε ότι θα πρέπει να έχετε iOS 11 ή νεότερη έκδοση. Αν δε, έχετε κατεβάσει το Fuel Pass θα σας το δείξει αυτόματα στη συγκεκριμένη ενότητα.

Τα μοντέλα που δεν έχουν αισθητήρα NFC είναι τα iPhone 5 και παλαιότερα. Από iPhone 6 και μετά χρησιμοποιούν αισθητήρα NFC, αλλά δεν διαβάζουν ετικέτες. Τα iPhone 7 και 7 Plus μπορούν να κάνουν και τα δύο, όμως θα πρέπει να κατεβάσετε εφαρμογή. Από το iPhone 8 και μετά δεν χρειάζεστε καμία εφαρμογή.

Τι να κάνετε αν δεν έχετε NFC

Επειδή το πρόβλημα είχε προκύψει και με το Fuel Pass, τότε, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, είχε προτείνει να «βάλει» ο δικαιούχος την ψηφιακή κάρτα σε άλλο κινητό της οικογένειάς του που έχει smartphone με NFC και να χρησιμοποιήσει εκείνο το κινητό τηλέφωνο. Υπογράμμιζε ωστόσο ότι «δεν είναι επίσημη σύσταση, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς».