Λογαριασμοί ρεύματος: Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, μεγάλη προτεραιότητα για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα η ενεργειακή αυτονομία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για μείωση των τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
«Εξετάζουμε και άλλες πτυχές και χρεώσεις των τιμολογίων για να προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε, να γίνουν πιο ανταγωνιστικά», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις ρευματοκλοπές, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τη σήμανση των τιμολογίων.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ριζική λύση για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα προέλθει από την ταχύτερη και με όρους ανταγωνισμού είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι διαγωνισμοί για ΑΠΕ που θα γίνουν στο εξής θα είναι μειοδοτικοί.
Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 με το υποχρεωτικό κοινό τιμολόγιο που θα προκύπτει με βάση μαθηματική φόρμουλα, σημείωσε ότι ο ρόλος του υπουργείου είναι να προστατεύσει τον πιο αδύναμο, που δεν είναι -όπως είπε- ο παραγωγός ούτε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά ο καταναλωτής και ιδίως ο συνεπής καταναλωτής. «Ακούμε την αγορά αλλά η θέση μας είναι να υπερασπίζουμε τον καταναλωτή.
Όποιος διαβάσει μία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα διαπιστώσει ότι ένας εξαιρετικά ικανός δικηγόρος χρειάζεται δύο ώρες πολύ προσεκτικής ανάγνωσης για να το κατανοήσει. Τέτοιες συμβάσεις καλούνται να υπογράψουν οι καταναλωτές και να δεσμευτούν», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας η ενεργειακή αυτονομία, ενόψει της αύξησης της αβεβαιότητας και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Τέλος υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να δεσμευτεί κάποιος σε μία από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (υδρογόνο, αποθήκευση ενέργειας και σε ποια μορφή κ.λπ.) καθώς οι τεχνολογίες είναι υπό ανάπτυξη και είναι άγνωστο ποια θα επικρατήσει, υπενθυμίζοντας το υψηλό κόστος που κατέβαλε η χώρα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε πρώιμο στάδιο.
Θα προχωρήσει, όμως, όπως είπε, με προσεκτικά βήματα η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, στα οποία η Ελλάδα, λόγω του ανέμου, έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης τον περασμένο χειμώνα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή έκτακτης εισφοράς της τάξης του 5% στις ποσότητες φυσικού αερίου που προμηθεύονται τα ελληνικά εργοστάσια για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
Η έκτακτη εισφορά 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF που αποφάσισε η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της παραμένει μέχρι σήμερα σε ισχύ, αυξάνοντας το κόστος το οποίο πληρώνουν εντέλει όλοι οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις.
Το σκεπτικό πίσω από το «χαράτσι» ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου αλλά κυρίως η άντληση πόρων για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ΚΥΑ, που είχαν υπογράψει ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τα έσοδα από την εισφορά θα διατίθενται εξ ολοκλήρου για την υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Ειδικοί στα ενεργειακά σημειώνουν, ωστόσο, πως τελικά το «χαράτσι» επιβάρυνε εντέλει και τους καταναλωτές ενώ δημιούργησε και σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά.
Σύμφωνα πάντα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε την περασμένη άνοιξη, στις αρχές του επόμενου έτους εκπνέει η κατανομή των ποσών που συγκεντρώνονται από την ειδική εισφορά.
Παρότι το «χαράτσι» θεωρητικά πάει προς κατάργηση, στο τραπέζι έχουν πέσει ήδη σενάρια παράτασης – καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή η ανάγκη για νέες κρατικές επιδοτήσεις.
«Φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές προς το τέλος του 2023, εκτιμούν ειδικοί της αγοράς ενέργειας.
Αναλύοντας τις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα, ο Νικήτας Μακρίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και αναλυτής του «Αλλάζω Ρεύμα», ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο αλλά και τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα σημειωθεί αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές του ρεύματος.
Μέχρι το τέλος του 2023, οι πολίτες δεν πρόκειται να δουν διαφορά, ωστόσο από το νέο έτος η αύξηση θα είναι της τάξης του 7-12%, ποσοστό που ανέρχεται σε 5 με 10 ευρώ και θα αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τις πάγιες χρεώσεις που πληρώνουμε για καλώδια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κτλ.
Ο κ. Μακρίδης, μιλώντας στο Open, είπε μεταξύ άλλων πως από το 2024 θα υπάρξουν αλλαγές και στα είδη των τιμολογίων ρεύματος, τα οποία θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αυτά της σταθερής τιμής ενός μήνα, της σταθερής τιμής για μεγαλύτερη διάρκεια και της μεταβλητής τιμής.
Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται αυτή την ώρα είναι αν θα υπάρξουν νέες κρατικές παρεμβάσεις με επιδοτήσεις και πώς αυτές θα δοθούν στους πολίτες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει ότι θα επανασχεδιαστεί το πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας αλλά και η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης: «Θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες. Επίσης, πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους».
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσον αφορά στον Αύγουστο, είχε προχωρήσει σε ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Συγκεκριμένα ισχούν τα εξής
= Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές.
Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου.
Παράλληλα, στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Η νέα παράταση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους συμπολίτες μας, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταβατικά, τους επόμενους μήνες.
Και αυτό, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους Προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.
Κοινή δήλωση του Υπουργού και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου:
«Όπως έχουμε αποδείξει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στηρίζουμε, εμπράκτως, τους καταναλωτές και τους ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του πλέγματος μέτρων που έχουμε θεσπίσει, ενώ με την παράταση των δύο επιτυχημένων μηχανισμών στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζουμε την ομαλότερη μετάβαση των καταναλωτών στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, με γνώμονα τη διατήρηση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».
Η συνήθεια να αφήνουμε τους φορτιστές στις πρίζες, δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε…
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε έναν φορτιστή συνδεδεμένο στην πρίζα όταν δεν φορτίζει καμία συσκευή;
Ο λόγος θα σας εκπλήξει δυσάρεστα.
Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί και φήμες για σωστή και εσφαλμένη χρήση φορτιστών.
Ωστόσο, μερικά από αυτά βασίζονται στην αλήθεια. Ένα παράδειγμα για όλους είναι αυτό που λέει ότι ο φορτιστής δεν πρέπει να αφήνεται στην πρίζα χωρίς να χρησιμοποιείται.
Το πιο κοινό επιχείρημα είναι ο πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς.
Ωστόσο, αυτός δεν απέχει πολύ από τον μοναδικό λόγο, αν και αποδεικνύεται δικαιολογημένος.
Μάθετε ποια είναι τα άλλα επιχειρήματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στη σωστή χρήση των φορτιστών.
Ένας συνδεδεμένος αλλά αχρησιμοποίητος φορτιστής κοστίζει γιατί καίει ρεύμα.
Δεδομένης της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του αριθμού των συσκευών που απαιτούν περιστασιακή επαναφόρτιση, αυτός ο λόγος δεν είναι αμελητέος.
Προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσους φορτιστές έχετε στο σπίτι – εάν ζείτε σε ένα τετραμελές νοικοκυριό με δύο έφηβα παιδιά, η απογραφή θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό
Φορτιστής κινητού τηλεφώνου – 4x, φορτιστής φορητού υπολογιστή – 4x, φορτιστής ηλεκτρονικού τσιγάρου – 2x, φορτιστής έξυπνου ρολογιού και άλλες συσκευές – 3x. Έτσι θα έχετε συνολικά 13 φορτιστές.
Εάν τα αφήνατε όλα στην πρίζα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα χωρίς καμία συσκευή συνδεδεμένη σε αυτά, η ετήσια κατανάλωσή τους θα ήταν περίπου 185 Wh ετησίως για έναν φορτιστή.
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς και άλλων περιστατικών είναι επίσης σημαντικός αν και είναι μικρή η πιθανότητα.
Ίσως το πιο αγαπημένο επιχείρημα είναι ο κίνδυνος πιθανής πυρκαγιάς όταν ο φορτιστής είναι «άδειος».
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν φορτιστές σε πρίζες χαμηλής συχνότητας, επομένως είναι πιο πιθανό να ξεχάσουν να τους αποσυνδέσουν .
Παρόλο που όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει τώρα να συμμορφώνεται με ορισμένα πρότυπα, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς – και είναι αυτοί που είναι επικίνδυνοι.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτών, ορισμένοι φορτιστές που κατασκευάζονται στην Κίνα δεν πληρούν τα σχετικά τεχνικά πρότυπα.
Η μέση τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές με βάση τα τωρινά δεδομένα δείχνει να υποχωρεί λίγο κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικές χρεώσεις).
Η κυβέρνηση είναι πιθανόν να χορηγήσει ακόμη χαμηλότερη επιδότηση για τον Απρίλιο, δηλαδή κάτω από τα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές τιμές καταναλωτή στα επίπεδα των 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…