LIDL: Σάλος με την απόφαση που πήραν – Στα… κάγκελα οι εργαζόμενοι

LIDL: Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση των LIDL, τα οποία «πατώντας» «πατώντας» πάνω σε υπουργικές αποφάσεις και φέρνουν ανατροπές στην αγορά και οργισμένες αντιδράσεις των εργαζομένων!

Μέχρι και πριν την πανδημία τα σούπερ μάρκετ στις 9 μ.μ. είχαν κατεβάσει ρολά. Με αποφάσεις στην αρχή του πρώτου lockdown η κυβέρνηση είχε επεκτείνει το ωράριό τους με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός εντός των καταστημάτων.

Φαίνεται όμως πως αυτή η απόφαση ήρθε για να μείνει καθώς, τα LIDL επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους και μετά τις 9 μ.μ.. Συγκεκριμένα θα κλείνουν για τους καταναλωτές στις 21:30, παρατείνοντας έτσι το ωράριο λειτουργίας τους κατά μισή ώρα.

Σιγή ισχύος για αυτή την απόφαση κρατούν οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες της αγοράς όπως ο Σκλαβενίτης, ο ΑΒ Βασιλόπουλος και τα My Market ωστόσο, ειδικά ο Σκλαβενίτης δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή τη «λογική» καθώς, παρόλο που του επιτρέπει η νομοθεσία να ανοίγει ορισμένες Κυριακές, η διοίκηση της εταιρείας δεν δίνει το ΟΚ για άνοιγμα.

LIDL: Τα νέα ωράρια

Τη δυνατότητα που δίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση για λειτουργία των επιχειρήσεων με διευρυμένο ωράριο ενεργοποίησε η αλυσίδα Lidl.

Εν αντιθέσει με το σύνολο των υπολοίπων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και έως τις 8 το βράδυ το Σάββατο, η Lidl επέκτεινε το ωράριο λειτουργίας της.

Το δίκτυο των καταστημάτων της λειτουργεί πλέον καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή μέχρι τις 21.30 και το Σάββατο μέχρι τις 21.00.

Ωστόσο όπως αναφέρει στον διαδικτυακό της τόπο, το ωράριο των καταστημάτων ενδέχεται να αλλάξει βάση κυβερνητικών αποφάσεων.

Με βάση την ΚΥΑ τα σούπερ μάρκετ και γενικότερα τα καταστήματα τροφίμων μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ και τα εμπορικά, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά και τα shops in a shop μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

LIDL: Στα… κάγκελα οι εργαζόμενοι

Πανικός επικρατεί στα Lidl τις τελευταίες μέρες, με το ωράριο να έχει αλλάξει για τους εργαζομένους κι εκείνους να αντιδρούν έντονα, φέρνοντας την εταιρεία υπό συναγερμό.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων LIDL Αττικής με καυστική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα social media αναφέρεται στην απελπιστική κατάσταση με τη διεύρυνση ωραρίου στα καταστήματα κάνοντας λόγο για ρόλο… «λαγού» της επιχείρησης ώστε και άλλα Σούπερ Μάρκετ να υλοποιήσουν αργά ή γρήγορα το ίδιο μέτρο.

Καταγγέλλουν μάλιστα ότι συνάδελφοί τους υποχρεώνονται να πιάνουν δουλειά από τις 4 και 5 το πρωί, μετά την τελευταία ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οικονομικά με το κόστος μετακίνησης τους αφού πολλοί δεν έχουν ιδιωτικό μέσο μεταφοράς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι-ισσες εργαζόμενοι στα LIDL

Η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, η δουλειά τις Κυριακές, το σμπαράλιασμα του σταθερού ημερησίου χρόνου εργασίας είναι τα νέα βάρη που φορτώνουν Κυβέρνηση και εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων.

Ήδη η πολυεθνική LIDL άρχισε να εφαρμόζει το διευρυμένο ωράριο στα καταστήματα της από τις αρχές της κοινής υπουργικής απόφασης για διεύρυνση του ωραρίου αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το υποκριτικό πρόσωπο της του δήθεν ΄΄ΤΟΠ ΕΡΓΟΔΟΤΗ,, παίζοντας παράλληλα το ρόλο του ΄΄λαγού,, ώστε και οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ να υλοποιήσουν αργά η γρήγορα το μέτρο της διεύρυνσης του ωραρίου.

Συνάδελφοι-ισσες

Το σωματείο μας ήδη από τις αρχές εφαρμογής του μέτρου τον Ιούνιο προχώρησε σε έντονη διαμαρτυρία σε διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας απαιτώντας από την εταιρεία να ανακαλέσει το μέτρο καθώς επίσης και να σταματήσει και το απαράδεκτο φαινόμενο εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα καταστήματα του Ν. Αττικής να υποχρεώνονται να πιάνουν δουλειά από τις 4 και 5 το πρωί με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οικονομικά με το κόστος μετακίνησης τους αφού πολλοί συνάδελφοι μας δεν έχουν ιδιωτικό μέσο μεταφοράς και υποχρεώνονται να πάρουν ταξί αφού εκείνη την ώρα δεν υπάρχουν Μ.Μ.Μ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Την ανάκληση της απόφασης για διεύρυνση του ωραρίου ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Κανένας εργαζόμενος να μην υποχρεούται σε παροχή εργασίας πριν τις 6 το πρωί. Όπου και αν παραστεί έκτακτη ανάγκη η μετακίνηση του εργαζόμενου προς τον χώρο εργασίας του να γίνεται με έξοδα της εταιρείας.

Κατάργηση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή για να αποκρούσουμε την εφαρμογή του.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ. Οι Κυριακές ανήκουν σε εμάς, τις οικογένειες και τα παιδιά μας.

Επαναφορά όλων των επιμέρους ειδικοτήτων και επαγγελμάτων μας στα ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ.

25 ημέρες ασφάλισης το μήνα για όλους τους συναδέλφους 4ωρης και 6ωρης απασχόλησης.

ΤΟ Δ.Σ.».

LIDL: Έξω φρενών οι καταναλωτές με όσα βλέπουν στα ράφια!

Πόσο ψύχραιμος να μείνει κάποιος όταν βλέπει στα βασικά είδη διατροφής οι τιμές να αυξάνονται κάθε βδομάδα; Ποιος είναι ο λόγος που οι τιμές στα ράφια των Σούπερ μάρκετ έχουν πάει στο… θεο. Ο παράγοντας που τις σπρώχνει συνεχώς προς τα πάνω. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με «βήμα ταχύ ακολουθεί πλέον η Ελλάδα, την πληθωριστική άνοδο που κυριαρχεί Ευρωζώνη φτάνοντας σε επίπεδα που είχε να βρεθεί, από το 2017.

Η αύξηση του πληθωρισμού πλέον αντανακλάται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, με πρώτα τα ενεργειακά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Την μεγαλύτερη αύξηση είχε η τιμή του φυσικού αερίου (72,3%), με δεύτερη μεγαλύτερη την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης (28,9%) και τα τελικά καύσιμα και τα λιπαντικά τα οποία κατέγραψαν σε ετήσια βάση για τον Ιούλιο αύξηση 16,6%.

Αύξηση αρχίζει να καταγράφει από τον Ιούλιο και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε άνοδο 0,7%, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες.

Μαζί με τα καύσιμα, αύξηση κατά 11,4% σημείωσαν οι τιμές των εισιτηρίων αεροπλάνων και κατά 5,3%, οι τιμές των καινούργιών αυτοκινήτων.

Το πιο οδυνηρό για τα νοικοκυριά, είναι ότι μαζί με τα καύσιμα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και οι τιμές των τροφίμων, δείγμα ότι η απορρόφηση των εισαγόμενων αυξήσεων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όλους τους προηγούμενους μήνες έχει αρχίσει να παίρνει τέλος.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει για τον Ιούλιο αυξήσεις κατά 13,2% στο αρνί και το κατσίκι, 16,3% στα βρώσιμα έλαια (πλην ελαιόλαδου), 6,6% στα νωπά ψάρια, 8% στα νωπά λαχανικά, 5,2% στα νωπά φρούτα, 3,5% στα τυριά, 2,6% στο ελαιόλαδο.

Το μόνο είδος στο οποίο είχαμε μια αξιόλογη μείωση της τιμής( -3,8%) ήταν το χοιρινό κρέας, λόγω της εξομάλυνσης και των διεθνών τιμών τους συγκεκριμένου προϊόντος μετά την μεγάλη έλλειψη που υπήρξε το πρώτο τρίμηνο τους χρόνου στην Κίνα.

Ανησυχητικό είναι πάντως ότι μαζί με τις αυξήσεις που καταγράφονται σε τρόφιμα και καύσιμα, η ΕΛΣΤΑΤ έχει αρχίζει να αποτυπώνει και αυξήσεις σε υπηρεσίες όπως η τα ξενοδοχεία μοτέλ – πανδοχεία ( 2%) και στα εστιατόρια καφέ και ζαχαροπλαστεία ( 0,3%).

Οι αυξήσεις αυτές συμβαδίζουν με την άνοδο του τουρισμού και της εστίασης από τον περασμένο μήνα και αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς τα μηνύματα και για τον Αύγουστο είναι εξαιρετικά θετικά.