Νέες αλλαγές: Τι να προσέξετε στα μαγαζιά – Άνοιξαν και οι «μεγάλοι»

Λιανεμπόριο: Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει η αγορά. Προσδοκίες για αύξηση του τζίρου ενόψει Πάσχα αλλά και αγωνία για να μην κλείσουν ξανά. Κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα εμπορικά κέντρα. Όλες οι εξελίξεις για το λιανεμπόριο στο xristika.gr.

Το δεύτερο βήμα στο δρόμο για την σταδιακή επαναφορά κάνει από σήμερα το λιανεμπόριο. Μπορεί τα εμπορικά κέντρα να παραμένουν ακόμα κλειστά, ωστόσο η άρση του περιορισμού των 20 ατόμων, ώθησε τις διοικήσεις μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων να λάβουν την απόφαση να ανοίξουν από σήμερα τα καταστήματα τους με click inside και click away.

Παράλληλα τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα απ’ το πρώτο σαββατιάτικο «κρας τεστ», έστω με τους ισχύοντες περιορισμούς, δημιουργούν αισιοδοξία στους εμπόρους ότι πλέον η εμπορική κίνηση θα αρχίσει να ανεβάζει «στροφές» ενόψει και της πασχαλινής περιόδου.

Κάτι που προσμένουν εξάλλου και οι έμποροι της Αχαϊας που επαναλειτουργούν από σήμερα μέσω click away και click inside.

Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης μπορεί να λειτουργεί από σήμερα μόνο με click away ενώ δυσφορία επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καθώς θα κρατήσουν ακόμα μία εβδομάδα κλειστά τα καταστήματα τους λόγω του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

Λιανεμπόριο: Τα μεγάλα καταστήματα

Μεταξύ αυτών που επανέρχονται πλήρως στη «μάχη» του τζίρου της λιανικής είναι τα πολυκαταστήματα Attica. Από σήμερα το κατάστημα στο City Link ανοίγει όλους τους ορόφους του για να υποδεχθεί πελάτες κατόπιν ραντεβού που θα κλείσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα στο site ή τηλεφωνικώς.

Υπενθυμίζεται ότι απ’ την περασμένη Πέμπτη, όταν ξεδιάλυνε το τοπίο αναφορικά με το αν επιτρέπεται ή όχι η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων είχε ανοίξει μόνο το τμήμα καλλυντικών στο ισόγειο καθώς κρίθηκε ασύμφορο να ανοίξουν όλοι οι όροφοι λόγω του περιορισμού των 20 ατόμων.

Παράλληλα τα Αttica ανοίγουν από σήμερα και το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Τσιμισκή, αλλά μόνο για παραδόσεις μέσω του click away, όπως προβλέπεται με βάση τα νέα μέτρα που τίθεται από σήμερα σε ισχύ.

Σήμερα (12.04) και αύριο (13.04) αναμένεται να ανοίξουν και τα μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ο όμιλος Fourlis.

Σύμφωνα με το σχετική ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των καταστημάτων: «Από 12/4 μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας με Click Away στο κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη και σε όλα τα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ (εκτός από ΙΚΕΑ Κομοτηνή) και με Click Inside στο κατάστημα ΙΚΕΑ Πειραιάς, σε όλα τα Κέντρα Παραγγελιών & Παραλαβών ΙΚΕΑ (ΙΚΕΑ Πάτρα από 12/4) και από 13/4 στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, ΙΚΕΑ Κηφισός, ΙΚΕΑ Θεσσαλία & ΙΚΕΑ Ιωάννινα».

Το «κλειδί» για το άνοιγμα των μεγάλων καταστημάτων είναι η άρση του περιορισμού του αριθμού των 20 ατόμων που είχε ισχύσει την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Η νέα διάταξη διατηρεί τον περιορισμό των 25 τμ ανά πελάτη ως τα 500 τμ, και από εκεί και έπειτα ισχύει το 1 πελάτης για κάθε 100 τμ.

«Το να μπορείς να έχεις μία επισκεψιμότητα 1.000 – 1.500 πελατών την ημέρα σε αυτά τα καταστήματα σου δίνει το περιθώριο να ανοίξεις», σημείωναν στο newmoney κύκλοι της διοίκησης του ομίλου Fourlis.

Μάλιστα ανεξαιρέτως όλες οι αλυσίδες προχώρησαν εντός του Σαββατοκύριακου σε τροποποιήσεις στις τεχνικές παραμέτρους των ψηφιακών πλατφορμών που λειτουργούν για τα ραντεβού.

Λιανεμπόριο: Τα πρώτα χαμόγελα

Έπειτα πάντως από ένα υποτονικό πενθήμερο κατά την επαναλειτουργία των καταστημάτων, τα χαμόγελα και η ελπίδα επέστρεψαν στους περισσότερους καταστηματάρχες μετά την απρόσμενα υψηλή εμπορική κίνηση που καταγράφηκε.

Εικόνα που δεν επικράτησε μόνο στις τοπικές αγορές, που εν πολλοίς εξακολουθούν αυτό το πρώτο διάστημα να βρίσκονται σε πιο ευνοϊκή θέση, αλλά και στο εμπορικό κέντρο των Αθηνών μιας που πολλοί καταναλωτές συνδύασαν τη βόλτα τους με ψώνια κατόπιν ραντεβού.

Ένα ραντεβού βέβαια που σε κάποιες περιπτώσεις «κλεινόταν» εκείνη την ώρα, έξω απ’ την πόρτα του καταστήματος, ανάλογα με τα περιθώρια κάθε καταστήματος…

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται κινητικότητα και ζήτηση για ανοιξιάτικα και πασχαλινά είδη, αν και παραδοσιακά η μεγάλη ζήτηση ήταν τις δύο εβδομάδες πριν την Ανάσταση.

Μία τάση που ίσως εξηγείται και απ’ την ανησυχία κάποιων ότι μπορεί να ξανακλείσει η αγορά, κάτι βέβαια που ξορκίζουν έμποροι και κυβέρνηση…

Η τελευταία μάλιστα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα υποβάλλει αυτή την εβδομάδα εκ νέου προς εξέταση απ’ την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων το ζήτημα επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων απ’ την επόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Λιανεμπόριο: Το σχέδιο για να αποφύγετε το λουκέτο

Τραγική η κατάσταση μετά το πολύμηνο lockdown. Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες που δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν για να καλύψουν τη χασούρα. Πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το 53% των εμπορικών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την επιστροφή στην κανονικότητα, για να συνέλθουν, δηλαδή, από ακόμη μία οικονομική κρίση, απόρροια -αυτή τη φορά- της πανδημίας.

Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται στην Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2020 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπόριο απώλεσε 10,1 δισ. ευρώ (8,2% του κύκλου εργασιών) μέσα σε ένα μόλις χρόνο εξαιτίας του Covid-19. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για τον κλάδο του λιανικού, ο κύκλος εργασιών των 150.251 επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020 κατέγραψε μείωση 20,1% σε σχέση με το 2019.

Λιανεμπόριο: Ηγέτης της αγοράς

Και ενώ το εμπόριο δέχεται ισχυρές πιέσεις από το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, διατηρεί, παράλληλα, τη σημαίνουσα συμμετοχή του στην οικονομική δραστηριότητα (12% του ΑΕΠ), παραμένοντας ο κυριότερος εργοδότης της χώρας (18,3% στη συνολική απασχόληση).

«Παρά το γεγονός ότι το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών του, στον κλάδο προστέθηκαν 19.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι και αυτό μία απόδειξη της ευελιξίας των ανθρώπων του, που αξιοποίησαν νέους δρόμους, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και της κινητοποίησης της Πολιτείας, που άπλωσε εγκαίρως ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Λιανεμπόριο: Ευρήματα

Σε κάθε περίπτωση -όπως προκύπτει από την Εκθεση- η υγειονομική κρίση συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το 88% αυτών θεωρεί πως ο Covid-19 θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών.

Μάλιστα, το 56% εκτιμά πως η πτώση του κύκλου εργασιών θα υπερβεί το 40%.

Από εκεί και πέρα, στα βασικά ευρήματα της Εκθεσης για την πορεία του εμπορίου το 2020, τα οποία παρουσιάστηκαν από την επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου, συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα παρακάτω:

* Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ήταν ασύμμετρες, δηλαδή ο αντίκτυπός της διαφοροποιείται αναλόγως του κλάδου, του μεγέθους της επιχείρησης κ.ά. Ειδικότερα, στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο τα μερίδια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (διπλογραφικά βιβλία) στον κύκλο εργασιών όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά αυξήθηκαν εν μέσω πανδημίας σε 89,3% και 57,1% αντίστοιχα.

* Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου στράφηκαν προς τους εγχώριους προμηθευτές εξαιτίας των αναταράξεων στις διεθνείς αλυσίδες, με αποτέλεσμα το 72% των επιχειρήσεων λιανικής να εμπιστεύεται Ελληνες προμηθευτές.

* Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (διοικητικές πηγές), η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό ανήλθε σε 8%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ, 3,9%), ο οποίος αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 140.000 ευρώ.

* Σε αντίθεση με το 2019, που θεωρήθηκε το πρώτο έτος κανονικότητας της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα της πανδημίας προοικονομεί μια σειρά από δυνητικούς κινδύνους βιωσιμότητας, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι δυναμικές (σε 5%), οι αναπτυσσόμενες (σε 2%) αλλά και οι ανθεκτικές (σε 11%) επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έδειχναν σημάδια βιωσιμότητας.

Ωστόσο, ο διπλασιασμός σχεδόν των συνεπών επιχειρήσεων (σε 43%) δείχνει σημάδια μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας με το ζητούμενο να παραμένει ο άμεσος και ουσιαστικός μετασχηματισμός τους.

Μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση του αριθμού των απειλούμενων επιχειρήσεων (από 18% σε 35%), που αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της πανδημίας, δηλαδή τη μετατροπή υγιών επιχειρήσεων σε προβληματικές, αφού σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις απειλούνται χάνοντας έσοδα και σωρεύοντας χρέη.

Λιανεμπόριο: Καμπανάκι…

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, με την ευκαιρία της παρουσίασης της Εκθεσης, δήλωσε: «Η πανδημία απειλεί τη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένες από τη μακροχρόνια οικονομική ύφεση που προηγήθηκε. Φαίνεται μάλιστα ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δέχονται τις επιπτώσεις ενός διαρκώς εντεινόμενου δυϊσμού».