Εμπορικά καταστήματα: Άδεια τα ταμεία – Το σχέδιο για να αποφύγετε το λουκέτο

Εμπορικά καταστήματα: Τραγική η κατάσταση μετά το πολύμηνο lockdown. Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες που δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν για να καλύψουν τη χασούρα. Πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το 53% των εμπορικών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την επιστροφή στην κανονικότητα, για να συνέλθουν, δηλαδή, από ακόμη μία οικονομική κρίση, απόρροια -αυτή τη φορά- της πανδημίας.

Αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται στην Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2020 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπόριο απώλεσε 10,1 δισ. ευρώ (8,2% του κύκλου εργασιών) μέσα σε ένα μόλις χρόνο εξαιτίας του Covid-19. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως για τον κλάδο του λιανικού, ο κύκλος εργασιών των 150.251 επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο του 2020 κατέγραψε μείωση 20,1% σε σχέση με το 2019.

Εμπορικά καταστήματα: Ηγέτης της αγοράς

Και ενώ το εμπόριο δέχεται ισχυρές πιέσεις από το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, διατηρεί, παράλληλα, τη σημαίνουσα συμμετοχή του στην οικονομική δραστηριότητα (12% του ΑΕΠ), παραμένοντας ο κυριότερος εργοδότης της χώρας (18,3% στη συνολική απασχόληση).

«Παρά το γεγονός ότι το 78% των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών του, στον κλάδο προστέθηκαν 19.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι και αυτό μία απόδειξη της ευελιξίας των ανθρώπων του, που αξιοποίησαν νέους δρόμους, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και της κινητοποίησης της Πολιτείας, που άπλωσε εγκαίρως ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χαιρετισμό του στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Εμπορικά καταστήματα: Ευρήματα

Σε κάθε περίπτωση -όπως προκύπτει από την Εκθεση- η υγειονομική κρίση συνιστά ιδιαίτερη απειλή για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς το 88% αυτών θεωρεί πως ο Covid-19 θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών.

Μάλιστα, το 56% εκτιμά πως η πτώση του κύκλου εργασιών θα υπερβεί το 40%.

Από εκεί και πέρα, στα βασικά ευρήματα της Εκθεσης για την πορεία του εμπορίου το 2020, τα οποία παρουσιάστηκαν από την επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, Βάλια Αρανίτου, συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα παρακάτω:

* Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης ήταν ασύμμετρες, δηλαδή ο αντίκτυπός της διαφοροποιείται αναλόγως του κλάδου, του μεγέθους της επιχείρησης κ.ά. Ειδικότερα, στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο τα μερίδια των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (διπλογραφικά βιβλία) στον κύκλο εργασιών όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά αυξήθηκαν εν μέσω πανδημίας σε 89,3% και 57,1% αντίστοιχα.

* Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου στράφηκαν προς τους εγχώριους προμηθευτές εξαιτίας των αναταράξεων στις διεθνείς αλυσίδες, με αποτέλεσμα το 72% των επιχειρήσεων λιανικής να εμπιστεύεται Ελληνες προμηθευτές.

* Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (διοικητικές πηγές), η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό ανήλθε σε 8%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη του Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ, 3,9%), ο οποίος αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 140.000 ευρώ.

* Σε αντίθεση με το 2019, που θεωρήθηκε το πρώτο έτος κανονικότητας της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα της πανδημίας προοικονομεί μια σειρά από δυνητικούς κινδύνους βιωσιμότητας, καθώς μειώθηκαν σημαντικά οι δυναμικές (σε 5%), οι αναπτυσσόμενες (σε 2%) αλλά και οι ανθεκτικές (σε 11%) επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έδειχναν σημάδια βιωσιμότητας.

Ωστόσο, ο διπλασιασμός σχεδόν των συνεπών επιχειρήσεων (σε 43%) δείχνει σημάδια μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας με το ζητούμενο να παραμένει ο άμεσος και ουσιαστικός μετασχηματισμός τους.

Μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση του αριθμού των απειλούμενων επιχειρήσεων (από 18% σε 35%), που αποκαλύπτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της πανδημίας, δηλαδή τη μετατροπή υγιών επιχειρήσεων σε προβληματικές, αφού σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις απειλούνται χάνοντας έσοδα και σωρεύοντας χρέη.

Εμπορικά καταστήματα: Καμπανάκι…

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, με την ευκαιρία της παρουσίασης της Εκθεσης, δήλωσε: «Η πανδημία απειλεί τη βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένες από τη μακροχρόνια οικονομική ύφεση που προηγήθηκε. Φαίνεται μάλιστα ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις δέχονται τις επιπτώσεις ενός διαρκώς εντεινόμενου δυϊσμού».

Εμπορικά καταστήματα: Ποιες επιχειρήσεις θα πάρουν από 600 έως 50.000 ευρώ και πώς

Τα 10+1 μέτρα «Γέφυρα» για Απρίλιο και μέχρι να ανοίξει η αγορά. Τι αλλάζει για εργαζόμενους, επιταγές, κλειστές επιχειρήσεις και επιδότηση δανείων. Ποιοι κερδίζουν έως 50.000 ευρώ το μήνα ως τέλος του χρόνου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όχι μόνο μέτρα διάσωσης, αλλά και νέα μέτρα επανεκκίνησης της Οικονομίας σχεδιάζει η κυβέρνηση. Από την άλλη, μέτρα που έρχονται από το παρελθόν, βαίνουν ήδη προς απόσυρση, όπως η παράταση για 30 ημέρες τη φορά αυτή (αντί 75 μέρες) για τις επιταγές.

Εκτός από όσα μέτρα ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τις επόμενες μέρες έρχονται:

1. Πρόγραμμα Γέφυρα 2: το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για να ενεργοποιηθεί άμεσα.

Με μια αίτηση στο keyd.gr το Κράτος θα επιδοτεί έως 70% ή και 90% της δόσης επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών, από Μάιο ως Δεκέμβριο.

Και συγκεκριμένα:

(α) για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά από 90% μηνιαίως τους 3 πρώτους μήνες, 80% τους επόμενους 3 και 70% τους τελευταίους 2 μήνες.

Το ανώτατο ύψος της επιδότησης δεν μπορεί να είναι πάνω από:

* 600 ευρώ για ελ. επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους

* 5.000 ευρώ, αν έχουν 1 έως 10 εργαζόμενους (σε ετήσια βάση)

*15.000 ευρώ ανά επιλέξιμη οφειλή, για 11 έως 50 εργαζόμενους

* 50.000 ευρώ για μέχρι 250 εργαζόμενους

(β) για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινά από 80% μηνιαίως για τους 3 πρώτους μήνες, 70% τους επόμενους 3 και 60% τους τελευταίους 2 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα:

* 500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

* 4.000 ευρώ αν έχουν 1 – 10 εργαζόμενους

* 12.500 ευρώ αν έχουν 11-50 εργαζομένους

* 40.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση.

– Τα κριτήρια για ατομική επιχείρηση – ελεύθερο επαγγελματία με εξυπηρετούμενο δάνειο είναι: να μην απασχολεί προσωπικό, να έχει κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ, λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα – όπως μετοχές και ομόλογα – αξίας έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 600.000 ευρώ.

– Για πολύ μικρή επιχείρηση με εξυπηρετούμενο δάνειο και έως 10 άτομα προσωπικό: να έχει κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ, καταθέσεις έως 1 εκατ. ευρώ, λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα έως 150.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – έως 2,5 εκατ. ευρώ.

– Για μικρή επιχείρηση με εξυπηρετούμενο δάνειο και έως 50 άτομα προσωπικό: να έχει κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, καταθέσεις έως 5 εκατ. ευρώ, μετοχές ή ομόλογα κλπ αξίας έως 750.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 10 εκατ. ευρώ.

– Μια μεσαία επιχείρηση που έχει εξυπηρετούμενο δάνειο και έως 250 άτομα προσωπικό , πρέπει να έχει κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 25 εκατ. ευρώ, λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα έως 3,75 εκατ. και ακίνητη περιουσία – μη υποθηκευμένη – αξίας έως 50 εκατ. ευρώ.

2. Ενίσχυση στις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού από το ΕΣΠΑ για την επανεκκίνησή τους. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

3. Επιστρεπτέα 7 με διπλάσια ποσά σε περισσότερους δικαιούχους

4. Επιδότηση Παγίων Δαπανών, για να πληρώνουν πολύ λιγότερο φόρο επιχειρήσεις με εργαζόμενους αλλά και ζημιές από το 2020.

Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν σε όσα ανακοίνωσαν αναλυτικά χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας:

5. Αναστολή δόσεων ρυθμισμένων οφειλών: Για πληττόμενες και κλειστές επιχειρήσεις αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φόρων και εισφορών. Η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

6. Μηδενικά ενοίκια: Πλήρης απαλλαγή από τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ισχύσει η έκπτωση του 40% με την αναπλήρωση του 50% της ζημιάς. Έκπτωση θα έχουν και εργαζόμενοι σε αναστολή για 1η ή φοιτητική κατοικία.

7. Διπλή «δόση» αποζημίωσης στους εκμισθωτές υπό όρους

8. Επιταγές: αναστέλλεται η σφράγιση κατά 30 ημέρες, για προθεσμίες που λήγουν έως 30 Απριλίου 2021. Αντίστοιχα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. για τους κομιστές αξιογράφων, βάσει κριτηρίων.

9. αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως, για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

10. επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες.

Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021.

Επιχειρήσεις: Ελληνική τράπεζα… τρελάθηκε! Δίνει άμεσα δάνειο από 1.500 έως 25.000 ευρώ

Η πανδημία του κορονοϊού έχει γονατίσει οικονομικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και τα έξοδα είναι αμφίβολο αν θα βγουν κάθε μήνα.

Μία ελληνική τράπεζα όμως δίνει «ανάσα», με χρηματοδότηση που μπορεί να καλύψει τις υποχρέωσεις σας. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Τον τελευταίο χρόνο έχουμε μάθει να ζούμε με συνεχείς αλλαγές στον τρόπο που περνάμε την καθημερινότητά μας.

Η πανδημία έχει επιβάλει για την ασφάλειά μας να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ενώ έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομική και εργασιακή κατάσταση σε πολλούς από εμάς. Παράλληλα, οι υποχρεώσεις μας συνεχίζουν να υφίστανται.

Η Attica Bank, συστηματικά βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που την εμπιστεύονται με λύσεις που ενισχύουν σημαντικά την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε αυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσφέρει με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, σταθερό επιτόκιο 8,5% το Καταναλωτικό δάνειο Attica Συμφέρον αποκλειστικά για όλες τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 30 Απριλίου 2021.

Το δάνειο αυτό έχει σχεδιαστεί με τους πλέον ευνοϊκούς όρους, ώστε να σας προσφέρει έναν τρόπο πιο ξέγνοιαστο, για να εξυπηρετήσετε προσωπικές ή καταναλωτικές ανάγκες.

Aυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για διάφορους σκοπούς. Ίσως να έχετε στο πρόγραμμά σας να κάνετε κάποιες αγορές για το σπίτι.

Να προχωρήσετε άμεσα σε κάποια επισκευή ή σε απόκτηση εξοπλισμού για το σπίτι σας.

Παράλληλα, τα τρέχοντα έξοδα όπως τα σχολικά δίδακτρα, τα ιατρικά έξοδα ή ακόμα και οφειλές προς το δημόσιο κι έκτακτες εισφορές είναι ορισμένες άλλες περιπτώσεις που το Καταναλωτικό Δάνειο Attica Συμφέρον μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

Ισχύει για ποσά από €1.500 έως €25.000 και διάρκεια: από 6 έως 60 μήνες για ποσό δανείου €1.000 – €5.000, από 6 έως 84 μήνες για ποσό δανείου €5.000,01 – €25.000.

Η εξόφληση γίνεται σε μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με πολλαπλούς τρόπους.

Για αναλυτικές πληροφορίες σε σχέση με τους λεπτομερείς όρους διάθεσης του Καταναλωτικού Δανείου Attica Συμφέρον της Attica Bank, απευθυνθείτε στα καταστήματα της Attica Bank ή καλέστε στο τηλέφωνο 210-366 9000 ή επισκεφθείτε το site της Attica Bank και υπολογίστε τις δόσεις σας online.