Λεφτά για όλους: «Κλείδωσαν» τα νέα έκτακτα επιδόματα του 2023

Έκτακτο επίδομα: Όχι ένα αλλά δύο επιδοτήσεις έχουν «κλειδώσει» για το 2023. Και μάλιστα θα δοθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, τι ισχύει τελικά.

Με μέτρα έκτακτου αλλά και μόνιμου χαρακτήρα επιδιώκει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει την ανελέητη ακρίβεια, που το 2023 αναμένεται να δείξει τα πραγματικά της «δόντια». Συνολικά οι επιδοτήσεις κοστολογούνται στα 4,2 δισ. ευρώ.

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της νέας χρονιάς, αναμένεται το πρώτο έκτακτο επίδομα, το περίφημο Market Pass, ενώ έχει «κλειδώσει» ήδη και το έκτακτο «Δώρο Πάσχα» δηλαδή η γνωστή επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Επίσης, δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μικρές αυξήσεις, οι συνταξιούχοι περιμένουν να δουν στο τέλος Ιανουαρίου τις αυξήσεις, ενώ και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν λίγο μεγαλύτερο μισθό, λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Πιο αναλυτικά:

Έκτακτο Δώρο Πάσχα 2023: Πότε πληρώνεται – Οι δικαιούχοι

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πασχαλινή επιταγή ακρίβειας, σαν αυτή που αναμένουν να πληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες οι δικαιούχοι. Σίγουρα, δεν γνωρίζουμε από τώρα ποιοι θα είναι εκείνοι ακριβώς που θα πάρουν τα χρήματα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι περισσότεροι και από τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο πληρώθηκαν:

  • 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ)
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
  • 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%
  • 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η χριστουγεννιάτικη επιταγή ακρίβειας είναι και κατά 50 ευρώ αυξημένη (στα 250 ευρώ από 200 ευρώ το περασμένο Πάσχα), ενώ και περισσότεροι είναι οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το ποσό, αφού διευρύνθηκε το όριο σύνταξης που λαμβάνουν.

Σημειώνεται επίσης, πως το Πάσχα του 2022 η πληρωμή έγινε τη Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.

Ποιοι θα πάρουν Market Pass

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες:

  • το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

Market Pass: Πόσα χρήματα θα πάρετε

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Παραδείγματα:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιοι παίρνουν αύξηση 7,75%

Αύξηση 7,75% θα λάβουν και όσοι κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εργατολόγος, Διονύσης Ρίζος, μιλώντας στην ΕΡΤ, και εξηγώντας τις αλλαγές στις συντάξεις με τη νέα χρονιά.

Όπως τόνιζε μάλιστα ο εργατολόγος, η εθνική σύνταξη από τα 384 ευρώ θα αυξηθεί στα 412 ευρώ, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 200.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης έγιναν μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι 4 κατηγορίες συντάξεων που αυξάνονται:

  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και έχουν επανυπολογιστεί (παλαιές συντάξεις)
  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.
  • οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις την 31.12.2022 που έχουν απονεμηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (αίτηση πριν από 13 Μαΐου του 2016) και δεν υπόκεινται σε επανυπολογισμό, δηλαδή οι συντάξεις του π. ΟΓΑ και όσων χορηγούνται από το πρώην Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) και δεν έχουν επανυπολογισθεί.
  • οι καταβαλλόμενες από 13.05.2016 και έπειτα, που υπολογίζονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και με έναρξη καταβολής έως και 31.12.2022. Συντάξεις που θα απονεμηθούν από 01.01.2023, αλλά η ημερομηνία έναρξης καταβολής τους, ανατρέχει με βάση τη νομοθεσία, μέχρι και 31.12.2022, καταλαμβάνονται από τις αυξήσεις, για μηνιαίες συντάξεις από 01.01.2023 και έπειτα.

Αύξηση κατώτατου μισθού – Ανατροπή

Tην 1η Απριλίου θα γίνει η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN γνωστοποίησε τα σενάρια που υπάρχουν όσον αφορά στο ύψος που θα φτάσει το ποσό.

Η διαδικασία για την αύξηση θα ξεκινήσει από τον επόμενο κιόλας μήνα, με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και να αρχίσουν οι συζητήσεις.

Κατά τις πληροφορίες, μπορεί να πάμε σε ένα σενάριο βάσης κοντά στα 751 ευρώ – από τα 713 που είναι σήμερα – δηλαδή τη χαμηλότερη αύξηση.  Σε αυτό το επίπεδο ήταν ο κατώτατος μισθός πριν τον Φεβρουάριο του 2012, όταν μειώθηκε με την πράξη του υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Τότε, έφτασε στα 586 ευρώ.