Έρχεται νέο άτυπο «Δώρο Πάσχα 2023» – Οι δικαιούχοι

Δώρο Πάσχα 2023: Και άλλο έκτακτο επίδομα θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα της νέας χρονιάς και, μάλιστα, εν μέσω προεκλογικού πυρετού, οι διαρροές άρχισαν ήδη. Ποιοι θα το παίρνουν.

Θα «βρέξει» λεφτά από τον προϋπολογισμό του 2023, με την κυβέρνηση να έχει στη φαρέτρα της πολλά χρήματα που μπορεί να μοιράσει με έκτακτα επιδόματα. Πέρα από τις αυξήσεις στις συντάξεις και άλλες «δεσμεύσεις» με έντονο προεκλογικό «άρωμα», διέρρευσαν πληροφορίες πως ένα δεύτερο έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2023» σαν το περσινό, έχει κιόλας κλειδώσει.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πασχαλινή επιταγή ακρίβειας, σαν αυτή που αναμένουν να πληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες οι δικαιούχοι. Σίγουρα, δεν γνωρίζουμε από τώρα ποιοι θα είναι εκείνοι ακριβώς που θα πάρουν τα χρήματα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι περισσότεροι και από τα Χριστούγεννα.

Εφόσον τα νούμερα βγαίνουν, το οικονομικό επιτελείο δεν θα διστάσει να προϋπολογίσει μεγαλύτερα ποσά, ή περισσότερους δικαιούχους, όπως άλλωστε και για τα φετινά Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι η χριστουγεννιάτικη επιταγή ακρίβειας είναι και κατά 50 ευρώ αυξημένη (στα 250 ευρώ από 200 ευρώ το περασμένο Πάσχα), ενώ και περισσότεροι είναι οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το ποσό, αφού διευρύνθηκε το όριο σύνταξης που λαμβάνουν.

Σημειώνεται επίσης, πως το Πάσχα του 2022 η πληρωμή έγινε τη Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.

Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η πληρωμή της επιταγής ακριβείας θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου 2022. Αρχικά, γινόταν λόγος για πίστωση των λογαριασμών μεταξύ 19-23 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια ακούστηκε έντονα ότι θα πληρωθεί στις 21 Δεκεμβρίου, όμως ο Κωστής Χατζηδάκης «έδωσε» τελικά την επίσημη ημερομηνία που πρέπει να περιμένουν τα χρήματα οι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, δικαιούχοι είναι:

  • 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ)
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
  • 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%
  • 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πότε πληρώνεται στον ιδιωτικό τομέα

Όπως και κάθε χρόνο, οι εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν το δώρο έως και τις 21 Δεκεμβρίου και θεωρείται παράνομη η μεταγενέστερη ή καθόλου καταβολή του. Ο εργοδότης μπορεί ωστόσο να το καταβάλλει και νωρίτερα από την 21η Δεκεμβρίου. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Με την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Υπολογισμός

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Έρχεται και Food Pass;

Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι ένα νέο επίδομα τροφίμων.

Το αποκαλούμενο Food Pass θα δοθεί στα νοικοκυριά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς για φέτος ο «λογαριασμός» των επιδομάτων έχει κλείσει με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε περίπου 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ούτε το κονδύλι που θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν ούτε ποιοι θα είναι δικαιούχοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εφόσον προκριθεί τελικά αυτή η λύση ενίσχυσης των νοικοκυριών τα εισοδηματικά και περιουσιακά θα είναι πολύ αυστηρά, ώστε να καλυφθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, εκτιμάται ότι δεν θα αφορά μόνο τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.

Κατά μια εκδοχή το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ, θα αφορά στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Ακόμα, η χορήγηση του Food Pass θα γίνει βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Προτεραιότητα, επίσης, για το Food Pass θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά και, μάλιστα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση. Οι τελικές αποφάσεις για το Food Pass, βέβαια, θα ληφθούν στις αρχές του 2023.