Κρούσματα σήμερα (15/8): Περιοχές 15 Αυγούστου 2020 – Τρόμος για τετραψήφιο αριθμό

Κρούσματα σήμερα (15/8): Την ανησυχία των ειδικών για την διασπορά του κορονοϊού στην επικράτεια και την επίπτωση που αυτή θα έχει σε ευπαθείς ομάδες επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο η είδηση για τον τέταρτο νεκρό από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι.

Η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έφερε νέα μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης.

Μια κλειστή δομή που προσβλήθηκε από τον ιό από εργαζόμενο στο περιβάλλον του οποίου υπήρχε κρούσμα, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, από νεαρό σε ηλικία που είχε πάει σε συναυλία στη Χαλκιδική.

Μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες στις οποίες οι αριθμός των κρουσμάτων ήταν πάνω από 200 και την αναφορά στην κατανομή της Παρασκευής για περιστατικά που συνδέονται με «πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας», όλοι περιμένουν με αγωνία τις σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Μετά τα 254 κρούσματα της Παρασκευής, ο συνολικός αριθμός για τις πρώτες 14 ημέρες του Αυγούστου έχει φτάσει τα 2.045 με συνολικά πλέον 27 περιφέρειες να καταγράφουν τουλάχιστον ένα κρούσμα στην χθεσινή καταγραφή.

Την 1η Αυγούστου οι περιφέρειες στις οποίες είχε καταγραφεί ένα κρούσμα ήταν μόλις 12.

«Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι και εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό» έγραψε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής σε ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποτυπώνοντας σε λέξεις την ανησυχία που υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό για την εξέλιξη της πορείας του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό και με το βλέμμα στην επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου οι αρχές επιχειρούν από Δευτέρα να βάλουν ένα «φρένο» με περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί ήδη στον Πορο και σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας έχουν δείξει «μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης».

Σημειώνεται ότι ο τέταρτος νεκρός από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι ήταν ένας 82χρονος που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από σήμερα, Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

– ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα

Ανακοινώθηκαν σήμερα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, 230 νέα κρούσματα στη χώρα μας.

Από τα 230 κρούσματα, τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 6858 (ημερήσια μεταβολή +3.5%), εκ των οποίων
55.1% άνδρες.

Από το σύνολο των 6858 κρουσμάτων, 1648 (24.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 3293 (48.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Σήμερα, 15/8/2020, δηλώθηκαν 230 επιπλέον κρούσματα.

Τα 41 είναι εισαγόμενα και τα 189 εγχώρια, εκ των οποίων τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

– 27 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 14 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 11 εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου ,1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

· 1 στην Π.Ε. Εύβοιας

· 1 στην Π.Ε. Ζακύνθου

· 1 στην Π.Ε. Ημαθίας

· 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου

· 1 στην Π.Ε. Θεσπρωτία

· 3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

· 1 στην Π.Ε. Καβάλας

· 1 στην Π.Ε. Καρδίτσας

· 2 στην Π.Ε. Καστοριάς

· 9 στην Π.Ε. Κέρκυρας, τα οποία συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γνωστή συρροή,

– 1 στην Π.Ε. Κιλκίς

· 2 στην Π.Ε. Κοζάνης

· 3 από Π.Ε. Κυκλάδων, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή,

– 2 στην Π.Ε. Λάρισας

· 3 στην Π.Ε. Μαγνησίας

· 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας

· 1 στην Π.Ε. Ξάνθης

· 5 στην Π.Ε. Πέλλας

· 8 στην Π.Ε. Πιερίας

· 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

· 1 στην Π.Ε. Ροδόπης

· 1 στην Π.Ε. Σερρών

· 1 στην Π.Ε. Τρικάλων

· 1 στην Π.Ε. Φθιώτιδας

· 3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής

· 3 στην Π.Ε. Χανίων

· 1 στην Π.Ε. Χίου.

Κρούσματα σήμερα (15/8): Τρόμος για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Η περίοδος μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κρίνει τι θα γίνει μελλοντικά σε πολλά μέτωπα.

Εάν δεν προσαρμοστούμε στα μέτρα θα φτάσουμε στα γεγονότα άλλων χωρών όπως Γαλλία, Ισπανία, ή ακόμα και Αμερική, Βραζιλία, είπε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη, αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά).

«Εάν αυξηθούν κι άλλο οι διασωληνώσεις πάει να πει ότι έχουμε φθάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο. Έχουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες περιθώριο για να σταματήσει ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι τριψήφιος, εάν γίνει τετραψήφιος έχει χαθεί το παιχνίδι.

Μετά δεν θα μπορεί να ελεγχθεί τίποτα, το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και θα δούμε εικόνες Ιταλίας», είπε η κ. Παγώνη εξηγώντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων όπου χτυπά «κόκκινο», καθώς υπάρχουν και οι παράμετροι της διασποράς, της κατανομής και του αριθμού των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων.

Σημείωσε ότι οι νέοι έχουν αρχίσει να το συνειδητοποιούν και ελάχιστοι αντιδρούν, δεδομένου πως έχει γίνει αντιληπτό ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων.

Ωστόσο δεν εκλείπουν τα περιστατικά μαζικού συγχρωτισμού στους διάφορους τουριστικούς προορισμούς.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στον Λαγανά της Ζακύνθου όπου το πάρτι μεταφέρθηκε στην παραλία μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, έκανε λόγο για ανεπίτρεπτο γεγονός. «Ένας να είναι ασυμπτωματικός το μεταφέρει σε άλλους 50 και 100», είπε σημειώνοντας ότι η ιχνηλάτηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολη είπε και εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της χαλαρότητας στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Όπως είπε αυτήν την εβδομάδα βλέπουμε τα αποτελέσματα του περασμένου δεκαημέρου, και το τι συμβαίνει τώρα θα το δούμε σε 15 μέρες. «Το κρίσιμο σημείο είναι τώρα καθώς επιστρέφουν την Κυριακή από διάφορες περιοχές άνθρωποι που μεταφέρουν τον ιό στα μεγάλα αστικά κέντρα», είπε.

«Μέχρι τώρα τις μάχες τις έχουμε κερδίσει, στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε και τον πόλεμο», είπε τονίζοντας ότι εμβόλιο δεν πρόκειται να είναι διαθέσιμο πριν το 2021.

Όσο για τα σχολεία υπενθύμισε ότι οι εισηγήσεις από τους ειδικούς θα γίνουν τέλη Αυγούστου, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως είπε είναι βέβαιο ότι τα παιδιά θα μπουν με μάσκες εφόσον συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, ενώ είπε ότι οι μικρότερες ηλικίες είναι πιο πιθανό να τηρήσουν τα μέτρα από τις μεγαλύτερες.

Επανέλαβε την ανάγκη για μονιμοποίηση του επικουρικού ιατρικού προσωπικού, που δεν έχει προχωρήσει ακόμα, και για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είπε πως ένα προχωρήσουν οι εξαγγελίες το σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί.