Κορονοϊός: Τι συμπτώματα έχετε ανάλογα με τις δόσεις του εμβολίου που κάνατε

Κορονοϊός: Νέα έξαρση της πανδημίας πριν μπει ο χειμώνας, ενώ ταυτόχρονα κυκλοφορούν διάφοροι ιοί αλλά και η εποχιακή γρίπη. Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε Covid και ποια συμπτώματα θα έχετε ανάλογα με το πόσα εμβόλια έχετε κάνει.

Ο νέος όρος είναι η «τριδημία» που περιγράφει την ταυτόχρονη εμφάνιση κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών όπως ο RSV. Ωστόσο, ειδικά για την Covid, φαίνεται πως τα συμπτώματα είναι διαφορετικά και σχετίζονται με τον αριθμό των εμβολίων που έχει κάνει ο καθένας.

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει η νέα μελέτη ZOE Health, στην οποία συμμετείχαν και ερευνητές του περίφημου King’s College του Λονδίνου, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αλλά και του Στάνφορντ.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν κάνει τις 3 δόσεις του εμβολίου και θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα παρουσιάσουν τα εξής συμπτώματα:

 • Πονόλαιμος
 • Καταρροή
 • Ρινική συμφόρηση
 • Επίμονος βήχας
 • Πονοκέφαλος

Εκείνοι που έχουν κάνει μόνο μια δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, πιθανότατα θα έχουν τα εξής συμπτώματα:

 • Πονοκέφαλος
 • Καταρροή
 • Πονόλαιμος
 • Φτάρνισμα
 • Επίμονος βήχας

Οι ανεμβολίαστοι, όσοι δηλαδή δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου θα παρουσιάσουν:

 • Πονοκέφαλο
 • Πονόλαιμο
 • Καταρροή
 • Πυρετό
 • Επίμονο βήχα

Οι ιώσεις που κυκλοφορούν εκτός από κορονοϊό και γρίπη

Ενήλικες και παιδιά αρρωσταίνουν κάθε μέρα, με το κύμα να είναι τόσο σφοδρό, που οι ειδικοί τονίζουν πως η κατάσταση ήταν σε τέτοια έξαρση συνήθως τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό, επειδή το ανοσοποιητικό μας ήταν τρία χρόνια σχεδόν σε αδράνεια. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, πάντως, μίλησε για «πανσπερμία ιών που προσβάλουν παιδιά και ενήλικες».

Πέρα, λοιπόν, από την Covid, τη γνωστή γρίπη και τον RSV, βρίσκονται σε έξαρση οι εξής ιοί:

 • ρινοϊοί
 • αδενοϊοί
 • εντεροϊοί

Τα συμπτώματα των ιώσεων του χειμώνα

 • καταρροή
 • πονόλαιμος
 • φτερνίσματα
 • υψηλός πυρετός

Συναγερμός για τις αναπνευστικές ιώσεις στα παιδιά

Μερικά από τα κρούσματα, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, «προκαλούν βρογχιολίτιδα, με αποτέλεσμα να παθαίνουν δύσπνοια και γι’ αυτό χρειάζεται να νοσηλευτούν, να παρακολουθηθούν και να υποστηριχτούν», δήλωσε.

«Ορισμένα από τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός και η κόπωση, αντιμετωπίζονται στο σπίτι με τους γνωστούς τρόπους, αντιπυρετικά, ανάπαυση, ελαφρύ φαγητό. Όταν το παιδί έχει δύσπνοια και πυρετό πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, στους ενήλικες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα παρατηρούνται μεγάλες προσελεύσεις στα νοσοκομείο με συμπτώματα κορονοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων.

Τα CDC προειδοποιούν για έξαρση γρίπης, RSV και covid-19 τον χειμώνα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα CDC σχετικά με την έξαρση της γρίπης, του RSV και του Sars-Cov-2 κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όπως αναφέρει η «The Washington Post», επικαλούμενη τα CDC, ενώ τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα άλλων ιών καθώς επιστρέφει η καθημερινότητα πριν από την πανδημία και πολλοί Αμερικανοί, ιδιαίτερα παιδιά, δεν έχουν ανοσία.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης της Fenit Nirappil στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν προειδοποιήσεις σχετικά με τους αναπνευστικούς ιούς σε χιλιάδες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανίχνευση των ιών, τη θεραπεία και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Τουλάχιστον 4.300 ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν στα νοσοκομεία την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη σε μια δεκαετία και σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία των CDC. Η εποχή της γρίπης ξεκίνησε έξι εβδομάδες νωρίτερα φέτος, σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 το 2009.

Με την αύξηση των κρουσμάτων RSV, γρίπης και Covid-19, τα Νοσοκομεία αναμένεται να πληγούν για ακόμα ένα χειμώνα αναφέρει ο Dawn O’Connell, βοηθός Γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση των ΗΠΑ. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο για την γρίπη και για τον ιό SARS-CoV-2 υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.

Για την εποχή της γρίπης, η πίεση στα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι τόσο εξουθενωτική για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εάν τα κρούσματα είναι σχετικά ήπια. Η Lynnette Brammer, επιδημιολόγος που ηγείται της εγχώριας ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία για ένα πιο λοιμογόνο στέλεχος γρίπης.

Ο Ντέιβιντ Ρούμπιν, ο οποίος παρακολουθεί τους αναπνευστικούς ιούς για το PolicyLab στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κηρύξουμε νοσοκομειακή κρίση. Μια κρίση ψυχικής υγείας των νέων και μια πανεθνική έλλειψη παιδικών κρεβατιών έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να χειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αλλά τα νοσοκομεία ενηλίκων είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκριθούν λόγω της πλειονότητάς τους.

Οι κρατικοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας παροτρύνουν τους γονείς και τις οικογένειες να λάβουν προφυλάξεις τώρα για να είναι υγιείς και να αποφύγουν την πίεση στα νοσοκομειακά συστήματα αναφέρει η Anne Zink, κορυφαία αξιωματούχος δημόσιας υγείας στην Αλάσκα και πρόεδρος της Ένωσης Πολιτειακής και Εδαφικής Υγείας.

Αυτές οι προφυλάξεις περιλαμβάνουν την ενημέρωση σχετικά με τα εμβόλια, την παραμονή στο σπίτι κατά την διάρκεια της νόσησης και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Συχνά υποβαθμίζεται στις κυβερνητικές συστάσεις η χρήση μάσκας, ένα μέτρο που σπάνια υιοθετήθηκε κατά τις προηγούμενες εποχές του αναπνευστικού ιού αλλά έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό στην άμβλυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η έλλειψη έκθεσης σε άλλους ιούς όταν ο πληθυσμός τηρούσε κοινωνική απόσταση και φορούσε μάσκες για να αποφευχθεί η νόσηση από Covid-19 έχει συμβάλει στην τρέχουσα κατάσταση, λένε οι ειδικοί. Η τακτική έκθεση σε αναπνευστικούς ιούς που συνήθως συμβαίνει και που ενισχύει την ανοσία χρόνο με το χρόνο δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια