Κορονοϊός: Με την πανδημία να έχει φουντώσει και την γρίπη προ των πυλών, η αγωνία για τα συμπτώματα της κάθε ασθένειας έχει φτάσει στο… κατακόρυφο! Δείτε στο xristika.gr πώς θα ξεχωρίσετε
Το Φθινόπωρο έφτασε, τα σχολεία άνοιξαν και ήδη ανησυχούν οι ειδικοί οτι τα κρούσματα θα αυξηθούν και μάλιστα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του παράλληλα με την εποχική γρίπη.
Όπως εξηγούν επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL), ο κορονοϊός προκαλεί περισσότερα από 20 διαφορετικά συμπτώματα. Κατά την έναρξη της πανδημίας, η «κλασική τριάδα» ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία). Μετά την επικράτηση του στελέχους Δέλτα, όμως, τα συμπτώματά του θυμίζουν περισσότερο εκείνα μιας ίωσης (ή πιο σωστά ενός κοινού κρυολογήματος).
Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων. Και αυτό διότι η COVID -19 εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα σε αυτούς απ’ ό,τι στους ανεμβολίαστους.
Ανεξαρτήτως αν έχετε εμβολιαστεί ή όχι, το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι αν η λοίμωξή σας επηρεάζει την όσφρηση ή τη γεύση σας, λέει ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας & Γενετικής Επιδημιολογίας στο KCL.
Τα δεδομένα από συνεχιζόμενη μελέτη, στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια Βρετανοί, δείχνουν ότι οι αισθήσεις αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο. Στην πραγματικότητα, η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) ή της γεύσης (αγευσία) αποτελεί ισχυρό προάγγελο της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.
Αυτό, όμως, δεν ισχύει για την ίωση. Όταν κάποιος έχει κρυολόγημα, δεν χάνει τη γεύση και την όσφρηση καθ’ εαυτές. Απλώς, αν έχει «μπούκωμα» (ρινική συμφόρηση) μπορεί να αδυνατεί να μυρίσει, οπότε εμμέσως επηρεάζονται και οι δύο αισθήσεις.
Για να ελέγξετε την όσφρησή σας, προσπαθήστε να μυρίσετε προϊόντα με ισχυρή μυρωδιά την οποία γνωρίζετε καλά. Μπορεί να είναι τρόφιμα, αρώματα, σαπούνια κ.λπ. Για να ελέγξετε την γεύση σας, παρατηρήστε αν το φαγητό σας έχει αρχίσει να μοιάζει άνοστο ή έχει ασυνήθιστη γεύση, συνιστά ο Dr. Spector.
Να θυμάστε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πλήρη απώλεια της όσφρησης ή/και της γεύσης για πολύ καιρό.
Ωστόσο, κάτι ακόμα έρχεται να μας μπερδέψει.
Μια διαφορά μεταξύ των δύο ιών είναι απώλεια γεύσης ή οσμής, η οποία όμως, σύμφωνα με το CDC μπορεί να υπάρξει και στη γρίπη. Απλά, είναι πιο συχνό σύμπτωμα Covid-19.
Μία πολύ σημαντική διαφορά είναι πότε εμφανίζονται πρώτη φορά τα συμπτώματα:
Γρίπη: Τυπικά, ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα από μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση.
COVID-19: Συνήθως, ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα περίπου πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν και από 2 έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.
Αναλύοντας δεδομένα από σύστημα αυτο-αναφοράς συμπτωματολογίας (app) που έχει δημιουργήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 έχουν πλέον αλλάξει τώρα που κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, συγκριτικά με ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Ενώ ο πυρετός και ο βήχας εξακολουθούν να είναι τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης και ο πονοκέφαλος και ο πονόλαιμος επίσης αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς, σπανίως αναφέρει κάποιος με παραλλαγή Δέλτα ρινική καταρροή. Ακόμα, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) που συνόδευε τις άλλες μεταλλάξεις του κορνοϊού, τώρα πια αναφέρεται ένατη ως προς τη συχνότητα της.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές στην συμπτωματολογία μπορεί να αποδίδονται στον τρόπο που αλλάζει ο ιός ή στο γεγονός ότι οι ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια είναι πια σε στάδιο που νοσούν σοβαρότερα, ενώ λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερα άτομα που με τη σειρά τους τείνουν να έχουν ηπιότερη συμπτωματολογία.
Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν ότι, παρούσης της μετάλλαξης Δέλτα ας μην θεωρούμε ότι η ρινική καταρροή και λίγος πονόλαιμος είναι απλά ένα κρυολόγημα, καθώς μπορεί να σηματοδοτεί λοίμωξη Covid-19.
Την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να αναχαιτίσει τον κορονοϊό, η Pfizer ετοιμάζεται να φέρει το τέλος στα εμβόλια με ένα νέο χάπι!
H Pfizer ανακοίνωσε ότι άρχισε κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το χάπι της κατά της Covid, προκειμένου να ελέγξει την ικανότητά του να μειώνει προληπτικά τους κινδύνους λοίμωξης στο περιβάλλον ενός ατόμου που προσβλήθηκε από τη νόσο.
Αρκετές εταιρίες, όπως οι Merck και Roche, εργάζονται πάνω σε φάρμακα αυτού του τύπου, που ονομάζονται αντιρετροϊκά. Αυτά δρουν εμποδίζοντας τον ιό να αναπαραχθεί. Η εφαρμογή τους μπορεί να είναι διπλή: να επιτρέπουν στα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από τη νόσο να μην υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα, αλλά και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή να μην αναπτύξουν την ασθένεια.
Σε περίπτωση οριστικών αποτελεσμάτων, «πιστεύουμε ότι αυτή η θεραπευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει ο ιός πολύ νωρίς — προτού να έχει τη δυνατότητα να αναπαραχθεί ευρέως — εμποδίζοντας δυνητικά τα συμπτωματικά κρούσματα της νόσου σε αυτούς που είχαν εκτεθεί και σταματώντας την έναρξη της λοίμωξης στους άλλους», δήλωσε σε ανακοίνωση Μίκαελ Ντόλστεν, ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer.
Η προσέγγιση αυτή είναι «συμπληρωματική» των εμβολίων κατά της Covid, πρόσθεσε.
Αυτή η θεραπευτική αγωγή, που ονομάζεται PF-07321332, αναπτύχθηκε σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα με ένα ποτήρι νερό.
Στην κλινική δοκιμή φάσης 2/3 που ανακοινώθηκε σήμερα θα μετάσχουν περισσότεροι από 2.600 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω. Ορισμένοι θα παίρνουν το χάπι, που χορηγείται δύο φορές ημερησίως για 5 έως 10 ημέρες, και οι άλλοι θα παίρνουν ψευδοφάρμακο.
Το φάρμακο δοκιμάστηκε ήδη σε δεκάδες ανθρώπους για να αποδειχθεί ότι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Δύο άλλες κλινικές δοκιμές είναι επίσης σε εξέλιξη από φέτος το καλοκαίρι με χιλιάδες συμμετέχοντες για να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του προϊόντος στους ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί από την Covid-19, η μια γι αυτούς που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της νόσου, η άλλη για τους χαμηλούς κινδύνους.
Για όλα τα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί, το φάρμακο αυτό θα είναι κυρίως αποτελεσματικό τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, προτού ο ιός αναπαραχθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό.
Η θεραπευτική αγωγή της Pfizer, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν έχει αναπροσαρμοστεί από άλλο φάρμακο αλλά αναπτύχθηκε ειδικά κατά του ιού SARS-CoV-2.
Θα χορηγείται ωστόσο σε συνδυασμό με μια «μικρή δόση» ριτοναβίρης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά του ιού του AIDS.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…