Κορονοϊός: Επίσημο! Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί – Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο ξανά

Κορονοϊός: Σε καθημερινότητα έχει μετατραπεί πλέον ο κορονοϊός, με τα εμβόλια να επιστρέφουν.

Καθώς το φθινόπωρο βρίσκεται προ των πυλών θα πρέπει σιγά-σιγά να συνηθίσουμε στην πραγματικότητα: ότι η COVID θα παραμείνει μέρος της ζωής μας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταγράψει μια άνοδο σε κρούσματα με νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και αυξημένα επίπεδα του ιού στα λύματα.

Εύλογα λοιπόν, πολλοί θα αναρωτιούνται πότε μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για την COVID.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το επικαιροποιημένο φθινοπωρινό ενισχυτικό εμβόλιο για την COVID-19 πιθανότατα θα είναι διαθέσιμο γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου — μόλις το εγκρίνει ο οργανισμός. Στη συνέχεια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα εκδώσουν συστάσεις σχετικά με το ποιες ομάδες ατόμων μπορούν να εμβολιαστούν αν θέλουν ή πρέπει απαραίτητα να εμβολιαστούν.

Μια συμβουλευτική επιτροπή του FDA συνεδρίασε τον Ιούνιο για να καθορίσει ποια στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο φθινοπωρινό ενισχυτικό. Το εμβόλιο στοχεύει στη XBB.1.5, η οποία ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα του τρέχοντος έτους.

Πρόσφατα ανιχνεύθηκε μια νέα παραλλαγή που ονομάζεται BA.2.86 , η οποία έχει περισσότερες από 35 νέες μεταλλαγές, σε σύγκριση με τη XBB.1.5. Κρούσματα της BA.2.86 – η οποία, όπως και η XBB.1.5, είναι υποπαραλλαγές της γνωστής παραλλαγής Omicron – έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, τη Δανία, το Ισραήλ και άλλες χώρες.

Η νέα παραλλαγή αυτή τη στιγμή αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα των περιπτώσεων, αν και ο SARS-CoV-2 παρακολουθείται με λιγότερη ένταση σήμερα.

Το αν η BA.2.86 είναι ηπιότερη ή προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια, μένει να φανεί, αλλά οι επιστήμονες του FDA λένε ότι το φθινοπωρινό ενισχυτικό εμβόλιο για την COVID και η προηγούμενη ανοσία λογικά θα ενισχύσουν την προστασία από σοβαρή νόσηση.

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο FDA πιστεύει ότι αυτά τα εμβόλια με τη σύνθεση XBB.1.5 συνιστούν την καλύτερη διαθέσιμη προστασία έναντι των πιο σοβαρών συνεπειών της νόσου που προκύπτουν από τις τρέχουσες παραλλαγές», δήλωσε η υπηρεσία στο Scientific American. Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε το Scientific American συμφωνούν ότι εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο από το φθινοπωρινό αναμνηστικό εμβόλιο κατά της COVID είναι άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και εκείνα που είναι χρόνια άρρωστα, ανοσοκατεσταλμένα ή εγκυμονούσες γυναίκες.

Ο Paul Offit, ο οποίος είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων του FDA, είπε στο WIRED: «Ο στόχος δεν είναι να προλάβουμε όλες τις ασθένειες. Στόχος είναι να κρατηθούν οι άνθρωποι έξω από το νοσοκομείο».

Ο Stanley Perlman, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας προσθέτει ότι βρέφη ηλικίας 6 μηνών και άνω που δεν έχουν εμβολιαστεί διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο από την COVID και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη της αρχικής σειράς του εμβολίου.

«Δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία για τα πιθανά οφέλη ενός επιπλέον αναμνηστικού εμβολίου σε υγιή άτομα κάτω των 65 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή μολυνθεί, αλλά μένει να δούμε τι θα συστήσει το CDC. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ενίσχυση αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων βραχυπρόθεσμα, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο».

Σύμφωνα με το WIRED, αυτοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID είναι άτομα άνω των 75 ετών και όσοι είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι μπορεί να μην εμφανίσουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό.

Οι ειδικοί συστήνουν σε αυτά τα άτομα, αν υποπτευθούν πως προσβλήθηκαν από την COVID να κάνουν αμέσως τεστ για να βεβαιωθούν και στη συνέχεια αν πληρούν τις προϋποθέσεις, να προμηθευτούν το αντιικό φάρμακο Paxlovid το συντομότερο δυνατό.

«Αν κοιτάξετε τους ανθρώπους που νοσηλεύονται ή πεθαίνουν από COVID τώρα, οι περισσότεροι δεν είχαν πάρει αντιικό», λέει ο Offit. Αλλά είναι σημαντικό να ληφθεί το φάρμακο εντός των πρώτων 3 έως 5 ημερών από τη μόλυνση, αλλιώς δεν θα έχει μεγάλο αποτέλεσμα.

Όσο για το πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να εμβολιαστούμε, οι ειδικοί λένε ότι τώρα μάλλον αξίζει να περιμένουμε να βγει το νέο αναμνηστικό εμβόλιο, αλλά να μην το καθυστερήσουμε πολύ. «Η καλύτερη στιγμή για να εμβολιαστείτε είναι πριν αρρωστήσετε», λένε οι ειδικοί.

Ο Offit και άλλοι συνιστούν επίσης και τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Η περίοδος της γρίπης τείνει να κορυφώνεται λίγο αργότερα το χειμώνα και η προστασία από τα εμβόλια τείνει να μειώνεται, οπότε θα μπορούσε κανείς να περιμένει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να λάβει το εμβόλιο της γρίπης. Αλλά μπορεί κάποιος να κάνει ταυτόχρονα τα εμβόλια για την COVID και τη γρίπη, εάν αυτό είναι πιο βολικό.

Φέτος, οι ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω και οι εγκυμονούσες γυναίκες θα είναι επίσης επιλέξιμοι για εμβόλιο αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Ο RSV στέλνει έως και 160.000 ηλικιωμένους ενήλικες και έως 80.000 παιδιά στο νοσοκομείο κάθε χρόνο και σκοτώνει έως και 10.000 ενήλικες και 300 παιδιά.

Όσοι είναι επιλέξιμοι θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους για το εάν το εμβόλιο είναι κατάλληλο για αυτούς.

Καθώς μπαίνουμε σε μια ακόμη εποχή αναπνευστικών ιών, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η COVID ήρθε για να μείνει. «Θα προστεθεί στη λίστα με τους υπόλοιπους χειμερινούς αναπνευστικούς ιούς που προκαλούν τη νοσηλεία εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, αλλά και τον θάνατο χιλιάδων άλλων κάθε χρόνο», λέει ο Offit. «Είμαστε έξω από την πανδημία, αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί!»

Κορονοϊός: Εντοπίστηκε νέο σύμπτωμα – Αν το έχετε κάντε αμέσως τεστ

Σε εφιάλτη δίχως τέλος έχει μετατραπεί ο κορονοϊός καθώς δεν λέει να υποχωρήσει.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία διαπίστωσαν ένα νέο σύμπτωμα της μακράς Covid-19. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον κορονοϊό αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες από την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, ορισμένοι μπορεί να εμφανίσουν πιο μακροχρόνια και πιο επίμονα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει αυτή την κατάσταση, σύνδρομο μακράς Covid-19.

Μέχρι τώρα, τα πιο συχνά συμπτώματα περιλάμβαναν ακραία κόπωση, απώλεια όσφρησης, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια.

Άλλα περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης, πόνο στο στήθος, αϋπνία, αίσθημα παλμών της καρδιάς, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, εμβοές, κατάθλιψη και άγχος.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», oι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς, περιγράφουν λεπτομερώς ένα νέο σύμπτωμα της πάθησης που εμφάνισε ένας 33χρονος άνδρας στη Βρετανία.

Ο ασθενής υπέφερε για διάστημα έξι μηνών από ξαφνικό μελάνιασμα των ποδιών του.

Όταν στεκόταν όρθιος, τα ένιωθε σταδιακά να γίνονται πιο βαριά και αισθανόταν μυρμήγκιασμα και φαγούρα.

Ορισμένες φορές εμφανιζόταν ένα εξάνθημα στα πόδια του, αλλά τα μυστηριώδη συμπτώματα εξαφανίζονταν όταν ξάπλωνε.

Η διαταραχή είναι γνωστή ως ακροκυάνωση.

Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη μύτη και τα αυτιά.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περίπτωση ακροκυάνωσης ενός ασθενούς που δεν την είχε πριν από τη μόλυνση με Covid-19», δήλωσε στη Metro ο συν-συγγραφέας δρ Μάνοτζ Σιβάν, αναπληρωτής κλινικός καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος στην ιατρική αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Οι ασθενείς που το βιώνουν αυτό μπορεί να μην γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι σύμπτωμα μακράς Covid και μπορεί να ανησυχούν. Παρομοίως, οι κλινικοί γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της ακροκυάνωσης και μακράς Covid. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυσαυτονομία [δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος] στη μακρά COVID, έτσι ώστε οι κλινικοί γιατροί να έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για την κατάλληλη διαχείριση των ασθενών», τόνισε.

Κορονοϊός: Είναι οριστικό! Εμβόλιασμοί για όλους – Πότε έρχεται το νέο εμβόλιο

Όχι απλά δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό αλλά θα εμβολιαστούμε ξανά και… άμεσα!

Οργανισμοί υγείας και φαρμακεία στις ΗΠΑ θα αρχίσουν να διαθέτουν από τον επόμενο μήνα το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της υποπαραλλαγής Eris που κυριαρχεί από τον προηγούμενο χρόνο.

Δημοσιεύματα προβλέπουν ότι θα τύχει ψυχρής υποδοχής από το αμερικανικό κοινό, αν και οι νοσηλείες των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής Eris, που ανήκει στην παραλλαγή Ομικρον, αυξάνονται σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ζήτηση για το εμβόλιο έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση από το 2021, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε. Τότε, 240 εκατομμύρια Αμερικανοί, το 73% του πληθυσμού, είχαν εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση.

Το φθινόπωρο ου 2022, όταν πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι είτε είχαν προσβληθεί από την νόσο ή είχαν κάνει προηγουμένως εμβόλιο, εμβολιάσθηκαν λιγότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Αν οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας θέλουν να επιτύχουν τον ετήσιο εμβολιασμό της πλειονότητας των ενηλίκων, θα πρέπει να εξηγήσουν στο αμερικανικό κοινό ότι η Covid δεν έχει τελειώσει και ότι τους απειλεί», λέει η διευθύντρια του Survey Methodology του Kaiser Family Foundation, η Ασλεϊ Κίρζινγκερ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την λήξη της πανδημίας τον Μάιο και η αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε το έργο του εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα.

Περισσότερο από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ από την Covid, σύμφωνα μετα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Η διευθύντρια του CDC Μάντι Κόεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε podcast ότι περιμένει πως τα εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να λάβουν άδεια κυκλοφορίας από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και έγκριση από το CDC, θα κυκλοφορήσουν κατά την τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και συμβούλεψε τους Αμερικανούς να τα αντιμετωπίσουν ως προστατευτικό μέτρο που πρέπει να εφαρμόζεται ετησίως μαζί με το εμβόλιο της γρίπης.

Οπως και με την γρίπη, οι Pfizer/BioNTech SE, Moderna και Novavax έχουν παρασκευάσει επικαιροποιημένα εμβόλια για την Covid που θα αντιμετωπίζουν την παραλλαγή που θα κυκλοφορεί αυτό το φθινόπωρο. Τα νέα εμβόλια αντιμετωπίζουν την υποπαραλλαγή XBB.1.5, παρόμοια με την EG.5, και ανήκει στην κυριαρχούσα παραλλαγή Ομικρον.

Οι νοσηλείες στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με τον Ιούνιο, αλλά βρίσκονται ακόμη κατά 90% κάτω από το επίπεδο κορύφωσής τους τον Ιανουάριο 2022, κατά την έκρηξη των κρουσμάτων της Ομικρον, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Ορισμένοι γιατροί συνιστούν τα εμβόλια να στοχεύσουν τους ηλικιωμένους και άτομα υψηλού κινδύνου.

Ο δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, λοιμωξιολόγος στο Vanderbilt University και σύνδεσμος με την Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης του CDC, δήλωσε ότι είναι πιθανόν η Επιτροπή να κάνει χαλαρότερη σύσταση υπέρ του εμβολιασμού νεότερων και υγιέστερων ανθρώπων.

Τον περασμένο χρόνο, το CDC είχε συστήσει για τα παιδιά 6 ετών και άνω να λάβουν μία δόση του περυσινού επικαιροποιημένου εμβολίου.

Ο δρ Ντέιβιντ Μπούλγουερ, λοιμωξιολόγος του University of Minnesota δήλωσε ότι σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιεύσει, άνθρωποι που έχουν λάβει ενισχυτική δόση εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Κορονοϊός: Έφτασε η μετάλλαξη Eris και σαρώνει – Αυτά είναι τα νέα συμπτώματα

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα Eris εξαπλώνεται ήδη, με τις εισαγωγές μάλιστα στα νοσοκομεία να καταγράφουν αυξητική πορεία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Είναι πλέον η δεύτερη πιο συχνή παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Eris ή αλλιώς EG.5.1 είναι “απόγονος” της Omicron και ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιουλίου.

Η μετάδοσή της όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι ραγδαία. Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου αφορούσε ένα στα εννέα κρούσματα, ενώ πλέον αντιπροσωπεύει 1 στα 7.

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προσθέσει την EG.5.1 στη λίστα των παραλλαγών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι τα εξής:

-Καταρροή
-Πονοκέφαλος
-Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
-Φτάρνισμα
-Πονόλαιμος

“Καταγράφεται μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων”, σημείωνε εντωμεταξύ η Dr Mary Ramsay, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης στο UKHSA.

Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν πως η νέα παραλλαγή Eris είναι πιθανό να κυριαρχήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ θα αρχίσουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Κορονοϊός: Αυτή είναι η «ασθένεια Χ» που απειλεί την ανθρωπότητα

Μπορεί η ανθρωπότητα να ξεπέρασε την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο η «ασθένεια Χ» είναι αυτή που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Ηεπόμενη πανδημία θα είναι ακόμα πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος διατηρεί έναν σύντομο κατάλογο ασθενειών σε προτεραιότητα, όπως τις αποκαλεί, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία.

Με αυτό τον όρο Disease X (Νόσος Χ) ο ΠΟΥ περιγράφει μια ασθένεια άγνωστη στην ιατρική επιστήμη που όμως θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρα. Είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο ή μύκητα είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια και οι διαθέσιμες θεραπείες να είναι λιγοστές, αναφέρει το δημοσίευμα του New York Post. «Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε» δήλωσε στην Telegraph ο Dr. Richard Hatchett.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι η επόμενη «νόσος Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχέεται και θα μολύνει τους ανθρώπους. Ο Έμπολα, το HIV/AIDS και το COVID-19 ήταν ζωονοσογόνα ξεσπάσματα.

Ο ΠΟΥ επινόησε τον όρο Disease X το 2018 και έναν χρόνο αργότερα η COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα, με την παγκόσμια κοινότητα να γίνεται μάρτυρας μια πανδημίας από έναν νέο ιό: είχε ήδη προκύψει ο όρος «νόσος Χ».

«Η Disease X μας περιμένει στη γωνία» λέει στην εφημερίδα National Post ο γιατρός Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. «Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» πρόσθεσε ο Chatterjee.

«Η πιθανότητα ενός παθογόνου (που προκαλεί ασθένειες) κατασκευασμένου στο εργαστήριο δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφική «Νόσο Χ» που θα προκαλούσε παγκόσμια καταστροφή» αναφέρει άρθρο του 2021 στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology.

Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι», όπως αποκαλούνται, που έχουν εγκλωβιστεί στον πάγο μόνιμα αλλά απελευθερώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας.

Ασθένειες που βρίσκονται στον κατάλογο του ΠΟΥ και πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα είναι ο ιός του Μάρμπουργκ, ο αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό, ο πυρετός Lassa, οι ασθένειες Nipah και henipaviral, ο πυρετός Rift Valley και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση μιας επιδημίας της «νόσου Χ» γιατροί και ερευνητές παγκοσμίως ζητούν επιτακτικά την αύξηση των κονδυλίων για τη στήριξη της έρευνας σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες πανδημίας.

Κορονοϊός: Απίστευτη ανακοίνωση ΠΟΥ – «Μην κάνει κανείς σας εμβόλιο»

Δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος αλλάζει τις συστάσεις του για την πανδημία.

Όπως εκτιμά, οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση, καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.

Για όσους είναι κάτω των 60 ετών με μέσο κίνδυνο για την υγεία τους, όπως και για τα παιδιά και τους εφήβους 6 μηνών με 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λήψη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων, αλλά «τα οφέλη για την υγεία είναι μικρά».

Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα ειδικών για τον εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες συστάσεις της μετά τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες συστάσεις της SAGE αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού και το υψηλό επίπεδο ανοσίας που έχει πλέον ο παγκόσμιος πληθυσμός χάρη στις μολύνσεις και το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Η SAGE προτείνει τρεις νέες κατηγορίες για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά της covid βάσει του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένα άτομο να αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου ή να πεθάνει: υψηλό, μέσο ή μικρό.

Αντιθέτως οι πιο ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στην υγεία καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις. Η SAGE συνιστά μεσοδιάστημα 6 με 12 μήνες μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων ανάλογα με τη συννοσηρότητα.

Ωστόσο δεν «υπάρχει συνάφεια» σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των εμβολίων κατά της covid στην πρόληψη της μακράς covid.

Σχεδόν 13,3 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της covid έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ ερευνά νέα εμβόλια τα οποία καλύπτουν μεγάλο εύρος παραλλαγμένων στελεχών, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης της ασθένειας.

Παράλληλα εξετάζει νέες μεθόδους χορήγησης των εμβολίων, όπως μέσω της μύτης, από στόματος ή μέσω του δέρματος.

Κορονοϊός: Αυτή είναι η νέα ασθένεια που εμφανίζει σε όσους νόσησαν

Μια νέα έρευνα φέρνει ανησυχία σε όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Ο κορονοϊός φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσης ασθένειας για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της διεθνώς μέχρι σήμερα.

Ο κίνδυνος είναι αυξημένος έως 43% κατά τους επόμενους μήνες μετά την αρχική οξεία λοίμωξη από τον κορονοϊό και όσο πιο σοβαρά είχε αρρωστήσει κανείς λόγω Covid-19, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κατοπινός κίνδυνος για αυτοάνοσο νόσημα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, με επικεφαλής τους Φάλκο Τες και Γιόχεν Σμιτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 642.000 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και άλλο ενάμισι εκατομμύριο που δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό.

Στη συνέχεια έγινε σύγκριση του κινδύνου εμφάνισης 30 αυτοάνοσων ασθενειών σε διάστημα τριών έως 15 μηνών μετά τη διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό.

Περίπου το 10% και στις δύο ομάδες (Covid-19 και ελέγχου) είχαν προϋπάρχοντα αυτοάνοσα προβλήματα υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ των ανθρώπων χωρίς αυτοάνοσο ιστορικό, πάνω από 15% από όσους είχαν Covid-19, ανέπτυξαν στη συνέχεια για πρώτη φορά αυτοάνοσο νόσημα, έναντι ποσοστού περίπου 11% στην ομάδα ελέγχου που δεν είχε αρρωστήσει με Covid-19.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με Covid-19 εμφάνιζαν μια αύξηση κατά 43% στην πιθανότητα αυτοάνοσης ασθένειας. Επίσης, μεταξύ όσων είχαν προϋπάρχουσα αυτοάνοσο νόσημα, όσοι είχαν Covid-19, είχαν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατόπιν μια επιπρόσθετη αυτοάνοση διαταραχή.

Η Covid-19 συνδεόταν πιο έντονα με αυξημένο κίνδυνο (κατά 63%) για αγγειίτιδα, μια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό με αυτοάνοσα προβλήματα στον θυρεοειδή (π.χ. Χασιμότο), με ψωρίαση στο δέρμα και με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

“Αυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω πώς η Covid-19 μπορεί δυνητικά να πυροδοτήσει αυτοάνοσο νόσημα, καθώς πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της Covid-19”, δήλωσε ο δρ Ανουράντα Σουμπραμανιάν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Στο παρελθόν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει απλώς μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον κορονοϊό και στα αυτοάνοσα.

Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού (π.χ. η Όμικρον) συνδέονται με μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο για αυτοάνοσο, ούτε σε ποιό βαθμό ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.