Κορονοϊός: Δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος αλλάζει τις συστάσεις του για την πανδημία.
Όπως εκτιμά, οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση, καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.
Για όσους είναι κάτω των 60 ετών με μέσο κίνδυνο για την υγεία τους, όπως και για τα παιδιά και τους εφήβους 6 μηνών με 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λήψη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων, αλλά «τα οφέλη για την υγεία είναι μικρά».
Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα ειδικών για τον εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες συστάσεις της μετά τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.
Οι νέες συστάσεις της SAGE αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού και το υψηλό επίπεδο ανοσίας που έχει πλέον ο παγκόσμιος πληθυσμός χάρη στις μολύνσεις και το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.
Η SAGE προτείνει τρεις νέες κατηγορίες για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά της covid βάσει του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένα άτομο να αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου ή να πεθάνει: υψηλό, μέσο ή μικρό.
Αντιθέτως οι πιο ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στην υγεία καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις. Η SAGE συνιστά μεσοδιάστημα 6 με 12 μήνες μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων ανάλογα με τη συννοσηρότητα.
Ωστόσο δεν «υπάρχει συνάφεια» σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των εμβολίων κατά της covid στην πρόληψη της μακράς covid.
Σχεδόν 13,3 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της covid έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ ερευνά νέα εμβόλια τα οποία καλύπτουν μεγάλο εύρος παραλλαγμένων στελεχών, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης της ασθένειας.
Παράλληλα εξετάζει νέες μεθόδους χορήγησης των εμβολίων, όπως μέσω της μύτης, από στόματος ή μέσω του δέρματος.
- Κορονοϊός: Αυτή είναι η νέα ασθένεια που εμφανίζει σε όσους νόσησαν
- Κορονοϊός: Έφτασε το τέλος του εφιάλτη; Η ανακάλυψη που τον σταματά
- Κορονοϊός: Αυτή είναι η επόμενη πανδημία που θα αντιμετωπίσουμε
- Κορονοϊός: Σοκαριστική ανακάλυψη - Μολύνει και αυτό το όργανο εκτός από τους πνεύμονες
- Κορονοϊός: Νοσήσατε δεύτερη φορά; Γιατί κινδυνεύετε πολύ περισσότερο
- Κορονοϊός: Λύθηκε το μυστήριο - Από πού πραγματικά προήλθε
Κορονοϊός: Αυτή είναι η νέα ασθένεια που εμφανίζει σε όσους νόσησαν
Μια νέα έρευνα φέρνει ανησυχία σε όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό.
Ο κορονοϊός φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσης ασθένειας για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της διεθνώς μέχρι σήμερα.
Ο κίνδυνος είναι αυξημένος έως 43% κατά τους επόμενους μήνες μετά την αρχική οξεία λοίμωξη από τον κορονοϊό και όσο πιο σοβαρά είχε αρρωστήσει κανείς λόγω Covid-19, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κατοπινός κίνδυνος για αυτοάνοσο νόσημα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, με επικεφαλής τους Φάλκο Τες και Γιόχεν Σμιτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 642.000 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και άλλο ενάμισι εκατομμύριο που δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό.
Στη συνέχεια έγινε σύγκριση του κινδύνου εμφάνισης 30 αυτοάνοσων ασθενειών σε διάστημα τριών έως 15 μηνών μετά τη διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό.
Περίπου το 10% και στις δύο ομάδες (Covid-19 και ελέγχου) είχαν προϋπάρχοντα αυτοάνοσα προβλήματα υγείας.
Διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ των ανθρώπων χωρίς αυτοάνοσο ιστορικό, πάνω από 15% από όσους είχαν Covid-19, ανέπτυξαν στη συνέχεια για πρώτη φορά αυτοάνοσο νόσημα, έναντι ποσοστού περίπου 11% στην ομάδα ελέγχου που δεν είχε αρρωστήσει με Covid-19.
Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με Covid-19 εμφάνιζαν μια αύξηση κατά 43% στην πιθανότητα αυτοάνοσης ασθένειας. Επίσης, μεταξύ όσων είχαν προϋπάρχουσα αυτοάνοσο νόσημα, όσοι είχαν Covid-19, είχαν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατόπιν μια επιπρόσθετη αυτοάνοση διαταραχή.
Η Covid-19 συνδεόταν πιο έντονα με αυξημένο κίνδυνο (κατά 63%) για αγγειίτιδα, μια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό με αυτοάνοσα προβλήματα στον θυρεοειδή (π.χ. Χασιμότο), με ψωρίαση στο δέρμα και με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
“Αυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω πώς η Covid-19 μπορεί δυνητικά να πυροδοτήσει αυτοάνοσο νόσημα, καθώς πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της Covid-19”, δήλωσε ο δρ Ανουράντα Σουμπραμανιάν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Στο παρελθόν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει απλώς μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον κορονοϊό και στα αυτοάνοσα.
Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού (π.χ. η Όμικρον) συνδέονται με μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο για αυτοάνοσο, ούτε σε ποιό βαθμό ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.
Κορονοϊός: Έφτασε το τέλος του εφιάλτη; Η ανακάλυψη που τον σταματά
Φαίνεται πως μετά από τρία χρόνια, οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να νικήσουν την πανδημία του κορονοϊού!
Επιστήμονες στην Αυστραλία, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στους πνεύμονες που μπλοκάρει τη λοίμωξη Covid-19 και σχηματίζει στο σώμα έναν φυσικό προστατευτικό φραγμό κατά του κορονοϊού.
Εκτιμάται ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό την εν λόγω πρωτεΐνη, πράγμα που πιθανώς παίζει ρόλο στο πόσο βαριά θα αρρωστήσει κάποιος με Covid-19.
Η πρωτεΐνη με την ονομασία LRRC15 είναι ένας ενσωματωμένος υποδοχέας που δεσμεύει τον ιό SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εξάπλωση του και τη μόλυνση άλλων κυττάρων.
Η απρόσμενη ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους. Θα χρειαστούν πάντως χρόνια εωσότου κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή γονιδιωματικής Γκρεγκ Νίλι, καθώς επίσης των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Γιέλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “PLoS Biology”, επιβεβαίωσαν τη δράση της πρωτεΐνης σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες.
“Πιστεύουμε ότι δρα κάπως σαν (αυτοκόλλητη ταινία) Βέλκρο, σαν μοριακό Βέλκρο, που κολλάει στον ιό και μετά τον απομακρύνει από τα κύτταρα-στόχους του”, δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λίπιν Λου.
“Για μένα ως ανοσολόγο το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός ανοσιακός υποδοχέας για τον οποίο δεν ξέραμε έως τώρα και ο οποίος καλύπτει τους πνεύμονες μας, μπλοκάροντας και θέτοντας υπό έλεγχο τον κορονοϊό, είναι απίστευτα ενδιαφέρον.
Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που θα εμποδίζουν την ιογενή λοίμωξη ή θα καταστέλλουν ακόμη και την ίνωση των πνευμόνων”, ανέφερε ο δρ Νίλι.
Ο κορονοϊός μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του για να προσδεθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων, την πρωτεΐνη (ένζυμο) ACE2.
Τα κύτταρα των πνευμόνων διαθέτουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ACE2, πράγμα που εξηγεί γιατί ο κορονοϊός προκαλεί συχνά σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες των ασθενών.
Όπως και στην περίπτωση του υποδοχέα ACE2, ο LRRC15 είναι ένας υποδοχέας του κορονοϊού, όμως δεν υποστηρίζει τη μόλυνση.
Αντίθετα, “δένει” και ακινητοποιεί τον ιό, αποτρέποντας έτσι την μόλυνση άλλων ευάλωτων κυττάρων.
Η πρωτεΐνη LRRC15 είναι παρούσα σε πολλά σημεία του σώματος, όπως πνεύμονες, δέρμα, γλώσσα, πλακούντα, λεμφαδένες κ.α.
Η βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με βαρύτερη Covid-19 είχαν μικρότερα επίπεδα LRRC15 στο αίμα τους σε σχέση με εκείνους με ήπια νόσο.
Συνεπώς οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από Covid-19, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους έχουν υψηλά επίπεδα LRRC15 στον οργανισμό τους, άρα και καλύτερη φυσική άμυνα έναντι του ιού.
Κορονοϊός: Αυτή είναι η επόμενη πανδημία που θα αντιμετωπίσουμε
Μπορεί με τον κορονοϊό να μην έχουμε ξεμπερδέψει ωστόσο ήδη η επιστημονική κοινότητα έχει εντοπίσει την επόμενη πανδημία.
Τους λόγους που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέτεινε την κατάσταση ανώτερου επιπέδου συναγερμού για την πανδημία εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνοντας ότι ο κορονοϊός δεν μπορεί να περιοριστεί.
«Μόλις έκαναν στην Κίνα το παραμικρό άνοιγμα, ο ιός απλώθηκε παντού. Αυτά τα δεδομένα είναι που νομίζω μας κρατούν ακόμα το επίπεδο συναγερμού.
Δεν είμαστε στο ίδιο σημείο με πριν δύο ή τρία χρόνια, γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε λόγω του εμβολιασμού είτε της φυσικής ανοσίας από τη λοίμωξη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προστατευμένοι από σοβαρή νόσηση και θάνατο», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Ζαούτης.
Αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάει προς την κατεύθυνση της αμερικανικής οδηγίας για σχήμα ετήσιου εμβολιασμού.
Στο ερώτημα εάν το κύμα στην Κίνα θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, λόγω του στελέχους Όμικρον, αν και αποδεικνύεται πιο ήπιος.
«Από τα στοιχεία παγκοσμίως βλέπουμε πως πολλά άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι θετικά για Covid, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που μπαίνουν στο νοσοκομείο. Επειδή ο ιός είναι παντού και είναι και οι λοιμώξεις, ειδικά σε ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου ή κάποια άλλα νοσήματα που είναι πολύ σοβαρά», σημείωσε.
Όπως είπε, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικίες άνω των 80 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα. «Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που συγκλίνουν ότι στη φάση που βρισκόμαστε πεθαίνουν με COVID και όχι από COVID», υποστήριξε.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ τόνισε τη σημασία της μάσκας:
«Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι δεν η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για νέα πανδημία και πιστεύω πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη μάσκα. Είναι ένα εύκολο μέτρο και αποτελεσματικό όσον αφορά στην προστασία και υπάρχει ακόμα σύσταση, ενώ συζητάμε για την έξαρση των αναπνευστικών ιών».
Για τον ιό RSV, αναφέρει ευθύνεται τώρα για τις νοσηλείες παιδιών, καθώς παιδιά από ηλικία 0 έως 2 ετών κολλάνε αυτόν τον ιό παγκοσμίως.
«Αυτό είναι δεδομένο και πριν από την πανδημία. Η ελάφρυνση των μέτρων ευνοεί πλέον τη μεταδοτικότητα του ιού», επισήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Ζαούτης επισημαίνει ότι κυκλοφορούν τέσσερις κορωνοϊοί κάθε χρόνο και δημιουργούν γριπώδες σύνδρομο, κάτι που ίσχυε και πριν από την εμφάνιση της COVID-19.
Για το κλείσιμο των σχολείων, ανέφερε ότι είχε πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. «Τα σχολεία είναι απαραίτητα στην ψυχολογική υγεία.
Μελέτες καταλήγουν πως ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών επηρεάστηκε από την πανδημία, παγκοσμίως.
Η ουσία είναι ότι έχασαν τα μαθήματα τους, την γνωστική τους ικανότητα. Έχουν μείνει αρκετά πίσω και στην κοινωνικότητά τους με τα άλλα παιδιά, με φίλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Επειτα, σημείωσε ότι η πανδημία αποτέλεσε ένα «μάθημα» για τη χώρα μας και τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένα, ο οποίος απέκτησε τη γνώση και είναι σε ετοιμότητα πλέον για να ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις υγείας.
«Εχουμε μάθει πάρα πολλά για την ανάλυση δεδομένων και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ψηφιακής του υποδομής, επενδύοντας σε ετοιμότητα και απόκριση», είπε ο Θεοκλής Ζαούτης.
Τα παιδιά παγκοσμίως από ηλικία 0 έως 2 ετών κολλάνε αυτόν τον ιό. Αυτό είναι δεδομένο και πριν από την πανδημία.
Η ελάφρυνση των μέτρων ευνοεί πλέον τη μεταδοτικότητα του ιού.
Παράλληλα ο κ. Ζαούτης επισημαίνει ότι κυκλοφορούν τέσσερις κορονοϊοί κάθε χρόνο και δημιουργούν γριπώδες σύνδρομο, κάτι που ίσχυε και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.
«Το κλείσιμο των σχολείων είχε πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά μας. Τα σχολεία είναι απαραίτητα στην ψυχολογική υγεία.
Μελέτες καταλήγουν πως ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών επηρεάστηκε από την πανδημία, παγκοσμίως.
Η ουσία είναι ότι έχασαν τα μαθήματα τους, την γνωστική τους ικανότητα.
Έχουν μείνει αρκετά πίσω και στην κοινωνικότητά τους με τα άλλα παιδιά, με φίλους, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας Υγείας στάθηκε άξιος στην πανδημία. Βλέπουμε παντού στην Ελλάδα τις κινητές ομάδες Υγείας, ήρωες αλλά και εργαλείο που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για την ετοιμότητα και απόκριση μελλοντικών κρίσεων υγείας.
Έχουμε μάθει πάρα πολλά για την ανάλυση δεδομένων και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ψηφιακής του υποδομής, επενδύοντας σε ετοιμότητα και απόκριση», σύμφωνα με τον θεοκλή Ζαούτη.
Τέλος, για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία βοήθησε πολύ στην ανταπόκριση στον κορονοϊό.
Προβλέπουν οι επιστήμονες επόμενη πανδημία και, πιστεύουν ότι θα έρθει από τη γρίπη, πτηνών ή χοίρων, απαντά ο Θεοκλής Ζαούτης, συμπληρώνοντας:
«Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Η επιστημονική κοινότητα περίμενε πανδημία, μετά από το 1918 και τη μεγάλη γρίπη. Υπήρχαν επιστήμονες που συζητούσαν πως θα έρθει ο κορονοϊός.
Η τεχνολογία όμως μας βοήθησε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πανδημία.
Πολλοί το χρησιμοποιούν σαν αρνητικό, αλλά η τεχνολογία βοήθησε να αποκτήσουμε εμβόλιο μέσα σε ένα μικρό χρόνο κοντά μας.
Μην ξεχνάτε πως όταν βγήκε το στέλεχος της Γιουχάν μέσα σε λίγες εβδομάδες γνωρίζαμε όλο το γονιδίωμα του ιού» είπε χαρακτηριστικά
Κορονοϊός: Σοκαριστική ανακάλυψη – Μολύνει και αυτό το όργανο εκτός από τους πνεύμονες
Σε έναν πραγματικό εφιάλτη εκτυλίσσεται ο κορονοϊός, καθώς εκτός από τους πνεύμονες προκαλεί σοβαρό πρόβλημα και σε άλλο όργανο.
Η μελέτη, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Υγείας Menzies του Πανεπιστημίου Griffith και το Κέντρο Συγκλίνουσας Έρευνας της Νότιας Κορέας για την αναδυόμενη μόλυνση από ιούς, στοχεύει στην κατανόηση του πώς ο SARS-CoV-2 επηρεάζει τα μάτια και εάν αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό μόλυνσης από τον ιό.
Διαπιστώθηκε ότι τα μάτια και τα τρίδυμα νεύρα είναι ευαίσθητα στον ιό και ότι (σε ζωικά μοντέλα) ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει τα μάτια μέσω της αναπνευστικής οδού, διαμέσου του εγκεφάλου.
«Ο ιός μπορεί να μολύνει το μάτι μέσω των νευρικών ιστών στο πίσω μέρος του ματιού που παίζουν ρόλο στις οπτικές πτυχές του ματιού και στέλνουν σήματα για οπτικούς σκοπούς», δήλωσε ο καθηγητής Mahalingam.
«Το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής του αμφιβληστροειδούς, ήταν η μείωση της αντίληψης του βάθους λόγω της θολής όρασης».
«Διαπιστώσαμε ότι ο ιός μπορεί πράγματι να μολύνει τα μάτια μέσω μιας φυσιολογικής ενδορινικής προσέγγισης, αλλά και εάν τα σταγονίδια του ιού έρθουν σε άμεση επαφή με το μάτι», λένε οι ερευνητές.
«Ο υποδοχέας ACE2 είναι αυτός στον οποίο προσκολλάται ο ιός για να μολύνει ένα συγκεκριμένο κύτταρο σε έναν ιστό ή όργανο και αυτός ο υποδοχέας βρίσκεται σε αφθονία στους πνεύμονες, τις αμυγδαλές, τη ρινική κοιλότητα, τα νεφρά και την καρδιά, γι’ αυτό και έχουν δημοσιευτεί πολλές αναφορές για αυτά τα όργανα, αλλά βρήκαμε ότι οι υποδοχείς ACE2 υπάρχουν επίσης στα μάτια, διευκολύνοντας έτσι τη μόλυνση».
Κορονοϊός: Νοσήσατε δεύτερη φορά; Γιατί κινδυνεύετε πολύ περισσότερο
Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα με μια νέα έρευνα να φέρνει σοκαριστικά στοιχεία στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, οι επαναλοιμώξεις στη χώρα μας αφορούν το 25% των λοιμώξεων με κορονοϊό, ποσοστό που σύμφωνα με τους ειδικούς εξηγείται λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της, των νέων μεταλλάξεων που κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά και της ανοσίας που φθίνει όσο μεγαλώνει το χρονικό διάστημα από την τελευταία δόση εμβολιασμού.
Μια νέα έρευνα τώρα έρχεται να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τις επαναλοιμώξεις, καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος θανάτου, νοσηλείας και σοβαρών προβλημάτων υγείας από τον COVID-19 αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την πρώτη περίοδο νόσησης, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.
“Η επαναμόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο τόσο οξέων εκβάσεων όσο και Long Covid”, δήλωσε ο ΔρZiyadAl-Aly της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις. “Αυτό ήταν εμφανές σε μη εμβολιασμένους, εμβολιασμένους και ενισχυμένους ανθρώπους”, όπως είπε.
Τα ευρήματα προέρχονται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 6 Απριλίου 2022 σε 443.588 ασθενείς με μία λοίμωξη SARS-CoV-2, 40.947 με δύο ή περισσότερες λοιμώξεις και 5,3 εκατομμύρια μη μολυσμένα άτομα.
Οι περισσότεροι ήταν άνδρες.
Τα στοιχεία έδειξαν πως οι ασθενείς με επαναλοίμωξη είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου και υπερτριπλασιασμένο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν από τον COVID μόλις μία φορά.
Είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα στους πνεύμονες, στην καρδιά, στο αίμα, στα νεφρά, τον διαβήτη, την ψυχική υγεία, τα οστά και τους μύες και νευρολογικές διαταραχές, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο NatureMedicine.
Ακόμα κι αν κάποιος είχε προηγούμενη μόλυνση και είχε εμβολιαστεί – που σημαίνει ότι είχε διπλή ανοσία από προηγούμενη μόλυνση συν εμβόλια – εξακολουθεί να είναι ευαίσθητος σε δυσμενείς εκβάσεις μετά την επαναμόλυνση, έδειξε η μελέτη, όπως αναφέρει το TheTOC.
Ειδικότερα, τα άτομα με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις είχαν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα στους πνεύμονες, τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις και 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νευρολογικές διαταραχές από ασθενείς που είχαν μολυνθεί μόνο μία φορά, όπως διαπιστώθηκε.
Ο κίνδυνος ήταν πιο έντονος τον πρώτο μήνα μετά την επαναλοίμωξη, αλλά εξακολουθούσε να είναι εμφανής ακόμη και έξι μήνες αργότερα.
“Είχαμε αρχίσει να βλέπουμε πολλούς ασθενείς να έρχονται στην κλινική με έναν αέρα αήττητου”, είπε ο Al-Aly στο Reuters. “Αναρωτήθηκαν: “Έχει πραγματικά σημασία η επαναμόλυνση; Η απάντηση είναι ναι”.
Ενόψει δε της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει με ταξίδια και συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, “οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επαναμόλυνση είναι επακόλουθη και θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις”, πρόσθεσε.
Κορονοϊός: Λύθηκε το μυστήριο – Από πού πραγματικά προήλθε
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, οι απαντήσεις για το από πού προήλθε, φαίνεται πως βρέθηκαν.
Η συζήτηση σχετικά με την προέλευση της πανδημίας COVID-19 «άναψε» ξανά αυτή την εβδομάδα με μια έκθεση από μια ομάδα ειδικών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο SARS-CoV-2 πιθανότατα εξαπλώθηκε φυσικά σε ένα ζωο-νοσογόνο άλμα από ένα ζώο στον άνθρωπο , χωρίς βοήθεια από εργαστήριο.
«Το έγγραφό μας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές πιθανές προελεύσεις, αλλά τα στοιχεία για τη ζωο-νόηση είναι συντριπτικά », λέει η Danielle Anderson, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μια ανάλυση που βρήκε ότι η βιβλιογραφία που έχει αξιολογηθεί από ειδικούς, υποστηρίζει συντριπτικά τις ζωο-νοσολογικές υποθέσεις και δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) στις 10 Οκτωβρίου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κολομβίας, ο Jeffrey Sachs ξεκίνησε την ομάδα εργασίας προέλευσης Lancet τ ον Δεκέμβριο του 2020, χρησιμοποίησε τον βιολόγο Peter Daszak για να την ηγηθεί.
Ο Daszak είναι επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής EcoHealth Alliance, η οποία έχει χρηματοδοτήσει εργασίες για τους κορονοϊούς νυχτερίδων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν (WIV).
Επειδή τα πρώτα κρούσματα COVID-19 αναφέρθηκαν στη Γουχάν της Κίνας, ορισμένοι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η έρευνα που διεξήχθη στο WIV οδήγησε στην εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Ο Sachs πίστευε ότι ο Daszak και άλλα μέλη της ειδικής ομάδας που είχαν δεσμούς με το WIV και την EcoHealth Alliance δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν αυτή τη δυνατότητα δίκαια και έπρεπε να παραιτηθούν.
Μετά από σκληρές εσωτερικές διαμάχες για ζητήματα όπως η διαφάνεια και η πρόσβαση σε πληροφορίες, ο Sachs απέσυρε την ομάδα εργασίας τον Σεπτέμβριο του 2021.
Όμως τα μέλη συνέχισαν να συναντώνται.
«Είχαμε μια διακεκριμένη, ποικιλόμορφη ομάδα ειδικών σε μια ολόκληρη σειρά επιστημονικών κλάδων και πιστεύαμε ότι είχαμε κάτι να προσφέρουμε είτε ήμασταν μέρος της επιτροπής είτε όχι», λέει ο Gerald Keusch, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Κατά τη σύνταξη της έκθεσής της, η ομάδα εργασίας πήρε συνεντεύξεις από ερευνητές που έχουν διαφορετικές απόψεις για την προέλευση της πανδημίας.
Επίσης, επανεξέτασε το ιστορικό των ιών RNA, όπως ο SARS-CoV-2, που φυσικά έχουν κάνει ζωο-νοσογόνα άλματα και έχουν πυροδοτήσει εστίες.
Και διερεύνησε την επιστημονική βιβλιογραφία για εργασίες που αναφέρονται στην προέλευση του COVID-19.
Το τελικό προϊόν επικαλύπτεται με την έκθεση της επιτροπής Lancet ευρύτερης κλίμακας .
Και οι δύο τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο τρόπος με τον οποίο δυνάμεις όπως η αυξανόμενη αποψίλωση των δασών και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών.
Και οι δύο τονίζουν τον κίνδυνο από χαλαρά μέτρα ασφαλείας στα εργαστήρια, καθώς και σε μελέτες πεδίου που αναζητούν παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αλλά οι δύο αναφορές χωρίζουν τους δρόμους τους όταν πρόκειται για την προέλευση της πανδημίας.
Οι συγγραφείς του PNAS λένε ότι η αναζήτηση της βιβλιογραφίας τους αποκάλυψε «σημαντικά επιστημονικά στοιχεία από ομοτίμους» ότι ο SARS-CoV-2 μετακινήθηκε από νυχτερίδες σε άλλα άγρια ζώα και μετά σε ανθρώπους στο εμπόριο άγριας ζωής, προκαλώντας τελικά ξέσπασμα στην αγορά θαλασσινών Huanan στη Γουχάν.
Αντίθετα, λένε, σχετικά λίγες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους υποστηρίζουν την ιδέα της διαρροής εργαστηρίου και ο Daszak σημειώνει ότι μεγάλο μέρος του επιχειρήματος έχει προωθηθεί μέσω γνωμών.
«Η πιο φειδωλή υπόθεση είναι ότι η πανδημία εμφανίστηκε μέσω του συστήματος της αγοράς ζώων», λέει ο Daszak.
Δεν υπάρχουν αναφορές ότι επιστήμονες χρησιμοποιούν για δοκιμές θηλαστικά σε φάρμες ζώων στην Κίνα που προμήθευαν την αγορά Huanan ή τους ανθρώπους που τα χειρίζονταν, λέει ο Daszak και συμπληρώνει πως «το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι το βάρος και η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων είναι πολύ υψηλότερα στην ιδέα της φυσικής προέλευσης του ιού».
Η προοπτική του PNAS ξεχωρίζει επίσης για τις συστάσεις της σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των προειδοποιήσεων ότι ετοιμάζεται μια πανδημία.
Σε μια ενότητα που ονομάζεται «κοιτάζοντας μπροστά», οι μελετητές προτείνουν την «έξυπνη επιτήρηση» μια τακτική που θα επικεντρωνόταν στην παρατήρηση των hot spots μετάδοσης όπου άνθρωποι και άγρια ζώα έρχονται συχνά σε επαφή, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την αναζήτηση νέων ιών.
Υπάρχουν τώρα δοκιμές που μπορούν να μετρήσουν αντισώματα σε ένα τεράστιο φάσμα ιών, προσφέροντας ενδείξεις λοιμώξεων που εμφανίστηκαν στο παρελθόν.
Η δειγματοληψία λυμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει νέες τεχνικές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης για να ψαρέψει τόσο γνωστά όσο και νέα παθογόνα.
Και οι ερευνητές θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τον αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα λάκκους κοπριάς στα αγροκτήματα.
«Για σχεδόν 3 χρόνια τρέχουμε σε κύκλους για διαφορετικά σενάρια διαρροής εργαστηρίου και τίποτα δεν έχει προσθέσει πραγματικά σε αυτήν την υπόθεση», λέει η Isabella Eckerle, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
«Χάσαμε την ευκαιρία να πούμε… τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά;»
Η Linda Saif, ερευνήτρια του κορωνοϊού των χοίρων στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο, Wooster, λέει ότι οι μελέτες για τις ιογενείς λοιμώξεις ανθρώπων και ζώων παραμένουν πολύ σιωπηρές και πρέπει να συνδυαστούν.
«Δεν υπάρχει πηγή χρηματοδότησης για αυτούς αυτή τη στιγμή».
Ο David Relman, ειδικός μικροβιώματος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που πιστεύει ότι τα διαφορετικά σενάρια προέλευσης είναι εξίσου ευλόγως, πιστεύει ότι οι εκθέσεις της επιτροπής PNAS και Lancet «δεν είναι καθόλου αντιφατικές ή ασυνεπείς μεταξύ τους».
Και ο Ρέλμαν, ο οποίος έλαβε συνέντευξη από την ομάδα εργασίας, την επαινεί γιατί υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης προετοιμασίας για μια νέα πανδημία.
«Στο τέλος της ημέρας», λέει, «Αυτό ισχύει: Οι διαρροές, οι επιδημίες και οι πανδημίες είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, για τις οποίες χρειάζονται απεγνωσμένα μεγαλύτερο έλεγχο, προσοχή και διορατικότητα».