Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ 2022: Προσοχή – Ποιους «πετάει» εκτός στις 30 Οκτωβρίου

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Λίγες μέρες προθεσμία έχουν οι δικαιούχοι για τη νέα αίτηση 2022. Ποιοι «σβήνονται» από τη λίστα.

Σημαντική υπενθύμιση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο, αφού στις 30 Οκτωβρίου, θα βγουν εκτός λίστας όσοι -εν ενεργεία- δικαιούχοι δεν κάνουν νέα αίτηση που θα παρατείνει το δικαίωμα σε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Και αυτό γιατί ο νόμος ορίζει ότι με την παρέλευση δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις που ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου, θα βγουν αυτόματα εκτός προγράμματος, όσοι δεν ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Αίτηση με Taxisnet σε 6 βήματα

  • Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
  • Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
  • Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  • Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
  • Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
  • Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί «Υποβολή Αίτησης». Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η επιδότηση που ισχύει

Από 1η Οκτωβρίου, όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος ισχύει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες.

Για τα οικιακά τιμολόγια, οι κλίμακες έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

1η κλίμακα: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση αφορά στο 90% των νοικοκυριών.

2η κλίμακα: Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 μεγαβατώρες, απορροφάται το 80% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν μειωθεί η κατανάλωση στο 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τότε η επιδότηση θα αυξηθεί 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

3η κλίμακα: Για κατανάλωση από 1.000 μεγαβατώρες και πάνω (που αφορά μόλις στο 2% των νοικοκυριών), απορροφάται το 70% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 336 ευρώ ανα μεγαβατωρα και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η έξτρα επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μείωση της κατανάλωσης 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους τους υπόλοιπους που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες και καταναλωτές χαμηλής μέσης ή υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και για τους επαγγελματίες και τους αγρότες για τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, ενώ τα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό» έχει πει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Πάροχοι: Οι τιμές ρεύματος για τον Οκτώβριο

Η ΔΕΗ προτείνει τις εξής τιμές:

α) Για κατανάλωση έως 500 KWh 0,59500 ευρώ, από 0,78800 το Σεπτέμβριο και 0,48600 τον Αύγουστο.

β) Για κατανάλωση πάνω από 500 KWh η τιμή είναι 0,60700, από 0,80000 το Σεπτέμβριο και 0,49800 τον Αύγουστο.

γ) Για το νυχτερινό τιμολόγιο η τιμή της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο -ανεξάρτητα από την κατανάλωση- διαμορφώνεται στα 0,555400 ευρώ, από 0,74700 το Σεπτέμβριο και 0,44500 τον Αύγουστο.

Σημειώνεται πως το πάγιο για τη ΔΕΗ τον Οκτώβριο είναι στα 3,5 ευρώ.

Η Protergia ανακοίνωσε τιμή 0,57630 ανά KWh τον Οκτώβριο, ενώ το πάγιο είναι στα 5 ευρώ

Η Ήρων Generous ανακοίνωσε τιμή 55 λεπτά ανά KWh, με έκπτωση συνέπειας 20%

Η Elpedison ανακοίνωσε τιμή 59,05-63,06 λεπτά ανά KWh, με έκπτωση συνέπειας

Η Volterra ανακοίνωσε τιμή 68,5 λεπτά ανά KWh

Η Ελίν ανακοίνωσε τιμή 59,9 λεπτά ανά KWh

Η WATT+VOLT ανακοίνωσε τιμή 58,9 λεπτά ανα KWh, χωρίς πάγια κι άλλες προϋποθέσεις

Φυσικό αέριο: Η επιδότηση

Για το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε επαγγελματίες η επιδότηση ανέρχεται τον Οκτώβριο στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ο υπουργός Ενέργειας είχε πει στις αρχές Οκτωβρίου ότι εισάγεται ένα τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν σαν στόχο την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης θα έχουν ως στόχο την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα και την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων όπου χρειάζεται υποδομή του συστήματος φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.