Επιδότηση 2022: Πόσα θα πάρουμε για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης

Επιδοτήσεις 2022: Όλο το πακέτο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναλυτικά τα ποσά και οι πληρωμές στο xristika.gr.

Ένα δίχτυ πέντε παρεμβάσεων για να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στοχεύει να απλώσει η κυβέρνηση, με τις παρεμβάσεις της στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι παρεμβάσεις αυτές απλώνονται σε πέντε άξονες με στόχο να απορροφήσει η κρατική ενίσχυση όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος των ακραίων αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και κατ’ επέκταση ηλεκτρικού ρεύματος. Ακολουθούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις για την ενέργεια:

Επιδοτήσεις 2022: Ηλεκτρικό ρεύμα

Από την 1η Οκτωβρίου ενεργοποιείται ο νέος τρόπος χορήγησης των ενισχύσεων για την ηλεκτρική ενέργεια. Θα διαμορφωθούν τρεις κλίμακες κατανάλωσης με τις αντίστοιχες επιδοτήσεις έτσι ώστε να απορροφήσουν το 90% της αύξησης στο κόστος.

Οι μη οικιακοί καταναλωτές με παροχή ισχύς ως 35KVa θα έχουν επιδότηση 0,398 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 2.000KWh.

Αν ξεπεράσουν τις 2.000KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ ίδια επιδότηση θα έχουν τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης.

Οι αγρότες θα λάβουν οριζόντια επιδότηση στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επιπλέον, θα υπάρχει μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Επιδοτήσεις 2022: Φυσικό αέριο

Η παρέμβαση για τα νοικοκυριά στο φυσικό αέριο θα είναι διπλή.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει οριζόντια επιδότηση που θα ανέρχεται σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά στοιχεία, τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο θα είναι αυξημένο 16-17% σε σχέση με πέρσι.

Επιδοτήσεις 2022: Πετρέλαιο θέρμανσης

Περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ με το επίδομα θέρμανσης. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ.

Όσοι καταναλωτές εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Το ίδιο θα συμβεί και με τους νέους δικαιούχους, λόγω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Από τις 15 Οκτωβρίου όλοι οι καταναλωτές θα προμηθεύονται με έκπτωση 0,25 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης. Η επιδότηση αυτή θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ υπάρχουν σκέψεις για παράταση και το 2023.

Επιδοτήσεις 2022: Αυτός ο πάροχος έχει το φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος

Το εύρος των τιμολογίων στο ρεύμα κυμαίνεται από 57,63 έως 69,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τις χρεώσεις όμως της πλειονότητας των παρόχων να κινούνται στα πέριξ των 60 λεπτών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών (έως 500 κιλοβατώρες) θα συγκρατηθούν τον Οκτώβριο στα επίπεδα των 14 έως και 17 λεπτών/KWh, με υψηλές επιδοτήσεις που απορροφούν το 90% των αυξήσεων.

Πάνω από 19 λεπτά και έως 31,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα κυμανθούν οι χρεώσεις για τη δεύτερη κλίμακα καταναλώσεων (501 έως 1.000 KWh/μήνα) και αρκετά υψηλότερα οι καταναλώσεις άνω των 1.000 KWh που αντιπροσωπεύουν όμως μόλις το 2% των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα διαθέσει συνολικά για την επιδότηση των λογαριασμών τον Οκτώβριο 1,1 δισ.

Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η Καθημερινή.

Επιδοτήσεις 2022: Θα είναι κλιμακωτές

Για τον Οκτώβριο ισχύουν κλιμακωτές επιδοτήσεις και συγκεκριμένα 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα, 38,6 λεπτά για τη δεύτερη και 33,6 λεπτά για την τρίτη έναντι ενιαίας επιδότησης ύψους 63,9 λεπτά τον Σεπτέμβριο.

Στην περίπτωση της δεύτερης και τρίτης κλίμακας προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ποσοστό 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αντίστοιχο κίνητρο εξοικονόμησης δεν προβλέπεται για την πρώτη κλίμακα που αντιπροσωπεύει το 90% της συνολικής κατανάλωσης.

Οι επιδοτήσεις απορροφούν το 70%-90% των αυξήσεων (ανάλογα την κλίμακα) και στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ σχεδόν το 100% με την επιδότηση να ανέρχεται στα 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επιδοτήσεις 2022: Τα τιμολόγια στο ρεύμα

Το εύρος των τιμολογίων κυμαίνεται από 57,63 έως 69,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τις χρεώσεις όμως της πλειονότητας των παρόχων να κινούνται στα πέριξ των 60 λεπτών.

Εξαίρεση αποτελεί το τιμολόγιο Generous της Ηρων με ονομαστική τιμή στα 69,8 λεπτά/KWh, η οποία όμως μετά την έκπτωση συνέπειας (20%) περιορίζεται στα 55,84 λεπτά.

Η τιμή μετά την επιδότηση διαμορφώνεται επίσης στα 26,2 λεπτά για να καταλήξει μετά και την έκπτωση συνέπειας στα 12,24 λεπτά/KWh. Το χαμηλότερο τιμολόγιο για τον μήνα Οκτώβριο είναι της Protergia με ονομαστική τιμή στα 57,63 λεπτά/KWh και τελική τιμή μετά την επιδότηση στα 14 λεπτά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τις μεγαλύτερες μειώσεις (25%) έχει κάνει η ΔΕΗ, με τιμή στα 59,5 λεπτά για τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και στα 60,7 λεπτά για τις άνω των 500 έναντι 78,8 και 80 λεπτών η κιλοβατώρα αντίστοιχα.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 15,9 και 22,1 λεπτά η κιλοβατώρα για τις δύο κλίμακες καταναλώσεων.