«Κλείδωσε»: Πότε ανοίγουν τα μαγαζιά – Ψώνια μόνο στο δήμο μας και νέος κωδικός SMS

Lockdown: Τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας δεν δείχνουν να μειώνονται, την ίδια ώρα που οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους από την καραντίνα. Ποια είναι όμως η ημερομηνία-κλειδί που θα ανοίξει η αγορά;

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία.

Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Δήλωσε, παράλληλα, ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200- 250 εκατ. ευρώ.

«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο.

Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού.

Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

«Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

«Έχουμε ένα θετικό “carry over”, αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού.

Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν», τόνισε, δηλώνοντας, επίσης, πως «άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς.

Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά».

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α’ εξάμηνο εφέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα μέτρα θα αποδώσουν και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να ανοίξει την αγορά. Για τον λόγο αυτό, ήδη έχουν παρθεί ορισμένες αποφάσεις για το πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά πάντα με τον πενταψήφιο 13032 το οποίο και είναι έτοιμο.

Το άνοιγμα των καταστημάτων θα μοιάζει με αυτό του κωδικού 2 στο 13033. Δηλαδή, θα τοποθετηθεί κόφτης στα 2 χιλιόμετρα για ψώνια στο δήμο κατοικίας ενώ ο χρόνος δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 3 ώρες.

Πώς θα ψωνίζουμε

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

  • Ανοιχτά καταστήματα, μεγάλα εμπορικά και malls
  • Το άνοιγμα θα είναι ελεύθερο, δηλαδή με φυσική παρουσία του πελάτη στο μαγαζί και όχι με την μέθοδο click away αλλά με τήρηση των περιορισμών ανά τετραγωνικό
  • Για ψώνια ο πελάτης θα στέλνει SMS στο 13032 μία φορά και θα έχει διάρκεια 3 ώρες. Κάθε προσπάθεια για νέο SMS θα καθίσταται άκυρη.
  • Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται μόνο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας ή αλλιώς μόνο εντός του Δήμου διαμονής για τρεις ώρες από την αποστολή του sms. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται κάποιος να επισκεφτεί κάποιο εμπορικό, ή κάποια αγορά εκτός της ακτίνας των 2 χιλιομέτρων ή σε διαφορετικό Δήμο από αυτόν που διαμένει.

Με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται δραματικά και τα νοσοκομεία να γεμίζουν ασφυκτικά είναι παράλογο να ειπωθούν ημερομηνίες.

Η κυβέρνηση αναμένει την καλυτέρευση της εικόνα στη χώρα και την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Μόνο τότε μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για άνοιγμα της αγοράς.

Άλλωστε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των καταστημάτων μια και καλή και χωρίς πισωγυρίσματα.

Lockdown: Οι 18 τρόποι για να μην πάρεις πρόστιμο

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης (04/03) μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ακόμη, αλλάζει η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα. Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Μετακίνηση από και προς το σχολείο/φορέα/εξεταστικό κέντρο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.
  3. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  4. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
  5. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
  6. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  7. Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  8. Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο/φορέα/ εξεταστικό κέντρο από γονέα ή κηδεμόνα.
  9. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.
  10. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  11. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης.
  12. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη.
  13. Μετάβαση προς τον σκοπό συμμετοχής σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστασίας της δημόσιας υγείας.
  14. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.
  15. Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
  16. Μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α’ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. ή για λόγους φοίτησης Δοκίμων Υπαστυνόμων, Δοκίμων Αστυφυλάκων και Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και σπουδαστών των Σχολών Δοκίμων Σημαιοφόρων και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  17. Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.
  18. Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων (4) ατόμων.