Κωδικοί μετακίνησης: Όλες οι αλλαγές και τα νέα μέτρα

Κωδικοί μετακίνησης 13033: Το σοκ από την επέλαση του κορονοϊού συνεχίζεται με την κυβέρνηση να ανακοινώνει και νέα μέτρα σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής του πανελλαδικού lockdown.

Αλλαγές στην εφαρμογή των κωδικών για τις μετακινήσεις ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, που παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία για τις μεταλλάξεις και τη διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα.

«Πρέπει να φανούμε ευέλικτοι  στα μέτρα που αποφασίζουμε αλλά άκαμπτοι στην τήρησή τους από όλους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε. Γι’ αυτό για τις επόμενες εβδομάδες, υιοθετούμε το σκεπτικό, τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου. Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας και όταν πρέπει να μετακινηθούμε μετακινούμαστε στην μικρότερη δυνατή απόσταση», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως όσον αφορά στο SMS ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ανεξαρήτως επιδημιολογικού κινδύνου:

  • Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.
  • Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση ή βόλτα με κατοικίδιο, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.
  • Στη μετακίνηση 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά, προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Στο «βαθύ κόκκινο» θα βρίσκονται από αύριο εκτός από την Αττική και οι εξής περιοχές:

Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια (εκτός από τη Σκύρο) και ο δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα κατατάσσονται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου «κόκκινο».

Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

  • Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
  • Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, βρίσκεται σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων. Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής.

Δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι και στις γειτονιές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, που μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς τις βασικές αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Κωδικοί μετακίνησης 13033: Σισμανόγλειο μόνο για Covid περιστατικά και ΝΙΜΤΣ – Ντυνάν για non Covid

Στο βαθύ κόκκινο η πίεση που υφίσταται το Σύστημα Υγείας στην Αττική, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, που ανακοίνωσε την εφαρμογή σχεδίου εκτάκτου ανάγκης. Ποια νοσοκομεία και με πόσες κλίνες τίθενται στη διάθεση των πολιτών για την κάλυψη των αναγκών τους εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ανακοινώνοντας τις ενέργειες για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας.

«Στην Αττική η πίεση δεν είναι πια στο κόκκινο, είναι στο βαθύ κόκκινο, πάμε στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σχέδιο που ήταν ακραίο και εφαρμόσαμε εν μέρει στη Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο και δυστυχώς θα εφαρμόσουμε και στην Αττική τώρα», είπε.

«Με τους ρυθμούς εισαγωγών, το σύστημα υγείας ξεπερνά τα όριά του, πιέζεται αφόρητα στην Αττική εδώ και 19 ημέρες», είπε ο υπουργός, κάνοντας αναφορά στο αρνητικό ρεκόρ των 2.702 κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Τετάρτη 03/03, εκ των οποίων τα 1.270 εντοπίζονται στην Αττική.

«Σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται στην Αττική 1.528 συμπολίτες μας. Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Στην πραγματικότητα πιέζεται στην Αττική πριν 19 ημέρες. Στις 12 Φεβρουαρίου. Όταν είχαμε 229 κλίνες ΜΕΘ-Covid και 1673 απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, αυτές τις 19 ημέρες, απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες.

«Από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID σε όλη τη χώρα. Και δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Με τους σημερινούς ρυθμούς εισαγωγών, το ΕΣΥ ξεπερνά τα όριά του και για την ακρίβεια πιέζεται στην Αττική εδή και 19 ήμερες.

Σε αυτές τις 19 ημέρες απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid φτάνοντας στις 319 (αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες.

Από την 1η Ιανουαρίου έως και σήμερα έχουμε συνολικά 1.227 εισαγωγές σε ΜΕΘ-COVID σε όλη τη χώρα. «Δυστυχώς, πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα» πρόσθεσε. Επίσης, σημαντική είναι διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης σε όλη τη χώρα.

Οι αλλαγές στα νοσοκομεία

  • Προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο
  • Προστίθενται 29 ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό
  • 10 ΜΕΘ στο Τζάνειο
  • 7 ΜΕΘ στο Ασκληπιείο.

Έτσι φτάνουμε από 168 τον Νοέμβριο στην Αττική, σε 348 τον Μάρτιο, μία αύξηση 107%.

Επίσης:

  • Το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid.
  • Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
  • Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ.
  • Το Ωνάσειο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
  • Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.
  • Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική.