«Κλείδωσε»: Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός 2022 – Οι μέσοι μισθοί

Κατώτατος μισθός 2022: O κατώτατος μισθός αυξήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 2% και ήδη από τότε η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για δεύτερη αύξηση εντός της ίδιας χρονιάς. Πόσα περισσότερα χρήματα θα δουν οι εργαζόμενοι από 1η Μαΐου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ευρώ με τη διαδικασία για τον καθορισμό του να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Το ΚΕΠΕ πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του με βάση τα υπομνήματα των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη έως την Παρασκευή 15 Απριλίου. Στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΒΕΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος), θα καταλήξει στο τελικό ποσοστό της αύξησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 2% και ήδη από τότε η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για δεύτερη αύξηση εντός της ίδιας χρονιάς.

Κατώτατος μισθός 2022: Κάλεσμα Μητσοτάκη στους εργοδότες

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό και κάλεσε τους εργοδότες να προχωρήσουν σε αυξήσεις και στους κλαδικούς μισθούς.

Οι περισσότεροι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν ονομαστική αύξηση 4% του κατώτατου μισθού (πέραν της αύξησης του 2% που ισχύει από την 1/1/2022), ενώ θεωρούν αναγκαία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων.

Η ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Κατώτατος μισθός 2022: Στο 6% – 8% η αύξηση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού «κλειδώνει» σε επίπεδα μεταξύ 6% και 8% (πέραν του 2%) ώστε να καλυφθεί ο υψηλός πληθωρισμός που ροκανίζει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων.

Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 703 κατ ελάχιστον έως 716 ευρώ την Πρωτομαγιά.

Εάν η αύξηση είναι της τάξης 7%, τότε ο νέος κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 710 ευρώ.

Με μια πιθανή αύξηση 7% τώρα συν 2% τον περασμένο Ιανουάριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί συνολικά 9% το 2022 με αποτέλεσμα να καλύψει τον πληθωρισμό – ρεκόρ του Μαρτίου που κυμάνθηκε στο 8,9%.

Κατώτατος μισθός 2022: Οι μέσοι μισθοί

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022 θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το υπουργικό συμβούλιο της 22ας Απριλίου δώσει το πράσινο φως για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.

H ΤτΕ στην πρόσφατη έκθεσή της έχει προτείνει μια λελογισμένη αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων προκειμένου ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο να μην αυξηθεί πάνω από 1,2%-1,5%.

Κατώτατος μισθός 2022: Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Εκπνέει η προθεσμία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε υπουργικό συμβούλιο στις 29 Απριλίου.

Ύστερα από τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από αυξήσεις 2,7%-3,4% που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 18% που προτείνει η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες να φαίνεται να καταλήγουν σε μια πρόταση αύξησης κατά 3%-5% μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ως ιδανική εξέλιξη η αύξηση να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό που θα έχει μπροστά του το 7, να αγγίξει, δηλαδή, ή να ξεπεράσει τα 700 ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 5,6%-6%.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Πάντως, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Το επίδομα ανεργίας, το οποίο έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο, θα δει νέα αυξηθεί, μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.

Αμετάβλητο θα παραμείνει το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ και είναι σταθερό ποσό.

Κατώτατος μισθός 2022: Απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα

Μεγάλο παραμένει το χάσμα αμοιβών ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων να υστερούν ως και 27,7% έναντι των δημοσίων υπαλλήλων. Στην Ευρώπη φυσικά συμβαίνει το ακριβώς αντόθετο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το μηνιάτικο ενός υπαλλήλου γραφείου στον ιδιωτικό τομέα χωρίς κάποια ειδίκευση ανέρχεται στα 781 ευρώ καθαρά, ενώ στο Δημόσιο περνά τα 1.000 ευρώ (1.011 ευρώ).

Στους εξειδικευμένους τεχνίτες του ιδιωτικού τομέα ο μισθός φτάνει στα 770 ευρώ καθαρά, ενώ για την ίδια κατηγορία το Δημόσιο δίνει μισθό 1.065 ευρώ.

Εκεί που υστερεί το Δημόσιο αν και με μικρή διαφορά είναι στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, που κυμαίνονται στα 1.445 ευρώ το μήνα (μέσος όρος), ενώ στον ιδιωτικό τομέα τα στελέχη έχουν μέσο καθαρό μηνιαίο μισθό 1.531 ευρώ.

Ερευνα

Οι διαφορές μισθών ανά κλάδο, ανά επάγγελμα και ανά ιδιοκτησιακό καθεστώς (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) καταγράφονται στην ειδική έρευνα που επεξεργάστηκε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν από τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τη νέα αύξηση που θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό και θα ισχύσει από 1η/5/2022.

Η έρευνα έδειξε ότι σε όλους τους κλάδους το χάσμα μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παραμένει σημαντικό και αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι δόθηκαν αυξήσεις στο Δημόσιο (γιατί δεν δόθηκαν), αλλά με το γεγονός ότι οι αμοιβές στο Δημόσιο καθορίζονται με διαφορετική μεθοδολογία απ’ ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Η απόσταση δηλαδή υπέρ του Δημοσίου ξεκίνησε από την αρχή και διατηρήθηκε διαχρονικά. Πριν από τα Μνημόνια μάλιστα οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο ήταν μεγαλύτεροι από αυτούς που εισέπρατταν τα διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Μετά τα Μνημόνια και τις μειώσεις που έγιναν κατά κύριο λόγο με τις επιχειρησιακές συμβάσεις στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων και το πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας, το χάσμα μεγάλωσε και η απόσταση που χωρίζει σήμερα τον μέσο μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου από τον μέσο μισθό ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά στα 250 ευρώ το μήνα υπέρ του εργαζομένου στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι στα μνημονιακά χρόνια η μόνη περικοπή που έγινε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν τα Δώρα, που αρχικά περιορίστηκαν στα 1.000 ευρώ το χρόνο και στη συνέχεια καταργήθηκαν. Μειώσεις βασικών μισθών δεν έγιναν, ούτε δόθηκαν όμως αυξήσεις, ενώ με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, δόθηκαν και προσωπικές διαφορές για να μην υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων.