Κατώτατος μισθός 2022: Τόση θα είναι η νέα αύξηση – Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Κατώτατος μισθός 2022: «Κλειδώνει» η δεύτερη αύξηση. Πού θα φτάσει, ποια επιδόματα θα αυξηθούν. Από 1η Μαΐου η ισχύς του. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Εκπνέει η προθεσμία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.

Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σε υπουργικό συμβούλιο στις 29 Απριλίου.

Ύστερα από τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από αυξήσεις 2,7%-3,4% που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 18% που προτείνει η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες να φαίνεται να καταλήγουν σε μια πρόταση αύξησης κατά 3%-5% μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ως ιδανική εξέλιξη η αύξηση να οδηγήσει σε ένα κατώτατο μισθό που θα έχει μπροστά του το 7, να αγγίξει, δηλαδή, ή να ξεπεράσει τα 700 ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 5,6%-6%.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Πάντως, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Το επίδομα ανεργίας, το οποίο έφτασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο, θα δει νέα αυξηθεί, μετά τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

  • Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας
  • Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων.

Αμετάβλητο θα παραμείνει το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ και είναι σταθερό ποσό.

Κατώτατος μισθός 2022: Απίστευτο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα

Μεγάλο παραμένει το χάσμα αμοιβών ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων να υστερούν ως και 27,7% έναντι των δημοσίων υπαλλήλων. Στην Ευρώπη φυσικά συμβαίνει το ακριβώς αντόθετο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το μηνιάτικο ενός υπαλλήλου γραφείου στον ιδιωτικό τομέα χωρίς κάποια ειδίκευση ανέρχεται στα 781 ευρώ καθαρά, ενώ στο Δημόσιο περνά τα 1.000 ευρώ (1.011 ευρώ).

Στους εξειδικευμένους τεχνίτες του ιδιωτικού τομέα ο μισθός φτάνει στα 770 ευρώ καθαρά, ενώ για την ίδια κατηγορία το Δημόσιο δίνει μισθό 1.065 ευρώ.

Εκεί που υστερεί το Δημόσιο αν και με μικρή διαφορά είναι στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, που κυμαίνονται στα 1.445 ευρώ το μήνα (μέσος όρος), ενώ στον ιδιωτικό τομέα τα στελέχη έχουν μέσο καθαρό μηνιαίο μισθό 1.531 ευρώ.

Ερευνα

Οι διαφορές μισθών ανά κλάδο, ανά επάγγελμα και ανά ιδιοκτησιακό καθεστώς (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) καταγράφονται στην ειδική έρευνα που επεξεργάστηκε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν από τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με τη νέα αύξηση που θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό και θα ισχύσει από 1η/5/2022.

Η έρευνα έδειξε ότι σε όλους τους κλάδους το χάσμα μισθών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παραμένει σημαντικό και αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι δόθηκαν αυξήσεις στο Δημόσιο (γιατί δεν δόθηκαν), αλλά με το γεγονός ότι οι αμοιβές στο Δημόσιο καθορίζονται με διαφορετική μεθοδολογία απ’ ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Η απόσταση δηλαδή υπέρ του Δημοσίου ξεκίνησε από την αρχή και διατηρήθηκε διαχρονικά. Πριν από τα Μνημόνια μάλιστα οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο ήταν μεγαλύτεροι από αυτούς που εισέπρατταν τα διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Μετά τα Μνημόνια και τις μειώσεις που έγιναν κατά κύριο λόγο με τις επιχειρησιακές συμβάσεις στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων και το πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας, το χάσμα μεγάλωσε και η απόσταση που χωρίζει σήμερα τον μέσο μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου από τον μέσο μισθό ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά στα 250 ευρώ το μήνα υπέρ του εργαζομένου στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι στα μνημονιακά χρόνια η μόνη περικοπή που έγινε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν τα Δώρα, που αρχικά περιορίστηκαν στα 1.000 ευρώ το χρόνο και στη συνέχεια καταργήθηκαν. Μειώσεις βασικών μισθών δεν έγιναν, ούτε δόθηκαν όμως αυξήσεις, ενώ με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, δόθηκαν και προσωπικές διαφορές για να μην υπάρξουν μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων.

Κατώτατος μισθός 2022: Ανά είδος σύμβασης

Μεγάλο είναι το χάσμα αμοιβών και ανά είδος σύμβασης, καθώς στο σύνολο των μισθωτών (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έχουν κατά μέσο όρο 945 ευρώ καθαρά το μήνα, έναντι 396 ευρώ που είναι το μηνιάτικο για τους μερικώς απασχολούμενους.

Χάσμα αμοιβών υπάρχει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες της ίδιας κατηγορίας. Στο Δημόσιο οι μέσες αμοιβές των γυναικών υπαλλήλων ανέρχονται στα 1.022 ευρώ και υστερούν κατά 10% έναντι των ανδρών, που ανέρχονται στα 1.130 ευρώ.

Στον ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα, το χάσμα μισθών ανάμεσα στα δύο φύλα είναι μεγαλύτερο από αυτό του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι μέσες αμοιβές των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται στα 710 ευρώ το μήνα καθαρά και υστερούν σχεδόν κατά 20% των ανδρών, που διαμορφώνονται στα 873 ευρώ.

Στις καλύτερες θέσεις του ιδιωτικού τομέα με ειδίκευση, σπουδές, εμπειρία, οι μισθοί των γυναικών ανέρχονται στα 1.365 ευρώ καθαρά το μήνα και των ανδρών στα 1.590 ευρώ, με τις γυναίκες να υστερούν κατά 14% έναντι των ανδρών.