Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Πότε θα δοθεί και σε ποιους φέτος – Όλη η αλήθεια

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Μπορεί χιλιάδες συνταξιούχοι να μην λάβουν αναδρομικά, ωστόσο η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καταβολή έκτακτου επιδόματος Χριστουγέννων!

Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από την πορεία των δημοσιονομικών τον Οκτώβριο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις περί τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διευκρινίζουν πως το επίδομα, εφόσον υλοποιηθεί, θα καταβληθεί έως τον Δεκέμβριο και δεν θα είναι «13η σύνταξη», αλλά ένα εφάπαξ ποσό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ανάλογα με την πορεία των εσόδων το επόμενο δίμηνο, κυβερνητική επιδίωξη είναι να σχεδιαστεί όσο το δυνατόν ομαλότερος ο δρόμος στο κομμάτι της οικονομίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το ύψος του επιδόματος δεν θα κυμαίνεται στα επίπεδα της σύνταξης, αλλά θα είναι χαμηλότερο και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Εξάλλου από τα μέσα του Οκτωβρίου και μετά 1,1 εκατ. συνταξιούχοι θα εισπράξουν εφάπαξ τα αναδρομικά.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Έτσι, στο διάστημα από τις 14 έως 26 Οκτωβρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί – εφάπαξ – στους παλαιούς συνταξιούχους το 1,4 δισ. ευρώ, με την οριστική ημερομηνία πληρωμής να οριστικοποιείται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με τροπολογία θα πληρωθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ (496 εκατ. για την ακρίβεια) στους συνταξιούχους του Δημοσίου και 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν αναδρομικά για το 11μηνο 2015-2016.

Το μεσοσταθμικό ποσό για όλους τους συνταξιούχους κινείται στα 1.300 με 1.500 ευρώ και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να το λάβουν και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων.

Για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληροί δυο βασικές προϋποθέσεις:

Πρέπει να είναι παλαιός συνταξιούχους δηλαδή να έχει υποβάλλει την αίτηση συνταξιοδότησής του πριν από τις 13 Μαίου του 2016 και

Πρέπει να είχε το 2012 ή όταν βγήκε η σύνταξή του (σε κάθε περίπτωση πριν τον Μάιο του 2016) άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή αγρότες του πρώην ΟΓΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι ΙΚΑ που δεν έφτασαν τα 1.000 ευρώ κ.ά. δεν έχουν να περιμένουν κάτι, καθώς οι επιστροφές αφορούν μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι τα καταργημένα δώρα ή τις επικουρικές.

Αντίθετα, έχουν λαμβάνει 1,1 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων και επικουρικών πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά. Όσο υψηλότερο μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα είχε ο συνταξιούχος, τόσο υψηλότερα αναδρομικά θα λάβει.

Τη χορήγηση έκτακτου κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο, σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Ωστόσο υπάρχουν «διαμάχες» μέσα στην κυβέρνηση για τους δικαιούχους του μερίσματος και συγκεκριμένα εάν θα είναι οι πληττόμενοι ή οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη προτείνουν την χορήγηση έκτακτου μερίσματος τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι, ο φετινός προϋπολογισμός αντί για υπερπλεονάσματα θα παρουσιάσει… υπερελλείμματα.

Οι υποστηρικτές του μερίσματος προτείνουν, όπως η δαπάνη του μερίσματος να «χρεωθεί» στο έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού, καθώς λόγω του κορονοϊού, είναι μια χρονιά χαμένη. Άρα και να αυξηθεί το έλλειμμα κατά ένα ποσό, 500 – 1.000 εκατ. ευρώ, δεν σημαίνει και κάτι.

Ως προς τους δικαιούχους του μερίσματος υπάρχουν διαμάχες μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο. Μία μερίδα προτείνει όπως το έκτακτο μέρισμα να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους (με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ) που αποκλείονται από τα αναδρομικά της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.

Επίσης, οι υποστηρικτές της χορήγησης μερίσματος στους συνταξιούχους, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προτιμηθεί η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, επειδή εκτός του ότι, οι περισσότεροι μένουν εκτός της λήψης των αναδρομικών, καταργήθηκε και η 13η σύνταξη, που θα έλαβαν για πρώτη και τελευταία φορά τον Μάιο του 2019.

Άλλα κυβερνητικά στελέχη προτείνουν όπως το μέρισμα να δοθεί σε εργαζόμενους που εξακολουθούν και πλήττονται από την πανδημία καθώς και σε ανέργους, προσθέτοντας ότι οι συνταξιούχοι δεν επλήγησαν από το γενικό ή τα τοπικά lockdown.

Η ίδια πτέρυγα των κυβερνητικών στελεχών τονίζουν, ότι, στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί μέρισμα στους συνταξιούχους που δεν επλήγησαν από τον κορονοϊό, θα υπάρξει αντίδραση των θεσμών, καθώς η κυβέρνηση (όπως άλλωστε και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ) έχει λάβει το «πράσινο φως» για αύξηση των δαπανών που αφορούν σε πληττόμενους και όχι για γενικές δαπάνες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο προσεχές διάστημα και μέχρι την 20ή Νοεμβρίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.

Επισημαίνεται πως, για το 2020 καταργήθηκε η 13η σύνταξη, αλλά προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, κονδύλι ύψους 0,5% του ΑΕΠ ή 930 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες από αναδρομικά και άλλες πολιτικές στήριξης των συνταξιούχων. Ωστόσο η δαπάνη για τα αναδρομικά ήταν υψηλότερη, ήτοι 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η κυβέρνηση θα δώσει μόλις το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ξεχάστηκαν και οι άλλες πολιτικές στήριξης των συνταξιούχων, λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε μόλις 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 είχε καταβληθεί μέρισμα από το υπερπλεόνασμα σε περισσότερα από 1.600.000 άτομα.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr