Απίστευτη εξέλιξη με τους λογαριασμούς των κινητών: Δείτε τι αλλάζει

Κινητή τηλεφωνία: Μείωση τέλους στο 10% και κατάργηση για νέους έως 29 ετών. Τι αναφέρει η εγκύκλιος Πιτσιλή σχετικά με τις αλλαγές που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μειώνεται στο 10% ο συντελεστής του τέλους κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ καταργούνται πλήρως τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους μέχρι 29 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος που αφορά την κινητή τηλεφωνία είχε επιβληθεί για πρώτη φορά το 2009, υπολογίζεται έως και σήμερα προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% για χρεώσεις από 150 ευρώ και άνω.

Ουσιαστικά η Ελλάδα, όπως έχουν καταδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα σχετικές μελέτες τόσο του ΙΟΒΕ όσο και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:

Μειώνεται το επιβαλλόμενο, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, υπολογιζόμενο προ του ΦΠΑ, σε 10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης, αντί της ισχύουσας κλίμακας 12%-20%.

Μειώνεται το επιβαλλόμενο, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητών καρτοκινητής τηλεφωνίας, σε 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, αντί του ισχύοντος ποσοστού 12%. Το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Καταργείται το τέλος κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 έως και 29 ετών. Καταλαμβάνει όσους κατά τη διάρκεια εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους έως την ημερομηνία αυτή. Δηλαδή για το έτος 2022, ο μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται σε συνδέσεις ή καρτοκινητά των προσώπων που μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2021 έχουν συμπληρώσει το 14 έτος ηλικίας και δεν έχουν έως το ίδιο χρονικό διάστημα συμπληρώσει το 30 έτος.

Για το σκοπό αυτό δημιουργείται ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr-ΕΨΠ. Ο μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται για μία (1) σύνδεση ή ένα (1) καρτοκινητό ανά δικαιούχο, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή των δικαιούχων ή των εχόντων την επιμέλειά τους σε περίπτωση ανηλίκων, από την πρώτη τιμολόγηση σε περίπτωση σύνδεσης συμβολαίου ή από την επόμενη ανανέωση χρόνου ομιλίας σε περίπτωση σύνδεσης καρτοκινητής.

Οι εν λόγω διατάξεις καταλαμβάνουν λογαριασμούς που εκδίδονται και κάρτες χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας και ανανεώσεις που ενεργοποιούνται από τους καταναλωτές από την 1.1.2022 και μετά.

Κινητή τηλεφωνία: Μειώνονται οι λογαριασμοί – Πόσο θα πληρώνουμε

Χαμηλότερους λογαριασμούς για κινητή τηλεφωνία θα πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 όλοι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών, με το συνολικό όφελος να εκτιμάται στα 68 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πώς τίθενται σε εφαρμογή οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Oπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξειδικεύοντας τα μέτρα που είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, για τα φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15-29 ετών προβλέπεται κατάργηση του ειδικού φόρου, ενώ για τους άνω των 30 ετών ο φόρος μειώνεται και σταθεροποιείται στο 10%, από 12%-20% που είναι τώρα, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού.

Αναλυτικά, σήμερα ο ειδικός φόρος κινητής τηλεφωνίας ανέρχεται στο 12% για λογαριασμούς έως 50 ευρώ, στο 15% για λογαριασμούς από  50,01 έως 100 ευρώ, στο 18% από 100,01 έως 150 ευρώ και στο 20% από 150,01 ευρώ και πάνω.

Διευκρίνισε, δε, ότι οι συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις αφορούν σε όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαια είτε για καρτοκινητά.

Ωστόσο, κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου, ενώ η έκπτωση δύναται να μεταφέρεται στον επόμενο πάροχο σε περίπτωση φορητότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιερρακάκης, το όφελος του μέτρου κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, από 2% έως 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό και για όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις.

Κινητή τηλεφωνία: Παραδείγματα

Ετσι, για παράδειγμα, ένας πολίτης που το πρόγραμμα κινητής του είναι στα 50 ευρώ το μήνα, με φόρο 12%, πληρώνει 56 ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ αγγίζει τα 69,44 ευρώ.

Από 1ης Ιανουαρίου 2022 θα καταβάλλει 55,6 ευρώ μαζί με το φόρο 10% και 68,9 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Αν πρόκειται, βέβαια, για νέο έως 29 ετών, ο τελικός λογαριασμός μαζί με τον ΦΠΑ δεν θα ξεπερνά τα 62 ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα, κάποιος που το βασικό του πάγιο είναι στα 100 ευρώ και μαζί με το φόρο 15% και τον ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 142,6 ευρώ, με τη μείωση του φόρου στο 10% για τις ίδιες παροχές θα πληρώνει 136,4 ευρώ, ενώ αν ήταν κάτω από 30 ετών ο λογαριασμός του δεν θα ξεπερνούσε τα 124 ευρώ.

Το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους πολίτες με ακριβότερα πακέτα, που τώρα καλούνται να καταβάλλουν περισσότερους φόρους. Ενδεικτικά, συνδρομητής με βασική χρέωση στα 150 ευρώ, που σήμερα πληρώνει 219,48 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου φόρου και ΦΠΑ, με το νέο καθεστώς η τελική τιμή θα πέσει στα 204,6 ευρώ. Αν, δε, είναι νέος έως 29 ετών, ο λογαριασμός του θα είναι μόλις 186 ευρώ.

Για χρήστη κινητής τηλεφωνίας που το πάγιό του είναι στα 170 ευρώ και μαζί με φόρο 20% και ΦΠΑ φτάνει στα 252,96 ευρώ, από 1η Ιανουαρίου θα πληρώνει 231,88 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 20 ευρώ λιγότερα, ενώ αν ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 15-29 ετών, η τιμή του πακέτου δεν θα είναι πάνω από 210,8 ευρώ.

Κινητή τηλεφωνία: Μητρώο για απαλλαγή

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι για την κατάργηση του τέλους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαιτείται η υποβολή μίας δήλωσης μέσω του gov.gr στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό.

Ωστόσο, αν ο δικαιούχος είναι ανήλικος, τη δήλωση θα πρέπει να την υποβάλει ο γονέας ή ο έχων τη γονική μέριμνα.

Η είσοδος στο μητρώο γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet του δικαιούχου ή του γονέα, όταν πρόκειται για ανήλικο.

Σχετικά με τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για τα πρόσωπα άνω των 30 ετών, η έκπτωση γίνεται αυτόματα στο λογαριασμό τους από τον πάροχο, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια.

Φόροι και όφελος για χρήστες άνω των 30 ετών 

Μηνιαίος λογαριασμός Εως 50 ευρώ 50,01-100 ευρώ   100,01-150 ευρώ 150,01 ευρώ και άνω
Παλαιό καθεστώς φόρου (%) 12 15 18 20
Νέο καθεστώς φόρου (%) 10 10 10 10
Οφελος (%) 2 5 8 10

Κινητή τηλεφωνία: Freedom Pass 50 GB για εφήβους 15-17 ετών

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς θα δοθεί το Freedom Pass/Data, τα δωρεάν δεδομένα σε εφήβους ηλικίας 15 έως 17 ετών, οι οποίοι θα εμβολιαστούν, ενώ ισχύει και για όσα πρόσωπα αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη εμβολιαστεί πριν από την εξαγγελία του μέτρου. Πρόκειται για ένα πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση Διαδικτύου, το οποίο απευθύνεται σε κάθε νέα ή νέο που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου. Θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου θα γίνεται από το γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα και θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο.

Για την ηλεκτρονική υποβολή απαιτούνται οι κωδικοί TAXISnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου, ενώ αντίστοιχα στα ΚΕΠ θα χρειαστεί η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 24 ώρες από την αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS και το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που δηλώθηκε.

Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν στις 11 Οκτωβρίου 2021 και η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνεται την επόμενη ημέρα.

Οπως εξήγησε ο υπουργός, η αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους νέους 18-24 ετών με την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ έδωσε ώθηση στους εμβολιασμούς, καθώς πριν από την ανακοίνωση του Freedom Pass η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα βρισκόταν στο 13% και σήμερα αγγίζει το 52%. Μάλιστα, παρουσίασε τα δεδομένα για τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για την πρώτη εκδοχή του Freedom Pass, οι οποίες ξεπερνούν τις 370.000.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του «Ε.Τ.» σχετικά με το αν εξετάζεται η επέκταση της παροχής αντίστοιχων κινήτρων και σε παιδιά ηλικίας 12-14 ετών, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συζητούνται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και ανάλογα με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.