Κίνηση – ματ από την Eurobank: Δείτε τι κάνει τη στιγμή που οι άλλοι κάνουν απολύσεις

Eurobank: Σε κυρίαρχο του τραπεζικού σκηνικού εξελίσσεται η Eurobank, καθώς την ώρα που 3 ανταγωνιστικές τράπεζες κάνουν εθελούσιες, εκείνη επεκτείνεται!

Σε εξαγορά μιας σερβικής τράπεζας προχωρά η Eurobank, με στόχο να ενδυναμώσει περαιτέρω την παρουσία της σε μικρές αλλά υποσχόμενες αγορές της περιοχής, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου και το πρόγραμμα “Eurobank 2030”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης και θεωρείται θέμα εικοσιτετραώρων η επίσημη ανακοίνωση.

Ήδη, η Eurobank έχει παρουσία στη Σερβία με έξι καταστήματα που εξυπηρετούν κυρίως επιχειρήσεις και private banking, απασχολεί 1.250 άτομα, ενώ τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 8,3 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τα καθαρά κέρδη 72 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Όμιλος της Eurobank στο πρώτο τρίμηνο, τα 34,5 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις διεθνείς της δραστηριότητες, δηλαδή από την παρουσία της σε Βουλγαρία, Κύπρο, Λονδίνο, Λουξεμβούργο και Σερβία.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας σε παρουσιάσεις προς διεθνείς αναλυτές και επενδυτές, ο στόχος είναι το 30% του ενεργητικού και της κερδοφορίας να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, η κερδοφορία θα στηρίζεται κατά βάση στην οργανική ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιφέρουν άνοδο των εργασιών στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται, κυρίως σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο.

Ταυτόχρονα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, όπως είναι ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση για τη Βουλγαρία (και Σερβία αργότερα) επιφέρουν επιπλέον δυναμικές.

Ακόμη, η διασύνδεση κάτω από μία ψηφιακή πλατφόρμα των υπηρεσιών wealth management των θυγατρικών σε Λονδίνο, Λουξεμβούργο και Κύπρο θα συμβάλει στην αναλογική άνοδο των εσόδων από το εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα, σε αναλογία περίπου ένα προς τρία.

Ήδη, η Eurobank ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλους του σχεδιασμού για τις διεθνείς δραστηριότητες, όπου βασικός στόχος ήταν ο περιορισμός της παρουσίας σε μεγάλες αγορές της περιοχής (πχ Ρουμανία) και η συγκέντρωση των επενδύσεών της σε μικρότερες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Στη Βουλγαρία και τη Σερβία, το σχέδιο επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας εξυπηρέτησης για επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και της ανάπτυξης λόγω της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

Eurobank: «Βλέπει» ευκαιρία στο Brexit

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες στρατηγικές, η Eurobank θα διατηρήσει τη θυγατρική της στο Λονδίνου, η οποία εξειδικεύεται στο asset management, wealth management και private banking.

Θεωρεί ότι το Brexit δημιουργεί ευκαιρίες, ενώ η ίδια δραστηριότητα, δηλαδή της διαχείρισης περιουσίας διαφοροποιείται και ενισχύεται από τις θυγατρικές σε Λουξεμβούργο και Κύπρο.

Μάλιστα, το κομμάτι του wealth management/private banking αποκτά και ενιαία ψηφιακή οντότητα. Κάτω από μία ψηφιακή πλατφόρμα, την Temenos, θα ενταχθούν οι υπηρεσίες από Λονδίνο, Λουξεμβούργο, και Κύπρο. Δηλαδή, η κάθε θυγατρική θα προσφέρει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες της στην τοπική αγορά, αλλά ταυτόχρονα και όλου του Ομίλου.

Και αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Οι στόχοι του Ομίλου για το εξωτερικό είναι οι εξής:

– Κέρδη προ φόρων 150-200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023. Τα κέρδη προ προβλέψεων θα κυμαίνονται γύρω στα 250-300 εκατ. το χρόνο.

– Νέα δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2023. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή, με το μεγαλύτερο μερίδιο στη Βουλγαρία. Στο τέλος του 2023, τα συνολικά δάνεια προς την περιοχή θα έχουν φτάσει τα 10 δισ. ευρώ από 8 δισ. σήμερα.

– Αύξηση καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ με στόχο να ανέλθουν στα 15 δισ. μέχρι το 2023 (από περίπου 13,5 δισ. σήμερα).

– Το συνολικό ενεργητικό θα αγγίξει τα 18 δισ. ευρώ από 17 δισ. σήμερα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του ομίλου.

– Το κόστος κεφαλαίου (συγκεκριμένα το cost of risk) θα κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1%. Σημειώνεται ότι στη μείωση του κόστους από κινδύνους συμβάλουν τα χαμηλά ποσοστά κόκκινων δανείων και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας έχει ήδη ενταχθεί στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα γίνεται μέλος του ESM το 2023. Επίσης, ο συναλλαγματικός κίνδυνος που μπορεί να προέρχεται από τη Σερβία είναι μικρός, διότι η χώρα έχει “συνδέσει” (peg) το νόμισμά της με το ευρώ.

Eurobank: Γιατί οι τράπεζες διώχνουν κόσμο

Έτος συνέχισης των μαζικών «εκκαθαρίσεων» τραπεζοϋπαλλήλων θα είναι το 2021, με τον εκπρόσωπο των τραπεζιτών να στέλνει σαφέστατο μήνυμα, για το μέλλον της εργασίας στον κλάδο, ο οποίος θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνική Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου στην προχθεσινή (19/2) συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους στόχους των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να θεωρούν υπεράριθμο το προσωπικό των τραπεζών.

Ειδικότερα ερωτηθείς από βουλευτή, μέλους της επιτροπής για την απασχόληση στον τραπεζικό χώρο ο Γ. Χαντζηνικολάου απάντησε ως εξής (πρακτικά): «Τι να σας πω; Είναι κοινό μυστικό ότι το τραπεζικό σύστημα απασχολεί πιο πολλά άτομα από ό,τι χρειάζεται. Και ξέρετε όλους τους περιορισμούς που έχουμε για να αποφύγουμε τις μη σωστές απολύσεις και κάθε φορά που φεύγει κόσμος φεύγει με εθελουσίες οι οποίες είναι «χρυσωμένες». Τι να σας πω τώρα, από κει και πέρα; Ο νοών νοείτω!»

Συνεπώς, ο πρόεδρος της ΕΕΤ επιβεβαίωσε στη Βουλή, ότι ο περιορισμός των εργαζομένων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα σταματήσει, αφού οι εναπομείναντες 33.000 τραπεζοϋπάλληλοι-μετά την απομάκρυνση περί των 3.700 το 2020- θεωρούνται πολλοί.

Μάλιστα, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές για μείωση προσωπικού ειδικές συνθήκες εν μέσω πανδημίας (τηλεργασία, ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών), αλλά και την αυξημένη ρευστότητα, ώστε να «σπρώξουν» το συντομότερο όσο γίνεται περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων στόχος είναι η απομάκρυνση άνω των 3.000 εργαζομένων εντός του 2021, προκειμένου ο συνολικός αριθμός να πέσει γύρω στους 30.000. Βασικό μέσο θα αποτελέσουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία ο Γ. Χαντζηνικολάου χαρακτήρισε «χρυσωμένα», παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει ότι στην τράπεζά του (Πειραιώς) υπήρξαν και 25 απολύσεις στα τέλη του 2019. Οι νέες εθελούσιες εκτιμάται ότι θα ξεδιπλωθούν ακόμα και εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κάνοντας λόγο στις αρχές του 2021 για υποχρέωση στο ΤΧΣ και τον SSM, το προσωπικό της τράπεζας να ισοσκελιστεί στα όρια του ανταγωνισμού.

Το 2020 υπολογίζεται ότι γύρω στους 3.700 τραπεζοϋπαλλήλους τέθηκαν εκτός τραπεζών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων, ο οποίος ξεπέρασε το 10% του συνόλου των τραπεζοϋπαλλήλων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα τέλη του 2019 ήταν 36.663.

Μετά τις απομακρύνσεις, του 2020, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων περιορίστηκε γύρω στις 33.000. Δηλαδή, έχουν μείνει οι μισοί από το 2009, που ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ)!