Σκλαβενίτης

Σκλαβενίτης: Ένας ακόμη θάνατος εργαζόμενου σε κατάστημα «Σκλαβενίτης» από κορονοϊό, έφερε ξανά στο προσκήνιο τα υγειονομικά προβλήματα που καταγγέλουν υπάλληλοι.

Όπως αποκαλύπτει το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται για τον «ΓΓ που εργαζόταν στον κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.

Κυβέρνηση και εργοδοσία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη τόσο για το θάνατο του συγκεκριμένου συναδέλφου μας, όσο και για το νεκρό συνάδελφο μας στον Πειραιά, τους χιλιάδες συναδέλφους που έχουν νοσήσει και αρκετούς που οδηγήθηκαν στις ΜΕΘ», προσθέτει το Σωματείο.

Και συνεχίζει: «Η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς παρά τους χιλιάδες νοσούντες», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του συναδέλφου Γ.Γ. που εργαζόταν στο κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, από επιπλοκές του κορονοϊού.

Κυβέρνηση και εργοδοσία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη τόσο για το θάνατο του συγκεκριμένου συναδέλφου μας, όσο και για το νεκρό συνάδελφο μας στον Πειραιά, τους χιλιάδες συναδέλφους που έχουν νοσήσει και αρκετούς που οδηγήθηκαν στις ΜΕΘ.

Η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς, παρά τους χιλιάδες νοσούντες. Δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν εκατό και πλέον εργαζόμενους.

Κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλά τους. Οι ιχνηλατήσεις που κάνουν είναι γέλια και για κλάματα. Μπρος το κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα που προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα, όπως και στο συγκεκριμένο που δούλευε ο συνάδελφός μας.

Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Την ώρα που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τα νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να προχωρήσει σε ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία ο θάνατος των συναδέλφων μας, είναι αποτέλεσμα τόσο της άρνησης της εργοδοσίας να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, που το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή πρότεινε, όπως:

τα τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ κάθε εβδομάδα, σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης,

την τακτική γενική απολύμανση των καταστημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, όσο και της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν πήρε μέτρα, που επίσης απαιτούσε το σωματείο μας και άλλα σωματεία εργαζομένων

την ασφαλή μετακίνηση από και προς την εργασία, με αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ,

την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων

την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Τα όποια μέτρα πάρθηκαν, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε οι εργαζόμενοι μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, μέσα από το Σωματείο μας, όπως η εγκατάσταση των plexi glass στα ταμεία, η χορήγηση μασκών και αντισηπτικών και τα δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους όταν προέκυπτε κρούσμα.

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτούς που παίζουν τη ζωή μας στο ζύγι κέρδους-κόστους. Σας καλούμε ο θάνατος των συναδέλφων να μετατραπεί σε ποτάμι οργανωμένης οργής ενάντια σε κράτος και εργοδοσία, για να μην θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους.

Από μέρους μας τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε άλλα θύματα για τα κέρδη τους».

Σκλαβενίτης: Στα… κάγκελα και οι εργαζόμενοι των Lidl!

Ένα ακόμη επεισόδιο προστέθηκε στην κόντρα των εργαζομένων στα LIDL και στη διοίκηση της εταιρείας με αφορμή τα υγειονομικά πρωτόκολλα του κορονοϊού. Τι αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων και πως επηρεάζονται οι καταναλωτές.

«Αξιότιμοι κύριοι,

Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στάθηκε και στέκεται στην πρώτη γραμμή της διαφύλαξης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Στον ένα χρόνο που διανύουμε από την έναρξη της πανδημίας επιβεβαιώνεται ότι οι χώροι εργασίας, μαζί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν μετατραπεί σε κέντρα υπερμετάδοσης της πανδημίας. Για αυτήν την κατάσταση την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, με την ανοχή που επιδεικνύει στις πολλές περιπτώσεις παντελούς έλλειψης των ενδεδειγμένων υγειονομικών πρωτόκολλων για τη μη διασπορά του κορονοιού αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ( μεταξύ των οποίων και εσείς) οι οποίοι αρνούνται να ακούσουν τις καταγγελίες αλλά και τα αιτήματα των σωματείων στους χώρους δουλειάς.

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής είναι τραγικά με αποτελέσματα την αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνώσεων και των θανάτων ( ο κλάδος του εμπορίου θρηνεί ήδη δυο θύματα στις επιχειρήσεις ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ-ΜΑΣΟΥΤΗΣ).
Κύριοι,

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ρόλο σας ως καπιταλιστική επιχείρηση όπου δεν είναι άλλως από την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας σας σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και των ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας. Ως εργατικό σωματείο που κινείται σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση δεν έχουμε καμία σχέση με τα ιδεολογήματα «της εργασιακής ειρήνης και του κοινωνικού εταιρισμού» ούτε και με την δημιουργία «θετικού κλίματος» μεταξύ εργαζομένων και επιχείρησης αφού τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τα δικά σας. Συνεπώς θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα όπως έχουμε πράξει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του σωματείου μας να παλεύουμε για την μαζικοποίηση του και την ταξική ανάταση των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Σας καταθέτουμε λοιπόν και επίσημα τις θέσεις και τα αιτήματα μας για την μη διασπορά της νόσου COVID-19 τα οποία έχουν συνδιαμορφωθεί μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κάτω από τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας.

Η ευθύνη για την μη υλοποίηση τους ανήκει αποκλειστικά σε σας καθώς θα είστε υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και τους καταναλωτές που επισκέπτονται τα καταστήματα σας (πολλοί από τους οποίους είτε είναι ηλικιωμένοι είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες).

ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑ Η ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ.
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ.
ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 7-14 ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΗΡΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ.
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ-ΕΠΙΠΛΗΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ).
ΤΟ Δ.Σ.

ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ LIDL ΕΛΛΑΣ

ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ».