Καύσιμα: Δεν είναι φάρσα – Δείτε πόσα λεπτά θα πέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες

Καύσιμα: Χαμόγελα μετά από αρκετό καιρό για τους οδηγούς καθώς φαίνεται πως οι τιμές των καυσίμων θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία.

Εντυπωσιακή είναι η πτώση των τιμών στα καύσιμα τον τελευταίο μήνα και όλα δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη εβδομάδα με τις διεθνείς τιμές να τείνουν διαμορφωθούν σε επίπεδα κοντά σε εκείνα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα από τις 9 Νοεμβρίου έως και τις σήμερα σε ένα δείγμα από πρατήρια που παρακολουθεί η imerisia για την Αττική, μέσα στο fuelgr.gr, η λιανική τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη έχει υποχωρήσει περίπου 27 λεπτά το λίτρο, ενώ η μείωση στο diesel κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στα 28 – 29 λεπτά το λίτρο.

Ενδεικτικά σε συγκεκριμένο πρατήριο που περίπου στα μέσα επίπεδα στην Αττική, στις 9 Νοεμβρίου είχε τιμή για τον αμόλυβδη των 95 οκτανίων στα 2,096 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα το απόγευμα ήταν στα 1,829 ευρώ.

Αντίστοιχα για το diesel κίνησης η τιμή ήταν στις 9 Νοεμβρίου στα 2,019 ευρώ το λίτρο και σήμερα ήταν στο 1,735 ευρώ το λίτρο.

Σημαντική είναι επίσης και η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, που από 1,27 ευρώ το λίτρο που ξεκίνησε, σήμερα πωλείται κάτω από το 1,1 ευρώ το λίτρο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούν και σήμερα, παρά τα σημάδια ανάκαμψης που έδειχναν από το πρωί.

Λίγο πριν τις 21:00 η τιμή για το Brent ήταν στα 76,75 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 0,54%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέχρι μεσημέρι η τιμή «μαύρου χρυσού» έφτασε μέχρι 80,49 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά κινείται σήμερα και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,055.

Το Brent πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή ήταν στο 74,54 δολάρια, ενώ το ευρώ στα 1.1241.

Οι μέσες λιανικές τιμές στην Ελλάδα, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών ήταν για την βενζίνη στο 1,942 ευρώ, το λίτρο, έναντι 1,735 ευρώ πέρυσι, το diesel κίνησης η μέση τιμή στα 1,877 ευρώ έναντι 1,479 πέρυσι και το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,175 ευρώ από 1,118 πέρυσι.

Όπως γίνεται αντιληπτό η μεγαλύτερη απόκλιση εμφανίζεται στο diesel που είναι 40 λεπτά ψηλότερα από πέρυσι, η βενζίνη έχει απόκλιση στο ήμισυ, δηλαδή 20 λεπτά, ενώ την μικρότερη διαφορά την έχει το πετρέλαιο θέρμανσης που έχει διαφορά μόλις 6 λεπτά.

Βέβαια για το θέρμανσης, υπάρχει η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία συν τα περίπου 3,75 λεπτά που είναι η επιδότηση από τα διυλιστήρια.

Τέλος αναλυτές εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα θα φανεί, τόσο στον πληθωρισμό που ανακοινώνεται αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ, όσο και σε αυτόν του Δεκεμβρίου.

Καύσιμα: Αυτή είναι η καταλληλότερη ώρα για να βάλετε

Υπάρχουν μικρά μυστικά που τα αγνοούμε και μπορούν να σώσουν το αυτοκίνητο και την τσέπη μας.

Σίγουρα έχεις διαβάσει άρθρα για το πότε είναι η καλύτερη ώρα ώστε να απολαύσεις ένα γεύμα, να πας για προπόνηση, να βγεις για περπάτημα ή να πας για μπάνιο.

Αλλά έχεις διαβάσει ποτέ κάτι για το ποια είναι η καλύτερη ώρα για να βάλεις βενζίνη;

Σύμφωνα με το «inmotionautocare.com» υπάρχουν μυστικά που δεν πρέπει να αγνοείς αναφορικά με το ρεζερβουάρ του αυτοκίνητό σου.

Μυστικά που μπορούν να σου εξασφαλίσουν οικονομία στην βενζίνη και θα σώσουν την τσέπη σου.

  • Βάλε βενζίνη όταν ο δείκτης της βενζίνης είναι περίπου στη μέση. ‘Οσο περισσότερο καύσιμο έχεις στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του. Η βενζίνη εξατμίζεται γρηγορότερα απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς.
  • Μην βάζεις βενζίνη αν έχει προηγηθεί ανεφοδιασμός του βενζινάδικου από το βυτιοφόρο. Είναι πολύ πιθανό το καύσιμο να έχει ανακατευτεί.
  • Άνοιξη και καλοκαίρι γεμίζουμε το όχημά βενζίνη νωρίς το πρωί, διότι η θερμοκρασία εδάφους είναι χαμηλή. Σ’ όλα τα πρατήρια βενζίνης οι δεξαμενές είναι υπόγειες. Άρα, όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Αν γεμίσεις απόγευμα ή βράδυ, το λίτρο σου δεν θα είναι ακριβώς ένα λίτρο.
  • Όταν γεμίζεις ο ίδιος σε self service πρατήριο, μην βάζεις την αντλία στην υψηλή ταχύτητα.

Καύσιμα: Το κουμπί που μειώνει την κατανάλωση

Με την τιμή της βενζίνης να παραμένει στα… ουράνια, το αυτοκίνητο έχει γίνει μέσο πολυτελείας. Πώς θα καταφέρουμε, όμως, να εξοικονομήσουμε καύσιμο;

Ένα μικρό κουμπί που υπάρχει σε ορισμένα οχήματα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση βενζίνης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Express».

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνιστούν να το απενεργοποιούμε όταν μπαίνουμε στο ζεστό αυτοκίνητο μετά από αρκετή ώρα και στη συνέχεια να το ενεργοποιούμε μόλις το εσωτερικό του οχήματος δροσιστεί από τον κλιματισμό.

Αυτή τη φορά, όμως, πρόκειται για ένα πιο σπάνιο κουμπί, το οποίο όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώσουμε έως και 12% λιγότερο καύσιμο.

Ο λόγος για το λεγόμενο «σύστημα σταμάτα– ξεκίνα» το οποίο έχει ως στόχο την οικονομία καυσίμου και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το κουμπί αυτό περιλαμβάνει το γράμμα «Α», το οποίο περιβάλλεται από ένα κυκλικό τόξο.

«Εάν έχετε ένα τέτοιο κουμπί τότε, αυτό είναι το αυτόματο σταμάτα – ξεκίνα κουμπί του αυτοκινήτου σας. Θα απενεργοποιήσει αυτόματα τη μηχανή σας όταν αυτό είναι στάσιμο για αρκετή ώρα, όπως για παράδειγμα εάν έχετε σταματήσει στο κόκκινο φανάρι», αναφέρει η Express.

Αν και όλοι μας γνωρίζουμε πως το σβήσιμο της μηχανής κατά τη διάρκεια μιας στάσης συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμου, πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν τη διαδικασία αρκετά κουραστική, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους δρόμους όπου τα κόκκινα φανάρια είναι πολλά.

Ωστόσο, η εν λόγω τεχνολογία είναι απολύτως αυτόματη και ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο έχει σταματήσει να κινείται, ο οδηγός έχει πατήσει το φρένο και ο μοχλός ταχυτήτων βρίσκεται στη «νεκρά».

Όταν είστε έτοιμοι να θέσετε το όχημα εκ νέου σε κίνηση και αφήσετε το φρένο ή βάλετε πρώτη ταχύτητα, τότε η μηχανή ανοίγει και πάλι, γεγονός που διευκολύνει διαδικασία.

Καύσιμα: Με αυτό τον τρόπο θα κάψετε λιγότερη βενζίνη

Η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο στην καύση της βενζίνης και την κατανάλωσή της, αλλά ποια είναι η ιδανική για να εξοικονομήσουμε όσο περισσότερη γίνεται;

Μιας και αναφερθήκαμε στα όρια ταχύτητας και βλέποντας πολλούς από τους επισκέπτες μας να… τρέχουν για να φτάσουν στους προορισμούς τους, το ερώτημα είναι:

Ποιά είναι η ιδανική ταχύτητα για εξοικονόμηση βενζίνης, δεδομένης και της αυξημένης τιμής της βενζίνης των τελευταίων μηνών;

  • Το αγγλικό Royal Automobile Club αναφέρει ότι οδηγώντας κάτω από το μέσο όρο ταχύτητας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικές ποσότητες καυσίμων, ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις και διαδρομές μέσα από αυτοκινητόδρομους.
  • Σε ένα ταξίδι 72.5 χιλιομέτρων μπορούμε να εξοικονομήσουμε περίπου 5.3 ευρώ εάν προτιμήσουμε μια μέση ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 80 χλμ. την ώρα, αντί του ορίου που είναι περίπου 110 χλμ. την ώρα στους αυτοκινητόδρομους.
  • Πιο συγκεκριμένα, από τα 10.68 ευρώ που θα ξοδεύαμε πηγαίνοντας με 80 χλμ. την ώρα, θα φτάσουμε στα 15.79 ευρώ αν τρέχουμε με 112 χιλιόμετρα την ώρα.
  • Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 47%! Νομίζω ότι αξίζει να οδηγήσουμε μέχρι το… Ηράκλειο με όριο τα 80 χλμ./ώρα και να φτάσουμε σε 55/60 λεπτά, αντί σε 45!

Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τη μέση τιμή της βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κυμαίνεται περί τα 1.92 ευρώ το λίτρο. Επομένως η διαφορά για τα ελληνικά δεδομένα είναι ακό