Κρυπτονομίσματα: Το ευρωπαϊκό… bitcoin ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο ζημιωμένοι και πάλι θα βγουν οι πολίτες καθώς θα δουν λεφτά να «πετάνε» από τους λογαριασμούς τους!
Τη διαβούλευση για το ψηφιακό ευρώ ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλεί το κοινό και τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε αυτή, εκφράζοντας την άποψή τους.
«Όπως το ευρώ που χρησιμοποιούμε ήδη καθημερινά, ο σχεδιασμός ενός ψηφιακού ευρώ θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες ενός ευρύτερου φάσματος χρηστών. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις του κοινού και όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων για τα οφέλη και τις προκλήσεις της έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ και για τη πιθανή σχεδίασή του», αναφέρει η ΕΚΤ.
«Eχουμε ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση: πείτε μας τη γνώμη σας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2021!», προσθέτει.
Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος της ΕΚΤ, στην οποία θα είχαν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και όλες οι επιχειρήσεις. Σκοπός του δεν θα ήταν να αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτά.
«Το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και εμείς είμαστε οι θεματοφύλακές του. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, εφόσον προκύψει η ανάγκη», έχει δηλώσει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το ψηφιακό ευρώ θα καθιστούσε τις καθημερινές πληρωμές ταχύτερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες. Θα μπορούσε να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και να ενθαρρύνει ενεργά την καινοτομία στις πληρωμές μικρής αξίας, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ διερευνούν τα οφέλη και τους κινδύνους ώστε το νόμισμα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανάγκες των Ευρωπαίων.
Το ψηφιακό ευρώ θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση καταστάσεων, στις οποίες οι πολίτες δεν επιθυμούν πλέον να χρησιμοποιούν μετρητά.
Θα βοηθούσε στην άμβλυνση των επιπτώσεων ακραίων γεγονότων – όπως φυσικές καταστροφές ή πανδημίες – όταν οι παραδοσιακές υπηρεσίες πληρωμών μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας. Θα μπορούσε επίσης να αποβεί καίριας σημασίας εάν οι άνθρωποι αποφάσιζαν να στραφούν σε ξένα ψηφιακά μέσα πληρωμής, πράγμα που ίσως θα υπονόμευε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική κυριαρχία στη ζώνη του ευρώ.
Κατά τη φάση προετοιμασίας, οι εργασίες της ΕΚΤ επικεντρώνονται στη διαμόρφωση της συνολικής ιδέας, στην έναρξη δοκιμών πιθανών σχεδίων και στη συζήτηση με ενδιαφερόμενα μέρη και διεθνείς εταίρους. Προς τα μέσα του 2021, η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα δρομολογήσει το ψηφιακό ευρώ. Θα ακολουθήσει φάση έρευνας σχετικά με τις απαιτήσεις των χρηστών και τους παρόχους υπηρεσιών.
Θα χρειαστεί χρόνος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, εύκολα προσβάσιμου και αποδοτικού ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Κρυπτονομίσματα: Αυτή είναι η αλήθεια για τα bitcoins που κανείς δεν λέει
Η τρέλα των… κρυπτονομισμάτων καλά κρατεί ωστόσο η αλήθεια πίσω από το ξέφρενο ράλι των τιμών τους, κρύβει κάτι πολύ διαφορετικό σύμφωνα με την κορυφαία Goldman Sachs.
Η Goldman Sachs μοίρασε μια μελέτη 41 σελίδων στους πελάτες της για τα crypto, στην οποία παρατίθενται γνώμες μιας δωδεκάδας γνωστών ειδικών, με το ερώτημα αν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων κατάλληλη για θεσμικούς. Από ό,τι αναφέρει στον πρόλογο η Allison Nathan, υπεύθυνη σύνταξης της έρευνας, το ενδιαφέρον από αξιόπιστους επενδυτές έχει αυξηθεί -συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Goldman Sachs.
Το αξιοσημείωτο, όπως αναφέρει το euro2day.gr, ήταν πως όσοι δημοσίευσαν τις απόψεις τους ήταν καθαρά θετικοί ή έστω θετικοί υπό προϋποθέσεις προς τα crypto, εκτός από τον Ρουμπίνι.
Άραγε δεν βρήκαν πρόθυμους επικριτές να μιλήσουν ή λαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο έμμεσα σαφή θέση;
Η παρουσίαση που προσέφερε μια διαφορετική οπτική ήταν αυτή του Zach Pandl, αναλυτή αγορών της Goldman Sachs, ο οποίος επιχείρησε να κάνει τη σύγκριση χρυσού και Bitcoin.
Ίσως την πιο τίμια και ενδιαφέρουσα που έχουμε διαβάσει γύρω από αυτό το ζήτημα, από τη μακροοικονομική σκοπιά.
Ο Pandl θεωρεί πως αν και το Bitcoin απολαμβάνει πλέον ευρύτερη αποδοχή ακόμα και από θεσμικούς, πολλοί επενδυτές δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν να έχει οποιαδήποτε αξία, πόσο μάλλον κεφαλαιοποίηση άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Γι’ αυτό αντιμετωπίζουν το φαινόμενο ως μια κλασική κερδοσκοπική μανία ή «φούσκα».
Ωστόσο, όπως εξηγεί, το Bitcoin είναι ένα μέσο που αρχίζει να εξυπηρετεί τις λειτουργίες χρήματος -κυρίως ως «αποθήκευση αξίας».
Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό, εφόσον απολαμβάνει ευρείας κοινωνικής συναίνεσης, με το Bitcoin να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτό τον δρόμο.
Κρυπτονομίσματα: Το νέο… bitcoin
Μπορεί το bticoin να έχει αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία ωστόσο φαίνεται πως έχει αποκτήσει ανταγωνιστή και μάλιστα πολύ «δυνατό»!
Πρόκειται για το «Internet Computer» το οποίο μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως!
Μιλάμε για το νεότερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, έχει γίνει… πρώτο όνομα, καθώς κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως.
Όπως έγινε γνωστό, το νέο κρυπτονόμισμα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις πλατφόρμες μόλις τη Δευτέρα (10/05) και μέχρι την Τετάρτη (12/05) κατόρθωσε να αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία, ύψους 45 δισ. δολαρίων.
Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την αξιολόγηση του «CoinMarketCap», αυτή τη στιγμή να θεωρείται το 8ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης.
Το «Internet Computer», το οποίο χρησιμοποιεί προγράμματα software, – κατά πολλούς – έχει ως στόχο να «κλέψει» λίγη από τη λάμψη των Bitcoins, Ether και των υπόλοιπων δημοφιλών νομισμάτων.
Ήδη, μπορεί να το βρει κανείς στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, όπως η «Binance Coin» κ.α.
Πίσω από αυτό το ψηφιακό νόμισμα, κρύβεται, πάντως, μια ιδέα: στοχεύει στο να βοηθήσει οποιονδήποτε – προγραμματιστές λογισμικού ή δημιουργούς περιεχομένου – να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θέλουν στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από ψηφιακούς γίγαντες όπως η Amazon ή το Facebook, ή να χρησιμοποιούν άλλους διακομιστές ή εμπορικές υπηρεσίες cloud.
Με απλά… ελληνικά οι χρήστες του θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους «τιτάνες» του Ίντερνετ.
Όπως τόνισε και ο ιδρυτής του «Internet Computer», Ντομινίκ Γουίλιαμς στο «Bloomberg», οι χρήστες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που ανταγωνίζονται με τιτάνες στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια.
Η χρονική συγκυρία για το «ντεμπούτο» του «Internet Computer» δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, καθώς από το «Bitcoin» έως το «Dogecoin» παρατηρείται μια εκρηκτική αύξηση της αξίας και της ζήτησης για κρυπτονομίσματα.
Τις τελευταίες ώρες, η συνολικά αξία της αγοράς ανέρχεται, μάλιστα, σε 2,48 τρισ. δολάρια, όταν στις αρχές του 2021 βρισκόταν λίγο κάτω από 1 τρισ. δολάρια.