Καταναλωτικά δάνεια: Ξεχάστε τις πιστωτικές. Περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις από πλήθος κλάδων έχουν συνάψει συνεργασίες με το πρόγραμμα «Αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα – Buy Now Pay Later (BNPL)». Όλες οι λεπτομέρειες για καταναλωτικά δάνεια στο xristika.gr.
Εστιασμένη στην κάλυψη προσωπικών αναγκών τη στιγμή της απόκτησης ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας θα είναι τα επόμενα χρόνια η καταναλωτική πίστη, προσφέροντας στους ιδιώτες ένα εναλλακτικό εργαλείο, πέραν των πιστωτικών καρτών, για αγορές σε δόσεις. Πρόκειται σαφώς για μια νέα μόδα στα καταναλωτικά δάνεια.
Ο λόγος γίνεται για το μοντέλο «Αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα – Buy Now Pay Later (BNPL)», το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Αγγλία και η Γερμανία και έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Η λογική του είναι απλή. Αφού ο καταναλωτής επιλέξει ένα προϊόν, είτε σε φυσικό ή σε online κατάστημα, έχει την ευχέρεια κατά το check-out να αιτηθεί για δάνειο, το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και άτοκο.
Από το κινητό ή τον υπολογιστή του αποστέλλει στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η εκάστοτε επιχείρηση τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τα εισοδήματά του.
Ο πιστωτής άμεσα προχωρά στην πιστοληπτική αξιολόγηση, ελέγχοντας και τη βάση δεδομένων της Τειρεσίας και εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό, απελευθερώνεται άμεσα η πίστωση.
Η επιχείρηση πληρώνεται και ο καταναλωτής αποκτά το προϊόν ή την υπηρεσία που επέλεξε, αποπληρώνοντας το ποσό σε δόσεις.
Καταναλωτικά δάνεια: Οι ανάγκες
Ήδη περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις από πλήθος κλάδων έχουν συνάψει συνεργασίες με πιστωτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του BNPL, ενώ τα μεγαλύτερα online market places και ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν την υπηρεσία στους πελάτες τους.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακόμη και επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών, όπως ιατρικές, συνεργάζονται με τράπεζες για τον ίδιο λόγο. Έτσι, πχ. μία ακριβή οδοντιατρική πράξη μπορεί να πληρωθεί μέσω του BNPL και η εξόφληση να γίνει σε δόσεις.
«Πλέον δεν μιλούμε για καταναλωτικό δανεισμό, αλλά για προσωπικό, ο οποίος καλύπτει τις ιδιαίτερες πραγματικές ανάγκες του καθενός. Σε αυτό το πεδίο θα δώσουμε έμφαση τα επόμενα χρόνια», υπογραμμίζει τραπεζική πηγή.
Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι σπουδές των παιδιών στο εξωτερικό, θέματα υγείας, έκτακτες ζημιές που πρέπει οπωσδήποτε να επιδιορθωθούν, η απαραίτητη ανακαίνιση του σπιτιού, η απόκτηση νέου αυτοκινήτου, ακόμη και τα έξοδα γάμου ή κηδείας.
Καταναλωτικά δάνεια: Τα πλεονεκτήματα
Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Τοβίλ, επικεφαλής της TBI bank στην Ελλάδα, μίας challenger τράπεζας που εξειδικεύεται σε λύσεις δανεισμού και εναλλακτικών πληρωμών με BNPL, τα περιθώρια ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς στην εγχώρια αγορά είναι σημαντικά.
Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κενό στην καταναλωτική πίστη, το οποίο θα καλυφθεί από εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, εκτιμώντας ότι η νέα παραγωγή δανείων BNPL θα μπορούσε σε ετήσια βάση να φτάσει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ.
«Για τις μεγάλες τράπεζες υπάρχουν πελάτες, όπως για παράδειγμα οι νέοι, οι οποίοι μπορεί να μην χρηματοδοτηθούν», λέει μιλώντας στο ΟΤ. Κατά τον ίδιο, η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του BNPL, εξασφαλίζοντας άμεσα το δάνειο που χρειάζεται κατά τη στιγμή μίας συναλλαγής.
Σημειώνεται ότι τα προϊόντα της TBI Bank δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης μίας αγοράς αξίας έως 300 ευρώ σε μέχρι τέσσερις άτοκες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, έως τους 60 μήνες, επιβάλλονται τόκοι.
Στόχος της τράπεζας είναι το πελατολόγιό της να φτάσει σύντομα τους 100.000, ενώ ήδη έχει διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της με τη χορήγηση online καταναλωτικών δανείων για ποσά έως 10.000 ευρώ.
Για το 2023, σύμφωνα με τον κ. Τοβίλ, προγραμματίζεται η ενεργοποίηση mobile app, μέσω του οποίου θα είναι διαθέσιμο ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους πληρωμές.
Για το 2024 τέλος σχεδιάζεται η χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης έως 20.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σημαντική συμβολή για την επιτυχία του εγχειρήματος αναμένεται να έχει η ανάπτυξη την επόμενη διετία του δικτύου των συνεργατών – επιχειρήσεων / επαγγελματιών της TBI στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την προώθηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια των συγκεκριμένων εργασιών.
Καταναλωτικά δάνεια: Τι αλλάζει
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την Οδηγία 2008/48 για την καταναλωτική πίστη, που αφορά δάνεια καταναλωτών για την χρηματοδότηση αγορών αγαθών και υπηρεσιών (διακοπές, αγορές αυτοκινήτου κ.λπ.).
Την αναθεώρηση «επέβαλαν» δύο παράγοντες:
Ο ψηφιακός κόσμος που άλλαξε σημαντικά τον τρόπο αξιολόγησης και επεξεργασίας της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών,
Η πανδημία COVID-19, με τον κρίσιμο αντίκτυπό της στην αγορά καταναλωτικής πίστης.
Έρευνα που διενεργήθηκε σε 21 κράτη- μέλη κατέδειξε ότι 6 στους 10 καταναλωτές αντιμετώπισαν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες από την έναρξη της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναθεώρηση της Οδηγίας 2008/48 για την καταναλωτική πίστη κινείται προς τις ακόλουθες, μεταξύ άλλων, κατευθύνσεις:
– Επέκταση του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας ώστε να καλύπτει δάνεια κάτω των 200 ευρώ.
– Υιοθέτηση απαιτήσεων ενημέρωσης κατάλληλων για ψηφιακές συσκευές.
– Παροχή απλής και ευκρινούς ενημέρωσης σχετικά με τις πιστώσεις προς αποφυγή της υπερπληροφόρησης των καταναλωτών.
– Βελτίωση των κανόνων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερχρέωσής τους.
– Υιοθέτηση ανώτατου ορίου πίστωσης για τους καταναλωτές.
– Υποστήριξη των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης του χρέους τους.
– Θέσπιση κανόνων επαγγελματικής δεοντολογίας και υποχρέωση των παρόχων πιστώσεων και μεσιτών πιστώσεων να διασφαλίζουν ότι τα μέλη του προσωπικού τους διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με τις πιστώσεις.
Η πρόταση της Ε.Ε. για αναθεώρηση της Οδηγίας για την Καταναλωτική Πίστη εντάσσεται στο «Νέο Θεματολόγιο για τους Καταναλωτές» που έχει ως στόχο την επικαιροποίηση του συνολικού στρατηγικού πλαισίου της πολιτικής της για τους καταναλωτές.
Καταναλωτικά δάνεια: Τα στεγαστικά που έχουν γίνει ανάρπαστα
Μετά από χρονιά που έμειναν «παγωμένα» και ασύμφορα, οι τράπεζες «ξεκλειδώνουν» πλέον τα στεγαστικά δάνεια προσφέροντας μάλιστα χαμηλά επιτόκια. Ποια είναι τα στεγαστικά που είναι εξαιρετικά ελκυστικά για τους πολίτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Η μεγάλη ζήτηση για αγορά ακινήτου που είχε εκδηλωθεί πριν από το δεύτερο lockdown επανήλθε εντονότερη μετά τον Απρίλιο του 2021, με αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουν εκταμιευθεί στεγαστικά δάνεια 350 εκατ. ευρώ, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2020, το αντίστοιχο ποσό είχε φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι εντός του 2021 τα νέα στεγαστικά δάνεια θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αγορά ήταν παγωμένη λόγω του τελευταίου lockdown, ενώ ο Δεκέμβριος παραδοσιακά παρουσιάζει τις περισσότερες εκταμιεύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι συνολικές εκταμιεύσεις προς νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά) θα ξεπεράσουν φέτος συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ.
Η μεγάλη ζήτηση πυροδοτήθηκε από τη μεγάλη κάμψη στις τιμές ακινήτων από το 2008 μέχρι το 2019, οπότε κατεγράφη μείωση κατά περίπου 45%. Σε αυτό συνέβαλε η κρίση, η οποία χτύπησε την αγοραστική δύναμη και τον κατασκευαστικό κλάδο. Έτσι, δεν χτίστηκαν πολλά νέα ακίνητα και το υφιστάμενο στοκ άρχιζε να γερνάει με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές παρακάτω.
Το 2019 εμφανίστηκε μία διαθέσιμη ρευστότητα και ζήτηση για αγορά ακινήτων από ιδιώτες (από Ελλάδα και εξωτερικό), η οποία ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και τα lockdown πάγωναν τις μεταβιβάσεις. Έτσι, προέκυψε μια αναβαλλόμενη ζήτηση, η οποία εμφανίστηκε στο γ’ τρίμηνο του 2020 για να διακοπεί στη συνέχεια και να επανέλθει μετά το α’ τρίμηνο του 2021.