Τράπεζα Πειραιώς: Για απόπειρα υφαρπαγής της περιουσίας των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς κάνει λόγο η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών σε ανακοίνωση που εξέδωσε!
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών εστιάζει τόσο στις ζημιές που επιφυλάσσει το σχέδιο της διοίκησης της Πειραιώς για τους μικρομετόχους, όσο και σε εκείνες που θα υποστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την προτεινόμενη διαδικασία. Εντοπίζει δε ευθύνες στη Διοίκηση Μεγάλου και στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας σχετικές με την απόκρυψη – εξωραϊσμό προβλέψεων.
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών αναφέρεται και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που όπως σημειώνει δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Πειραιώς, ως οφείλει, τουλάχιστον μέχρι να παρασχεθούν επαρκείς αποσαφηνίσεις για την αύξηση κεφαλαίου από την πλευρά της τράπεζας.
Η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών σημειώνει τα εξής:
«Κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ είδαν την περιουσία τους να αφανίζεται, με επίκληση του Νόμου 3864/2010 καθώς βάσει των stress test οι κεφαλαιακές ελλείψεις της Τράπεζας επέβαλλαν την είσοδο του Δημοσίου ως μετόχου με συνεισφορά κεφαλαίου 2 δις .
Σήμερα, όσοι τολμηροί αγόρασαν εκ νέου, μετά το 2016 , μετοχές της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αφού υπέμειναν 5 χρόνια χωρίς μέρισμα και με συνεχή μείωση της τιμής της μετοχής, και ενώ ανέμεναν ότι με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όλου του τραπεζικού τομέα που είναι προ των πυλών, θα έδρεπαν τους καρπούς της πολυετούς υπομονής τους, ξαφνικά άκουσαν το ΔΣ της Τράπεζας να εισηγείται εκ νέου την απαξίωση των μετοχών τους γιατί, αντίστροφα, πρέπει τώρα να φύγει το Δημόσιο ώστε να έρθουν νέοι επενδυτές!
Χωρίς να το επιβάλλει κάποιος Νόμος, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κεφαλαιακό έλλειμμα ! , (και ενώ μέχρι πριν 1 μήνα η διοίκηση δεν είχε αναφέρει καν την λέξη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και οι επενδυτικοί οίκοι έδιναν τιμή στόχο έως και 2 ευρώ !), ξαφνικά το ΔΣ αποφάσισε ότι πρέπει να πρωτοπορήσει σε σχέση με τις υπόλοιπες Τράπεζες στην επιθετική μείωση των NPE’s ώστε να παραδώσει καθαρή και έτοιμη για μεγάλες υπεραξίες την Τράπεζα στους νέους μέτοχους της, ξεγράφοντας παράλληλα τους υφιστάμενους μετόχους, στους οποίους υποτίθεται ότι οφείλει πίστη!
Με την απόφαση δε να μηδενιστεί το μετοχικό κεφάλαιο (καθώς τα 4,9 δισεκ. μετατρέπονται σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών), προκύπτουν πιθανώς και ευθύνες των ορκωτών ελεγκτών αφού πρακτικά αποδεικνύεται ότι η Πειραιώς δεν διενεργούσε τις ορθές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια!
Στην ουσία του ,το σχέδιο που έχει διαρρεύσει είναι προκλητικά όμοιο με την ΑΜΚ που πρότειναν πριν 1 έτος οι 3 μεγαλομέτοχοι (John Paulson Αριστοτέλη Μυστακίδη και fund Bienville ) που τότε είχε απορριφτεί λογω μεγάλης προκύπτουσας ζημίας του ΤΧΣ .Τι άλλαξε από τότε, ώστε να υφίσταται σήμερα περίπτωση να δεχτεί το ΤΧΣ την προτεινόμενη βεβαία και πέραν του 1 δις ζημία του; Γιατί δεν αφήνεται το χρονικό περιθώριο για την επίτευξη υπεραξιών για το ΤΧΣ από την δεδομένη «άνοιξη» που επέρχεται στο τραπεζικό σύστημα και πρέπει οπωσδήποτε να παραδώσει ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ την μισή περιουσία του , παρασύροντας παράλληλα και τους μικρομετόχους στην ολοκληρωτική καταστροφή τους;
Καλούμε λοιπόν όλους τους μικρομετόχους της ΠΕΙΡΑΙΩΣ σε μαζικό αγώνα κατά της νέας απόπειρας υφαρπαγής της περιουσίας των. Όσοι επιθυμούν να δράσουν καλούνται να αποστείλουν σχετική εξουσιοδότηση στην ΕΝΩΣΗ να τους εκπροσωπήσει στην ερχόμενη ΓΣ της Τράπεζας, όπου θα ζητήσει την ακύρωση αυτής της καταστροφικής ΑΜΚ ή σε κάθε περίπτωση την πρόβλεψη ειδικής μεταχείρισης των μικρομετόχων ώστε να μην προκύπτει ζημία τους .
Παράλληλα
α) θα απευθύνει επιστολή προς την Επιτροπή ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ σχετικά με την μη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής εν μέσω αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών και φημών γύρω από την ΑΜΚ ,
β) θα ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Επενδυτών για την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ενώ θα ενημερώσει και τη International Shareholder Services τον διεθνή φορέα για την εταιρική διακυβέρνηση.
Εφόσον δε δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την διοίκηση της Τράπεζας , η ΕΝΩΣΗ θα προσφύγει στις νόμιμες δικαστικές ενέργειες που προβλέπονται για την προστασία των δικαιωμάτων των μικρομετόχων.
ΥΓ. Στις ΓΣ του 2019 και 2020 η Ένωση είχε απευθύνει ερωτήματα προς τις διοικήσεις όλων των Τραπεζών , ερωτώντας τον λόγο όπου σε καμία από αυτές , τα μέλη του ΔΣ δεν κατείχαν μετοχές της τράπεζας που διοικούσαν, για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο πίστευαν στην τράπεζα. Η απάντηση που δόθηκε τότε, ήταν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση, αλλά η ουσιαστική απάντηση δόθηκε τώρα με τον κυνικό τρόπο που η Τραπέζια ΠΕΙΡΑΙΩΣ οργανώνει την παράδοση του ιδρύματος σε νέους μετόχους , αδιαφορώντας για τους υφισταμένους τους οποίους υποτίθεται εκπροσωπεί . Αλήθεια ποια θα ήταν η πρόταση τους ,αν το 50% της αμοιβής των μελών ΔΣ καταβαλλόταν σε δεσμευμένες για κάποια έτη μετοχές της Τράπεζας ;
Αναμένουμε από τις διοικήσεις των υπολοίπων 3 συστημικών τραπεζών να ανακοινώσουν ξεκάθαρα και χωρίς υπονοούμενα , αν σκοπεύουν να προβούν σε παρόμοιες καταστροφικές κινήσεις για τους υφιστάμενους μετόχους τους η όχι».
Μετά την Πειραιώς και η Eurobank βολιδοσκοπεί το ενδεχόμενο της απόσχισης του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών, καθώς αναζητούν απεμπλοκή από μια διαδικασία που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.
Πιο αναλυτικά, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι το αργότερο έως το α’ τρίμηνο του 2021 θα έχει προχωρήσει στην πώληση του επίμαχου κλάδου (σ.σ. σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα μολονότι το επίμαχο χρονοδιάγραμμα ήταν κατ’ εκτίμηση οι διαδικασίες «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς), προσδοκώντας σε όφελος έως και 300 εκατ. ευρώ, έρχεται η σειρά της Eurobank.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο CFO της τράπεζας, κ. Χάρης Κοκολογιάννης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, η απόσχιση από τον επίμαχο κλάδο είναι υπό εξέταση, ενώ σε συνδυασμό με την συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων (SMEs και μεγάλες επιχειρήσεις), πάνω στην οποία εργάζονται το τρέχον διάστημα, ο δείκτης CAD θα ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης.
«Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται στο εγγύς μέλλον και από τις άλλες συστημικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι προς ώρας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως η υποστήριξη ενός τέτοιου δικτύου δεν είναι εύκολη υπόθεση γι’ αυτές και δη, σε μία περίοδο, όπου αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.
Ενδεικτικά, ο… λογαριασμός μιας τέτοιας διαδικασίας μπορεί να υπολογιστεί εάν ληφθούν υπόψη τα ποσά που καταβάλλονται στους οργανισμούς Visa ή Mastercard (το 0,2% της κάθε συναλλαγής εάν πρόκειται για χρεωστική και το 0,3% εάν είναι πιστωτική κάρτα), αλλά και από την επεξεργασία των συναλλαγών.
Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες είτε συνεργάζονται με κάποιον φορέα είτε έχουν δικό τους software.
Παράλληλα, πρέπει να προσμετρηθούν το προσωπικό που απασχολείται με την όλη δραστηριότητα και τα περιστατικά απάτης, τα οποία επωμίζεται η τράπεζα εάν είναι δικό της το πρόβλημα ή και λάθους.
Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, υποχρεώθηκε να απορροφήσει σημαντικό κομμάτι των συναλλαγών με κάρτες, οι οποίες έγιναν σε διάστημα ενός έτους – δηλαδή, από το καλοκαίρι του 2019 έως και τα τέλη του περασμένου Ιουλίου – και οι οποίες δεν χρεώθηκαν στους καταναλωτές λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε στο σύστημα εκκαθάρισής της.
Ειδικότερα, κατόπιν συνάντησης των επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων των τεσσάρων συστημικών Ομίλων αποφασίστηκε η ΕΤΕ να αναλάβει την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στις συναλλαγές έως 31/7 και οι υπόλοιποι να περάσουν τις χρεώσεις στους πελάτες τους, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες και σταδιακά μήνα – μήνα, εφόσον, βεβαίως, προηγηθεί σχετική ενημέρωση.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση των καρτών, καθιστούν την επίμαχη δραστηριότητα εξαιρετικά ζημιογόνο για τις τράπεζες. Στην Ελλάδα φέρεται να λειτουργούν περίπου 730.000 τερματικά, ενώ, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε μικρή αύξηση το α’ εξάμηνο 2020 κατά 189.000 (+1%) σε σχέση με το β’ εξάμηνο 2019 και ανήλθε σε 18,2 εκατ. κάρτες.
Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την έκδοση νέων πιστωτικών καρτών κατά 133.000 κάρτες (+5%), ενώ οι χρεωστικές κάρτες παραμένουν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 56.000 κάρτες (+0,3%) συγκριτικά με το β’ εξάμηνο 2019.
Όσον αφορά στον όγκο των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, αυτός διαμορφώθηκε σε 531,9 εκατομμύρια, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 30,5 δισ. ευρώ.
Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να ανέρχεται σε 31 συναλλαγές όπως και το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε στις 21 συναλλαγές για τρίτο διαδοχικό εξάμηνο.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…