Καιρός: Σπάνιο και επικίνδυνο φαινόμενο στην Ελλάδα – Προσοχή τις επόμενες μέρες

Καιρός: Καύσωνας διαρκείας στη χώρα μας με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών. Εκρηκτικό κοκτέιλ ο συνδυασμός με καυσαέριο και σκόνη από την Αφρική. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στις μεγάλες πόλεις. Επικίνδυνα τα επόμενα 24ωρα. Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού στο xristika.gr.

Συνεχίστηκαν οι συνθήκες καύσωνα και την Κυριακή 27/06, με τη θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια να ξεπερνά τους 40 ⁰C, με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται και πάλι στα Αρφαρά Μεσσηνίας με 41,4 ⁰C.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 27/06, παρουσιάζονται στον ενσωματωμένο πίνακα της παρακάτω εικόνας.

Η εικόνα προέρχεται από την κάμερα στην περιοχή Κοκκάρι της Σάμου, η οποία ανήκει στο δίκτυο καμερών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Η Πέμπτη ίσως να είναι και λίγο πιο ζεστή από την Τετάρτη ενώ την Παρασκευή δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο αλλά η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα και θα αρχίσει να υποχωρεί από το Σάββατο.

Αναλυτικότερα:

  • Την Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα είναι 38-39 στα ηπειρωτικά ενώ στα νησιά θα κυμανθούν στα 35-37 τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο.
  • Την Τρίτη η θερμοκρασία θα φτάσει έως 39 βαθμούς και μπορεί κατά τόπους να φτάσει και τους 40 βαθμούς.
  • Την Τετάρτη θα αγγίξει τους 41 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά ενώ την Πέμπτη τους 42.  Στην Αττική θα φτάσει τους 40 βαθμούς.

Καιρός: Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι λένε οι επιστήμονες

Καύσωνας και ανεξέλεγκτες φωτιές στη Σιβηρία. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται είναι γεγονός. Είναι η δεύτερη χρονιά που καταγράφονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες στον αρκτικό κύκλο.

Το Βέρχογιανσκ, γνωστό και ως η παγωμένη πόλη της Σιβηρίας στον Αρκτικό κύκλο, τον χειμώνα υπό κανονικές συνθήκες καταγράφει -48°C. Σήμερα όμως σπάει καθε ρεκόρ με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 47 βαθμούς.

Το 2020 μάλιστα οι πυρκαγιές στη Σιβηρία έκαιγαν για μήνες μια περιοχή μεγαλύτερη των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Γνωστή για τους σκληρούς χειμώνες της βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.

Στο Περτούλι Τρικάλων και με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο,  σηκώθηκε δυνατός αέρας και δημιουργήθηκε ανεμοστρόβιλος ο οποίος στο πέρασμά του έριξε τα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες του Χιονοδρομικού Κέντρου, αλλά και ένα σταντ επιχείρησης που δραστηριοποιείται εκεί.

Την ίδια ώρα οι υψηλές θερμοκρασίες καίνε τη χώρα εδώ και 11 μέρες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες οι καύσωνες πια έχουν αλλάξει ως προς την συχνότητα, την ένταση αλλά και τη διάρκεια και τώρα πια αλλάζει και η εποχικότητα.
«Οι καύσωνες τον Ιουνιο ήταν εξαιρετικά σπάνιοι. Ένα κύμα πολύ σοβαρό ήταν για παράδειγμα το 1916, που είχε πλήξει τη χώρα μας. Έχουν υπάρξει μέρες μέσα στον Ιούνιο που είχαμε 40αρια ή διήμερα αλλά δεν ήταν αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας. Μετά είχαμε πάλι έναν καύσωνα το 2007 που σημειώθηκε τον Ιούνιο και από το 2007 και μετά, δηλαδή τα τελευταία 15 χρόνια βλέπουμε ότι τελικά δεν είναι τόσο πρώιμοι, δεν είναι τόσο σπάνιοι οι καύσωνες του Ιουνίου. Έχουν μια τάση να γίνοντια πιο συχνοί. Είχαμε και το 10 και το 16 και το 17, αυτός που βιώνουμε τώρα και περιμένουμε να δουμε τι θα γίνει στο μέλλον» λέει η Διευθύντρια Ερευνών  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα.

Η πρόωρη έναρξη και η καθυστερημένη λήξη των καυσώνων έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι πρόωροι καύσωνες συσχετίζονται με μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας/νοσηρότητας, κυρίως λόγω της έλλειψης εγκλιματισμού του πληθυσμού.

«Εμείς βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο ευαίσθητες στην κλιματική αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο και σε ότι έχει παρατηρηθεί μέχρι τώρα, αλλά και σε ότι αφορά τον μελλοντικό θερμικό κίνδυνο που θα είναι αυξημένος.

Έχει αποδειχθεί ότι αν δεν διατηρήσουμε τον 1,5 βαθμό στην παγκόσμια σε σχέση πάντα με την προβιομηχανική περίοδο, αλλά πάει στους δύο βαθμούς, τότε έχει υπολογιστεί ότι 400 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα εκτίθενται συνέχεια σε πολύ σοβαρό θερμικό κίνδυνο.

Ή άλλη μελέτη δείχνει ότι 1,7 δις άνθρωποι κατά μέσο όρο κάθε 5 χρόνια, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν πάρα, πάρα πολύ ισχυρό καύσωνα» αναφέρει η Διευθύντρια Ερευνών  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα.

Σε πολλές χώρες οι καύσωνες θεωρούνται ως τα πλέον καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όσον αφορά στις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον.

Οι μελλοντικές εκτιμήσεις από τα κλιματικά μοντέλα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς προβλέπουν περαιτέρω αύξηση στη συχνότητα, στη διάρκεια και στην ένταση των καυσώνων στο πλαίσιο της παγκόσμιας θέρμανσης, με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη στο μελλοντικό θερμικό κίνδυνο.

Καιρός: Η πρόγνωση για την Δευτέρα (28/06)

Υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών με μέγιστες τιμές στους 37-38 βαθμούς στα ηπειρωτικά, τοπικοί όμβροι στα βόρεια και κεντρικά κυρίως ορεινά τμήματα τις θερμές ώρες της ημέρας, μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, θερμοκρασία σε μικρή πτώση αλλά σε υψηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 προβλέπεται ηλιοφάνεια με μικρή υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και κεντρικά με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια και πιθανόν κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 33 βαθμούς), 23 έως 37 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 38 βαθμούς), 20 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 34 βαθμούς), 24 έως 35 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 35-36 βαθμούς στην Κρήτη, 24 έως 37 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και αρκετή ζέστη περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και ζέστη περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Καιρός: Η πρόγνωση όλης της εβδομάδας

ΤΡΙΤΗ 29-06-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα
ανατολικά ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών
όμβρων στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και
στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.
Η μέγιστα θερμοκρασία στα ηπειρωτικά στους 37 με 39, 34 με 36 βαθμούς
Κελσίου στα νησιά.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30-06-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα
ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και
στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Στα δυτικά οι άνεμοι θα
είναι μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες θα πνέουν από
δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο θα ξεπεράσει τοπικά στα
ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ 01-07-2021

Γενικά αίθριος και ζεστός καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν
στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και είναι πιθανόν να
εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στις υπόλοιπες
περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6
μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα
κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα
ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι
και μεμονωμένες καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια
πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και τα
νότια, στα βόρεια όμως θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 03-07-2021

Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα
ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και
σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια και κυρίως στα ορεινά στα υπόλοιπα
ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στις υπόλοιπες
περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.