Καιρός: Η πρόβλεψη Καλλιάνου… τρομάζει – «Τι θα συμβεί στην Αθήνα σε λίγες ώρες»

Καιρός: Ελεύθερη… πτώση θα κάνει η θερμοκρασία ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας!

Ο ανοιξιάτικος καιρός που απολαμβάνουμε μέχρι τώρα φαίνεται πως θα αποτελέσει παρελθόν σε λίγες ώρες καθώς ένα κύμα κακοκαιρίας θα ρίξει την πτώση κατακόρυφα.

Όπως ανέφερε στο MEGA ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει θεαματική πτώση, με το υδράργυρο να φτάνει την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας στους 14 βαθμούς!

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κύριος Καλλιάνος, θα πέσουν χιόνια και στην Αττική σε χαμηλό υψόμετρο, σε Πάρνηθα και Πεντέλη.

Αυτό το ψυχρό κύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα επανέλθει πάνω από τους 20 βαθμούς, χαρίζοντάς μας πιο «γλυκό» καιρό.

Καιρός: Απίστευτη πρόβλεψη Μαρουσάκη για τις επόμενες ώρες «Θα σπάσει ο αεροχείμαρρος και…»

Προ των πυλών βρίσκονται τα πρώτα κρύα με τον χειμώνα να δείχνει τα δόντια του!

Με ήπιες καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η μέρα σήμερα πριν μας χτυπήσει την πόρτα το πρώτο κρύο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, για σήμερα Τετάρτη 15/11 θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη την επικράτεια με την θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους ακόμα και τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να φτάνει αργά το μεσημέρι ακόμα και τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο. Θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με τοπικές συννεφιές αλλά προς το βράδυ θα ενισχυθεί ο Βαρδάρης στα 6-7 μποφόρ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού, ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ αναφέρει ότι το πρώτο κρύο θα έρθει το Σαββατοκύριακο με αισθητή την πτώση της θερμοκρασίας.

Εξηγώντας τον λόγο της απουσίας του κρύου ακόμα, μιλάει για ένα αέρινο τείχος αεροχειμάρρου που χωρίζει τη Γηραιά ήπειρο σε δύο τμήματα και το οποίο αν συνεχιστεί «δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το αξιόλογο και για το υπόλοιπο του μήνα πέραν από “εξπρές” διαταραχές».

Αυτός ο αεροχείμαρρος, όμως όπως λέει θα «σπάσει» το Σαββατοκύριακο για αυτό θα έχουμε αυτήν την κακοκαιρία εξπρές που δεν θα κρατήσει πάνω από δύο μέρες.

Από τη Δευτέρα όμως η θερμοκρασία θα ανέβει εκ νέου, κατέληξε ο κ. Μαρουσάκης.

Καιρός: Τι δείχνουν τα Μερομήνια

Δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τα Μερομήνια.

Οι προβλέψεις των ειδικών για τα Μερομήνια 2023-2024 δημοσιεύτηκαν και όπως όλα δείχνουν «έρχονται» δύσκολοι μήνες με τσουχτερό κρύο που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε την καλοκαιρία του Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Τσουχτερό κρύο, πολλές βροχές αλλά και χιόνια προβλέπουν τα μερομήνια για τον καιρό από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι και τον Μάρτιο 2024 με τον καιρό να βελτιώνεται από αρχές Απριλίου και έπειτα.

Νοέμβριος 2023

Ο Νοέμβριος μπαίνει με απότομη αλλαγή και πολλές βροχές, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μερομήνια, από πλευράς θερμοκρασιών ο μήνας θα είναι ήπιος ενώ προς τα τέλη θα υπάρξει η πρώτη πτώση καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Δεκέμβριος 2023

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα καταγραφεί στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Μετά τις 10 του μήνα θα είναι έντονα τα φαινόμενα, με αρκετό χιόνι, πολύ κρύο και δυνατές βροχές. Σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ιανουάριος 2024

Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνεια. Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.

Φεβρουάριος 2024

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μάρτιος 2024

Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Καιρός: Τι είναι και πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ..

Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.

Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ.

Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών.