Καιρός: Έρχεται καταιγίδα στην Αττική – Τι ώρα θα βρέξει

Καιρός: Δεν λέει να ησυχάσει ο καιρός καθώς μέσα στις επόμενες ώρες θα σημειωθεί καταιγίδα στην Αττική!

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, αναμένεται να εκδηλωθούν καταιγίδες στην Αττική το μεσημέρι και το απόγευμα.

Συνεχίζεται η καιρική αστάθεια στη χώρα. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και απόγευμα με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Βροχές θα εκδηλωθούν και στον νομό Αττικής ενώ στα βόρεια κυρίως τμήματά του υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται κατά το μεσημέρι (12:00 – 15:00) και κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες (15:00 – 18:00) ενώ με τα σύμβολα των κεραυνών σημειώνονται και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων.

Ο Τάσος Αρνιακός ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του μήνα και τις αρχές Ιουνίου ο καιρός θα είναι άστατος και δεν θα δούμε αλλαγές.

Καιρός: Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Στη διάρκεια της δεκαετίας 1980-1989 στο λεκανοπέδιο της Αττικής καταγράφηκαν 125 μέρες με θερμοκρασίες από 37 βαθμούς Κελσίου και πάνω και ιδιαίτερα το 1987 και 1988 που ήταν 12 συνεχείς ημέρες.

Στη δεκαετία του 2000-2009 οι συνολικές μέρες ήταν 158, ενώ στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019 έφτασαν τις 221 μέρες.

Ιδιαίτερα κατά την παραπάνω δεκαετία παρατηρήθηκε ότι η θερμότερη χρονιά ήταν το 2012 καθώς συνολικά σε 44 μέρες σημειώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θερμοκρασίες πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. Το 2014 ήταν 30 μέρες. Το 2016 καταγράφηκαν 28 μέρες, ενώ το 2017, 27 μέρες.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση των ημερών. Αναφορικά με το διάστημα 2020-2022, διαπιστώνουμε ότι το 2021 είχαμε 28 μέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, γεγονός που συνδέεται και με τις πυρκαγιές, ενώ το 2022 οι μέρες που οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου ήταν 19» σημείωσε.

«Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, φαίνεται ότι δεν θα είναι το πιο θερμό καλοκαίρι που έχουμε περάσει. Δεν νομίζω ότι μπορεί να επαναληφθεί και το φετινό καλοκαίρι να έχουμε 30 και 40 μέρες τέτοιες θερμοκρασίες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ανησυχία», πρόσθεσε.

«Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και μετά άμεση επέμβαση. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα γιατί σε σύγκριση με άλλα χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και η τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουν αυξηθεί και οι εθελοντές. Χρειάζεται ετοιμότητα απ’ όλους. Αν άμεσα επέμβουν το συντομότερο δυνατόν τότε τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Είναι ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί κι άλλο πράσινο στη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Καντερές.

«Χρειάζεται και η εμπειρία και η προσπάθεια γιατί ο καιρός δίνει πάντοτε το σήμα, αρκεί να ξέρει κάποιος να το ερμηνεύσει και άμεσα να επέμβει η Πολιτεία, διότι και φέτος διατίθενται πολλά χρήματα από την Πολιτική Προστασία, στο τέλος όμως της περιόδου θα φανεί ο συντελεστής απόδοσης. Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα είναι η πρόληψη», τονίζει.

Αναφορικά με την ξηρασία που έπληξε το προηγούμενο διάστημα τη Δυτική Ευρώπη, ο κ. Καντερές σημείωσε ότι, τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων στην Ελλάδα, εγείρουν ανησυχία σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές της φετινής θερινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «τα φαινόμενα της ξηρασίας υπάρχουν κι έχουν επιπτώσεις σε πολλές καλλιέργειες, όπως στην καλλιέργεια της ελιάς. Φέτος ήταν ένας ήπιος χειμώνας. Οι μέρες βροχής ήταν πολύ κάτω από τις κανονικές τιμές. Οι βροχές που παρατηρήθηκαν αν εξαιρέσουμε τη Δυτική Ελλάδα και τμήματα της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, στις άλλες περιοχές τα ύψη ήταν χαμηλότερα».

Συμπλήρωσε, δε, πως «ευτυχώς που ο Μάιος ήρθε κάπως να αναπληρώσει γι’ αυτές τις ελλείψεις των προηγούμενων μηνών, μη εξαιρουμένων και του Φεβρουαρίου. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος φέτος ήταν αρκετά ήπιοι, δεν είχαμε πολλές βροχές και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να ανησυχούμε αρκετά περισσότερο σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές για τη φετινή θερινή περίοδο».

Καιρός: Καλοκαίρι…. κόλαση! Έρχονται 50άρια στην Ελλάδα – Επιβεβαιώνουν οι μετεωρολόγοι!

Οι προβλέψεις για καλοκαίρι… κόλαση επιβεβαιώνονται και τα θερμόμετρα στην Ελλάδα θα «σπάσουν» ρεκόρ!

Για την πιθανότητα επιστροφής του ιστορικού -σε διάρκεια- καύσωνα του 2021 το φετινό καλοκαίρι μίλησε ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, την ώρα που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ευδιάκριτες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λαγουβάρδος επισήμανε ότι, παρά τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται ήδη από την Άνοιξη σε μέρη όπως η Ισπανία, η Ελλάδα βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση.

«Ακόμα και το καλοκαίρι του 2022 στην τελευταία ανακοίνωση που έγινε από την υπηρεσία Κοπέρνικος και κατέδειξε ότι ήταν το θερμότερο όλων των εποχών στην Ευρώπη, ευτυχώς στη χώρα μας τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ήταν η μοναδική γωνιά της Ευρώπης που είχε πιο ήπιες θερμοκρασίες», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλοκαίρι του 2022 μας «έσωσε» το μελτέμι και οι κακοκαιρίες του Αυγούστου, αλλά αυτό είναι τυχαίο.

«Το 2021 θυμόμαστε όλοι ότι είχαμε ζήσει εμείς αυτόν τον εφιάλτη με τις πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τις τεράστιες δασικές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι θα έχουμε ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο το θερμόμετρο στην Ελλάδα να δείξει 50 βαθμούς το καλοκαίρι, ο κ. Λαγουβάρδος είπε:

«Το 2021 είδαμε θερμοκρασίες πάνω από 45 βαθμούς, στις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί αυτή η πορεία. Πιθανόν να το δούμε. Δεν σημαίνει ότι θα δούμε κάτι τέτοιο άμεσα και ούτε χρειάζεται να δημιουργηθεί πανικός. Ό,τι βλέπουμε για το φετινό καλοκαίρι ελπίζουμε να είναι σχετικά ήπιο, να μην είναι σαν το 2021 τουλάχιστον, αλλά η εικόνα του καλοκαιριού του 2021 είναι η εικόνα του μέλλοντος».

Συνεχίζοντας, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την Πολιτεία να λάβει μέτρα πριν βρεθεί μπροστά από τεράστια προβλήματα.

«Δυστυχώς αν δεν πάρουμε μέτρα, θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη των επιστημόνων -και την ενστερνίζομαι και εγώ προσωπικά- είναι οι καύσωνες. Οι καύσωνες είναι ένας ύπουλος κίνδυνος, που σκοτώνει πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν έχει την ένταση και τη φασαρία που κάνει μια καταιγίδα ή μια θύελλα. Όμως είναι ένα έντονο καιρικό γεγονός, ένα ακραίο καιρικό γεγονός το οποίο μπορεί να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και να φέρει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή», σημείωσε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, έχουμε δει μια αύξηση θερμοκρασίας, πάνω από έναν βαθμό όσον αφορά τις μέγιστες και ενάμιση σε ορισμένες περιοχές, από το 1991 – 2020.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι -παρόλο που το ύψος βροχής, συνολικά στο έτος δεν αλλάζει πολύ- αυτό που αλλάζει είναι ότι λιγοστεύουν οι μέρες με βροχή, αλλά μεγαλώνουν οι διάρκειες ενδιάμεσα που έχουμε ξηρασία και όταν βρέχει, βρέχει πιο ισχυρά και αυτό είναι προβληματικό και για τους ανθρώπους και την πολιτική προστασία προφανώς, αλλά και για την ίδια τη γη».