Καιρός: Δεν έχει τελειώσει η κακοκαιρία σύμφωνα με την ΕΜΥ
Βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται σήμερα από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στο Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και σε τμήματα του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι:
- Οι βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.
- Οι βροχές και καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι τοπικά ισχυρές, ενώ τοπικά θα σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις.
- Τοπικές και πρόσκαιρες βροχές αναμένονται και σε τμήματα της Μακεδονίας και της Κρήτης.
- Λασποβροχές αναμένονται στα ανατολικά και νότια.
- Οι ενισχυμένοι αρχικά νότιοι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο με εντάσεις έως 7 Μποφόρ, οι οποίοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις έως 5 Μποφόρ. Στα υπόλοιπα τμήματα δυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 Μποφόρ.
Καιρός: Η πρόβλεψη της ΕΜΥ
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια έως 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρωινές ώρες, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά, γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα, τα οποία το πρωί στις βόρειες Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι 7 με 8 και στις Κυκλάδες τοπικά 9 μποφόρ, βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι και στα Δωδεκάνησα, από αργά το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 και στα Δωδεκάνησα έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα θαλάσσια έως 6 με 8 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Νότιοι 6 με 7 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 και βαθμιαία θα γίνουν δυτικών διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13-02-2024
Σε όλη τη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες στα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων, γρήγορα θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 5 και στο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14-02-2024
Στην ανατολική και τη νότια χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Ιόνιο και βαθμιαία στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-02-2024
Στην ανατολική και τη νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στο Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση στο Ιόνιο το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-02-2024
Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων και θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι .
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Καιρός: Ανοίγει η Πύλη του Ψύχους – Έρχονται βροχές, πυκνά χιόνια από τη Ρωσία
Ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον μήνας από πλευράς βαρομετρικής κυκλοφορίας, φαίνεται πως θα είναι ο Φεβρουάριος, με χιόνια σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας.
Παρότι το πρώτο δεκαήμερο του θα χαρακτηρίζεται από αιθρία και βελτιωμένο γενικά καιρό, η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, στην εκπνοή του πρώτου δεκαημέρου και έπειτα.
Ως αποτέλεσμα μέσα στο Φεβρουάριο στην Ελλάδα θα περιμένουμε αξιόλογες βροχοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας, αλλά και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα σε δυτικά και βόρεια.
Όπως αναφέρει το meteology.gr, το σύνολο των δεδομένων, θέλουν τον σχηματισμό υψηλών πιέσεων στην ΒΔ Ευρώπη και τον βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας εκ νέου, την Πύλη του ψύχους από την Ρωσία προς την Ευρώπη.
Η ροή αυτή, με τα δεδομένα ως έχουν, φαίνεται πως θα διοχετεύεται – τουλάχιστον ο κύριος όγκος της- προς την δυτική Ευρώπη και την κεντροδυτική Μεσόγειο.
Αυτό σημαίνει, πως η Μεσόγειος, από ένα καθεστώς αδράνειας, θα μπει σε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδο διαδοχικών κυκλογενέσεων και σημαντικών κακοκαιριών.
Παράλληλα, πολλές περιοχές της Ευρώπης, θα δεχθούν ένα διάστημα πολύ κρύου καιρού και χιονοπτώσεων, κυρίως προς τα τέλη του μήνα.
Στην Ελλάδα, θα έχουμε επίσης σημαντική αλλαγή στην στασιμότητα της βαρομετρικής διάταξης των τελευταίων ημερών.
Η κάθοδος του ψύχους/αυλώνων στην Μεσόγειο, θα προκαλέσει – δεδομένης και της θερμότερης του κανονικού Μεσογείου- σοβαρές κυκλογενέσεις στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα. Πιθανόν να δούμε τα βαρόμετρα, να πέφτουν και κάτω από τα 980hpa μέσα στον μήνα. Αυτό μεταφράζεται ως νοτιάδες, στο σύνολο της περιόδου.
Υετοφόροι νοτιάδες, με τον καιρό να γίνεται «δυτικός» και να αφήνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα και όχι μόνο.
Παράλληλα, τα βαρομετρικά αυτά συστήματα, θα αντλούν και ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικότερα της Μεσογείου, και θα δώσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στον άξονα της Πίνδου.
Χιονοδρομικά κατά μήκος της οροσειράς, δείχνει να δέχονται τις αξιολογότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων τριών Χειμώνων.
Σε τέτοιες περιπτώσεις βαρομετρικών διατάξεων, είναι συχνό το φαινόμενο η χώρα μας να χωρίζεται θερμοκρασιακά στα δύο. Κατά πάσα πιθανότητα, θα δούμε τον νότιο τομέα, με έμφαση την Κρήτη, να βρίσκεται υπό την επιρροή θερμών νοτιάδων, ενώ στα δυτικά και βόρεια, ο καιρός να είναι χειμερινός, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν και σε χαμηλά υψόμετρα.
Σε γενικές γραμμές πάντως, αξιόλογα επεισόδια βροχοπτώσεων, θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Καιρός: Απόλυτη ανατροπή τελικά από Μαρουσάκη- Τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες
Μπροστά σε μια ραγδαία αλλαγή του καιρού θα βρεθούμε τις επόμενες ημέρες.
Αλλάζει ο καιρός από την Δευτέρα με τον «Ωμέγα Εμποδιστή» να κάνει την εμφάνισή του φέρνοντας υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Ο καιρός θα αρχίσει να θυμίζει άνοιξη από τη Δευτέρα με το σκηνικό να αλλάζει μετά την χειμωνιάτικη παρέμβαση αύριο Σάββατο.
Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης θα ανέβει η θερμοκρασία και ως τα μέσα της εβδομάδας δεν περιμένουμε βροχές. Μάλιστα εξηγεί το φαινόμενο του «Ωμέγα Εμποδιστή» αλλά και πώς θα κινηθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες μέσα από 7 ερωτήσεις και απαντήσεις.
Σύμφωνα με όσα γράφει σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ονομάζεται Ωμέγα Εμποδιστής «από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού».
Προσθέτει μάλιστα ότι… «όπως μπορούμε να δούμε και στον τρίτο χάρτη μας σχηματίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου».
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
- ΤΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Αν εξαιρέσουμε μια χειμωνιάτικη παρένθεση του καιρού αύριο Σάββατο, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τα μέσα περίπου της άλλης εβδομάδας θα χαρακτηρίζονται γενικά από ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.
- ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο χάρτη μας με τις μπλε αποχρώσεις, η σύντομη αυτή μεταβολή του καιρού θα απασχολήσει τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας καθώς και τη βόρεια Κρήτη, με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και προς τα βορειοανατολικά και λίγο πιο χαμηλά, μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ισχυρούς βοριάδες.
Τα φαινόμενα θα είναι γενικά σύντομα ως προς τη διάρκειά τους.
- ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται το αίτιο του ανοιξιάτικου καιρού που θα ακολουθήσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας.
Με την μπλε καμπύλη παριστάνεται αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό που θα κινηθεί πιο ανατολικά και θα απλωθεί σαν ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα μας εμποδίζοντας τις κακοκαιρίες να περάσουν μέσα από αυτό.
Στην Μετεωρολογία αυτό τον τύπο εμποδισμού τον συναντάμε και σαν ΩΜΕΓΑ εμποδισμός – εμποδιστής.
- ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ
Η ονομασία οφείλεται από τη μορφή που λαμβάνει αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό στους χάρτες καιρού. Όπως μπορούμε να δούμε και στον τρίτο χάρτη μας σχηματίζεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου.
- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΔΙΣΤΕΣ
Οι εμποδιστές είναι συστήματα υψηλής βαρομετρικής πίεσης ή αλλιώς αντικυκλώνες που στο εσωτερικό τους επικρατεί καλοκαιρία, με ήπιους ανέμους και ανεβασμένες θερμοκρασίες.
Κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές συναντάμε και ομίχλες, ενώ όσο κινούμαστε προς την περιφέρεια αυτών των συστημάτων πίεσης ο καιρός αρχίζει και μεταβάλλεται προς το χειρότερο.
- ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας. Μάλιστα επειδή από τα βορειότερα τμήματα της χώρας μας θα περάσουν κάποιες κακοκαιρίες, αυτό θα έχει σαν συνέπεια την επικράτηση ανέμων δυτικής συνιστώσας που καθώς θα κατέρχονται από την οροσειρά της Πίνδου, θα λειτουργούν σαν καταβάτες ανεβάζοντας περισσότερο τη θερμοκρασία για τα ανατολικά ηπειρωτικά.
Στον τελευταίο χάρτη μας σημειώνεται η εκτίμηση του μετεωρολογικού μας μοντέλου σχετικά με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε καθώς και τη ροή των ανέμου που θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου προς τα ανατολικά ηπειρωτικά.
Βροχές δεν αναμένονται μέχρι και τα μέσα περίπου της εβδομάδας με τις μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τον σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και το πρωί αλλά και το μεγάλο ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.
Εκεί όπου οι ομίχλες λάβουν χώρα η θερμοκρασία θα δυσκολευτεί να ανέβει αρκετά.
- ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Μπορεί να μην χαρακτηρίζεται σαν φυσιολογική, παρόλα αυτά δεν είναι κάτι που το συναντάμε πρώτη φορά. Γι’ αυτό κι ο λαός μας λέει ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!»
Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια για το 2024
Οι προβλέψεις των ειδικών για τα Μερομήνια 2023-2024 δημοσιεύτηκαν και όπως όλα δείχνουν «έρχονται» δύσκολοι μήνες με τσουχτερό κρύο που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε την καλοκαιρία του Οκτωβρίου.
Οι ειδικοί ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Φεβρουάριος 2024
Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.
Μάρτιος 2024
Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Απρίλιος 2024
Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.
Καιρός: Το απόλυτο… φιάσκο τα χιόνια στην Αττική
Σε μια γκάφα επικών διαστάσεων έπεσαν (ξανά) οι μετεωρολόγοι καθώς τα χιόνια στην Αττική δεν έπεσαν ποτέ παρά το μπαράζ προβλέψεων και την πρωτοφανή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υπεραμύνεται των προγνώσεών του για το κύμα κακοκαιρίας Avgi που βρίσκεται σε εξέλιξη και μας υπενθυμίζεις τους αστερίσκους που είχε βάλει για τις χιονοπτώσεις τουλάχιστον στην Αττική.
Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω.
Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω – έγραφε χθες ο μετεωρολόγος.
Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο.
Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης.
Εξαίρεση στην όλη εξέλιξη αποτελεί το βορειοδυτικό τόξο του νομού Αττικής όπου δεν θα δεχτεί την επίδραση αυτού του βορειοανατολικού ανέμου σε έντονο βαθμό και θα δούμε χιονοπτώσεις πιο οργανωμένες σε ένταση και διάρκεια με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300 μέτρα και πάνω.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που απασχολεί τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και το τσουχτερό κρύο.
Υ.Γ. Σχετικά με τα της Αττικής και που πολλοί ψάχνουν τα χιόνια, είχαμε προειδοποιήσει για τους παράγοντες που δεν βοηθάνε να δει χιόνια η Αττική χαμηλά και γενικευμένα τόσο μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό όσο και μέσα από τις αναρτήσεις μας.
Δείτε λοιπόν τι γράψαμε χτες και προχτές…
“Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επειδή πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για το πόσο θα επηρεαστεί η Αττική από τον χιονιά που αναμένουμε, παρουσιάζουμε τα τελευταία στοιχεία που μας έδωσε πριν από λίγη ώρα το δεύτερο προγνωστικό μοντέλο που τρέχουμε σημειώνοντας τα εξής:
Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω (πρώτος χάρτης).
Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης (δεύτερος χάρτης – άνεμοι).
Εξαίρεση στην όλη εξέλιξη αποτελεί το βορειοδυτικό τόξο του νομού Αττικής όπου δεν θα δεχτεί την επίδραση αυτού του βορειοανατολικού ανέμου σε έντονο βαθμό και θα δούμε χιονοπτώσεις πιο οργανωμένες σε ένταση και διάρκεια με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300 μέτρα και πάνω (τρίτος χάρτης – χιονόπτωση).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Ο νομός Αττικής θα δει αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι πολύ χαμηλά αλλά σε ένα υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω).
ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.
Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
Η τοποθέτηση αυτή γίνεται σύμφωνα και με τα πιο “φρέσκα” στοιχεία που μας δώσανε τα προγνωστικά μας συστήματα και που μόλις μελετήσαμε. “
Όπως επίσης και σε άλλη αναρτησή μας
“5. ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω.
Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.
Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές. “
Δείτε μάλιστα πως εστιάσαμε στο βορειοδυτικό τόξο του νομού όπου έχουμε και τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις.
Επίσης από τις αρχές που αναλύσαμε το φαινόμενο κάναμε λόγο για “φωτοβολίδα” ότι δηλαδή μπορεί τοπικά να είναι εντυπωσιακό μα που όμως θα εξελιχθεί γρήγορα.
Κι επειδή γράφτηκε στο προφίλ μου μην πανικοβάλουμε τον κόσμο, χειμώνας είναι, δείτε τι είχε γραφτεί ακριβως μέσα στην ανάρτησή μας
“Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. “
Αυτά για την ιστορία του όλου θέματος…..