Καιρός: Έρχεται ο «Ω εμποδιστής» – Τι φέρνει τις επόμενες ώρες στην Αττική

Καιρός: Συνεχίζονται τα… κόλπα του καιρού

Για ένα ατμοσφαιρικό βουνό που… μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα ΩΜΕΓΑ – δίνοντας έναν τύπο εμποδισμού στην Μετεωρολογία γνωστό ως ωμέγα εμποδιστή – κάνει λόγο στη νέα ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Στο φαινόμενο αυτό, όπως εξηγεί, οφείλονται οι υψηλές θερμοκρασίες που θα χαρακτηρίσουν τον καιρό των επόμενων ημερών – και συγκεκριμένα μέχρι τις 8 ή 9 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια και μέχρι τις 12 με 13 περίπου του μήνα φαίνεται πως το ατμοσφαιρικό αυτό βουνό εξασθενεί, ανοίγοντας τον δρόμο σε κακοκαιρίες από τα δυτικά και βόρεια που θα ρίξουν τη θερμοκρασία – παρότι αυτή θα παραμείνει σε υψηλ΄α για την εποχή επίπεδα.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

Ο ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Με το κύμα κακοκαιρίας που απασχόλησε τμήματα της χώρας μας τα τελευταία 24ωρα να περιορίζεται προς την Κρήτη και σταδιακά να υποχωρεί, υποδεχόμαστε το νέο μήνα στη χώρα μας, ένας μήνας που όπως λέει η παροιμία μπορεί να μυρίσει και Καλοκαίρι (όχι ότι έχουμε δει και βαρυχειμωνιά μέχρι στιγμής ? ), μπορεί όμως και να αγριέψει φέρνοντας τον βαρύ χειμώνα.

Προς ώρας πάντως φαίνεται να οδηγούμαστε σε επιβεβαίωση του πρώτου μισού της παροιμίας μιας και αν αφήσουμε στην άκρη το σύντομο πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου μέσα στο Σάββατο, οδηγούμαστε ολοταχώς προς ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες.

Το αίτιο αυτής της εξέλιξης ένα ατμοσφαιρικό βουνό που καθώς το κοιτάμε στους χάρτες καιρού μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα ΩΜΕΓΑ, δίνοντας έναν τύπο εμποδισμού στην Μετεωρολογία γνωστός σαν ωμέγα εμποδιστής.

Αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα απλωθεί από πάνω μας χαρίζοντάς μας για κάποιες ημέρες προστασία από τις κακοκαιρίες και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στον πρώτο μας χάρτη αποτυπώνονται αυτά που μόλις περιγράψαμε.

Αν τώρα θέλουμε να κλείσουμε πονηρά το μάτι για το πως θα κυλήσει ο καιρός στο πρώτο μισό του μήνα, με τη βοήθεια και τις μεθόδου πολλαπλών τρεξιμάτων (δεύτερο χάρτης), μπορούμε να πούμε με μια καλή βεβαιότητα ότι αυτό το διάστημα καλοκαιρίας θα μας συντροφεύει μέχρι και τις 8 με 9 του μήνα περίπου με θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στη συνέχεια και μέχρι τις 12 με 13 περίπου του μήνα φαίνεται το ατμοσφαιρικό αυτό βουνό να εξασθενεί ανοίγοντας τον δρόμο σε κακοκαιρίες από τα δυτικά και βόρεια να κινηθούν προς τη χώρα μας ρίχνοντας και τη θερμοκρασία που και πάλι όμως θα είναι σε υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή τιμές.

Από εκεί και μετά η αβεβαιότητα αυξάνει με την τάση όμως να μας δείχνει άστατο καιρό.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Καιρός: Πότε έρχονται οι Αλκυονίδες – Πόσο θα διαρκέσουν

Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια για το 2024

Οι προβλέψεις των ειδικών για τα Μερομήνια 2023-2024 δημοσιεύτηκαν και όπως όλα δείχνουν «έρχονται» δύσκολοι μήνες με τσουχτερό κρύο που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε την καλοκαιρία του Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Φεβρουάριος 2024

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μάρτιος 2024

Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Καιρός: Το απόλυτο… φιάσκο τα χιόνια στην Αττική

Σε μια γκάφα επικών διαστάσεων έπεσαν (ξανά) οι μετεωρολόγοι καθώς τα χιόνια στην Αττική δεν έπεσαν ποτέ παρά το μπαράζ προβλέψεων και την πρωτοφανή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης υπεραμύνεται των προγνώσεών του για το κύμα κακοκαιρίας Avgi που βρίσκεται σε εξέλιξη και μας υπενθυμίζεις τους αστερίσκους που είχε βάλει για τις χιονοπτώσεις τουλάχιστον στην Αττική.

Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω.

Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω – έγραφε χθες ο μετεωρολόγος.

Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο.

Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης.

Εξαίρεση στην όλη εξέλιξη αποτελεί το βορειοδυτικό τόξο του νομού Αττικής όπου δεν θα δεχτεί την επίδραση αυτού του βορειοανατολικού ανέμου σε έντονο βαθμό και θα δούμε χιονοπτώσεις πιο οργανωμένες σε ένταση και διάρκεια με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300 μέτρα και πάνω.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που απασχολεί τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, τους θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και το τσουχτερό κρύο.

Υ.Γ. Σχετικά με τα της Αττικής και που πολλοί ψάχνουν τα χιόνια, είχαμε προειδοποιήσει για τους παράγοντες που δεν βοηθάνε να δει χιόνια η Αττική χαμηλά και γενικευμένα τόσο μέσα από τον τηλεοπτικό μας σταθμό όσο και μέσα από τις αναρτήσεις μας.

Δείτε λοιπόν τι γράψαμε χτες και προχτές…

“Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για το πόσο θα επηρεαστεί η Αττική από τον χιονιά που αναμένουμε, παρουσιάζουμε τα τελευταία στοιχεία που μας έδωσε πριν από λίγη ώρα το δεύτερο προγνωστικό μοντέλο που τρέχουμε σημειώνοντας τα εξής:

Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω (πρώτος χάρτης).

Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης (δεύτερος χάρτης – άνεμοι).
Εξαίρεση στην όλη εξέλιξη αποτελεί το βορειοδυτικό τόξο του νομού Αττικής όπου δεν θα δεχτεί την επίδραση αυτού του βορειοανατολικού ανέμου σε έντονο βαθμό και θα δούμε χιονοπτώσεις πιο οργανωμένες σε ένταση και διάρκεια με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300 μέτρα και πάνω (τρίτος χάρτης – χιονόπτωση).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ο νομός Αττικής θα δει αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι πολύ χαμηλά αλλά σε ένα υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω).
ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.
Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Η τοποθέτηση αυτή γίνεται σύμφωνα και με τα πιο “φρέσκα” στοιχεία που μας δώσανε τα προγνωστικά μας συστήματα και που μόλις μελετήσαμε. “

Όπως επίσης και σε άλλη αναρτησή μας

“5. ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (500 περίπου μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω.
Ο λόγος που διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά – Μαρούσι και κάτω, είναι ο βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.

Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές. “

Δείτε μάλιστα πως εστιάσαμε στο βορειοδυτικό τόξο του νομού όπου έχουμε και τις πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις.
Επίσης από τις αρχές που αναλύσαμε το φαινόμενο κάναμε λόγο για “φωτοβολίδα” ότι δηλαδή μπορεί τοπικά να είναι εντυπωσιακό μα που όμως θα εξελιχθεί γρήγορα.
Κι επειδή γράφτηκε στο προφίλ μου μην πανικοβάλουμε τον κόσμο, χειμώνας είναι, δείτε τι είχε γραφτεί ακριβως μέσα στην ανάρτησή μας

“Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. “

Αυτά για την ιστορία του όλου θέματος…..