Καιρός: Απίστευτη πρόβλεψη Αρναούτογλου – «Έρχονται… χιονομπόρες»!

Καιρός: Μπορεί ο καιρός να θυμίζει ακόμη άνοιξη ωστόσο ο Σάκης Αρναούτογλου έκανε λόγο για επερχόμενες… χιονομπόρες!

Σοβαρές αλλαγές του καιρού τις επόμενες σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου με τις καιρικές συνθήκες να αλλάζουν. Ειδικότερα, για την Τετάρτη προβλέπονται συννεφιές και βροχές στα ΒΔ της χώρας οι οποίες θα κινηθούν πιο νότια.

Το πρωί θα έχουμε αραιές συννεφιές, είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, ωστόσο, από το μεσημέρι και μετά στα ΒΔ θα έχουμε φαινόμενα με βροχές οι οποίες θα κινηθούν νοτιότερα.

Το βράδυ ο καιρός θα γίνει πιο άστατος με βροχές σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην κεντρική Μακεδονία, στην δυτική Ελλάδα, στη ΒΔ Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία μέχρι και το ΒΔ Αιγαίο.

Η θερμοκρασία αναμένεται το μεσημέρι να φτάσει τους 28 βαθμούς στα κεντρικά, στους 26 στα νότια και από 18 έως 23 στα βόρεια.

Στα δυτικά ο καιρός θα φτάσει τους 24 βαθμούς και στα ανατολικά νησιωτικά τους 23 με 24 βαθμούς.

Στην Αττική, από το πρωί θα έχουμε αραιές συννεφιές και το βράδυ λίγο περισσότερες. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε το πρωί ήλιο και σύννεφα και από το μεσημέρι θα πυκνώνουν. Από το απόγευμα και μετά θα έχουμε μπόρες ή και καταιγίδες. Η θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

Την Πέμπτη, στα ΒΑ θα έχουμε συννεφιά όπως και από την Χαλκιδική μέχρι και την Εύβοια και την Στερεά. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε φαινόμενα με βροχές στα νησιά τον ΒΑ Αιγαίου, αλλά και σε Εύβοια και βόρεια τμήματα της Αττικής.

Την Παρασκευή, θα έχουμε νέο πέρασμα από τα δυτικά και θα έχουμε από το απόγευμα βροχές μπόρες και καταιγίδες. Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν εκ νέου.

Όμως το Σάββατο θα έχουμε νέα επιδείνωση του καιρού σχεδόν παντού. Συγκεκριμένα, θα έχουμε πολλές βροχές στα δυτικά, τοπικά στα βόρεια και στα ανατολικά νησιωτικά. Επίσης θα έχουμε πάνω από τα 1600 μέτρα και τις πρώτες μπόρες χιονιού.

Την Κυριακή ο καιρός θα ανοίξει με κάποιες βροχές στα ΝΑ και από το βράδυ στα Δυτικά και τη Δευτέρα θα έχουμε κρύο στα βόρεια και βροχές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι από την Κυριακή η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά ξεκινώντας από τα βόρεια.

Καιρός: Τι δείχνουν τα Μερομήνια

Δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με τα Μερομήνια.

Οι προβλέψεις των ειδικών για τα Μερομήνια 2023-2024 δημοσιεύτηκαν και όπως όλα δείχνουν «έρχονται» δύσκολοι μήνες με τσουχτερό κρύο που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε την καλοκαιρία του Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Τσουχτερό κρύο, πολλές βροχές αλλά και χιόνια προβλέπουν τα μερομήνια για τον καιρό από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι και τον Μάρτιο 2024 με τον καιρό να βελτιώνεται από αρχές Απριλίου και έπειτα.

Νοέμβριος 2023

Ο Νοέμβριος μπαίνει με απότομη αλλαγή και πολλές βροχές, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μερομήνια, από πλευράς θερμοκρασιών ο μήνας θα είναι ήπιος ενώ προς τα τέλη θα υπάρξει η πρώτη πτώση καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Δεκέμβριος 2023

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα καταγραφεί στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Μετά τις 10 του μήνα θα είναι έντονα τα φαινόμενα, με αρκετό χιόνι, πολύ κρύο και δυνατές βροχές. Σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ιανουάριος 2024

Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνεια. Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.

Φεβρουάριος 2024

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μάρτιος 2024

Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Καιρός: Τι είναι και πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού από τα Μερομήνια

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ..

Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.

Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ.

Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών.