Καφές: Τεράστιος κίνδυνος – Πότε και γιατί θα αυξηθεί η τιμή του

Καφές: Σημαντική επιδείνωση του φαινομένου El Niño, που συνοδεύεται από ακραίες καιρικές συνθήκες, αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του έτους, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις σοδειές του καφέ σε βασικούς παραγωγούς robusta, όπως το Βιετνάμ και την Ινδονησία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι κόκκοι robusta είναι γνωστοί για τα πικρά χαρακτηριστικά, την υψηλή οξύτητα, αλλά και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα καφεΐνης σε σχέση με τον κατά παράδοση ακριβότερο καφέ arabica. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Fitch, οι σοδειές robusta στη Βραζιλία έχουν επίσης επηρεαστεί από την ξηρασία. Αυτό σημαίνει πως το κόστος του στιγμιαίου καφέ και του εσπρέσο, που συχνά φτιάχνονται από κόκκους robusta, είναι πιθανό να ανέβει, καθώς παράλληλα υπάρχουν προβλήματα προσφοράς, αλλά και αυξημένη ζήτηση, διότι οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές από τον arabica.

Το φαινόμενο El Niño χαρακτηρίζεται από υψηλότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες στο κεντρικό και ανατολικό τροπικό τμήμα του Ειρηνικού. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις αναμένουν ότι φέτος, το φαινόμενο El Nino αναμένεται να οξυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πάντως, στη Νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκε θερμοκρασία-ρεκόρ από τα μέσα Μαΐου. Στην πρόσφατη έκθεση της Fitch αναφέρεται: «Κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι συνθήκες του El Niño συνδέονται με βροχόπτωση υπό του φυσιολογικού και υψηλότερες θερμοκρασίες, που αμφότερα συρρικνώνουν την παραγωγή του καφέ».

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί robusta στον κόσμο είναι το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Βραζιλία. «Εστιάζουμε στην ισχυρή βροχόπτωση στην Ινδονησία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, που επηρέασε αρνητικά την ποιότητα των κόκκων του καφέ, με το αμερικανικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να αναμένει μείωση κατά περίπου το ένα πέμπτο στην παραγωγή καφέ robusta», σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch.

Καφές: Αυξάνεται η ζήτηση για τον robusta

Οι κόκκοι robusta αποτελούν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, ενώ το υπολειπόμενο 60% ανήκει στον καφέ arabica.

Οι κόκκοι arabica θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας και συνήθως είναι ακριβότεροι. Ωστόσο, οι πιέσεις στη διεθνή οικονομία έχουν αλλάξει τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να κλίνει όλο και περισσότερο προς τον robusta.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, η τιμή για τον robusta ανεβαίνει, διότι παραγωγοί και καταναλωτές στρέφονται προς τα εκεί λόγω του πληθωρισμού.

Προς το τέλος Μαΐου, οι τιμές του robusta έφτασαν σε υψηλό 15ετίας των 2.783 δολαρίων ανά τόνο, ενώ η διαφορά με τους κόκκους arabica διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019.

Οι κόκκοι robusta είναι γνωστοί για τα πικρά χαρακτηριστικά, την υψηλή οξύτητα, αλλά και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα καφεΐνης σε σχέση με τον κατά παράδοση ακριβότερο καφέ arabica.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Fitch, οι σοδειές robusta στη Βραζιλία έχουν επίσης επηρεαστεί από την ξηρασία.

Αυτό σημαίνει πως το κόστος του στιγμιαίου καφέ και του εσπρέσο, που συχνά φτιάχνονται από κόκκους robusta, είναι πιθανό να ανέβει, καθώς παράλληλα υπάρχουν προβλήματα προσφοράς, αλλά και αυξημένη ζήτηση, διότι οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές από τον arabica.

Το φαινόμενο El Niño χαρακτηρίζεται από υψηλότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες στο κεντρικό και ανατολικό τροπικό τμήμα του Ειρηνικού.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις αναμένουν ότι φέτος, το φαινόμενο El Nino αναμένεται να οξυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πάντως, στη Νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκε θερμοκρασία-ρεκόρ από τα μέσα Μαΐου. Στην πρόσφατη έκθεση της Fitch αναφέρεται:

«Κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι συνθήκες του El Niño συνδέονται με βροχόπτωση υπό του φυσιολογικού και υψηλότερες θερμοκρασίες, που αμφότερα συρρικνώνουν την παραγωγή του καφέ».

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί robusta στον κόσμο είναι το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Βραζιλία. «Εστιάζουμε στην ισχυρή βροχόπτωση στην Ινδονησία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, που επηρέασε αρνητικά την ποιότητα των κόκκων του καφέ, με το αμερικανικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να αναμένει μείωση κατά περίπου το ένα πέμπτο στην παραγωγή καφέ robusta», σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch.

Καφές: Αυξάνεται η ζήτηση για τον robusta

Οι κόκκοι robusta αποτελούν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, ενώ το υπολειπόμενο 60% ανήκει στον καφέ arabica.

Οι κόκκοι arabica θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας και συνήθως είναι ακριβότεροι. Ωστόσο, οι πιέσεις στη διεθνή οικονομία έχουν αλλάξει τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να κλίνει όλο και περισσότερο προς τον robusta.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, η τιμή για τον robusta ανεβαίνει, διότι παραγωγοί και καταναλωτές στρέφονται προς τα εκεί λόγω του πληθωρισμού.

Προς το τέλος Μαΐου, οι τιμές του robusta έφτασαν σε υψηλό 15ετίας των 2.783 δολαρίων ανά τόνο, ενώ η διαφορά με τους κόκκους arabica διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019.

Καφές: Αν τον πίνετε έτσι σταματήστε αμέσως – Αυξάνονται οι πιθανότητες καρκίνου

Κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ καθώς μια νέα έρευνα δείχνει πως οι πιθανότητες για καρκίνο αυξάνονται!

Για πολλούς από εμάς, η μέρα δεν ξεκινά επίσημα μέχρι να κατέβουν στο στομάχι οι πρώτες γουλιές καφέ.

Δυστυχώς, αν και για πολλούς ο πρωινός καφές είναι μια τελετουργία, αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, λένε ερευνητές.

Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.

Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.

Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.

«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.

Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του;

Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καφές: Ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Αυτόν πρέπει να αποφεύγετε

Πόσα φλιτζάνια καφέ εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς; Πώς ο καφές αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης; Οι επιστήμονες απαντούν και οι λάτρεις του καφέ δυσανασχετούν. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.