Καφές: Ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Αυτόν πρέπει να αποφεύγετε

Καφές: Πόσα φλιτζάνια καφέ εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς; Πώς ο καφές αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης; Οι επιστήμονες απαντούν και οι λάτρεις του καφέ δυσανασχετούν. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.

Καφές: Από ποιον καρκίνο προστατεύει τις γυναίκες

Το ήξερες ότι ο καφές έχει πολλαπλά οφέλη για τις γυναίκες; Σίγουρα δεν ήξερες ότι προστατεύει από τον καρκίνο και μάλιστα μία μορφή που αυξάνεται συνεχώς στον γυναικείο πληθυσμό. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ο καφές συσχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Obstetrics and Gynaecology Research.

Μάλιστα τα οφέλη του κανονικού καφέ είναι περισσότερα από αυτά της ντεκαφεϊνέ έκδοσης, όπως κατέγραψαν τα συμπεράσματα της ανάλυσης, η οποία στηρίχθηκε σε 24 μελέτες.

Συγκεκριμένα, σε δείγμα 699.234 ατόμων, διαπιστώθηκαν 9.833 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου. Τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση καφέ είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου, σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν λιγότερο καφέ.

Τα θετικά αυτά συμπεράσματα πάντως υποδέχθηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία οι ειδικοί, καθώς οι αντικαρκινικές επιδράσεις του καφέ «χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με μεγάλο μέγεθος δείγματος για να ληφθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ σε σχέση με τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου του ενδομητρίου».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention επεσήμανε ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου.

Οι ερευνητές είχαν αναλύσει δεδομένα που αφορούσαν σε περισσότερες από 2.800 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου, αξιολογώντας τις διατροφικές τους συνήθειες.

Καφές: Πίνεις πάνω από έναν; Δες τι μπορεί να πάθεις

Οι δύο καφέδες την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου για τους υπερτασικούς. Τι πρέπει να προσέξετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μία νέα Ιαπωνική έρευνα προκαλεί προβληματισμό στους λάτρεις του καφέ, ιδιαίτερα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σοβαρής υπέρτασης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων καφέδων ημερησίως σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο των ανθρώπων με σοβαρή υπέρταση (πάνω από 16/10), σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού αποδίδονται κυρίως στις ουσίες πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κι αυτό επειδή τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων καφέδων ημερησίως από σοβαρά υπερτασικούς σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη τέτοιου είδους έρευνα διεθνώς που προβαίνει σε συσχέτιση του καφέ με την υπέρταση.

Ωστόσο, οι σοβαρά υπερτασικοί δεν χρειάζεται να στερηθούν τελείως το ρόφημα, καθώς ο ένας μόνο καφές ημερησίως δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για τους υπερτασικούς, ούτε το καθημερινό πράσινο τσάι, μολονότι τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν καφεΐνη.

Εκτιμάται ότι ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι περιέχει 30-50 μιλιγκράμ καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι καφέ 80 έως 100. Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού αποδίδονται κυρίως στις ουσίες πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χιρογιάσου Ίσο του Πανεπιστημίου της Οσάκα και του Εθνικού Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας και Ιατρικής στο Τόκιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 18.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-79 ετών. Στη διάρκεια σχεδόν 20 ετών καταγράφηκαν 842 θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ότι ένας καφές ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μετά από ένα έμφραγμα και επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού σε υγιή άτομα. Ακόμη, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρονίων παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου 2 και μερικών καρκίνων, βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτό οφείλεται στην καφεΐνη ή σε άλλη ουσία του καφέ. Από την άλλη, ο πολύς καφές σε ημερήσια βάση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, το άγχος, τις ταχυπαλμίες και την αϋπνία.

Οι αμερικανικές επιστημονικές ενώσεις ορίζουν ως υπέρταση μετρήσεις της πίεσης άνω του 13/8. Σοβαρή υπέρταση δείχνουν μετρήσεις άνω του 16/10 και πολύ σοβαρή άνω του 18/11.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με σοβαρή υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης, οι επιβλαβείς συνέπειες της τελευταίας μπορεί να υπεραντισταθμίσουν την προστατευτική δράση της και να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο δρ Ίσο.