Καφές: Για ποιο λόγο αυξάνεται η τιμή του καφέ; Στα ύψη η τιμή της περίφημης ποικιλίας αράμπικα. Τι αναφέρει η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Οι τρεις λόγοι που φέρνουν αυξήσεις στην τιμή πώλησης – Ήδη ο καφές τύπου Αράμπικα έχει τη διπλάσια τιμή στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων σε σχέση με πέρυσι
Σημαντική αύξηση στην τιμή του καφέ αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες εβδομάδες διεθνώς, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και το κόστος πώλησης του δημοφιλούς ροφήματος αλλά και σειράς άλλων αγαθών, όπως η ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το ψωμί.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τον παγκόσμιο δείκτη τροφίμων, η αύξηση των ναύλων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, καθώς και ο καταστροφικός παγετός που έχει πλήξει τη Βραζιλία, φαίνεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του καφέ.
Ο παγετός στην κορυφαία παραγωγό χώρα καφέ είναι ο χειρότερος που έχει σημειωθεί από το 1994 και έχει εκτινάξει την τιμή του πράσινου καφέ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Επίσης, στην περιοχή με τις καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία είχε προηγηθεί ξηρασία, η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 91 ετών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις περιοχές που τα καφεόδεντρα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, η πλήρης αποκατάσταση δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμη και επτά χρόνια.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το αυξημένο κόστος στις θαλάσσιες μεταφορές λόγω του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ζήτηση αγαθών, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εξαιτίας του περιορισμένου διαθέσιμου αριθμού πλοίων.
Το τελευταίο έχει προκαλέσει αύξηση στο κόστος μεταφοράς του καφέ σε Ευρώπη και Β. Αμερική, όπου ο καφές καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα.
Μάλιστα, ο καφές τύπου Αράμπικα έχει ήδη τη διπλάσια τιμή στην αγορά εμπορευμάτων σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές τον Απρίλιο κατά μέσο όρο αυξήθηκαν στην τιμή ρεκόρ των 4,75 δολαρίων η λίβρα (453,59 γραμμάρια), δηλαδή 8,1% περισσότερο σε σχέση με το 2020.
Καφές: Το ‘παν και το ‘καναν τα Coffee Island
Η Νο1 αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα, Coffee Island, εισέρχεται δυναμικά στον Κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, ανακοινώνοντας τη συνεργασία της με την αλυσίδα Σούπερ μάρκετ, Σκλαβενίτης. Όλες οι εξελίξεις για τη σπουδαία συμφωνία, στο xristika.gr.
Η εν λόγω συνεργασία ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2021, με την ένταξη κωδικών καφεκοπτείου Coffee Island -στις κατηγορίες καφέ, κάψουλας, espresso, ελληνικού και φίλτρου- στα «ράφια» των υπεραγορών Σκλαβενίτης σε όλη την επικράτεια.
Η συμφωνία αυτή έρχεται να επισφραγίσει τη στρατηγική ανάπτυξης που έχει χαράξει η Coffee Island για το τρέχον έτος και η οποία περιλαμβάνει:
α) τη γεωγραφική ανάπτυξη του δικτύου, μέσω ανοίγματος νέων καταστημάτων και καναλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
β) τη διεύρυνση του πελατειακού κοινού και την αύξηση της διείσδυσης και της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων καφεκοπτείου σε νέους καταναλωτές,
γ) την ενίσχυση της ηγετικής θέσης του brand στο οργανωμένο λιανεμπόριο.
O Διευθύνων Σύμβουλος της Coffee Island, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Με την είσοδό της στο οργανωμένο λιανεμπόριο, η Coffee Island ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση στην Ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές που επιλέγουν τα supermarket Σκλαβενίτης, να προμηθεύονται τον αγαπημένο τους καφέ μέσα από ένα ακόμη κανάλι διανομής.
Είναι απολύτως σαφές ότι η εδραίωση και διατήρηση της ηγετικής θέσης του brand στην τρίτη δεκαετία ζωής του δεν οφείλεται μόνον στην κορυφαία ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, αλλά και στο σπουδαίο έργο που επιτελούν οι άνθρωποί μας και το δίκτυο συνεργατών μας».
Καφές: Η «μαφία» που κινεί τα νήματα
Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την προστασία νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς αλλά και με το λαθρεμπόριο του καφέ το οποίο… ανθίζει ιδιαίτερα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με μελέτη της Ασφάλειας Αττικής, που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα έχει παρεισφρήσει και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το λαθρεμπόριο καφέ.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και δολοφονίες, με φόντο την αγορά του καφέ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, έχουν άμεση σύνδεση με το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα, όπως αναφέρει το capital.gr.
«Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ έντονο το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καφέ”, είπε ο κ. Στέφανος Σακάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ (ΣΕΕΚ), σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ethosGROUP, με κεντρικό θέμα «Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς».
Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που πηγαίνουν και έρχονται προς τη Βουλγαρία πολλές φορές την ημέρα και διακινούν λαθραίο καφέ”.
Η απώλεια εσόδων για τον δημόσιο κορβανά, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), μόνο από τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννο Β. Μπενόπουλο, ιδρυτικό μέλος & πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), «οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων έρχονται από χώρες που είναι στην Ε.Ε. Επομένως υπάρχει και ένα τυπικό πρόβλημα στους ελέγχους”.
«Οι συγκεκριμένες ποσότητες καφέ”, όπως ανέφερε ο ίδιος στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση, «μπαίνουν λαθραία στη χώρα, διακινούνται λαθραία, πωλούνται χωρίς τιμολόγια σερβίρονται από τα καταστήματα εστίασης χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Έτσι τροφοδοτείται μια ολόκληρη αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα βγάζει λεφτά και δυναμώνει όσο περνά ο καιρός”.
Τι κάνει όμως ο κρατικός μηχανισμός;
Κατά τον κ. Μπενόπουλο, «οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να γίνονται”.
Σε μια προσπάθεια εντοπισμού και κατάσχεσης των παράνομων ποσοτήτων καφέ που εισέρχονται στη χώρα, η Ελλάδα εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύει τον ελεγκτικό της μηχανισμό, όπως είπε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
«Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, για την τοποθέτηση, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, 4 hotspots όπου θα στελεχωθούν με μόνιμους ελεγκτές ούτως ώστε ότι έρχεται από τα Βόρεια σύνορά της χώρας, είτε αυτά τα παράνομα προϊόντα προέρχονται από τη Βουλγαρία ή την Ιταλία ή από κάποια άλλη χώρα θα ελέγχονται”, σημείωσε ο ίδιος.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, «με τους πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου θα βάλουμε και scanners και θα ενισχυθεί ο έλεγχος”. Και προσέθεσε «η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει αστακός από πλευρά ελέγχου. Αυτό θα στείλει μήνυμα σε όλα τα παράνομα κανάλια”.
Με βάση διεθνή στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 17η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ με 5,4 κιλά. Η Ελλάδα εισάγει ετησίως καφέ και παράγωγα καφέ αξίας 290 εκατ. ευρώ και εξάγει προϊόντα αξίας 40 εκατ. ευρώ.
Η βασική προμηθεύτρια χώρα απ’ όπου η χώρα εισάγει καφέ είναι η Ιταλία και ακολουθεί η Βραζιλία.
Καφές: Πώς έγινε το νέο «όπλο» της ιταλικής μαφίας
Τον 2017 απεβίωσε ο διαβόητος Τότο Ρίινα, ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ως ο «νονός των νονών» και εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνος για περισσότερους από 150 θανάτους.
Τώρα η πρόθεση της κόρης του να ξεκινήσει μία… μαφιόζικη επιχείρηση καφέ ρίχνει ως σε μία από τις πιο άγνωστες ασχολίες του οργανωμένου εγκλήματος.
Μόλις λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Τότο Ρίινα, η κόρη του Κοντσίτα δημιούργησε ένα online κατάστημα πώλησης εσπρέσο με την επωνυμία «Θείος Τότο» με ξεκάθαρο στόχο να εκμεταλλευτεί εμπορικά τη φήμη του διαβόητου πατέρα της.
Η Κοντσίτα ανακοίνωσε επισήμως ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα πουλώντας κάψουλες εσπρέσο επειδή η αστυνομία έχει παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειά της. Σημειώνεται ότι ο σύζυγος της Κοντσίτα είναι σε κατ’ οίκον επιτήρηση κατηγορούμενος για απάτες.
Το online κατάστημα, βέβαια, εξαφανίστηκε μόλις το θέμα πήρε έκταση στα ιταλικά μέσα.
Ποια είναι, όμως, η σχέση της μαφίας με τον καφέ;
Ο εσπρέσο δεν είναι μόνο ένα από τα σύμβολα της ιταλικής κουλτούρας, αλλά έχει γίνει και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της μαφίας ώστε να παίρνουν χρήματα από τους εμπόρους. Δεν είναι λίγα, άλλωστε, τα καταστήματα που υποχρεώνονται από το οργανωμένο έγκλημα για να πουλάνε συγκεκριμένες μάρκες καφέ που προωθούνται από μαφιόζους.
«Ο καφές είναι η νέα ενασχόληση» λέει στον Guardian ο συγγραφέας Αντόνιο Νικάσιο, ένας από τους πιο διακεκριμένους ειδικούς σε θέματα της μαφίας. «Οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων αναγκάζονται να αγοράζουν τα πιο ακριβά προϊόντα υπό τον φόβο αντιποίνων. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκομίζει η μαφία χρήματα από αυτές τις επιχειρήσεις και κάνει πιο δύσκολη τη δυνατότητα επέμβασης των Αρχών» προσθέτει.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Guardian υπάρχουν ορισμένοι μαφιόζοι που σκέφτονται να δημιουργήσουν και τις δικές τους μάρκες καφέ.
Ήδη μία δικαστική υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει 50 μέλη της οικογένειας Μαλάρντο της ναπολιτάνικης Καμόρα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αφεντικά της Καμόρα ανάγκασαν μπαρ και καφετέριες να αγοράσουν συγκεκριμένη μάρκα καφέ, η οποία ανήκει στην διαβόητη οικογένεια Νταλτέριο. Άλλες φράξιες όπως η Βολάρο από τη Νάπολι εξανάγκαζαν τους καταστηματάρχες να κάνουν παραγγελίες καφέ αξίας έως και 20.000 δολαρίων. «Εάν κάποιος δεν πλήρωνε, η μαφία του έπαιρνε την επιχείρηση» αναφέρει ο Νίκολα Γκρατιέρι, ένας από τους πιο γνωστούς εισαγγελείς στην Ιταλία, ο οποίος ασχολείται με θέματα της μαφίας.
«Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι πρόκειται απλά για έναν εσπρέσο, όπως υπάρχουν χιλιάδες μπαρ στην Καλαβρία. Φανταστείτε εάν η μαφία ανάγκαζε όλα τα καταστήματα στο Λονδίνο να αγοράζουν το δικό της ψάρι» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Νικάσιο οι μαφιόζικες οργανώσεις στις ΗΠΑ και τον Καναδά ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν τον εσπρέσο σαν όργανο εκβιασμού αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να αγοράζουν συγκεκριμένες μάρκες καφέ. «Είναι πολύ δύσκολο για την αστυνομία να αποδείξει ότι υπάρχει εκβιασμός: Δεν παραδίδεις χρήματα, απλά αγοράζεις καφέ» εξηγεί.