iPhone: Αν σας το κλέψουν κάντε αυτό – Πώς κλειδώνει για πάντα

iPhone: Μια δικλείδα ασφαλείας που αγνοούν οι περισσότεροι κάτοχοι τους, έχουν τα iPhone.

Ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας των iPhone τηλεφώνων, επιτρέπει την πρόσβαση στην συσκευή από απατεώνες, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρει του χρήστες από το να βρουν την κλεμμένη συσκευή τους.

H Wall Street Journal αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο, ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας της συσκευής με το όνομα recovery key, μπορεί να γίνει exploited από το “bad actors”.

Το Bad Actors είναι ένα εργαλείο που κλειδώνει αποτρέπει τους ιδιοκτήτες της συσκευής από το να κάνουν χρήση της, κλειδώνοντάς τους. Η WSJ αναφέρει τον χρήστη Creg Frasca, που είναι κλειδωμένος από την συσκευή του από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Frasca δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να πετάξει μέχρι το Cupertino, προκειμένου να αποδείξει στην Apple πως αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της συσκευής, αλλά και να πληρώσει 10.000 δολάρια, ώστε να πάρει πίσω τον έλεγχο της συσκευής του.

Αυτά γιατί στην συσκευή έχει φωτογραφίες 8 ετών από τις κόρες του που δεν θέλει να χάσει για κανένα λόγο.

Όμως ο Frasca δεν είναι ο μόνος, καθώς υπάρχουν πολλοί χρήστες με το ίδιο πρόβλημα.

Κάποιος έκλεψε το κινητό του Frasca σε ένα μπαρ στο Σικάγο και χρησιμοποίησε τοn κωδικό ξεκλειδώματος, που πιθανότατα είδε πριν κλέψει την συσκευής, για να αλλάξει τον κωδικό του Apple ID του.

Αργότερα σιγούρεψαν πως ο Frasca δεν θα μπορέσει να πάρει τον έλεγχο της συσκευής του ξανά, ενεργοποιώντας το recovery key.

Το recovery key κυκλοφόρησε αρχικά το 2020 από την Apple.

Όταν ενεργοποιείται, δημιουργεί έναν κωδικό 28 ψηφίων, που απαιτείται κάθε φορά που ο χρήστης θέλει να αλλάξει τον κωδικό του για το Apple ID. Αν όμως ο χρήστης δεν το έχει ενεργοποιήσει και το κάνουν αυτοί που κλέψουν την συσκευή του, τότε ο χρήστης χάνει την πρόσβαση στον λογαριασμό του και δεν υπάρχει γυρισμός.

Η Apple μέσω εκπροσώπου της δήλωσε:

“Συμπονούμε τους ανθρώπους που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε όλες τις επιθέσεις στους χρήστες μας πολύ σοβαρά, ανεξάρτητα από το πόσο σπάνιες είναι.

Εργαζόμαστε ακούραστα καθημερινά για να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα των χρηστών μας και πάντα διερευνούμε πρόσθετες προστασίες έναντι αναδυόμενων απειλών όπως αυτό.”

Για να δημιουργήσετε το security key μπορείτε να πάτε στο iPhone ή το iPad σας και να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες:

  • Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις> Το όνομά σας > Συνθηματικό και ασφάλεια
  • Πατάτε στο Ανάκτηση λογαριασμού
  • Ενεργοποιείται την επιλογή
  • Πατάτε Χρήση της ανάκτησης συσκευής και βάζετε τον κωδικό σας.
  • Κρατάτε γραμμένο το recovery key σε ασφαλές μέρος
  • Επιβεβαιώνεται το recovery key στην επόμενη οθόνη

Το πρόβλημα με αυτή την υλοποίηση είναι πως μπορείτε εύκολα να χάσετε το recovery key, είτε το έχετε σε χαρτί είτε αποθηκευμένο κάπου ψηφιακά.

Αν συμβεί αυτό, τότε πείτε αντίο στα δεδομένα σας, αν χάσετε το τηλέφωνό σας, μια για πάντα. Από την άλλη αν δεν το χάσετε και βρείτε ένα τρόπο να μην χαθεί και να είναι ασφαλές, τότε σε περίπτωση κλοπής κρατάτε τα δεδομένα σας και τους κωδικούς σας ασφαλείς.

Στην περίπτωση που έχετε το recovery key, η Apple θα σας ζητήσει την χρήση του, μαζί με ένα τηλέφωνο που έχετε δηλώσει και μια Apple συσκευή για να κάνετε την διαδικασία.

Όμως ακόμα και η Apple παραδέχεται πως η απώλεια του recovery key σημαίνει πως θα κλειδωθείτε εκτός του λογαριασμού σας μόνιμα.

Μάλιστα τα μέρη με πολύ κόσμο είναι κοινός τόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο αν σας κλέψουν την συσκευή, όπου αρκετοί μπορούν να δουν τον κωδικό για να ξεκλειδώσει η συσκευή σας.

Αν ο κλέφτης δει τον κωδικό μετά μπορεί εύκολα να κλέψει την συσκευή σας και να σας κλειδώσει για πάντα.

Στην συνέχεια ενεργοποιεί το recovery key και σας κλειδώνει για πάντα εκτός του λογαριασμού σας.

Μέχρι στιγμής μόνο ένας χρήστης κατάφερε να βγάλει άκρη με την Apple.

Ο λόγος γι ατον Terry Allen, που μετά από μήνες προσπαθειών με Apple, έπεσε πάνω σε έναν καλό εκπρόσωπο, που αφιέρωσε χρόνο για να κάνει στον Allen ερωτήσεις ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του Allen.

Στην συνέχεια απενεργοποίησε το recovery key και ο Allen είχε ξανά πρόσβαση στα δεδομένα του και τις φωτογραφίες του που ήταν και ο λόγος που αφιέρωσε τόσους μήνες από τη ζωή του, ώστε να βγάλει άκρη.

Ο ίδιος δήλωσε πως στάθηκε τυχερός και πλέον κρατάει πάντα backup από τις φωτογραφίες του.

Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιούμε δυνατούς κωδικούς για τις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την συσκευή με το FaceID.

iPhone: Τέλος εποχής! Η μεγάλη αλλαγή – Πώς θα δουλεύουν πλέον

Ούτε κατά… διάνοια δεν θα δούμε στο μέλλον SIM κάρτες στα iPhone, όπως αποφάσισε η Apple!

Την προηγούμενη χρονιά η Apple διέθεσε τη σειρά iPhone 14, όντας το πρώτο τηλέφωνο της εταιρείας χωρίς SIM card tray, αλλά μόνο με eSIM.

Η αλλαγή επηρέασε μόνο τις ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται ότι το iPhone 15 θα ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε άλλα μέρη του κόσμου σύντομα.

Σύμφωνα με τη Γαλλική ιστοσελίδα MacGeneration που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην εταιρεία, αναφέρει ότι η αρχή θα γίνει από τη Γαλλία όπου θα κυκλοφορήσουν μόνο eSIM εκδόσεις του iPhone 15.

Η πληροφορία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Apple τείνει να πουλά τα ίδια μοντέλα σε πλήθος Ευρωπαικών χωρών, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι χώρες όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία και άλλες θα υιοθετήσουν iPhones χωρίς SIM card trays.

iPhone: Δεν έχεις χρήματα να αγοράσεις – Δείτε πώς θα το αποκτήσετε με… νοίκι!

Φυσικά και θα έχετε ακούσει για τη δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτου ή αλλιώς leasing. Tώρα, ωστόσο, και στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για να αποκτήσουμε iPhone!

Από τότε που ο Steve Jobs ανακοίνωσε το πρώτο iPhone σε μια εκδήλωση το 2007, η Apple έχει κυκλοφορήσει τουλάχιστον 34 μοντέλα iPhone.

Με περισσότερα από 1.2 δισεκατομμύρια ενεργά iPhone αυτή τη στιγμή στον κόσμο, είναι ίσως από τις πιο περιζήτητες συσκευές παγκοσμίως.

Παρόλο που η τιμή του iPhone έχει καταστεί απαγορευτική για τον μηνιαίο προϋπολογισμό για πολύ κόσμο, πλέον δεν χρειάζεται να το πάρουμε με δόσεις μέσω δανειακής ή πιστωτικής σύμβασης και να φορτωθούμε χρέος, ή να πληρώσουμε πολλές εκατοντάδες ευρώ εκ των προτέρων για να κάνουμε δικό μας ένα iPhone.

Και αυτό γιατί πλέον μπορούμε να το αποκτήσουμε με leasing.

Μέχρι τώρα το leasing ήταν αρκετά διαδεδομένο στον κλάδο του αυτοκινήτου και ο λόγος που το έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν αντίστοιχος με εκείνον που έκανε και το leasing για ηλεκτρονικές συσκευές γνωστό: δεν απαιτείται να δαπανηθεί αρχικό κεφάλαιο ή να εκταμιευθεί ένα καταναλωτικό δάνειο για την αγορά του αυτοκινήτου.

Η δυνατότητα του leasing διευρύνθηκε το τελευταίο διάστημα και σε άλλους τομείς, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ακόμα και ένα από τα τελευταία μοντέλα του iPhone μόνο με ένα μικρό χρηματικό ποσό κάθε μήνα, με τιμές που ξεκινούν από λιγότερο από 25 ευρώ.

Τη δυνατότητα αυτή δίνει η finloup, η startup που είναι γνωστή για την Buy Now Pay Later υπηρεσία της, που έφερε πρόσφατα το leasing για ηλεκτρονικές συσκευές στη χώρα μας.

Με αυτό τον τρόπο έδωσε την καλύτερη εναλλακτική λύση σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διαθέσουν ένα μεγάλο ποσό για να αποκτήσουν προϊόντα τεχνολογίας είτε λόγω περιορισμένου budget είτε γιατί δεν επιθυμούν τη λύση των δόσεων μέσω πιστωτικής/καταναλωτικού δανείου.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μόλις το 13% των Ελλήνων άνω των 25 ετών έχει πιστωτική κάρτα και ένας από τους λόγους είναι σίγουρα ότι πρόκειται για μια μεγάλη & αγχωτική δέσμευση.

Δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με ένα αγχωτικό χρέος, το οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να το πληρώνουν μέχρι να ξεχρεώσουν -που μάλιστα όταν τελικά καταφέρουν να το αποπληρώσουν, το κινητό τους θα τους φαίνεται μάλλον παλιό και outdated!

Με το leasing, πληρώνεις τη συσκευή σου μόνο για όσο τη χρησιμοποιείς, δεν έχεις τόκους και δεν μπλέκεις με τράπεζες, ενώ μπορείς να το διακόψεις όποτε θέλεις.

iPhone: Αν έχετε αυτές τις ενδείξεις, τότε έχει κολλήσει ιό

iPhone: Κάτι δεν σας πάει… καλά με το iPhone σας και αναρωτιέστε τι έχει συμβεί;

Σε περίπτωση που αναρωτιόσουν για αυτό, ναι, είναι πολύ εύκολο να πιάσει ιό το κινητό σου, όπως συμβαίνει και με τους υπολογιστές.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε ένα κινητό είναι ότι ο ιός στοχεύει σε αδύναμα σημεία και σε εφαρμογές που μπορεί και να μην διαχειρίζονται σωστά τα προσωπικά σου στοιχεία.

  • Αυξημένη χρήση δεδομένων

Αν υπάρχει ιός που δεν έχει εντοπιστεί, θα αυξήσει τη συνολική χρήση δεδομένων.

  • Εφαρμογές που κολλάνε

Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό, αν έχεις αρκετή χωρητικότητα (και όχι αμέτρητες εφαρμογές) αλλά βλέπεις ότι κολλάνε, ίσως έχει τρυπώσει ιός.

  • Υπερθέρμανση

Είναι φυσιολογικό αν συμβαίνει πού και πού, αλλά η συχνή υπερθέρμανση μπορεί να σημαίνει ότι κακόβουλο λογισμικό καταναλώνει γρήγορα RAM.

  • Spam μηνύματα

Είναι σαν τα spam mail. Αν δέχεσαι παράπονα από φίλους ότι τους στέλνεις επικίνδυνα links, μάλλον πρέπει να το ψάξεις.

Τι πρέπει να κάνεις

  • Καθάρισε το ιστορικό σου μέσα από τα settings.
  • Μείνε στις ρυθμίσεις, μπες στο Apple ID και μετά iCloud. Επίλεξε το πιο πρόσφατο backup.
  • Μπες στα Seetings, επίλεξε το General, μετά Reset και Erase all content. Η επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις είναι η έσχατη λύση.

iPhone: Τι κάνει το κουμπί που ελάχιστοι γνωρίζουν

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους iPhone ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη ενός μυστικού κουμπιού.

Χάρη σε ένα βίντεο που έγινε viral στα social media, οι κάτοχοι iPhone ανακάλυψαν ότι η συσκευή τους έχει ένα «μυστικό κουμπί» που τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν διάφορες λειτουργίες στο κινητό τους, που μπορεί να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

«Δεν χρησιμοποιείτε σωστά το iPhone σας εάν δεν χρησιμοποιείται το μυστικό κουμπί στο πίσω μέρος του τηλεφώνου σας» λέει η TikToker «ellyawesometech», η οποία αφιερώνει τα βίντεο που ανεβάζει στο να ανακαλύπτει άγνωστες λειτουργίες σε διάφορες συσκευές τεχνολογίας.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, η TikToker μιλά για τη λειτουργία «Touch Back» στο iPhone, που είναι διαθέσιμη σε κάθε συσκευή που «τρέχει» τουλάχιστον το λειτουργικό σύστημα Ios 14.

Η λειτουργία επιτρέπει στους κατόχους iPhone απλά να αγγίξουν το πίσω μέρος του κινητού τους, κοντά στο σημείο όπου υπάρχει το σήμα της Apple, και να κάνουν το smartphone τους να ξεκινήσει όποια εφαρμογή έχουν προγραμματίσει μέσω του μενού των ρυθμίσεων (settings).

Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε το «μυστικό κουμπί» (Touch Back) να ανοίγει την κάμερα, να τραβάει ένα screenshot, να ανάβει τον φακό ή ακόμα και να ανεβοκατεβάζει τον ήχο.

Στο βίντεό της η TikToker χρησιμοποιεί τη λειτουργία «Touch Back» για να ανοίγει εύκολα την εφαρμογή Shazam, για να βρίσκει ποιο τραγούδι ή μελωδία ακούγεται.

Για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία, πρέπει να πας στα «Settings», να σκρολάρεις προς τα κάτω και να πατήσεις το «Accessibility» και μετά να κλικάρεις «Touch».

Μετά κάνε ξανά scroll down στο «Play back». Θα έχεις την επιλογή να ενεργοποιήσεις είτε το «Double tap» είτε το «Triple tap», αναλόγως εάν θέλετε διπλό ή τριπλό χτύπημα.

Κάνε κλικ για να δείτε ποιες λειτουργίες μπορείτε να κοντρολάρετε με ένα διπλό ή τριπλό tap στο πίσω μέρος του κινητού σας τηλεφώνου iPhone.

iPhone: Πώς θα το καταλάβετε ότι σας παρακολουθούν

Ο… μεγάλος αδερφός παρακολουθεί τα πάντα. Κάθε σελίδα που βλέπετε, κάθε βίντεο, κάθε συνομιλία.

Πώς μπορείτε να διαγράψετε τελείως τα ίχνη σας. Δείτε σε έξι απλά βήματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ο καθένας από εμάς έχει αφήσει μικρό ή μεγάλο αποτύπωμα στο Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι κάποιος άγνωστος από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές μας πληροφορίες.

Υπάρχει κάποιος τρόπος για να σβήσει κανείς τα προσωπικά του δεδομένα από το Διαδίκτυο, ώστε να μην βρίσκονται στη διάθεση διάφορων εταιρειών;

Ουσιαστικά, όχι, αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι, προκειμένου να μειώσει κανείς το ψηφιακό του αποτύπωμα και κατά συνέπεια να μειώσει τις πιθανότητες διοχέτευσης προσωπικών του δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ψηφιακού αποτυπώματος έχει ένα τίμημα: ενδέχεται να επηρεάσει τις επαγγελματικές σας προοπτικές, αφού θα δυσχεράνει την επικοινωνία σας με τυχόν νέους εργοδότες.

Διαγράψτε ή απενεργοποιείστε το λογαριασμό σας σε πλατφόρμες αγορών, στα social media και υπηρεσίες διαδικύου

Σκεφτείτε ποια δίκτυα απαιτούν τη δημιουργία λογαριασμού.

Πέρα από τα πολύ προφανή (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter) υπάρχουν και άλλα, όπως το Reddit ή κάποια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί συγκεντρώνουν προσωπικά στοιχεία.

Μπορεί κανείς να τους διαγράψει ή να τους απενεργοποιήσει μέσω των ρυθμίσεων ασφαλείας ή προσωπικών δεδομένων στον υπολογιστή ή το κινητό του.

Για την απενεργοποίηση ορισμένων λογαριασμών μερικές φορές απαιτούνται περισσότερα βήματα, τα οποια μπορείτε να αναζητήσετε online για την κάθε περίσταση.

Αν εντοπίσετε όμως κάποιον λογαριασμό που δεν μπορεί να διαγραφεί, τότε βάλτε στα στοιχεία κάτι ψεύτικο ή εντελώς τυχαίο.