Ίντερνετ: Ιστορικό αυτό που θα συμβεί – Έρχεται το black out του αιώνα;

Ίντερνετ: Παγκόσμιο μπλακ άουτ αναμένεται να φέρουν ηλιακές καταιγίδες μέσα στο 2024.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι επερχόμενες ηλιακές καταιγίδες θα μπορούσαν να είναι τόσο ισχυρές, που το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα για ολόκληρες εβδομάδες.

Κάθε 11 χρόνια ο Ήλιος περνάει μια φάση γνωστή ως ηλιακό μέγιστο, όπου οι επιφάνειές του αρχίζουν να εμφανίζουν σκοτεινές κηλίδες. Αυτές οι σκοτεινές κηλίδες εκτοξεύουν βίαια ενέργεια προς τον πλανήτη και προκαλούνται από μια αλλαγή στο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου.

Η NASA έχει προβλέψει ότι το επόμενο ηλιακό μέγιστο θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025, ωστόσο, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Dibyendu Nandi, φυσικό από την Ινδία, προβλέπει πως ένα τέτοιο ηλιακό φαινόμενο θα συμβεί στις αρχές του 2024.

Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε την ένταση και τις συνέπειες των ηλιακών καταιγίδων τόσο νωρίς, αλλά θα είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε περισσότερα καθώς πλησιάζει το νέο έτος, δήλωσε μιλώντας στη Mail Online.

Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφική αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά και να διαταράξουν δορυφορικές υπηρεσίες, όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης.

Ίντερνετ: Μένετε σε μια από αυτές τις περιοχές; Ετοιμαστείτε για απίθανες ταχύτητες

Νέες ταχύτητες ίντερνετ για εκατομμύρια Έλληνες το επόμενο διάστημα.

Το Ελεγκτικό συνέδριο ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για το έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband προυπολογισμού 870 εκατομμυρίων ευρώ και με τον δεύτερο ανάδοχο την Terna Fiber.

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο υπογράφθηκε η σύμβαση με τον ΟΤΕ που είναι επίσης ανόδοχος του έργο.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στην Ελλάδα, τόσο μεγάλου προϋπολογισμού που υλοποιείται με τη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Στόχος να καλύψει περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, ώστε να γίνουν επενδύσεις από τους παρόχους για τουλάχιστον 100Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον ως 1GBps.

Η Terna Fiber που αποτελεί κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ ενεργειακής και της Grid Telecom θα υπογράψει με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τη δεύτερη σύμβαση του UFFBB.

Με αυτήν αναλαμβάνει την υλοποίηση του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων σε τέσσερις από τις επτά περιοχές lots. Συγκεκριμένα στις περιοχές:

Lot 2 : 134.000 νοικοκυριά σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).
Lot 4: 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).
Lot 5: 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας)
Lot 6: 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Ο ΟΤΕ έχει υπογράψει από τον Ιούνιο τη σχετική σύμβαση για τις περιοχές:

Lot1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).
Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).
Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Ίντερνετ: Αυτά τα αντικείμενα ευθύνονται που «σέρνεται»

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ισχύ του WiFi στο σπίτι μας. Πέραν όμως των διάφορων τεχνικών προβλημάτων, πολλά υλικά καθημερινής χρήσης ενδέχεται να επηρεάζουν το σήμα.

Τα κυριότερα, σύμφωνα με τη dailymail, είναι τα εξής:

Σκυρόδεμα

Παραδόξως, το σκυρόδεμα λέγεται ότι επηρεάζει την ισχύ του WiFi, καθώς το μέταλλο που περιέχει ανακόπτει το σήμα..

Μεταλλικά αντικείμενα

Ένα παρόμοιο πυκνό υλικό που μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα του διαδικτύου σας είναι το μέταλλο.

Για παράδειγμα οι μεταλλικές περσίδες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Πλαστικό και γυψοσανίδα

Στο πλήθος των οικοδομικών υλικών που συμβάλλουν στην κακή ποιότητα του σήματος WiFi είναι ο σοβάς και οι γυψοσανίδες, αν και η απώλεια σήματος δεν είναι τόσο κακή όσο με τα πιο σκληρά υλικά παραπάνω.

Κεραμικά πλακάκια

Παράλληλα, τα κεραμικά πλακάκια μπορεί να ανακόψουν το WiFi. Επειδή συχνά συνδυάζονται με γύψο ή γυψοσανίδα, τα υλικά αυτά είναι πιθανό να αυξήσουν τις παρεμβολές στο σήμα.

Παράθυρα

Ακόμα ένα αργό WiFi μπορεί να σχετίζεται με τα… παράθυρα, καθώς περιέχουν ένα είδος μεταλλικής μεμβράνης που βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η προσθήκη της μεταλλικής μεμβράνης καθιστά ακόμα πιο εύκολη την απορρόφηση ή την παρεμβολή στα σήματα WiFi.

Καθρέφτες

Ομοίως, οι καθρέφτες φιλοξενούν επίσης μια λεπτή επίστρωση μετάλλου πίσω από το γυαλί τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και αυτοί το σήμα.

Νερό

Έκπληξη αποτελεί το νερό. Τα ενυδρεία για παράδειγμα μπορούν να αποδυναμώσουν το σήμα WiFi.

Έπιπλα

Αν έχετε μεγάλα και συμπαγή έπιπλα στο σπίτι, μπορεί να έχετε μια λιγότερο σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Όσο περισσότερα έπιπλα έχετε και όσο μεγαλύτερα και παχύτερα είναι, τόσο περισσότερο θα διαταραχτεί το σήμα σας.

Λευκές Συσκευές

Οι λευκές συσκευές μπορεί επίσης να είναι αιτία ανησυχίας, δεδομένου ότι συσκευές όπως οι φούρνοι μικροκυμάτων και τα πλυντήρια πιάτων εκπέμπουν τα δικά τους ραδιοκύματα.

Αλλά αν τοποθετήσετε τον δρομολογητή σας μακριά από αυτά τα καθημερινά αντικείμενα, ίσως μπορέσετε να διασώσετε μια αδύναμη σύνδεση WiFi.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου αν αντιμετωπίζετε αυτά τα ζητήματα στο σπίτι σας – με μερικές απλές τροποποιήσεις θα μπορούσατε να βρείτε τον εαυτό σας με καλύτερη σύνδεση.

Ίντερνετ: Σβήστε αμέσως αυτές τις 5 εφαρμογές από το κινητό σας – Θα σας αδειάσουν τους λογαριασμούς

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εταιρείες τεχνολογίας για επικίνδυνα apps.

Οι χρήστες smartphone στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία δέχονται επίθεση από ένα Android trojan με την ονομασία “Anatsa”.

Αυτό το trojan στοχεύει τους πελάτες ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών σε αυτές τις χώρες, ενώ μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερες.

Οι αναλυτές της ThreatFabric παρακολουθούν campaigns που χρησιμοποιούν εφαρμογές που βρίσκονται στο Google Play Store και οι οποίες μεταφέρουν το νέο τραπεζικό trojan.

Στο πιο πρόσφατο campaign, το οποίο στοχεύει σε 600 οικονομικές εφαρμογές από όλο τον κόσμο, εμπλέκονται εφαρμογές που έχουν πάνω από 30.000 λήψεις.

Στόχος είναι η κλοπή των διαπιστευτηρίων που χρησιμοποιούν οι πελάτες στις τραπεζικές εφαρμογές και η έναρξη δόλιων συναλλαγών μέσω της εκτέλεσης DTO (Device-Takeover Fraud).

Μετά από ένα διάλειμμα έξι μηνών, τον περασμένο Μάρτιο, το ThreatFabric είδε ενδείξεις για ένα νέο campaign με το Anatsa.

Μια εφαρμογή που βρισκόταν στο Google Play Store και εμφανιζόταν ως πρόγραμμα ανάγνωσης PDF, κατέβαζε μέσω GitHub το payload μόλις εγκαθίστατο. Το payload ήταν μεταμφιεσμένο ως πρόσθετο στην αρχική εφαρμογή.

Μόλις η εφαρμογή αναφέρθηκε στη Google, αφαιρέθηκε από το Play Store. Αλλά ένα μήνα αργότερα, οι επιτιθέμενοι πρόσθεσαν στο κατάστημα εφαρμογών άλλη μια εφαρμογή.

Αυτή τη φορά ήταν μια εφαρμογή προβολής PDF. Για άλλη μια φορά, ένα payload κατέβαινε μεταμφιεσμένο ως πρόσθετο της αρχικής εφαρμογής.

Όπως και προηγουμένως, η εφαρμογή αναφέρθηκε στη Google και αφαιρέθηκε από το Play Store. Όμως, όλο αυτό δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Ανακαλύφθηκαν τρεις ακόμα εφαρμογές στο Play Store τον περασμένο και αυτόν τον μήνα.

Χρειάζονται από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να καταχωρηθούν αυτές οι κακόβουλες εφαρμογές στο Play Store. Οπότε, ανά πάσα στιγμή υπάρχει στο Play Store μία εφαρμογή που κουβαλάει το Anatsa και περιμένει να εντοπιστεί, να αναφερθεί, και να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με το ThreatFabric, η ανάλυσή τους αποκαλύπτει ότι οι δράστες μπορούν να έχουν ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές δημοσιευμένες στο κατάστημα , από διαφορετικούς λογαριασμούς προγραμματιστών.

Ωστόσο, μόνο μία ενεργεί ως κακόβουλη, ενώ οι άλλες είναι αντίγραφα ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθούν μόλις η αρχική απομακρυνθεί από το κατάστημα εφαρμογών.

Μια τέτοια τακτική βοηθά τους δράστες να διατηρούν πολύ μεγάλα campaign, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που απαιτείται για τη δημοσίευση μιας άλλης εφαρμογής που κουβαλάει το Anatsa.

Μόλις μία συσκευή μολυνθεί, το trojan μπορεί να συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως διαπιστευτήρια, στοιχεία πιστωτικής κάρτας, υπόλοιπο λογαριασμών, πληροφορίες συναλλαγών, και άλλα.

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους για τη δημιουργία συναλλαγών με χρήση του τραπεζικού λογαριασμού του θύματος.

Δεδομένου ότι οι συναλλαγές αυτές χρησιμοποιούν τις ίδιες συσκευές που χρησιμοποιούν συνήθως οι πελάτες της τράπεζας που αποτελούν στόχο, είναι δύσκολο για τα anti-fraud συστήματα να εντοπίσουν τις παράνομες συναλλαγές.

Το 2021, το ThreatFabric ανακάλυψε ένα παλιό campaign του Anatsa στο Google Play, όταν το trojan εγκαταστάθηκε πάνω από 300.000 φορές από εφαρμογές που προσποιούνταν ότι ήταν σαρωτές PDF, σαρωτές κωδικών QR, εφαρμογές Adobe Illustrator, και εφαρμογές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης.

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις με το Anatsa περιλαμβάνουν τις παρακάτω εφαρμογές. Αν και μπορεί να έχουν απομακρυνθεί από το Google Play Store, πιθανώς κάποιοι να τις έχουν περασμένες ακόμα στα τηλέφωνα τους ή να τις κατεβάσουν από άλλες πηγές.

Οπότε, δίπλα στα ονόματα των εφαρμογών υπάρχουν αυτά των πακέτων τους, για πιο εύκολο εντοπισμό.

PDF Reader – Edit & View PDF: lsstudio.pdfreader.powerfultool.allinonepdf.goodpdftools
PDF Reader & Editor: com.proderstarler.pdfsignature
PDF Reader & Editor: moh.filemanagerrespdf
All Document Reader & Editor: com.mikijaki.documents.pdfreader.xlsx.csv.ppt.docs
All Document Reader and Viewer: com.muchlensoka.pdfcreator

Ακόμη και αν έχουν αφαιρεθεί από το Play Store, σε περίπτωση που εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας, μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι πρόκειται για τραπεζικά trojan που επιδιώκουν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Οπότε, αν έχετε κάποια από αυτές τις πέντε στο Android smartphone σας, διαγράψτε τις αμέσως και φροντίστε να ελέγχετε το τραπεζικό σας υπόλοιπο για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι περίεργο.