Instagram: Νέες αλλαγές στα stories – Ήρθαν ξανά τα πάνω… κάτω

Instagram: Μια νέα δυνατότητα λανσάρει η δημοφιλής εφαρμογή, φέρνοντας νέες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των stories. Δείτε στο xristika.gr τι αλλάζει…

Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις εμφανίζονταν ως απάντηση στα προσωπικά τους μηνύματα. Μέσω των Private Story Likes, οι χρήστες θα τους δείχνουν μεν την αντίδραση, η οποία δεν θα εμφανίζονται στα DM.

Ο επικεφαλής του Instagram, Άνταμ Μοσέρι, ανέφερε ότι «πλέον, περνώντας από τα stories, θα υπάρχει ένα εικονίδιο καρδιάς μεταξύ του σημείου που γράφουμε τα μηνύματα και του εικονιδίου των reactions. Αν το πατήσουμε, θα στείλει την αντίδραση στον δημιουργό του story. Η αντίδραση θα εμφανίζεται στη λίστα προβολής κι όχι στα DM».

Στόχος είναι ότι θα υπάρξει μεν έκφραση στήριξης, χωρίς επιβάρυνση ων DM.

Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια το Instagram, το οποίο ανήκει πλέον στη Meta, κάνει δοκιμές. Μία από αυτές είχε να κάνει και με την απόκρυψη των likes στη ροή όμως, εντέλει, η επιλογή παρέμεινε ανοιχτή για τον κάθε χρήστη, που μπορεί να αποφασίζει αν θα επιτρέπεται η απόκρυψή τους.

Το περασμένο φθινόπωρη, η εταιρεία επέτρεψε τη διαγραφή εικόνων και βίντεο από καρουζέλ.

Instagram: Αποκάλυψη – Αυτοί είναι οι Έλληνες «influencers» με τους ψεύτικους followers

Την ώρα που έχουν κάνει… κλίκα στο Instagram, η αλήθεια για τους πραγματικούς followers των Ελλήνων Influencers δείχνει το «παιχνίδι» που παίζουν σε βάρος των θαυμαστών τους!

Η Fasthosts.co.uk ανέλυσε τους λογαριασμούς διασήμων στο Instagram και ανακάλυψε πόσοι αληθινοί και fake λογαριασμοί τους ακολουθούν και τα αποτελέσματα θα σας σοκάρουν!

Η Ιωάννα Τούνη, ο Αλέξανδρος Κοψιάλης και η Ελένη Φουρέιρα έχουν τους περισσότερους fake followers στο Instagram με σχεδόν 25-37% ύποπτων λογαριασμών στο προφίλ τους!

Η Kylie Jenner έγινε η πρώτη γυναίκα που έφτασε τους 300 εκατομμύρια followers στο Instagram, με το ένα τρίτο των followers της να είναι ψεύτικοι. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η Kylie και η Kendall Jenner και η Blake Lively έχουν τους μεγαλύτερους fake followers!

Στην λίστα με influencers παγκοσμίας φήμης οι Kendall Jenner, Justin Bieber και Rihanna βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα υψηλότερα ποσοστά fake followers.
4 από τους 25 διάσημους της λίστας με τους περισσότερους ύποπτους Instagram λογαριασμούς είναι από τη μουσική βιομηχανία.
Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στους Instagram ακόλουθους των διασημότερων influencers του πλανήτη, διαπιστώνει κανείς ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν εκφοβιστικοί. Φυσικά αυτό δεν είναι σοκαριστικό διότ είναι γνωστό ότι τα ψεύτικα προφίλ και τα bots είναι άπειρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα νούμερα που βλέπουμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως Έλληνες αθλητές παγκοσμίως φήμης όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και Γιάννης Αντετοκούμπο βρίσκονται στη λίστα (9η και 5η θέση) αλλά παρόλο το ποσοστό των ψεύτικων ακολούθων οι λογαριασμοί τους στο Instagram έχουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής ακολούθων. Αυτό σημαίνει πως οι ακόλουθοί τους αλληλεπιδρούν με τα προφιλ κάνοντας likes, comments, shares κ.ά.

Η αναλυτική μελέτη για τους Έλληνες influencers βρίσκεται παρακάτω αλλά και η λίστα με τους παγκοσμίους φήμης influencers βρίσκεται εδω: https://www.fasthosts.co.uk/the-biggest-fake-influencers

Instagram: Γίνεται συνδρομητικό; Όλη η αλήθεια

Το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι στο μάτι του κυκλώνα καθώς οι φήμες αναφέρουν πως θα γίνει συνδρομητικό; Τι πραγματικά ισχύει; Διαβάστε όλη την αλήθεια στο xristika.gr

Μια νέα κατηγορία είναι έτοιμη να λανσαριστεί όπου οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν συνδρομή. Δείτε τι έρχεται στο instagram.

Καινούργια υπηρεσία με περιεχόμενο επί πληρωμή λανσάρει το Instagram ξεκινώντας πιλοτικά από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι χρήστες της πλατφόρμας θα μπορούν να κάνουν εγγραφή σε infuencers να πληρώνουν ένα ποσό με το μήνα και να βλέπουν περιεχόμενο που οι άλλοι χρήστες δεν θα μπορούν να δουν.

Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικά Stories και live streams και θα ξεχωρίζουν καθώς θα έχουν ένα μωβ ταμπελάκι δίπλα στο όνομά τους όταν αλληλεπιδρούν με σχόλια ή άλλους τρόπους με τον influencer, για ξεχωρίζουν από τους απλούς χρήστες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση θα υπάρχουν διάφορα συνδρομητικά πακέτα για να επιλέξει κάποιος. μηνιαία συνδρομή μπορεί να ξεκινά από 0,99 δολάρια και να φτάνει μέχρι και τα 99,99 δολάρια ανά μήνα! Ο κάθε influencer θα μπορεί να διαλέξει μόνος του το ποσό που θα χρεώνει και όλα τα χρήματα θα μένουν σε αυτόν, αφού το Instagram ξεκαθάρισε πως δε θα αρχίσει να παίρνει μερίδιο μέχρι το 2023.

Το instagram θεωρεί ότι αυτός είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουν οι infuencers ένα σταθερό εισόδημα από το περιεχόμενο που παράγουν.

Instagram: Οι πιο συχνές απάτες

Παράλληλα, στη χαρά των… επιτήδειων έχει εξελιχθεί το Instagram, καθώς αποτελεί πρόσφορο έδαφος να χακάρουν στοιχεία και λογαριασμούς από τους χρήστες. Δείτε στο xristika.gr πώς θα προφυλαχθείτε…

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να ελέγχουν τις πλατφόρμες τους και να τις διατηρούν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, αλλά δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστούν οι απατεώνες που είναι αποφασισμένοι να εξαπατήσουν τους χρήστες των social media και να τους αποσπάσουν τόσο τα ευαίσθητα δεδομένα όσο και τα χρήματά τους.

Το Instagram, για παράδειγμα, είναι ένα από τα τέσσερα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο με πάνω από 1 δισ. ενεργούς χρήστες, αριθμός που είναι προφανές ότι προσελκύει τους κυβερνοεγκληματίες.

Το θετικό είναι ότι μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα τις περισσότερες απάτες, αν προσεγγίσετε όλα όσα βλέπετε με μια υγιή δόση αμφιβολίας και αν παραμείνετε σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με την ESET, εκ των κορυφαίων εταιρειών κυβερνοασφάλειας, τρεις είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες.

Instagram: Οι… ρομαντικές απάτες

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τις ρομαντικές απάτες με τις εφαρμογές γνωριμιών, στην πραγματικότητα, οι ρομαντικές απάτες μπορούν να συμβούν και στα social media και άρα και στο Instagram. Αυτοί οι τύποι απάτης, ωστόσο, προϋποθέτουν ότι ο απατεώνας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιθανών θυμάτων του.

Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο φλερτ, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει με τον απατεώνα να κάνει like στις αναρτήσεις του θύματος, να σχολιάζει και τελικά να στέλνει απευθείας μηνύματα. Μόλις ο απατεώνας βεβαιωθεί ότι έχει κάτω από την επιρροή του το θύμα, τότε θα αρχίσει να ζητά χρήματα για να ξεπεράσει μια ψεύτικη ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή για να πληρώσει το αεροπορικό ταξίδι για να σας συναντήσει, κλπ.

Και αν θεωρείτε ότι είναι κάπως απίθανο να πέσει κάποιος θύμα ρομαντικής απάτης, ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, το 2020, οι απώλειες από τις ρομαντικές απάτες άγγιξαν το ιλιγγιώδες ποσό των 304 εκατομμύριων δολαρίων, και αυτό το ποσό περιλαμβάνει μόνο τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν και μόνο στις ΗΠΑ.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εντοπίσετε ένα ψευτο-καρδιοκατακτητή που προσπαθεί να σας ξαλαφρώσει από τα χρήματά σας. Εάν οι υποψήφιοι μνηστήρες φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί, κάντε μια γρήγορη αντίστροφη αναζήτηση των φωτογραφιών τους στις εικόνες Google για να μάθετε αν είναι πραγματικά αυτοί που λένε ότι είναι. Εάν αρχίσουν να ακυρώνουν τα ραντεβού ή να βρίσκουν δικαιολογίες για να μην συναντηθούν μαζί σας, αυτό θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες και να τους ρωτήσετε για τα κίνητρά τους. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι εάν προσπαθούν να αποφύγουν τις βιντεοκλήσεις, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδειχθεί ότι δε μοιάζουν σε τίποτα με τις φωτογραφίες που έχουν στο προφίλ τους.

Instagram: Ηλεκτρονικό… ψάρεμα

Αν χρησιμοποιούσαμε μια σχετικά μικρή υπερβολή για να περιγράψουμε τις απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος», θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τόσο παλιές όσο και το ίδιο το Internet και είναι ένας τύπος απάτης που αρέσει στους κυβερνοεγκληματίες.

Με απλά λόγια, ο τελικός στόχος τους είναι να σας ξεγελάσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία και τα διαπιστευτήριά σας και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες – είτε να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας είτε να τα πουλήσουν στο σκοτεινό διαδίκτυο.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να σας εξαπατήσουν είναι να σας κάνουν να αισθανθείτε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη ή επείγουσα κατάσταση. Για παράδειγμα, θα σας στείλουν παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι κάποιος μη εξουσιοδοτημένος χρήστης μπορεί να έχει συνδεθεί στο λογαριασμό σας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το email περιλαμβάνει συνήθως έναν πλαστό σύνδεσμο επαναφοράς κωδικού πρόσβασης, ο οποίος, αφού γίνει κλικ, θα σας μεταφέρει σε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης στο Instagram, η οποία θα συλλέξει τα διαπιστευτήριά σας και θα επιτρέψει στους απατεώνες να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Εναλλακτικά, οι απατεώνες μπορεί να υπονοούν ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων και ότι πρέπει να ρυθμίσετε το θέμα, κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο και συμπληρώνοντας μια φόρμα. Ωστόσο, αν το κάνετε αυτό, θα ανακατευθυνθείτε σε μια άλλη ψεύτικη σελίδα σύνδεσης. Μερικές φορές οι απατεώνες θα προσποιηθούν ότι επικοινωνούν μαζί σας από το τμήμα υποστήριξης του Instagram.

Τι μπορείτε να κάνετε: Για να μην πέσετε θύμα, παρατηρήστε κάποια σημάδια όπως αν στο κείμενο υπάρχουν ορθογραφικά λάθη και κακή γραμματική ή αν δεν σας προσφωνούν με το όνομα αλλά χρησιμοποιούν μια πιο γενική λέξη όπως «Αγαπητοί» κλπ.

Τέλος, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα: εάν δεν σχετίζεται με επίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιθανότατα πρόκειται για απάτη.

Instagram: Η απάτη με τα σήματα επαλήθευσης (verification badge scam)

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να προσέξετε στο Instagram είναι οι απάτες επαλήθευσης λογαριασμού ή αλλιώς οι απάτες σήματος επαλήθευσης, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς. To μπλε σήμα επαλήθευσης δίπλα σε έναν λογαριασμό Instagram υποδηλώνει ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει πράγματι στη διασημότητα, influencer ή εταιρεία.

Το πολυπόθητο μπλε σήμα επαλήθευσης σημαίνει βεβαίως ότι έχετε ένα μεγάλο κοινό που σας ακολουθεί και ότι ασκείτε επιρροή σε κάποιο βαθμό στην κοινότητά σας. Αυτό ανοίγει σας τις πόρτες σε διάφορες ευκαιρίες, όπως το να κερδίσετε χρήματα από το περιεχόμενό σας μέσω συμφωνιών χορηγίας με διάφορες εταιρίες για να παρουσιάσετε τα προϊόντα τους.

Σε αυτό το πολυπόθητο μπλε σήμα ποντάρουν οι απατεώνες. Η απάτη είναι σχετικά απλή: ο απατεώνας θα επικοινωνήσει μαζί σας, πιθανότατα μέσω άμεσου μηνύματος, προσφέροντάς σας την έκδοση του σήματος επαλήθευσης για το προφίλ σας έναντι αμοιβής. Ωστόσο, αν πληρώσετε, το μόνο πράγμα που θα επαληθευτεί είναι το γεγονός ότι πέσατε θύμα απάτης.

Τι μπορείτε να κάνετε : Θα πρέπει απλά να ξέρετε ότι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος το μπλε σήμα επαλήθευσης είναι μέσω του ίδιου του Instagram, ακολουθώντας τους Όρους Χρήσης και τις Οδηγίες του και περνώντας από την επίσημη διαδικασία υποβολής αίτησης. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ψάχνει τακτικά για κακόβουλους παράγοντες και αν διαπιστώσει ότι ένας λογαριασμός απέκτησε επαλήθευση πέρα από τα συνήθη μέσα, θα λάβει άμεσα μέτρα.