Ηλιακός θερμοσίφωνας: Επιδότηση μέσα στο 2022 – Αυτό είναι το σχέδιο

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η επιδότηση καταφτάνει για αντικατάσταση του κλασικού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα μέσα στο 2022. «Τρέχει» το πρόγραμμα.

Ολοταχώς για την έναρξη του νέου προγράμματος αντικατάστασης συσκευών που δίνει νέα επιδότηση, αυτή τη φορά, για ηλιακό θερμοσίφωνα για τα νοικοκυριά. Τα νεότερα που υπάρχουν για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα είναι ελάχιστα, όμως είναι σημαντικά για εκείνους που αντέχουν το κόστος της αλλαγής, το οποίο θα είναι μεγάλο, παρά την έκπτωση που θα δοθεί.

Έχει ήδη «σφραγίσει» η πιο σημαντική εξέλιξη, που ήταν να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Repower EU, με το Ecofin να έχει δώσει «πράσινο φως» για να ξεκινήσει.

Στην τελική ευθεία, πλέον, είναι τα κριτήρια με τα οποία θα δοθούν ακόμα και 1.000 ευρώ για αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα που έχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, που περιμένουν να δουν εάν θα βγει ο οικογενειακός προϋπολογισμός για να επενδύσουν σε μια σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα 2022: Οι δικαιούχοι

Περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι και να τους αντικαταστήσουν.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση θα διαμορφωθεί αναλογικά:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Θα πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοικος Ελλάδας, να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για πάνω από μία κατοικία.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Σε πόσο καιρό κάνετε απόσβεση

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 35-40% κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Με την αντικατάσταση του με ηλιακό θερμοσίφωνα οι καταναλωτές θα έχουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 60% στο ρεύμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια χρονιά που η ακρίβεια στο ρεύμα χτυπά κόκκινο και Κυβέρνηση και πολίτες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς.

Είτε με επιδότηση, είτε χωρίς, ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμφέρει και αυτό γιατί με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα γλιτώνετε 370 με 450 ευρώ τον χρόνο.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πόσο συμφέρει

Τα υπέρ του ηλιακού θερμοσίφωνα

  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
  • Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
  • Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας με την εγκατάσταση κοστίζει 1000€, ενώ η απόσβεση του γίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.
  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
  • Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Τα κατά του ηλιακού θερμοσίφωνα

  • Μέχρι πρότινος χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα η 48ωρη άδεια έχει αντικατασταθεί με την άδεια μικρής κλίμακας, που όμως δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση ενός απλού ηλιακού.
  • Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ο χώρος να γίνει η εγκατάσταση.
  • Οι ηλιακοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Για παράδειγμα ηλιακός σε επταώροφη πολυκατοικία με χρήση σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
  • Απαιτείται η έγκριση και σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του ηλιακού.
  • Σε κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια απαιτείται ειδική εγκατάσταση που έχει αυξημένο κόστος.
  • Χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
  • Σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ζεστού νερού.

Φωτοβολταϊκά στο σπίτι με επιδότηση και άλλα προγράμματα

Άλλα προγράμματα του υπουργείου προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, την αγορά οικιακών συσκευών καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.

Για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Εντός των ημερών θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα οποία 100 εκατ. θα διατεθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα στους τομείς εμπορίου και τουρισμού.

Τι κερδίζει η Ελλάδα από την ενσωμάτωση του REPowerEU

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την απόφαση του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δήλωσε τα εξής:

«Οι Υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν χθες, 4 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, με συντριπτική πλειοψηφία, την υιοθέτηση της πρότασης αναθεώρησης του Κανονισμού για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης ενός νέου κεφαλαίου, του REPowerEU, κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRPs).

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 18 Μαΐου 2022, με σκοπό την επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ένδεια και η κλιματική κρίση και να σταματήσει η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα, ιδίως ρωσικής προέλευσης.

Τα μέτρα του σχεδίου REPowerEU εκτιμάται ότι δύνανται να ανταποκριθούν σε αυτή τη φιλοδοξία, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της ταχύτερης εξάπλωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δράση για το Κλίμα.

Μέτρα που έχουν ήδη ενταχθεί στα εγκεκριμένα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να συμπεριληφθούν στο νέο κεφάλαιο και να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον αναβαθμίζονται, ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με τους διακηρυγμένους στόχους του REPowerEU, συμπεριλαμβάνοντας τον συντονισμένο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών και εθνικών υποδομών, καθώς και ενεργειακών έργων και μεταρρυθμίσεων.