Ηλιακός θερμοσίφωνας: Είναι επίσημο – Πήρε «πράσινο» φως η επιδότηση

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα νεότερα για την επιδότηση έρχονται από την Ευρώπη. Το κονδύλι πήρε «πράσινο φως».

Στην τελική ευθεία είναι το νέο πρόγραμμα για αντικατάσταση του θερμοσίφωνα με ηλιακό θερμοσίφωνα και μάλιστα με κρατική επιδότηση. Το νέο πρόγραμμα πληρώνει από 800 έως 1.000 ευρώ.

Το Ecofin συνεδρίασε και έδωσε την έγκριση και πλέον είναι θέμα χρόνου να δημοσιευτεί ο πλήρης οδηγός με τα κριτήρια και τους δικαιούχους.

Σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι το Ecofin ενσωμάτωσε τελικά το κεφάλαιο REPowerEU κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό την επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης.

Έτσι, πλέον, ξεκινά και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τις περαιτέρω ανακοινώσεις και διευκρινίσεις για το πότε και ποιοι θα μπορέσουν να αλλάξουν τον θερμοσίφωνα ρεύματος που διαθέτουν και να τον αντικαταστήσουν με ηλιακό.

Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:

«Τα μέτρα του σχεδίου REPowerEU εκτιμάται ότι δύνανται να ανταποκριθούν σε αυτή τη φιλοδοξία, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της ταχύτερης εξάπλωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δράση για το Κλίμα.

Μέτρα που έχουν ήδη ενταχθεί στα εγκεκριμένα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να συμπεριληφθούν στο νέο κεφάλαιο και να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον αναβαθμίζονται, ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με τους διακηρυγμένους στόχους του REPowerEU, συμπεριλαμβάνοντας τον συντονισμένο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών και εθνικών υποδομών, καθώς και ενεργειακών έργων και μεταρρυθμίσεων.»

Οι δικαιούχοι για αντικατάσταση θερμοσίφωνα

Περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι και να τους αντικαταστήσουν.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες και η έκπτωση θα διαμορφωθεί αναλογικά:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Θα πρέπει επίσης ο ενδιαφερόμενος να είναι κάτοικος Ελλάδας, να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορεί κανείς να κάνει αίτηση για πάνω από μία κατοικία.

Τα υπέρ του ηλιακού θερμοσίφωνα

  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
  • Άφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
  • Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη. Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας με την εγκατάσταση κοστίζει 1000€, ενώ η απόσβεση του γίνεται μέσα σε 5-6 χρόνια.
  • Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
  • Τέλος υπάρχει και επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον που μπορεί να φτάσει και το 70%.

Τα κατά του ηλιακού θερμοσίφωνα

  • Μέχρι πρότινος χρειαζόταν άδεια από την πολεοδομία για την εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τώρα η 48ωρη άδεια έχει αντικατασταθεί με την άδεια μικρής κλίμακας, που όμως δεν είναι απαραίτητη για την εγκατάσταση ενός απλού ηλιακού.
  • Πολλές φορές μπορεί να μην υπάρχει ο χώρος να γίνει η εγκατάσταση.
  • Οι ηλιακοί δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί αν υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κατανάλωση. Για παράδειγμα ηλιακός σε επταώροφη πολυκατοικία με χρήση σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.
  • Απαιτείται η έγκριση και σύμφωνη γνώμη της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση του ηλιακού.
  • Σε κεκλιμένες στέγες με κεραμίδια απαιτείται ειδική εγκατάσταση που έχει αυξημένο κόστος.
  • Χρειάζονται συντήρηση τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια.
  • Σε μέρες χωρίς ηλιοφάνεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ζεστού νερού.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Σε πόσο καιρό κάνετε απόσβεση

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 35-40% κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Με την αντικατάσταση του με ηλιακό θερμοσίφωνα οι καταναλωτές θα έχουν εξοικονόμηση τουλάχιστον 60% στο ρεύμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια χρονιά που η ακρίβεια στο ρεύμα χτυπά κόκκινο και Κυβέρνηση και πολίτες ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς.

Είτε με επιδότηση, είτε χωρίς, ο ηλιακός θερμοσίφωνας συμφέρει και αυτό γιατί με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα γλιτώνετε 370 με 450 ευρώ τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σήμερα μας στοιχίζει περίπου 1.000€ συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης και του ΦΠΑ (150lt υψηλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας) και αυτό είναι το κόστος που καλούμαστε να αποσβέσουμε, μια απόσβεση που γίνεται δηλαδή με πρόχειρους υπολογισμούς σε 5 χρόνια το πολύ.

Ανακαίνιση με το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω»

Προ ημερών το υπουργείο Ενέργειας και συγκεκριμένα ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε νέους έως 39 ετών να χρηματοδοτήσουν μέχρι και την αλλαγή στα πλακάκια του σπιτιού τους.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θυμίζουν αρκετά αυτές των παραδοσιακών προγραμμάτων του «Εξοικονομώ».

Πιο συγκεκριμένα, καλύπτονται:

  • η αντικατάσταση κουφωμάτων,
  • η εξωτερική θερμομόνωση,
  • τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης,
  • τα συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης,
  • οι συσκευές Smart Home αλλά και οι απλές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες προβλέπονταν στο ξεχωριστό πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Σχετικά με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή το σκέλος της ανακαίνισης, αυτές περιλαμβάνουν:

  • ανακαίνιση χώρων μπάνιου και αντικατάσταση ειδών υγιεινής,
  • ανακαίνιση χώρων κουζίνας,
  • αντικατάσταση πόρτας εισόδου,
  • αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων,
  • αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων,
  • αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων,
  • επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.

Αλλάξτε κουφώματα με επίδομα

Mετά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες αλλά και την ανακαίνιση, θα μπορέσετε να αλλάξετε και τα κουφώματα καθώς είναι αυτά άλλωστε που προσφέρουν και καλύτερη ενεργειακή θωράκιση ενός σπιτιού καθώς με νέα κουφώματα μειώνονται οι απώλειες σε θέρμανση.

Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένονται επιδοτήσεις που θα επιτρέψουν στους πολίτες που ενδιαφέρονται να αλλάξουν πόρτες και παράθυρα με νέα που θα μπορούν να διατηρούν τη ζέστη στο εσωτερικό και έτσι να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση ενέργειας.