Ηλεκτρικό ρεύμα: Έλεος! Είναι αδύνατον να πληρωθούν αυτοί οι λογαριασμοί

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποια δώρα Χριστουγέννων και ποια επιδόματα; Το ηλεκτρικό ρεύμα τρώει το μηνιάτικο και προκαλεί απόγνωση στους καταναλωτές. Αδύνατον να πλήρωθούν αυτά τα ποσά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Συνθήκες παράλυσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δείχνουν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου που συνεχίζουν να σπάνε όλα τα ρεκόρ αφού η τιμή στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρεί σήμερα κάτω από τα 170 ευρώ η μεγαβατώρα, παραμένει όμως σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το μαρτύριο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι παρομοιάζει με ατομική βόμβα που απειλεί τα θεμέλια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το υψηλότερο κόστος φρενάρει επενδύσεις, αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να κλείσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή τους, ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη καλπάζει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει τη στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, ρίχνοντας βαριά σκιά στις οικονομικές προοπτικές.

Το γεγονός μάλιστα ότι η αποκλιμάκωση τιμών δεν είναι ορατή ούτε και μετά το α΄τρίμηνο του 2022, αποδεικνύεται και από τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και φτάνουν τα 165 ευρώ/MW με πρόβλεψη για 123,5 ευρώ/MW το καλοκαίρι του 2022.

Την ίδια στιγμή, οι εξαντλημένες αποθήκες της ΕΕ, η μειωμένη παραγωγή πράσινης ενέργειας αλλά και η εκτίναξη της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την στάση της Ρωσίας στην τροφοδοσία της ΕΕ με αέριο και την απόσυρση τεσσάρων πυρηνικών μονάδων στην Γαλλία που κατά παράδοση αποτελεί κύριο εξαγωγέα ενέργειας στην Ευρώπη, πυροδοτούν το απειλητικό κοκτέιλ τιμών που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα η ελληνική κυβέρνηση.

Στην αρχή της εβδομάδας η τιμή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα 216,21 ανά μεγαβατώρα. Ήδη για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιδοτηθούν οι τιμές ηλεκτρισμού αλλά και τα επιδόματα θέρμανσης έχουν εκταμιευτεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης πόροι άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, γίνεται αντιληπτό ότι οι δαπάνες για την αγορά ηλεκτρισμού θα εκτοξευτούν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν πρόσθετες ενέσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ που έχει τη ευθύνη για τη διαχείριση των δικαιωμάτων ρύπων που αποτελούν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο των επιδοτήσεων, για το 2022 υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τα CO2 θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ ωστόσο υπολείπονται από τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών που συνεχώς μεγαλώνουν.

Η ξέφρενη κούρσα τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού συνεχίζεται και σήμερα με την ελληνική αγορά να χτυπά νέα ρεκόρ στο χρηματιστήριο ενέργειας καθώς η χονδρεμπορική τιμή προσεγγίζει τα 416 ευρώ/MW αυξημένη κατά 21,5% και υπολογίζεται να φτάσει η μέγιστη έως και τα 542,5 ευρώ MW.

Την υψηλότερη τιμή κατέχει μακράν η Γαλλία, όπου η τιμή χονδρεμπορικής σκαρφαλώνει στα 452,94 ευρώ/MW ενώ με εξαίρεση την Ελβετία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές ξεπερνούν τα 400 ευρώ / MW.

Το εγχώριο ενεργειακό μείγμα δικαιολογεί την τσουχτερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αφού σήμερα το 52,68% της ζήτησης θα καλυφθεί από φυσικό αέριο, από υδροηλεκτρικά το 15,27% ενώ από ΑΠΕ μόλις το 11,94%.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τι λογαριασμοί φτάνουν σε απλά νοικοκυριά

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους καταναλωτές. Ο λογαριασμός ρεύματος του παραδείγματος είναι πραγματικός και ένας από τους πρώτους εκκαθαριστικούς που περιλαμβάνουν καταναλώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Αποδεικνύει δε, ότι παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, η χρέωση μιας κιλοβατώρας -σε τελική τιμή λιανικής- μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 λεπτά.

Ο καταναλωτής του παραδείγματος έλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό με κατανάλωση 692 κιλοβατωρών -515 στην ημερήσια κατανάλωση και 177 στην νυχτερινή- οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα 40 ημέρων.

Είναι μια κατανάλωση που ξεφεύγει λίγο από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά δεν θεωρείται «ακραία» ειδικά για φθινοπωρινούς μήνες, όπου ξεκινούν και ανάβουν και το θερμοσίφωνο αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας εισέπραξε για τον εαυτό της περί τα 74 ευρώ. Τιμολόγησε με 11 λεπτά την ημερήσια κιλοβατώρα και με 8 λεπτά την νυχτερινή. Σε αυτό το ποσό όμως προστέθηκαν επιπλέον… 155 ευρώ εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Δηλαδή, η χρέωση ενέργειας τριπλασιάστηκε στο συγκεκριμένο διάστημα λόγω της ρήτρας, η οποία επιβάρυνε με το δυσθεώρητο ποσό των 22 λεπτών την κάθε κιλοβατώρα.

Μπροστά σε τέτοια επιβάρυνση, τι να κάνουμε και τα περίπου 48 ευρώ που ήταν η επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Απλώς περιόρισαν την έκταση της ζημιάς. Φυσικά, στον τελικό λογαριασμό προστέθηκαν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (περίπου 32,17 ευρώ) αλλά και ο ΦΠΑ 14,59 ευρώ.

Αυτή θα είναι η εικόνα για όλους τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καθώς και ο τρέχων μήνας κινείται με πολύ υψηλά επίπεδα τιμών χονδρικής.

Οι καταναλωτές που έχουν μείνει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα επιβαρυνθούν με τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα της ρήτρας όποια και αν είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζονται.

Για τους δε πρώτους μήνες του 2022 θα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και αν θα θεσπιστούν ή όχι κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα και ποσά

Αναστολή τελών χρήσης δικτύου για τους καταναλωτές φυσικού αερίου το ίδιο δίμηνο. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η στήριξη από 24 ευρώ θα φτάσει τα 45 ευρώ. Μέτρα και για την βιομηχανία με αναστολή πληρωμών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Έτσι, η επιδότηση που θα χορηγηθεί ανά λογαριασμό για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανέρχεται σε 39 ευρώ και αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Αντίστοιχα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η στήριξη από 24 ευρώ θα φτάσει τα 45 ευρώ.

Για να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα προικιστεί με 620 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων από 150 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Για το φυσικό αέριο πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από τα 80 εκατ. ευρώ στα 180 εκατ. και την έκπτωση 15% στα τιμολόγια, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και την αναστολή των τελών χρήσης του δικτύου διανομής για κατανάλωση δύο θερμικών μεγαβατώρων, με έκπτωση από 20 έως 40 ευρώ ανάλογα με την περιοχή που καταναλώνει.

Όπως αναφέρθηκε τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν με την νέα χρονιά και όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα στήριξης και για την ενεργοβόρα βιομηχανία με αναστολή πληρωμών για 5 μήνες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Το μέτρο αφορά τις βιομηχανίες χαμηλής και μέσης τάσης και λοιπών χρήσεων. Οι χρεώσεις που αναστέλλονται ανέρχονται σε 63 εκ. ευρώ και θα καταβληθούν ότι αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί την κρίση σε μηνιαία βάση προκειμένου να στηρίξει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όπως είπε την αύξηση της επιδότησης επιβάλλουν οι τιμές της χονδρεμπορικής που από 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο αυξήθηκαν σε 134 ευρώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κινούνται στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όπως είπε, οι τιμές αυτές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που πήραν μέτρα.