ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτός ο πάροχος έχει το φθηνότερο ρεύμα τον Ιανουάριο του 2023

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το φθηνότερο κόστος αναζητούν οι καταναλωτές, καθώς η ενεργειακή ακρίβεια συνθλίβει τα νοικοκυριά. Ποιος έχει το ακριβότερο και πώς θα υπολογίσετε πόσο καταναλώνετε.

Οι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο του 2023 ανακοινώθηκαν και οι πάροχοι δημοσίευσαν τα νέα τιμολόγια. Το xristika.gr υπολογίζει πόσο σας κοστίζει η μία κιλοβατώρα και έτσι μπορείτε να βγάλετε το συνολικό κόστος που θα σας έρθει στον επόμενο λογαριασμό, ανάλογα με τον μέσο όρο που ξοδέψατε τους προηγούμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι τις κιλοβατώρες που καταναλώνετε μπορείτε να βλέπετε στον αναλυτικό λογαριασμό που σας έρχεται.

Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τις κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και οι μεγαλύτερες από τις προηγούμενες φορές. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά, τον Ιανουάριο του 2023, διαμορφώνεται ως εξής:

  • έως 500 κιλοβατώρες: 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες: 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα , τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • πάνω από 1.001 κιλοβατώρες: 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ /MWh.

Παραδείγματα: Πόσα θα πληρώσετε για ρεύμα μετά τις επιδοτήσεις

Το υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα παραδείγματα υπολογισμού των νέων τιμών για το ηλεκτρικό ρεύμα μετά και τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν και επίσημα:

  • Ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση τις 400KWh/μήνα θα πλήρωνε λογαριασμό ρεύματος χωρίς την επιδότηση 199 ευρώ, ποσό που αναπροσαρμόζεται μετά την ανακοίνωση σε 67 ευρώ, θα κερδίσει δηλαδή συνολικά 132 ευρώ.
  • Σε ένα άλλο παράδειγμα, οικογένεια με μηνιαία κατανάλωση 1.200KWh/ μήνα θα πλήρωνε χωρίς της επιδότηση 598 ευρώ ποσό που διαμορφώνεται σε 255 ευρώ μετά την επιδότηση.
  • Αν καταναλώσουν λιγότερη ενέργεια συγκριτικά και ενεργοποιηθεί το μπόνους της εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 15% τότε αυτό το ποσό θα μειωθεί και άλλο και θα φτάσει τα 220 ευρώ.

Πάροχοι: Οι τιμές τον Ιανουάριο 2023

Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Ιανουάριο διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΔΕΗ: 489 ευρώ/MWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης (από 380 για το Δεκέμβριο) και 501 πάνω από το όριο αυτό (από 392 τον προηγούμενο μήνα)
  • Protergia: 448 ευρώ/MWh (από 368 το Δεκέμβριο)
  • ΗΡΩΝ: 360 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας- 450ευρώ/MWh χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 304 και 380 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο αντίστοιχα)
  • Elpedison: 450 ευρώ/ΜWh (από 350 το Δεκέμβριο). Προσφέρεται και το πρόγραμμα «Elpedison Συνέπεια Day» με πάγιο 5 ευρώ και χρέωση 422 ευρώ/ΜWh με έκπτωση συνέπειας (από 32 2ευρώ/MWh για τον Δεκέμβριο)
  • NRG: 440 ευρώ/ΜWh για το πρόγραμμα Prime (από 319 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο). Η εταιρεία διαθέτει το πρόγραμμα nrg on time με χρέωση 409 ευρώ/MWh (με έκπτωση συνέπειας 15%)
  • Φυσικό Αέριο: 358 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας (από 298 ευρώ/ΜWh το Δεκέμβριο) και 477 ευρώ/MWh χωρίς την έκπτωση συνέπειας (από 318 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο)
  • ΕΛΙΝ: 375 ευρώ/MWh (από 285 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο)
  • Ζενίθ: 465 ευρώ/MWh (από 329 το Δεκέμβριο)
  • Watt and Volt: 459 ευρώ/MWh (από 389 το Δεκέμβριο)
  • Volterra: 518 ευρώ/MWh (από 398 το Δεκέμβριο)

Ποιος πάροχος έχει το φθηνότερο ρεύμα

  • Στη ΔΕΗ ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει μετά την επιδότηση 0,159 λεπτά την κιλοβατόρα
  • Στην Elpedison 0,12 λεπτά την κιλοβατόρα
  • Στην Protergia 0,118 λεπτά την κιλοβατόρα
  • Στην Ήρων ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει 0,03 λεπτά την κιλοβατόρα
  • Στην NRG θα πληρώσει 0,11 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Στο Φυσικό Αέριο θα πληρώσει 0,028 λεπτά
  • Στην Ελίν θα πληρώσει 0,045 λεπτά
  • Στη Ζενίθ ο καταναλωτής θα πληρώσει καθαρά με την επιδότηση 0,135 λεπτά
  • Στη Watt and Volt 0,129 λεπτά
  • Και τέλος στην Volterra 0,188

Με τα παραπάνω δεδομένα, το φθηνότερο ρεύμα έχει το Φυσικό Αέριο και το ακριβότερο η Volterra.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γρήγορος υπολογισμός

Οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν κατ΄εκτίμηση το σύνολο του λογαριασμού ρεύματος (εκτός δημοτικών φόρων, τέλος ΕΡΤ και ΤΑΠ), καθώς με βάση τις χρεώσεις των προμηθευτών μαζί με τις επιδοτήσεις, που μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα χρησιμοποιώντας μέσω της ιστοσελίδας της ΡΑΕ που αναρτά τις τιμές και τις χρεώσεις.

Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα ElectricityCostCalculator.gr οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν την ενέργεια (κιλοβατώρες) καθώς και το κόστος χρήσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους.

Συγκεκριμένα οι καταναλωτές διαλέγουν τις οικιακές συσκευές που διαθέτουν με ένα κλικ, εισάγουν τον χρόνο χρήσης κάθε συσκευής και επιλέγουν την τιμή κιλοβατώρας που προσφέρει ο Προμηθευτής τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να υπολογίσουν ένα ενδεικτικό ημερήσιο και μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπολογισμός του κόστους (είναι ενδεικτικός και αποτελεί εκτίμηση λογαριασμού) έχει γίνει με προκαθορισμένες τιμές ημερήσιας διάρκειας λειτουργίας κάθε συσκευής, οι οποίες έχουν επιλεχθεί βάσει ενδεικτικής οικιακής χρήσης ενός νοικοκυριού. Για τον λόγο αυτό, οι προκαθορισμένες τιμές χρήσης ορισμένων συσκευών ενδέχεται να παρεκκλίνουν κατά περίπτωση, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις ακραίων συνθηκών λειτουργίας (χειμώνας/καλοκαίρι).

Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις αφορούν στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ) υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας περιλαμβάνει επίσης Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ύψους 0,0022 €/KWh και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) 6% επί του Κόστους Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το Κόστος Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν περιλαμβάνει χρεώσεις υπέρ τρίτων αναφορικά με τα δημοτικά τέλη και φόρους, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τη χρέωση ΕΡΤ και το Ειδικό Τέλος 5‰ N.2093/92.

ΑΘΗΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago