IKEA: Ξεχάστε όσα ξέρατε – Γίνονται εστιατόρια και φούρνοι

IKEA: Εστιατόρια, φούρνους, ζαχαρπλαστεία, μέχρι και πλατφόρμα delivery εξετάζει να δημιουργήσει στη χώρα μας ο Mathias Kamprad, γιός του «Μister IKEA», Ingvar Kamprad. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ειδικότερα, με… μπαράζ συστάσεων εταιρειών, προετοιμάζει τη δημιουργία χώρων εστίασης (κέντρων διασκέδασης, ζαχαροπλαστείων, μπαρ, σνακ – μπαρ κ.λ.π.), την παροχή υπηρεσιών catering και την εμπορία τροφίμων-ποτών.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούνιο με την ίδρυση της MDS Holding, με αρχικό κεφάλαιο €1,5 εκ.

IKEA: Η σύσταση της E-Eat

Ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, η σύσταση από την MDS Holding, της εταιρείας, E-Eat, με μετοχικό κεφάλαιο €250 χιλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σκοποί της συγκεκριμένης εταιρείας:

Η ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση εστιατορίων και καφέ μπαρ και εν γένει καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κέντρων διασκέδασης, ζαχαροπλαστείων, μπαρ, σνακ – μπαρ κ.λ.π.), καθώς και η εμπορία τροφίμων, αναψυκτικών και ποτών στα πλαίσια αυτών

Η κατ’ οίκον διανομή των προαναφερθέντων ειδών, καθώς και δραστηριότητες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering) με αυτά

Η αντιπροσώπευση αλλοδαπών ή εγχώριων οίκων της αγοράς τροφίμων και ποτών και η εισαγωγή και εξαγωγή αντίστοιχων προϊόντων

Η προμήθεια – εμπορία έτοιμων φαγητών, αναψυκτικών, ποτών, άρτου και άλλων συναφών ειδών διατροφής.

Η σχεδίαση, κατασκευή, διαχείριση, εξέλιξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων για υπηρεσίες διανομής φαγητού και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την χρήση των ανωτέρω υπηρεσιών και προϊόντων

Η δραστηριότητα λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου, που σχετίζεται με την συγκεκριμένη εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας

Η ανάπτυξη τεχνολογικών και διαδικτυακών εφαρμογών, με σκοπό την προώθηση, διαφήμιση και παραγγελιοληψία φαγητού των καταναλωτών/ χρηστών, από ιδιόκτητα ή συνεργαζόμενα εστιατόρια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και άλλων καταναλωτικών προϊόντων από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

Η παραχώρηση προς χρήση και εκμετάλλευση σε αόριστο αριθμό επιχειρήσεων δικαιωμάτων δικαιόχρησης (τεχνογνωσίας, σημάτων, διακριτικών τίτλων, εμπορικών επωνυμιών κ.λ.π.) συναφών με την επαγγελματική δραστηριότητα που θα αναπτύξει η εταιρεία (Franchising) και η χρήση και εκμετάλλευση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας

Η ανάληψη αντιπροσωπειών βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εμπορικών οίκων του εξωτερικού και εσωτερικού, συναφών προς τον σκοπό της εταιρείας

Η τελευταία κίνηση του Mathias Kamprad έγινε την περασμένη εβδομάδα, με τη σύσταση της “The Baking Franchise”, με μετοχικό κεφάλαιο €500 χιλ. και μοναδικό μέτοχο την MDS Holdings.

Η εταιρεία αυτή έχει συναφείς σκοπούς με αυτούς της E-Eat, προσθέτοντας:
την παραγωγή φρέσκου ψωμιού, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι και διοικητικά συμβούλια και των τριών αυτών εταιρειών συμμετέχουν τρία πρόσωπα. Πιο συγκεκριμένα οι:

IKEA: Το προφίλ του Mathias Kamprad

Γεννημένος στις 27 Ιουνίου 1969 στο Stenbrohult της κομητείας Kronoberg, ο Mathias Kamprad είναι o νεότερος από τους τρείς γιους του ιδρυτή της πολυεθνικής σουηδικής εταιρείας επίπλων, οικιακού εξοπλισμού και εστίασης, ΙΚΕΑ, Ingvar Kampard, με περιουσία, η οποία, σύμφωνα με το Forbes, ανέρχεται σε $1,2 δισ.

Μαζί με τους αδελφούς του, είναι ιδιοκτήτες του Ikano Group, που αρχικά δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της IKEA στον χώρο του real estate και των οικονομικών υπηρεσιών, αλλά αυτονομήθηκε το 1988.

Σήμερα, αποτελεί όμιλο με πωλήσεις της τάξης των $9,1 δισ. και δραστηριότητες στον χώρο των τραπεζών και του real estate, καθώς και στον τομέα των εμπορικών κέντρων στην Ασία.

Ο Mathias συμμετέχει επίσης, στο Δ.Σ. της Inter Ikea Holding, στην οποία ανήκουν τα assets πνευματικής ιδιοκτησίας της ΙΚΕΑ και της οποίας έχει διατελέσει και πρόεδρος. Επίσης, είναι μέλος του πποπτικού συμβουλίου της Interogo, ενός οργανισμού με έδρα το Liechtenstein, που αποτελεί τον τελικό ιδιοκτήτη της Ikea. Την τελευταία δεκαετία ζει στο Notting Hill του Λονδίνου.

IKEA: «Βόμβα» μεγατόνων στην αγορά

Σε μια κίνηση που θα φέρει… εκατομμύρια στα ταμεία και «σεισμό» στην αγορά, προχωράει η ΙΚΕΑ! Διαβάστε στο xristika.gr τι ετοιμάζουν…

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, συνεχίζει να ενισχύει περαιτέρω την omnichannel εμπειρία, καλωσορίζοντας το Φθινόπωρο του 2021 στο δίκτυό της, το δεύτερο κατάστημα «νέας γενιάς» στο The Mall Athens στο Μαρούσι.

Tα καταστήματα «νέας γενιάς», εντός του αστικού ιστού, έρχονται να αναδείξουν στην πράξη τη δέσμευση της ΙΚΕΑ να βρίσκεται πιο κοντά στους πελάτες, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις καθημερινές αγορές. Το κατάστημα ΙΚΕΑ στο The Mall Athens έκτασης 2.000 τ.μ., θα προσφέρει πάνω από 1.000 άμεσα διαθέσιμους κωδικούς, που ανανεώνονται διαρκώς και χαρίζουν έμπνευση κάθε φορά, σε κάθε επίσκεψη. Όλα τα προϊόντα θα βρίσκονται διαθέσιμα για παραγγελία και παράδοση στο χώρο των πελατών ή παραλαβή από τα καταστήματα ΙΚΕΑ Κηφισός ή ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο.

Το νέο κατάστημα «νέας γενιάς» ΙΚΕΑ στο The Mall Athens έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο της εταιρείας, προσφέροντας στους καταναλωτές ακόμα ένα κανάλι επικοινωνίας, βασισμένο στις δικές τους ανάγκες.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του The Mall Athens, με πάνω από 200 διαφορετικές επιλογές για αγορές, διασκέδαση και φαγητό. Πρόκειται για ένα κατάστημα που έρχεται να προσφέρει τη νέα εμπειρία ΙΚΕΑ, σε ένα πολυσύχναστο σημείο, όπου χιλιάδες κόσμου καθημερινά εργάζονται, μετακινούνται και κάνουν τις αγορές τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πάνου Κατηφόρη, Διευθύνοντα Συμβούλου IKEA Ελλάδας/Κύπρου/Βουλγαρίας: «Πρόκειται για μία δυναμική συνεργασία, που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά σε ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών που έχουν το The Mall Athens ως τον αγαπημένο τους προορισμό».

Αντίστοιχα, o κ. Χρήστος Νικολόπουλος, Chief Asset Management Officer της Lamda Development δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την ΙΚΕΑ, που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις αγοραστικές αλλά και ψυχαγωγικές μας επιλογές».

Το κατάστημα «νέας γενιάς» στο The Mall Athens ανοίγει τις πόρτες του το Φθινόπωρο του 2021.

ΙΚΕΑ: Γιατί δέχτηκε πρόστιμο… μαμούθ

Παράλληλα, σε μια απόφαση που προκάλεσε αίσθηση προχώρησε δικαστήριο κατά της σουηδικής αλυσίδας, IKEA, η οποία θα κληθεί να βάλει το χέρι πολύ… βαθιά στην τσέπη!

Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα στην IKEA πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια υπόθεση κατασκοπείας των εργαζομένων της, καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων βρέθηκε ένοχη ότι αποθήκευε δεδομένα εργαζομένων της τα οποία αποκτούσε παρανόμως.

Το γαλλικό υποκατάστημα της σουηδικής εταιρείας κατηγορήθηκε ότι κατασκόπευε τους εργαζομένους του επί αρκετά χρόνια και παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους εξετάζοντας αρχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους και μερικές φορές χρησιμοποιώντας δήθεν εργαζομένους για να συντάσσουν εκθέσεις για το προσωπικό.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο Ingka.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαγιό βρέθηκε επίσης ένοχος στο πλαίσιο της υπόθεσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Οι δικαστές του επέβαλαν επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονταν στην περίοδο 2009-2012, αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές κατασκοπείας είχαν αρχίσει ήδη από τα πρώτα χρόνια του 2000.

Η υπόθεση αφορά το διάστημα 2009-2012, σύμφωνα ωστόσο με τους εισαγγελείς το «σύστημα κατασκοπίας» είχε στηθεί σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα.

Οι 15 εργαζόμενοι που κάθισαν στο εδώλιο, ανάμεσά τους ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ikea Nότιας Ευρώπης και ορισμένοι υπεύθυνοι καταστήματος, κατηγορήθηκαν ότι ζήτησαν παρανόμως στοιχεία από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας και προσέλαβαν ιδιωτικούς ερευνητές για να παρακολουθούν εργαζομένους.

Η υπόθεση έφτασε στη δημοσιότητα το 2012 όταν εργαζόμενος της IKEA έστειλε στη σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné email που είχε ανταλλάξει η Ikea με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.

Δύο συνδικάτα υπέβαλαν καταγγελίες κατά της IKEA κατηγορώντας τη για παρακολούθηση εργαζομένων και πελατών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τέως υπεύθυνος διαχείρισης κινδύνων στη γαλλική Ikea έστελνε σε ντετέκτιβ ονόματα «υπόπτων» για παρακολούθηση. Ο λογαριασμός για τις έρευνες ενδέχεται να έφτανε τα 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίμαχα email, η IKEA ανησυχούσε για εργαζόμενό της που ήταν αρχικά «υπόδειγμα» υπαλλήλου αλλά αργότερα έγινε ακτιβιστής του περιβάλλοντος και υπήρχε κίνδυνος να συμμετάσχει σε επιθέσεις «οικολογικής τρομοκρατίας».

Τα φυσικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως δέκα ετών για τις κατηγορίες της παράνομης συλλογής και προμήθειας προσωπικών δεδομένων.