Σάλος: Μαζικές απολύσεις στα ΙΚΕΑ – Έφτασε στη Βουλή το θέμα

Επιχειρήσεις: Στο δρόμο καταλήγουν τις τελευταίες ώρες δεκάδες εργαζόμενοι πασίγνωστης αλυσίδας οικιακών ειδών με το θέμα να φτάνει ακόμη και στη Βουλή!

Εδώ και μερικές ημέρες τα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων ανακοίνωσαν στους εργαζομένους πρόγραμμα «πρόγραμμα εθελουσίας» και στο βάθος απολύσεις.

Η εταιρεία επικαλείται ζημιές, κάτι ωστόσο που αμφισβητείται για τα καταστήματα των Ιωαννίνων και της Λάρισας για τα οποία ακολουθείται η ίδια πολιτική.

Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ιωαννίνων καταγγέλλει την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι ο όμιλος «θέλοντας να περάσει τις απολύσεις το συντομότερο δυνατό, στα μουλωχτά και χωρίς να χαλάσει το προφίλ της, η επιχείρηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και το καρότο και το μαστίγιο.

Καλλιεργώντας σκόπιμα κλίμα αβεβαιότητας, υπερτονίζοντας από την μια το ύψος της αποζημίωσης (που δεν είναι παρά λιγοστά ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του ομίλου), και από την άλλη, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων, απειλώντας ότι από 1/1/2022 δεν εγγυάται τίποτα!»

Επιχειρήσεις: «Βράζουν» οι εργαζόμενοι – «Το σκάσατε το παραμύθι»

Τις απολύσεις στα ΙΚΕΑ καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων σημειώνοντας ότι

«αφού αρχικά άφησε τους εργαζόμενους στην αβεβαιότητα και την αγωνία σχετικά με το μέλλον τους, ο όμιλος FOURLIS, τελικά, “το έσκασε το παραμύθι”!

Μάλιστα, σε μια απίστευτη προσπάθεια εξωραϊσμού και ωραιοποίησης της κατάστασης, βαφτίζει τις επικείμενες απολύσεις “πρόγραμμα εθελουσίας”!

Πρόκειται για απολύσεις με το “τυράκι” να είναι μια λίγο καλύτερη από το προβλεπόμενο αποζημίωση!

Αυτό είναι το ευχαριστώ της επιχείρησης στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δέκα και πλέον χρόνια στο κατάστημα Ιωαννίνων! Αφού πήρε ότι μπορούσε να πάρει, αφού τους είχε με κυλιόμενα ωράρια, με μισθούς των 350 και 700 ευρώ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να δουλεύουν για τα κέρδη του ομίλου και Κυριακές, τους πετάει σαν τις στυμμένες λεμονόκουπες!

Σαν να μην φτάνει αυτό, στελέχη της εταιρείας, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και μαγειρεύοντας διάφορους αριθμούς, το μόνο που δεν έχουν πει, είναι ότι για τις απολύσεις σε Ιωάννινα και Λάρισα φταίνε οι εργαζόμενοι! Αυτά που διατείνονται περί ζημιών κ.τ.λ. είναι πρόκληση και προσβολή ταυτόχρονα για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά, ότι με το δικό τους κόπο και το δικό τους ιδρώτα, είτε εργάζονται στα Ιωάννινα, είτε στη Λάρισα, είτε στα καταστήματα της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης, είτε όπου αλλού, βγήκαν τα εκατομμύρια των κερδών που πρόσφατα ανακοίνωσε ο όμιλος. Αυτά τα παραμύθια ας τα αφήσουν για αλλού!»

Επιχειρήσεις: Τα ίδια και στη Λάρισα!

Να μη γίνει καμία απόλυση στα «ΙΚΕΑ», απαιτεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.

Σημειώνει πως:

«πριν λίγο καιρό ο όμιλος Φουρλής ανακοίνωσε το νέο επενδυτικό του πλάνο, προέβλεπε τη μείωση της έκτασης κατά 50% των καταστημάτων “ΙΚΕΑ” σε Λάρισα και Ιωάννινα χωρίς να αναφέρει τι μέλλει γενέσθαι για τους εργαζόμενους. Θέλοντας να διαφυλάξει το προφίλ της «καλής εταιρείας», τώρα ανακοινώνει εθελουσία έξοδο σε όσους εργαζομένους “επιθυμούν να φύγουν”. Διευκολύνοντας την επιχείρηση να βγει από τη δύσκολη θέση των απολύσεων. Καλεί τους εργαζομένους να “αξιοποιήσουν τα κίνητρα” που δίνει η εταιρεία και να παραιτηθούν κάθε δικαιώματός τους στη δουλειά, σημειώνοντας δε ότι η εταιρεία μπορεί να μη κάνει δεκτές αιτήσεις εργαζομένων που θεωρεί ότι δεν πρέπει να φύγουν, άρα στην πραγματικότητα θα επιλέξει η εργοδοσία ποιους δεν χρειάζεται. Τι διαφορά έχει αυτό από την απόλυση; Καμία».

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι «γίνεται προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν 12 χρόνια δουλειάς, που έστησαν το κατάστημα από την αρχή, αυτούς που όλα τα χρόνια έβαλαν πλάτη για να αυγατίσουν τα κέρδη της εταιρείας, που έχουν υποστεί μειώσεις μισθών όλα τα προηγούμενα χρόνια, που έζησαν όλο το διάστημα της πανδημίας με ανασφάλεια, με αναστολή εργασίας, που ζουν την εντατικοποίηση στο πετσί τους όλα αυτά τα χρόνια και τώρα αυτοί οι εργαζόμενοι αποτελούν κόστος για την εταιρεία και πρόβλημα που πρέπει να απαλλαγούν με κάθε τρόπο. Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους εργαζόμενους, υπερτονίζοντας τα ψίχουλα της αποζημίωσης, εκβιάζοντάς τους έμμεσα, δίνοντας μόνο μερικές ημέρες να το “σκεφτούν” (και μάλιστα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Κι από την άλλη τρομοκρατεί άμεσα, ανακοινώνοντας ότι μετά την 1-1-2022 δηλαδή μετά από 6 μήνες η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις.

Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη εταιρική κοινωνική ευθύνη του ομίλου. Οι εργαζόμενοί τους να μη γνωρίζουν τι αύριο τους επιφυλάσσει το “αφεντικό”.

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν. Μετά και την εθελουσία 40 εργαζομένων από τους 168 που δουλεύουν σήμερα στο κατάστημα, το προσωπικό που θα μείνει καλείται να εργαστεί με εξαντλητικούς ρυθμούς αφού θα πρέπει να ετοιμάσει την ανακαίνιση του καταστήματος με τη μείωση των χώρων, συν την εξυπηρέτηση που πριν γινόταν από 168 εργαζόμενους. Κοινώς αυτοί που θα παραμείνουν να λιώσουν στη δουλειά και μετά έρχονται απολύσεις».

Επιχειρήσεις: Στη Βουλή το θέμα

Στο θέμα απολύσεων στα ΙΚΕΑ Λάρισας και Ιωαννίνων αναφέρεται με ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Όπως αναφέρεται σχετικά, «αναστάτωση επικρατεί εδώ και μερικές ημέρες μεταξύ των εργαζομένων στα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων καθώς, όπως ενημερωνόμαστε, τους ανακοινώθηκε «πρόγραμμα εθελουσίας» και στο βάθος απολύσεις. Η εταιρεία επικαλείται ζημιές, κάτι ωστόσο που αμφισβητείται για τα καταστήματα των Ιωαννίνων και της Λάρισας για τα οποία ακολουθείται η ίδια πολιτική.

Όπως, μάλιστα, ενημερωνόμαστε η ανησυχία των εργαζόμενων ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις της εργοδοσίας για μείωση των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος στα Ιωάννινα και εκείνου στη Λάρισα, δεδομένου πως δεν ήξεραν τι θα γίνει στο μέλλον αναφορικά με αλλαγές στις συμβάσεις τους αλλά και απολύσεις.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων καταγγέλλει την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι «Αφού αρχικά άφησε τους εργαζόμενους στην αβεβαιότητα και την αγωνία σχετικά με το μέλλον τους, ο όμιλος FOURLIS, τελικά, “το έσκασε το παραμύθι”! Μάλιστα, σε μια απίστευτη προσπάθεια εξωραϊσμού και ωραιοποίησης της κατάστασης, βαφτίζει τις επικείμενες απολύσεις “πρόγραμμα εθελουσίας”! Πρόκειται για απολύσεις με το “τυράκι” να είναι μια λίγο καλύτερη από το προβλεπόμενο αποζημίωση!

Αυτό είναι το ευχαριστώ της επιχείρησης στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δέκα και πλέον χρόνια στο κατάστημα Ιωαννίνων! Αφού πήρε ότι μπορούσε να πάρει, αφού τους είχε με κυλιόμενα ωράρια, με μισθούς των 350 και 700 ευρώ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να δουλεύουν για τα κέρδη του ομίλου και Κυριακές, τους πετάει σαν τις στυμμένες λεμονόκουπες!

Σαν να μην φτάνει αυτό, στελέχη της εταιρείας, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και μαγειρεύοντας διάφορους αριθμούς, το μόνο που δεν έχουν πει, είναι ότι για τις απολύσεις σε Ιωάννινα και Λάρισα φταίνε οι εργαζόμενοι! Αυτά που διατείνονται περί ζημιών κ.τ.λ. είναι πρόκληση και προσβολή ταυτόχρονα για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά, ότι με το δικό τους κόπο και το δικό τους ιδρώτα, είτε εργάζονται στα Ιωάννινα, είτε στη Λάρισα, είτε στα καταστήματα της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης, είτε όπου αλλού, βγήκαν τα εκατομμύρια των κερδών που πρόσφατα ανακοίνωσε ο όμιλος. Αυτά τα παραμύθια ας τα αφήσουν για αλλού! Θέλοντας να περάσει τις απολύσεις το συντομότερο δυνατό, στα μουλωχτά και χωρίς να χαλάσει το προφίλ της, η επιχείρηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και το καρότο και το μαστίγιο. Καλλιεργώντας σκόπιμα κλίμα αβεβαιότητας, υπερτονίζοντας από την μια το ύψος της αποζημίωσης (που δεν είναι παρά λιγοστά ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του ομίλου), και από την άλλη, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων, απειλώντας ότι από 1/1/2022 δεν εγγυάται τίποτα!»

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Είναι ενήμερος για την επικρατούσα κατάσταση στα καταστήματα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων και Λάρισας;

2. Ισχύουν οι καταγγελίες περί εθελουσίας εξόδου λόγου μείωσης τετραγωνικών και αν ναι, τι μεγέθους αποζημιώσεις θα δοθούν;

3. Πόσα άτομα προβλέπεται να απομακρυνθούν από κάθε κατάστημα;

4. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η μείωση των τετραγωνικών των δύο καταστημάτων;

5. Η μείωση τετραγωνικών συνεπάγεται και μείωση διαθέσιμου εμπορεύματος ή αυτό θα μετακυλιστεί στο e-shop των καταστημάτων;

6. Ποιος ο τζίρος των δύο αυτών καταστημάτων το 2020 και μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένων των e-shops) και ποια η διαφορά του από το 2019;

7. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε να βρεθεί λύση με κρατική παρέμβαση και να μην απολυθούν οι συνάνθρωποί μας;».