IKEA: Δυναμικές κινήσεις από τον όμιλο Fourlis, αλλά υπάρχουν και… λακούβες. Έμφαση στο e-commerce. Πώς προχωρά το πλάνο για το νέο logistics center στα Οινόφυτα
Την ανάπτυξη μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ (5-10 χιλ. τετραγωνικά) αλλά και των «city ΙΚΕΑ» (1-2 χιλ. τετραγωνικά) θα επιταχύνει ο Όμιλος Fourlis στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Ομίλου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την περυσινή χρήση, το πρώτο μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ (8.000 τ.μ. περίπου) ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τρίτο τρίμηνο του 2020 στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ το πρώτο μικρού μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ (επιφάνειας 1.850 τ.μ.) στον Πειραιά, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2021.
Τα αποτελέσματα για αυτό το νέο τύπο καταστημάτων ΙΚΕΑ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά – για το διάστημα που έμεινε ανοικτό, πριν από τη νέα απαγόρευση λειτουργίας στην Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 – και μέσα στο επόμενο διάστημα το μοντέλο των… «μικρομεσαίων« ΙΚΕΑ θα επεκταθεί, με στόχο να φέρουν την ΙΚΕΑ πιο κοντά στον καταναλωτή.
Αρχικά, το concept των «ΙΚΕΑ πόλης» που θα φιλοξενεί περί τους 1.000 κωδικούς, μετά τον Πειραιά αναμένεται να επεκταθεί στην Πάτρα, την Κρήτη (Ηράκλειο), στη Σόφια, αλλά και στην Αθήνα και άλλα σημεία. Όπως αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη, μέσα στο 2021 αναμένονται δύο city IKEA, σε Σόφια και Αθήνα.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη μείωσης κατά το ήμισυ της επιφάνειας των δύο ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Γιάννενα, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας για ορισμένα καταστήματα του δικτύου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μέρος της επιφάνειας θα υπενοικιαστεί, όπως ήδη συμβαίνει με την Η&Μ στο κτίριο που στεγάζει τα ΙΚΕΑ στα Γιάννενα.
Με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες που ο Όμιλος λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ, θα ανοίξουν πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους 5.000 -12.000 τ.μ. και δέκα καταστήματα μικρού μεγέθους 1.000 –2.000 τ.μ την επόμενη πενταετία.
IKEA: Η κίνηση με τα Intersport
Στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, μέσα στο 2021 αναμένεται να προστεθεί στο δίκτυο ένα κατάστημα Intersport (στο Περιστέρι), ένα στην Κύπρο και δύο στη Ρουμανία, καθώς και ένα The Athlete’s Foot στην Αθήνα, ενώπροβλέπεται η δημιουργία ενός ή δύο outlet stores (σε Βουκουρέστι και Αθήνα).
Στην Τουρκία, πάντως, δεδομένης της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα και της σημαντικής υποτίμησης της λίρας, ο Όμιλος έχει περιορίσει το δίκτυό καταστημάτων Intersport. Συγκεκριμένα, σταμάτησαν τη λειτουργία τους 5 καταστήματα, ενώ εξετάζεται η αναστολή λειτουργίας άλλων πέντε το 2021, με κύριο στόχο τον περιορισμό της επιβάρυνσης του ομίλου.
Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία, η διοίκηση ανέφερε πως συνεχίζονται οι επενδύσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων, του e-commerce και τη λειτουργία των logistics centers, προκειμένου η επιχειρησιακή και εμπορική του λειτουργία να ενισχυθεί περαιτέρω.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει στο ακίνητο του ομίλου στα Οινόφυτα επένδυση 11 εκατ. για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διανομής για τη διακίνηση των προϊόντων αθλητικών ειδών, τόσο προς τα φυσικά καταστήματα, όσο και προς τους καταναλωτές των ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) της Intersport και The Athlete’s Foot σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, και Κύπρο. Το σύστημα θα παρέχει μέγιστη ευελιξία ως προς την επεξεργασία άμεσης αναπλήρωσης αποθεμάτων και ηλεκτρονικών παραγγελιών και η έναρξη λειτουργίας της νέας επένδυσης έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022.
Tο 2020 δαπανήθηκαν 3 εκατ.ευρώ για τη νέα επένδυση και το 2021 προβλέπεται να απορροφηθούν κεφάλαια 8 εκατ.ευρώ για το κύριο μέρος του project. Συνολικά, το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Fourlis για το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα των 23 εκατ.ευρώ.
IKEA: Κατηγορούνται για κατασκοπεία
Ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη στελεχών της IKEA που κατηγορούνται στη Γαλλία ότι κατασκόπευαν για χρόνια πελάτες και υπαλλήλους σε μια προσπάθεια να προλάβουν ακτιβιστικές ενέργειες.
Η υπόθεση αφορά το διάστημα 2009-2012, σύμφωνα ωστόσο με τους εισαγγελείς το «σύστημα κατασκοπίας» είχε στηθεί σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα.
Οι 15 εργαζόμενοι που κάθονται στο εδώλιο, ανάμεσά τους ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ikea Nότιας Ευρώπης και ορισμένοι υπεύθυνοι καταστήματος, κατηγορούνται ότι ζήτησαν παρανόμως στοιχεία από τη βάση δεδομένων της αστυνομίας και προσέλαβαν ιδιωτικούς ερευνητές για να παρακολουθούν εργαζομένους.
Η υπόθεση έφτασε στη δημοσιότητα το 2012 όταν εργαζόμενος της IKEA έστειλε στη σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné email που είχε ανταλλάξει η Ikea με ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας.
Δύο συνδικάτα υπέβαλαν καταγγελίες κατά της IKEA κατηγορώντας τη για παρακολούθηση εργαζομένων και πελατών.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τέως υπεύθυνος διαχείρισης κινδύνων στη γαλλική Ikea έστελνε σε ντετέκτιβ ονόματα «υπόπτων» για παρακολούθηση. Ο λογαριασμός για τις έρευνες ενδέχεται να έφτανε τα 600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίμαχα email, η IKEA ανησυχούσε για εργαζόμενό της που ήταν αρχικά «υπόδειγμα» υπαλλήλου αλλά αργότερα έγινε ακτιβιστής του περιβάλλοντος και υπήρχε κίνδυνος να συμμετάσχει σε επιθέσεις «οικολογικής τρομοκρατίας».
Τα φυσικά πρόσωπα που κατηγορούνται στην υπόθεση αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως δέκα ετών για τις κατηγορίες της παράνομης συλλογής και προμήθειας προσωπικών δεδομένων.
ΙΚΕΑ: Εκτόξευση κερδών στην πανδημία
Τι κι αν λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπονταν η μετάβαση στα καταστήματα. Τα IKEA και τα Intersport του ομίλου Fourlis κατάφεραν να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους. Δείτε πώς τα κατάφεραν στο xristika.gr.
Κατά τη διάρκεια του 2020, με τα καταστήματα κλειστά για αρκετούς μήνες λόγω πανδημίας, ο Όμιλος Fourlis είδε τις οnline πωλήσεις του σε ΙΚΕΑ και Ιntersport να αυξάνονται ραγδαία και μάλιστα να διατηρούνται σε ένα σημαντικό ποσοστό ακόμη κι όταν η αγορά λειτούργησε κανονικά και οι καταναλωτές είχαν πρόσβαση και στα φυσικά καταστήματα.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε ο Όμιλος, το 2020 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν τα 60,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 33,8 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά 78%.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εν μέσω πανδημίας, όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας στο insider.gr οι online πωλήσεις κατά την περίοδο που τα καταστήματα ήταν κλειστά έφτασαν το 30-35% επί του συνόλου ενώ όσο τα καταστήματα ήταν ανοιχτά έφτασαν το 18%.
Συνολικά στο έτος αποτέλεσαν το 16% επί του συνόλου, ενώ προ πανδημίας το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μόλις το 7,2%. Στόχος πάντως είναι τα επόμενα χρόνια η δυναμική αυτή να που αναπτύχθηκε να διατηρηθεί και όπως σημειώνουν, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις να αποτελούν το 20-25% του συνόλου.
Αναλυτικά το 2020 ο Όμιλος παρουσίασε πωλήσεις 370,6 εκατ. ευρώ έναντι 466,3 εκατ. ευρώ το 2019, μειωμένες κατά 20,5%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), το ανήλθαν σε 43,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) σε 9,6 εκατ. ευρώ.
Οι ζημίες προ φόρων, έφτασαν 11,0 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 19,5 εκατ. ευρώ το 2019, συμπεριλαμβανομένων ζημιών 6,6 εκατ. ευρώ από απομείωση αξίας ακινήτων και θυγατρικών.
Οι ζημίες μετά φόρων για το 2020 ήταν 8,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS κατά την 31/12/2020 ήταν 105,4 εκατ., σε σχέση με 106,2 εκατ. κατά την 31/12/2019.