1η Μαρτίου σήμερα και το έθιμο ορίζει να φοράμε στο χέρι μας το μαρτάκι, η άσπρη και κόκκινη κλωστή, για να πάει καλά ο μήνας και η Άνοιξη.
Και αν οι περισσότεροι απο εμάς τηρούμε το έθιμο από συνήθεια και ίσως λίγη προκατάληψη, δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβολίζει και από πού προέρχεται. Οι ιστορίες γύρω από το βραχιολάκι του Μαρτίου είναι πολλές, άλλες πιο χαρούμενες και άλλες πιο σκοτεινές. Το σίγουρο είναι πως το μαρτάκι αποτελεί παράδοση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία.
Μία από τις πιο σκοτεινές έρχεται από τη Ρουμανία. Πριν τη διηγηθούμε, το παμπάλαιο αυτό έθιμο, σύμφωνα με το sansimera.gr, έχει τις ρίζες του από την αρχαία Ελλάδα και τα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.
Πάμε τώρα στη Ρουμανία και σε μία… ιστορία όχι και τόσο χαρούμενη.
Το μαρτάκι ονομάζεται στα ρουμανικά Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.
Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.
Οι Ελληνίδες μάνες πάντως το έχουν και για προστασία… από τον ήλιο.
Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να αναζητήσουν μία τριανταφυλλιά και να τον κρεμάσουν σε κάποιο από τα κλαδιά της, έτσι ώστε τα μάγουλά τους να γίνουν κόκκινα, όπως τα τριαντάφυλλα!
Στην συνέχεια, τον Μάρτη θα τον παραλάβουν τα χελιδόνια, που σαν αποδημητικά πουλιά που είναι, κάνουν και πάλι κάθε άνοιξη την εμφάνισή τους και θα τον χρησιμοποιήσουν για να στερεώσουν την νέα φωλιά που θα φτιάξουν.
Από την άλλη πλευρά πάντως η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από το 5ο αιώνα.
Απάτη: Δέχεστε εισερχόμενη κλήση από έναν άγνωστο αριθμό και στην άλλη άκρη της γραμμής ακούτε τη φωνή του παιδιού σας να φωνάζει βοήθεια.
Στη συνέχεια, ο υποτιθέμενος «απαγωγέας» σας ζητάει να πληρώσετε λύτρα, αλλιώς δε θα ξαναδείτε ποτέ το παιδί σας.
«Δυστυχώς, αυτό δεν είναι πιά ένα φανταστικό σενάριο από ταινία του Χόλυγουντ» προειδοποιεί ο Phil Muncaster από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET. «Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει πού μπορούν πλέον να φτάσουν οι απατεώνες για να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματά τους, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Δείχνει, επίσης, την ποιότητα της τεχνολογίας κλωνοποίησης της ανθρώπινης φωνής από την τεχνητή νοημοσύνη που είναι πλέον αρκετά πειστική ώστε να ξεγελάσει ακόμη και στενά μέλη της οικογένειας. Ευτυχώς, όσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουμε για αυτές τις απάτες και το τι πρέπει να προσέχουμε, τόσο δυσκολεύουμε τη ζωή των απατεώνων που τις χρησιμοποιούν για να βγάλουν χρήματα».
Υπάρχουν βασικά στάδια σε μια τυπική απάτη εικονικής απαγωγής. Σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:
Παραλλαγές αυτής της μεθόδου
Υπάρχουν παραλλαγές αυτού του θέματος. Το πιο ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT να διευκολύνουν τους απατεώνες να βρουν τα ιδανικά θύματα. Πώς γίνεται αυτό; Οι διαφημιστές και οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τεχνικές «μοντελοποίησης συμπεριφορών» για να στέλνουν τα σωστά μηνύματα στους σωστούς ανθρώπους τη σωστή στιγμή.
Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) θα μπορούσε να βοηθήσει τους απατεώνες να κάνουν το ίδιο, αναζητώντας ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που είναι πιο πιθανό να πληρώσουν αν πέσουν θύματα μιας απάτης εικονικής απαγωγής. Θα μπορούσαν επίσης να αναζητήσουν άτομα εντός μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, με δημόσια προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιήσουν μια επίθεση SIM swapping (όταν ένας κυβερνοεγκληματίας αποκτά αντίγραφο της κάρτας SIM ενός χρήστη) για να υποκλέψουν τον αριθμό τηλεφώνου του υποτιθέμενου «απαχθέντος» πριν από την απάτη. Αυτό θα έκανε το τηλεφώνημα της «απαγωγής» να φαίνεται ακόμα πιο αληθοφανές. Ενώ η DeStefano μπόρεσε τελικά να διαπιστώσει ότι η κόρη της ήταν ασφαλής και υγιής και, ως εκ τούτου, να κλείσει το τηλέφωνο στους εκβιαστές, αυτό θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να γίνει αν ο συγγενής του θύματος δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την κλωνοποίηση φωνής
Δυστυχώς, η τεχνολογία κλωνοποίησης φωνής είναι ήδη ανησυχητικά πειστική, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο πείραμα που έκανε ο Σύμβουλος Παγκόσμιας Κυβερνοασφάλειας της ESET, James Moore. Και γίνεται όλο και πιο προσιτή στους απατεώνες. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο προειδοποιούσε για νόμιμα εργαλεία μετατροπής κειμένου σε ομιλία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, καθώς και για το αυξανόμενο ενδιαφέρον του ηλεκτρονικού εγκλήματος για την κλωνοποίηση φωνής ως υπηρεσία (VCaaS). Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους κυβερνοεγκληματίες να εξαπολύουν τέτοιες επιθέσεις, ειδικά εάν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με εργαλεία GenAI.
Στην πραγματικότητα, εκτός από την παραπληροφόρηση, η τεχνολογία deepfake χρησιμοποιείται επίσης για την παραβίαση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιχειρήσεων (όπως δοκιμάστηκε από τον Jake Moore, από την ESET) και για σεξουαλικό εκβιασμό (sextortion). Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού.
Πώς να παραμείνετε ασφαλείς
Τα καλά νέα είναι ότι η ενημέρωση μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της απειλής των deepfakes γενικά, και των εικονικών απαγωγών ειδικότερα. Σύμφωνα με τον Muncaster από την ESET, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να σας επιλέξουν ως υποψήφιο θύμα και να πέσετε στην παγίδα μιας τηλεφωνικής απάτης, αν συμβεί.
Εξετάστε αυτές τις 7 συμβουλές:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…