Hλεκτρικές συσκευές Made in Greece: Αυτή είναι η νέα εταιρεία

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιο το σχέδιο του Νίκου Μπακατσέλου για ηλεκτρικές συσκευές που θα παράγονται στην Ελλάδα. Μετά από δεκαετίες που η Ελλάδα έμεινε πίσω σε αυτό τον τομέα, η Pyramis φιλοδοξεί σε… αναγέννηση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μετά από μια μακρά περίοδο αποβιομηχάνισης και έχοντας η χώρα χάσει, στην πάροδο των τελευταίων δεκαετιών, ισχυρά εγχωρίως παραγόμενα brands στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών, είτε γιατί αυτά πτώχευσαν, πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό και η παραγωγή τους μετά από δεκαετίες συνέχισε στο εξωτερικό, όπως είναι η περίπτωση της IZOLA και της ESKIMO, είτε γιατί εξαγοράσθηκαν από ξένους ομίλους που αποφάσισαν να κατεβάσουν τον διακόπτη της εγχώριας παραγωγής τους, όπως είναι η περίπτωση της Πίτσος, είτε λόγω του έντονου ανταγωνισμού από χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Πολωνία, κ.ά. τα τελευταία 24ωρα κάτι φαίνεται να αλλάζει.

Ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας Νίκος Μπακατσέλος της Pyramis, φιλοδοξεί, όπως λέει στο Capital.gr, να αναβιώσει την εγχώρια βιομηχανία ηλεκτρικών συσκευών και να ξαναβάλει τις Made in Greece ηλεκτρικές συσκευές στον παγκόσμιο χάρτη.

Το πρώτο βήμα υλοποίησης αυτού του φιλόδοξου σχεδίου γίνεται με το “πράσινο φως” που άναψαν οι Γερμανοί της BSH στους οποίους ανήκει η Pitsos -το εργοστάσιο της κατέβασε ρολά στο τέλος του 2020-, στην πώληση στον Έλληνα επιχειρηματία μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού της Pitsos.

Οι δύο γραμμές παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών που θα αποκτήσει η Pyramis από την BSH -απομένει η αποσαφήνιση του περιεχομένου της συμφωνίας με την BSH-, θα πάρουν μπροστά στις αρχές του 2022 όταν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η νέα μονάδα παραγωγής για την οποία αναζητείται χώρος, λέει στο capital.gr, ο κ. Νίκος Μπακατσέλος.

Η Pyramis έχει ξεκινήσει ήδη να αναζητά τον χώρο όπου θα εγκατασταθεί η βιομηχανική της μονάδα -εξετάζονται οι περιοχές του Ασπρόπυργου και των Οινοφύτων- ενώ η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ. Για να μπουν μπροστά και πάλι οι μηχανές, εκτός από την αγορά του ακινήτου χρειάζονται καλούπια και πιστοποιήσεις.

Τι όμως θα παράγει η νέα μονάδα της Pyramis. Τρεις κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των οποίων θα εξάγεται λέει ο κ. Μπακατσέλος στο Capital.gr.

Οι εξαγωγές, η αναβίωση της εγχώριας βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών και γενικότερα οι επενδύσεις στη βιομηχανία αποτελούν για τον κ. Μπακατσέλο ακρογωνιαίο λίθο για την εθνική οικονομία.

“Οι βιομηχανικές επενδύσεις έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή”, σημειώνει ο ίδιος ο οποίος δηλώνει σίγουρος για το νέο επενδυτικό του βήμα.

“Πιστεύω πολύ αυτή την επένδυση” λέει στο capital.gr και σημειώνει πως εκτός από τις ηλεκτρικές συσκευές με το σήμα Pyramis που θα παράγονται στη νέα μονάδα της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας στη Νότια Ελλάδα στόχος είναι να αναλάβει την παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών για λογαριασμό μεγάλων παικτών του εξωτερικού με τους οποίους σήμερα συνεργάζεται.

Αναφορικά με το προσωπικό που σκοπεύει να απασχολήσει ο Έλληνας επιχειρηματίας στη νέα μονάδα, με βάση το business plan που είχε καταρτιστεί τον Μάρτιο, περίπου 100 άτομα θα χρειαστούν στην πρώτη φάση λειτουργίας, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Η Pyramis Μεταλλουργία ΑΕ, δραστηριοποιείται σήμερα στην παραγωγή ανοξείδωτων νεροχυτών, με δυναμικότητα άνω των 1.500.000 τεμαχίων ετησίως, το 97% των οποίων εξάγεται.

Επίσης διαθέτει εργοστάσιο γρανιτένιων νεροχυτών στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς, με το αρχικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ και η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα τους 40.000 γρανιτένιους νεροχύτες, ενώ διαθέτει και ευρεία γκάμα ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες σήμερα παράγονται στο εξωτερικό.

Η εταιρεία έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ, η Adeo, κ.ά. για λογαριασμό των οποίων παράγει νεροχύτες με το δικό τους σήμα (PL) ενώ έχει την αντιπροσωπεία των κουζινών körting.

Ηλεκτρικές συσκευές: Ο Έλληνας που αγόρασε κορυφαία γερμανική επιχείρηση

Λίγους μήνες μετά το «stop» των μηχανών της Pitsos στο εργοστάσιο του Ρέντη που έβαλε τέλος στο κεφάλαιο «ηλεκτρικές συσκευές made in Greece», ο Νίκος Μπακατσέλος της Pyramis είναι έτοιμος να ανοίξει μια νέα σελίδα.

Η συμφωνία που επήλθε με τους Γερμανούς της BSH για την εξαγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού της Pitsos που έμεινε στο ερειπωμένο εργοστάσιο του Ρέντη έχει ενεργοποιήσει ήδη, τη δεύτερη φάση οργάνωσης των υποδομών με στόχο, όπως λέει ο ίδιος, να είναι έτοιμο και λειτουργικό το νέο εργοστάσιο, το οποίο θα έχει δύο γραμμές παραγωγής, ως το τέλος της χρονιάς.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος με την εξέλιξη. Αποτελεί ορόσημο τόσο στην πορεία της Pyramis όσο και στη βιομηχανική ιστορία της χώρας αφού θα ξανανάψει τη ‘φλόγα’ της εγχώριας παραγωγής», σημειώνει ο κ. Μπακατσέλος.

Την μεγάλη ικανοποίηση του εκφράζει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βοήθησε καταλυτικά στις επαφές με τη γερμανική εταιρεία αλλά και τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει θετική κατάληξη.

«Είμαι περήφανος που άλλη μια πρωτοβουλία μας πιάνει τόπο, για να δημιουργούν εκ νέου θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Συνεχίζουμε!», σχολιάζει.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να μην σβήσει η παραγωγή ελληνικών ηλεκτρικών συσκευών αλλά και να να διασωθούν θέσεις εργασίας σημαντική ήταν η αρωγή του υπ. Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος πριν την παύση των εργασιών στο εργοστάσιο της Pitsos στου Ρέντη είχε ξεκινήσει ήδη τις επαφές με την ελληνική θυγατρική έχοντας ενημερωθεί απ’ τον βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης είχε ακολούθως τουλάχιστον δύο τηλεδιασκέψεις με το ΔΣ της μητρικής BSH, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα στον Γερμανό ομόλογό του κ. Πέτερ Αλτμάγιερ. Κάτι που φαίνεται πως απέδωσε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρημάτων της Pyramis, η οποία πλέον θα κάνει το ιστορικό βήμα για την ίδια, επεκτεινόμενη.

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποια είναι η Pyramis

Η Πυραμίς Μεταλλουργία ΑΕ της οικογένειας Μπακατσέλου είναι μία ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ολοκληρωμένων λύσεων για την κουζίνα και το μπάνιο. Ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται το υψηλού επιπέδου σε μηχανολογικό εξοπλισμό και αυτοματισμούς εργοστάσιο παραγωγής, οι αποθήκες και τα γραφεία Διοίκησης. Διαθέτει επίσης ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο Κιλκίς.

Η εταιρεία σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτων νεροχυτών παγκοσμίως, με δυναμικότητα άνω των 1,500,000 τεμαχίων ετησίως, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα που καλύπτει το 97% της συνολικής παραγωγής της. Διαθέτει επίσης και άλλα προϊόντα για την κουζίνα, ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες όμως παράγονται σε συνεργαζόμενα εργοστάσια στο εξωτερικό.