Γυμναστήρια: Αργός θάνατος – Γιατί κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Γυμναστήρια: Αδύνατον να σηκώσουν τα βάρη του lockdown. Σφοδρότατο το χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού στον αθλητισμό. Τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά εδώ και μήνες, με τους ιδιοκτήτες, τους γυμναστές και τους εργαζόμενους να αναζητούν τρόπους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις. Αναπόφευκτο το «λουκέτο» για τα μικρά γυμναστήρια της γειτονιάς. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των γυμναστηρίων κρούουν οι εκπρόσωπου του κλάδου, ο οποίος παραμένει σε lockdown από τον Νοέμβριο ενώ ακόμα δεν έχει «μπει» στο τραπέζι των συζητήσεων η ημερομηνία επαναλειτουργίας του.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το 20% των επιχειρήσεων δεν θα επαναλειτουργήσει όταν τελικά δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο insider.gr o γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, Δώρος Κλεοβούλου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα γυμναστήρια βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει θα ανοίξουν τελευταία, προανήγγειλε ωστόσο ειδική στήριξη για τον κλάδο, ο οποίος όπως είπε έχει πληγεί βάναυσα από την υγειονομική κρίση.

Γυμναστήρια: «Χάνεται ακόμη μία χρονιά»

Για τα γυμναστήρια το τρίμηνο Μάρτιου – Μαΐου αποτελεί υπό κανονικές συνθήκες την καλύτερη περίοδο του χρόνου, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται το 40% του ετήσιου τζίρου λόγω νέων συνδρομών.

«Χάνεται ακόμη μία χρονιά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κλεοβούλου υπενθυμίζοντας ότι και η περσινή αντίστοιχη περίοδος χάθηκε λόγω του πρώτου lockdown.

Επιπλέον με την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων το περασμένο καλοκαίρι, αφενός επέστρεψε μόλις το 40% των αθλουμένων, αφετέρου οι επιχειρήσεις δέχθηκαν ελάχιστες νέες συνδρομές καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις παρατάθηκαν χωρίς επιβάρυνση για τους συνδρομητές εκείνες που έληξαν εν μέσω lockdown.

Άλλωστε η αντίδραση των πολιτών μετά την άρση των μέτρων εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου που εκτιμούν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθουν.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεοβούλου ο κλάδος έχει καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο μία σειρά από αιτήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων τονίζοντας πως μεταξύ άλλων είναι αναγκαίο να δοθεί ενίσχυση για την επαναλειτουργία τους έπειτα από τόσους μήνες καθώς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους αρκετές κατέγραψαν έως και μηδενικό τζίρο.

Γυμναστήρια: Στη Βουλή το ζήτημα

Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ζητά την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των γυμναστηρίων.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη συμπληρωθεί ένα έτος από τότε που οι 1860 επιχειρήσεις γυμναστηρίων παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, τα ευεργετήματα και οι ενισχύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για αυτές, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες για τη στήριξη και την επιβίωση αυτού του νευραλγικού κλάδου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι στην ουσία δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη κατηγορία επιχειρήσεων, αυτής της κλειστής επιχείρησης με κρατική εντολή χωρίς καμία ελπίδα ρευστότητας – όπως σε όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που δόθηκε έστω και μια μικρή ανάσα ρευστότητας μέσω delivery, click away – και χωρίς κανένα πλάνο στήριξης για την επόμενη μέρα κατά το άνοιγμα.

Συγκεκριμένα, ενώ οι εν λόγω επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι περικομμένες και με ποσόστωση στην επιστροφή, δυσανάλογες των πραγματικών αναγκών τους, το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου είναι σε ισχύ, υπάρχει συνεχής χρέωση παγίων τελών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως και δημοτικών τελών για το 2021 (ένα τέλος πραγματικά δυσβάστακτο όντας συνδεδεμένο με τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει η επιχείρηση), ενώ οι διαδικασίες απαλλαγής τους για το έτος 2020 είναι χρονοβόρες και εξαντλητικές.

Ακόμα, η μερική απαλλαγή πληρωμής του ενοικίου δεν αποτελεί ελάφρυνση για τα γυμναστήρια λόγω των μεγάλων έκτασης χώρων και υψηλών ενοικίων και τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο πρόγραμμα επιχορήγησης των Περιφερειών θέτουν εκτός τις επιχειρήσεις αυτές.

Ταυτόχρονα, αν και η άσκηση αποτελεί θωράκιση στην υγεία ενός οργανισμού, τα γυμναστήρια στην Ελλάδα στοχοποιούνται ως χώροι εξάπλωσης του ιού, την ίδια στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Europe Active αναδεικνύει το ακριβώς αντίθετο σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας τους μικρότερους δείκτες διασποράς και εξάπλωσης του ιού.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γυμναστήρια και να λάβουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων αυτών.

Επιπλέον, ερωτώνται πότε σχεδιάζουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτών και αν έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο για υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα. Τέλος, με ποιο τρόπο θα αναγνωριστεί ο ρόλος τους στην προαγωγή του αγαθού της υγείας και της αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία.

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου των γυμναστηρίων, κατέθεσε και ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Ο κλάδος του μαζικού αθλητισμού και ειδικότερα των γυμναστηρίων έχει υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, λόγω της αναστολής λειτουργίας τους για σχεδόν ένα έτος.

Τους λίγους μήνες του καλοκαιριού (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) που τα γυμναστήρια λειτούργησαν, η προσέλευση του κοινού ήταν πολύ χαμηλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Αχαΐας, τρία στα πέντε γυμναστήρια του νομού απειλούνται με οριστικό κλείσιμο, αφού η πλειοψηφία τους δεν κατάφερε να ενταχθεί στα προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Γυμναστηριούχων Αχαΐας εκπροσωπεί 95 γυμναστήρια του νομού, στα οποία απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και βοηθητικό προσωπικό, ενώ η λειτουργία τους επηρεάζει και άλλους κλάδους της οικονομίας (πχ. καταστήματα αθλητικών ειδών, κτλ).

Ορισμένα από τα αιτήματα του συλλόγου, με σκοπό την αποφυγή του οριστικού τους κλεισίματος, είναι τα ακόλουθα:

α) Παράταση του μέτρου της επιδότησης ενοικίου.

β) Ένταξη των γυμναστηρίων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (6%).

γ) Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιδοτήσεις.

δ) Πάγωμα των εξώσεων για ένα έτος, μετά την επαναλειτουργία τους».

Συγκεκριμένα, ρωτάω τον Υπουργό Οικονομικών: α) ποια μέτρα θα ληφθούν με σκοπό τη στήριξη του κλάδου των γυμναστηρίων και β) πότε θα εφαρμοσθούν.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.