Ποιοι θα πάρουν έκτακτη επιδότηση έως 4.000 ευρώ τον Απρίλιο και γιατί

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Μπορεί η αγορά να ανοίγει σταδιακά και με περιορισμούς σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο αρκετά καταστήματα θα μείνουν με κατεβασμένα τα ρολά και τον Απρίλιο.

Έτσι, η κυβέρνηση ανοίγει νέα ομπρέλα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών χορηγώντας ενέσεις ρευστότητας άνω των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους είναι δικαιούχοι της εξής αποζημίωσης:

 • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 εργαζομένους
 • 2.000 ευρώ από 6 έως 20 εργαζομένους
 • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 έως 50 εργαζομένους

Η αποζημίωση θα δίνεται χωρίς κανένα κριτήριο και συγκεκριμένα καταργείται το κριτήριο του τζίρου που ίσχυε.

Θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Αναλυτικότερα,

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού έως και 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Η καταβολή του θα γίνει εντός του Μαϊου, αφού ολοκληρωθεί η καταβολή για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 και αφορά τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

 • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
 • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
 • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.

Αυτή η αποζημίωση:

 • είναι μη επιστρεπτέα,
 • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
 • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
 • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η μη δημιουργία «ηθικού κινδύνου», απέναντι στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα.

Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους.

Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ. Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:

 • Συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τις αιτήσεις για τον 7ο κύκλο της να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή, και η καταβολή της, με αυξημένα κατώτατα ποσά, να αναμένεται προς το τέλος του μήνα.
 • Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.
 • Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
 • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή
 • Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.
 • Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ώρες.
 • Δυνατότητα συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών

Οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

 • Περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.
 • Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από 7 έως 23 Απριλίου οι δηλώσεις για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

Ανοίγει από την Τετάρτη 7 Απριλίου η πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι δικαιούχοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Πρόκειται για:

 • φορτοεκφορτωτές,
 • ενεργά μέλη των συνεταιρισμών εργαζομένων,
 • προπονητές καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου,
 • ενεργά μέλη σωματείων ερασιτεχνικού αθλητισμού,
 • δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες,
 • πωλητές λαϊκού λαχείου,
 • αναβάτες δρομώνων ίππων ιπποδρόμου,
 • εργαζόμενοι που εργάζονται για λογαριασμό περισσοτέρων του ενός εργοδοτών-φυσικών προσώπων-συναπασχόληση,
 • πωλητές υπαίθριου εμπορίου,
 • διανομείς του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ,
 • εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Εστίαση – Αποζημιώσεις για επαγγελματίες και εργαζόμενους

Να στηρίξει τους επαγγελματίες της εστίασης όσο το δυνατόν περισσότερο είναι αποφασισμένη κυβέρνηση. Η νέα δράση θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πακέτο στήριξης της εστίασης με επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ύψους 300 – 400 εκατ. ευρώ, ενεργοποιεί άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για αγορά προμηθειών όταν επαναλειτουργήσουν. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί μέσω τού ΕΣΠΑ και θα αφορά επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί μείωση τζίρου το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις εστίασης κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τού τζίρου τους, λειτουργώντας με take away ή με delivery. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα την επιδότηση τού κεφαλαίου κίνησης (ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα και να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία τού κλάδου μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα.

Η συγκεκριμένη δράση για την εστίαση αναμένεται να εφαρμοστεί, το επόμενο διάστημα, τόσο σε τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και στα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. Ειδικά οι δύο τελευταίες κατηγορίες (γυμναστήρια, παιδότοποι) έχουν την ιδιαιτερότητα ότι ακόμα κι αν ανοίξει ολόκληρη η αγορά, δεν μπορούν να “ρεφάρουν” τις απώλειες καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν επιλέγει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις το καλοκαίρι.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει τη δυνατότητα να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, τα οποία εξουδετερώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως ο covid 19.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου για την επιδότησή τους προκειμένου να δημιουργήσουν ή να αναβαθμίσουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα (e-shop). Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4.000 αιτήσεις. Το πρόγραμμα έχει πάρει παράταση μέχρι και τις 5 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να προκηρύξουν τη δράση για την παροχή εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (πρέπει να έχουν έως 10 εργαζομένους και το δάνειο να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ). Η καθυστέρηση της έγκρισης από την Ε.Ε. οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς πολλά κράτη έχουν υποβάλει παρόμοια προγράμματα.